Z domova: mezi účastníky modelářské besedy zavítal host

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Z domova: mezi účastníky modelářské besedy zavítal host

Příspěvekod Zlámalík » sob 04 dub, 2026 10:53 pm

Ono je totiž těžké si přiznat, že jsem vlastně okopíroval ESU... To je ten problém :D

Technicky s tím problém nemám - naopak, jsem zastánce displejových ovladačů a spíš se divím, že jsou tak málo rozšířené.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod prcek » ned 05 dub, 2026 10:18 am

Tak mně by se třeba líbil ovladač s tlačítky s malými OLED, která by se dala přemalovat a přeskládat. Podobně, jako byla tato klávesnice. (bacha, je to z Ruska) https://www.artlebedev.com/optimus/maximus/faq/
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod HonzaM » ned 05 dub, 2026 4:32 pm

Myslím že není vhodné o jakémkoli produktu prohlásit že nejlepší, podle mého názoru je vhodnější vyjmenovat a popsat veškeré funkce a vlastnosti a nechat na uživateli, aby si vybral čemu dává přednost. Roli hraje i zvyk a snadnost obsluhy. A také dostupnost a cena.
Je fakt, že ovladač PacoMouseDIY má opravdu hodně užitečných vlastností a ve více funkcích je vyjíměčný. Zde je přehled, předpokládám, že není nutné to překládat a už vůbec ne nějakým překladačem, jde o dost specifické pojmy z překladače často vyjdou nesmysly.
Přílohy
Funkce ovladače PACOmouseDIY.jpg
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod fulda » ned 05 dub, 2026 5:24 pm

Pro modeláře je dostupnost dobrá, stačí se podívat na to stummiforum. Třeba eNkaři tam píšou, že jich na setkání provozovali 15 najednou, nulkaři 5. Prostě každej, kolik potřebuje.
Nakupovači modelů mají tradiční problém. V modelářském světě to patří k tradicím, že co si postavím sám, to je vždy lepší. Důkazem je třeba TOHLE vlákno. Tam si také můžeš prohlédnout úžasné modely.

Cena materiálu je pochopitelně velmi dobrá - zejména pokud člověk nepočítá práci a ideálně zrecykluje něco ze staré elektroniky.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Petr_J » pon 06 dub, 2026 2:49 pm

Modelář především staví modely. A nějaké ovladače o které by se musel doprošovat, jsou mu celkem šumafuk. Prostě se spokojí s veřejně dostupnou nabídkou. Toť samozřejmě pouze můj subjektivní názor.
Petr_J

Příspěvekod fulda » úte 07 dub, 2026 9:31 am

Zlámalík píše:Ono je totiž těžké si přiznat, že jsem vlastně okopíroval ESU...

Tady bych jen poznamenal, že se jedná o ECoS, je to konec konců napsáno v dokumentaci. To je mimo jiné důvod těch podlouhlých fotek lokomotiv na displeji. Srovnání s ESU je spíš záležitostí žertů z hospody a je to například v prvním postu tohoto vlákna.

Petr_J píše:Modelář především staví modely. A nějaké ovladače o které by se musel doprošovat, jsou mu celkem šumafuk. Prostě se spokojí s veřejně dostupnou nabídkou. Toť samozřejmě pouze můj subjektivní názor.

Nerozumím proč doprošovat. Stavební návod je na internetu. Po pravdě se v extrémním případě jedná jen o pospojování koupených modulů pomocí drátků, které jsou u některých modulů dokonce přiloženy. Program je ke stažení, vzorů krabičky k 3D tisku je k dispozici větší množství. Takže z mojeho pohledu - Jednodušší už to bejt nemohlo. Ale chápu, že ne každý má potřebu řešit ovladač.

Pro ilustraci - základní schéma:
schematics_.jpg
fulda

Příspěvekod fulda » pát 10 dub, 2026 4:58 pm

Mám tady trochu cizího peří na chlubení.
Richard s Pavlem poladili ovladač téměř k dokonalosti. Hliníkový knoflík a hladká vyladěné krabička jsou super.
CYD_1.jpg

CYD_2.jpg
fulda

Příspěvekod JenikPluto » pát 10 dub, 2026 6:28 pm

Je to pekny, jen jsem tam nikde nenasel, jak resi indikaci stavu akumulatoru (pocitam, ze nijak?).

