Nákladní vozy skutečnost a model

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Nákladní vozy skutečnost a model

Příspěvekod Tempotaxi » pon 27 dub, 2026 8:42 pm

Dvojkolí tam je, nákolek je přesně jen zeslaben, není kompletně obroušen.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Mcx » úte 28 dub, 2026 8:24 am

Bohužel na těch fotkách moc vidět není, u 5n podvozku kolik máte ubrán okolek - síla okolku je u cca 0,8 až 0,9 mm, aby tam něco zůstalo takže úběr 0,5 mm, pak jedině další vůle v hrotech pro těch 475 mm.
Tady Maruna s Kotnauerem před 65 lety:
Hx_11.jpg
Hx_11.jpg (26.48 KiB) Zobrazeno 474 krát
Mcx

Příspěvekod Mcx » úte 28 dub, 2026 2:34 pm

Hx pro trafa šel do laku, tady pohled na podvozek a jak jsou vidět dvojkolí. Teď bude chvíli čekat na popis, který je poněkud rozsáhlý a tak mi to bude chvíli trvat. Budky budou šedé.
Hx_12.jpg

Hx_13.jpg

Stejné mosty byly i na 8n vozech s podvozky 26-2.8 i Y25Cs.
Naposledy upravil Mcx dne úte 28 dub, 2026 2:43 pm, celkově upraveno 1
Mcx

Příspěvekod Mcx » úte 28 dub, 2026 2:42 pm

Tady mosty pro 10n hlubiňáky, ten poslední, zaprášený je před 40 lety stavěný Hx podle knihy Maruna Kotnauer Železniční modelářství IV, již tehdy věkovitá, více jak 20 let stará kniha.
Hx_14.jpg
Mcx

Příspěvekod Tempotaxi » úte 28 dub, 2026 3:44 pm

Protože nevlastním tiskárnu 3D tisk a ani nerozumím programům na 3D tisk, tak vše musím dělat postaru.
Když někoho oslovím, co dělá 3D tisk, tak nejprve není problém, pak to je hodně práce, nemáte na to, a dalších sto důvodů proč to nejde, mně se nechce, prostě jinak řečeno práce jim nevoní, takže ať jdou do ….
Takže nejprve se udělají bočnice, přidají se ložiska, vlepí se pár výztuh a osází se podvozek dvojkolím.
Každým vlepeným dílem se tuhost podvozku zlepšuje až je vše hotové, tak se upraví dvojkolí.
Většinou je to 1, 3 a 5 dvojkolí. Dvojkolí upnu do vrtačky a pilníkem obrušuji nákolek a to podle oka a podle toho, aby byl zajištěn průjezd do oblouku 475 mm.
Základem podvozku jsou desky a profily evergreen, odlitky nárazníků, brzd, ložiskových domků, listových pér, brzdových budek. Dále se požívají lepty ok, kotev a další drobnosti.
Popis vyrobím na inkoustové tiskárně.
Tempotaxi

Příspěvekod Mcx » úte 28 dub, 2026 4:50 pm

Samozřejmě je mně to jasné, obdivuji rychlost tvorby. Já mám jen vyhraněné oblasti zájmu, takže takovou šířku modelů bych neuživil, ale nároky se u mne zvedly a spolupráce s těmi co kreslí a tisknou mi přináší potěšení.
V záběru modely z produkce 3D tisku, až na ten Balm na 2 koleji.
Hx_15.jpg
Mcx

Příspěvekod T000.0 » pát 01 kvě, 2026 1:16 pm

Tempotaxi píše:Protože nevlastním tiskárnu 3D tisk a ani nerozumím programům na 3D tisk, tak vše musím dělat postaru.
Když někoho oslovím, co dělá 3D tisk, tak nejprve není problém, pak to je hodně práce, nemáte na to, a dalších sto důvodů proč to nejde, mně se nechce, prostě jinak řečeno práce jim nevoní, takže ať jdou do ….

Vymodelovat dobře vypadající model vagónu nebo lokomotivy je něco úplně jiného než vymodelovat madlo ke skřínce nebo stojánek na mobil. Takže se není čemu divit, že si na to jen tak někdo netroufne. Protože vymodelovat některé zdánlivě jednoduché tvary nemusí být tak jednoduchý jak si člověk myslí. Nebo si jen nechce naběhnout na vidle, kdy výsledek nebude podle očekávání zákazníka. Což se zrovna u modelařiny může stát.
T000.0

Předchozí

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů