Ferda píše:airwar píše:... stavebnice EW3 stojí v TT cca. 210-220,- kč.
Za což jsou dle výše zveřejněného v H0ce 3 vexle EW3.

Jsem říkal, že máte špatné měřítko.
3 ks vyhybek na H0 za 220 Kč? A to kupujete kde, od vetešníka? Hledal jsem asi v pěti obchodech, ale cenu pod 250 Kč za vyhybku v H0 jsem nenašel. Nejlevnější vyhybku co jsem našel je od Peco, úhel odbočení 22,5 stupňů což je z modelového hlediska terno.
Ruku na srdce, volba měřítka je dána především prostorovýma možnostma modeláře, kdybych měl prostor tak budu stavět kolejiště v "0" - nulce. Kdybych měl minimum prostoru a byl hodinář tak klidně půjdu no "N" či "Z", já mám prostoru tak akorád (4,5 x 3 metry), a protože bych chtěl občas projet po kolejišti i nějaký normálně dlouhý vlak (například lokomotiva, služebák a 5-6 rychlíkových vozů) tak potřebuji délku staničních kolejí alespoň 2,5 metru, v H0 bych musel metr přidat. To je jeden z důvodů proč jsem šel do TT, TT je poměrně slušný kompromis mezi velikostí a modelovostí.
mnitka píše:Modelové kolejivo má jistou geometrii takže když vezmu dvě např. pravé a spojím je odbočnými větvemi do kolejové spojky nepotřebuju už nic k dosažení dostatečné osové vzdálenosti souběžných kolejí.
Skutečná výhybka a výhybka modelová je velký rozdíl
Ve skutečnosti je v tomto případě mezi výhybky vloženo ještě kolejové pole buď přímé nebo do S. Proto vychází srovnání modelových výhybek a skutečných váhybek tak děsivě.
Je třeba srovnávat úhel odbočení v srdcovce

Srovnávat to skutečně nejde, parametry modelového kolejiva jsou komromysem mezi modelovostí a prostorovýma možnostma, né každý má prostor na několik metrů dlouhá zhlaví, na zatáčky o rádiusu 1000 a více milimetrů. Proto se logicky volí menší rádiusy, větší úhly odbočení atd. Pokud jde člověku předevší o modelovost neměl by asi dělat modelovou železnici.

TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století