JP
JenikPluto

Příspěvekod fulda » pát 10 dub, 2026 6:44 pm

Ono na displeji není moc místa, takže se tyhle ikony zobrazují jen když "mají co říci". Třeba tohle je situace, kdy ztratíš signál a zároveň máš slabou baterku.
screenshot_2026_4_4_9_26_583.png
screenshot_2026_4_4_9_26_583.png (6.97 KiB) Zobrazeno 134 krát

Jo a pokud by si někdo chtěl postavit právě tuhle verzi, tak je popsaná na Instructables.

---
Jo a při nabíjení to má spodní projekci jako myčka na nádobí. To teda nebylo v plánu a všimnul jsem si toho až dneska, ale dost mne to pobavilo, tak teď každému z partičky posílám fotku.
fulda

Příspěvekod TTmili » pát 10 dub, 2026 9:44 pm

Prosím prosím, mohl bych mít malou prosbičku, a mohl bys zkusit přehrát firmware s těmi invertovanými barvami jak je v návodu ke konci popsáno. Zajímalo by mě jak to vypadá, podle mě (a pro mě) by to mohlo být ještě lepší než to teď je.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod fulda » sob 11 dub, 2026 6:26 am

TTmili píše:Prosím prosím, mohl bych mít malou prosbičku, a mohl bys zkusit přehrát firmware s těmi invertovanými barvami jak je v návodu ke konci popsáno. Zajímalo by mě jak to vypadá, podle mě (a pro mě) by to mohlo být ještě lepší než to teď je.

Jako že chceš, abych ti ukázal nějaké obrázky když to má invertované barvy? To udělat mohu, ale moc si od toho neslibuj, není to že by jsi dostal černý režim. Z několika důvodů. Výchozí pozadí není bílé ale šedavé. A ten displej není plnohodnotných 24bit na pixel, ale jen tuším 16. Takže některé barvy zmiznou.
Ale vlastně už jsem četl, že existuje porucha barvocitu, která vede lidi k tomu, že si invertují monitory.
Udělám to večer.

---
Tady je něco o barevném schématu RGB565: https://github.com/newdigate/rgb565_colors
Jenom pro informaci, výchozí barva pozadí je z ECoSu 0xB6B6B6, to je v RGB565 0xB5B6. Spíš bych mohl pro pokus udělat nějaký experiment, že bych výchozí pozadí udělal hodně tmavé (černou) a výchozí text naopak hodně světlý (bílou). Schválně to zkusím, až se dostanu do dílny. Pochopitelně pak fotky mašin (zejména ty z ECoSu dostanou tu hnusnou svatozář jako mají na ESU ovladačích.
fulda

Příspěvekod Dovi » sob 11 dub, 2026 7:57 am

fulda píše:moc si od toho neslibuj, není to, že by jsi dostal černý režim. Z několika důvodů. Výchozí pozadí není bílé ale šedavé. A ten displej není plnohodnotných 24bit na pixel, ale jen tuším 16. Takže některé barvy zmiznou.

Pro představu prostá inverze:
(nepochází to však přímo z hardcopy obrazovky, takže je to pochopitelně zkresleno LCD maticí, krycím sklíčkem displeje, vnějším osvětlením, odlesky, barevným podáním DF a ztrátovou JPEG kompresí)

CYD_1_invert.jpg
CYD_1_invert.jpg (8 KiB) Zobrazeno 3 krát

fulda píše:Spíš bych mohl pro pokus udělat nějaký experiment, že bych výchozí pozadí udělal hodně tmavé (černou) a výchozí text naopak hodně světlý (bílou). Schválně to zkusím, až se dostanu do dílny.

Ano, pro lepší použitelnost by stálo za to ten případný budoucí (uživatelsky volitelný?) tmavý režim optimalizovat.
Tím by tenhle zdá se dobrý výrobek získal ještě dále na hodnotě.
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Předchozí

Zpět na Nezařazeno (off topic)