JMRI

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: JMRI

Příspěvekod Miloš_P » pon 23 bře, 2026 8:52 pm

Jen pro srovnání stejně fungující nastavení pro MS450P22 u stejné Bardotky MTB H0.
Tady to logiku má a funguje to přesně podle popisu v manuálu dekodéru.
Přílohy
švýcarské_MS450P22_x.jpg
alternativní_MS450P22_x.jpg
Miloš_P

Příspěvekod horak » pon 23 bře, 2026 9:34 pm

jipol57 píše:Miloš_P:
Není to nakonec nic tak složitého, já jsem to taky zprvu moc nechápal. Přistupoval jsem k tomu moc binárně, ale jsou to dekadické hodnoty.
Prostuduj si to u p. Horáka viewtopic.php?f=6&t=13002#p281225
Po šesti CVčkách 430, 436, 442 ...
První číslo je tlačítko, kterým chceš funkci ovládat, F1 - F28 = 1-28, přičemž světla F0 = 29
Druhé je něco jako negace, většinou zůstává 0
A pak se zapínají (vypínají) výstupy FA 0 - 13, a zase F0f a F0r, jsou 14 - 15. Dekadické čislo je číslo výstupu pro zapnutí, a když u něj nastavíš 6 a 7 bit (+192), tak se výstup vypne.
Takže 3. číslo je výstup při jízdě vpřed, 4. číslo jízda vzad, a 5. a 6. zase vpřed a vzad. Pro každou skupinu je to jako 2x. Když nepotřebuji, nechám 0.

Snad jsem to napsal trochu srozumitelně, a bez chyb.

Ještě pozor, na MX, ve starých firmware, nemusí vše fungovat správně.

Keď už som bol spomenutý, tak priložím nejaké informácie.
Vyššie v texte zvýraznené - v poradí CV - 3 a 4 číslo je pre smer vpred, 5 a 6 pre smer vzad.
To znamená CV (pre prvú skupinu) 430, 431, 432, 433 - vpred, 434, 435 - vzad
CV 431 (a ďalšie druhé CV v poradí v rámci ďalších skupín) je trochu špecifické CV - má veľa možností odporúčam návod a čas na pochopenie. Osobne som ako jediné rozumné využitie použil nasledovné: CV431=253 (M-KEY=253 zodpovedá F0) v spolupráci s CV430 urobí AND logiku. Viď príklad (je to iná skupina CV):
Screenshot_20220706-234233_Chrome.jpg
Logika: F2 (reflektor) a zároveň [AND] F0 (biele svetlá) zapínajú pre smer vpred výstup Fo5 a pre smer vzad výstup Fo6

Obdobná logika: vypnutá klávesa F0 vypína (nedovolí zapnúť) výstupy pre smer vpred a smer vzad.
Screenshot_20220706-232756_Chrome.jpg
29 [Klávesa F0] + 128 [negácia] = 157, 192 [vypne] + 3 [výstup Fo3] = 195, obdobne 192 + 4 = 196

Aj nezvukové dekodéry majú Švajčiarske mapovanie, ale záleží na FW. Netreba riešiť somariny a špekulovať, jednoducho treba nahrať posledný FW a bude to šlapať. Jediná výnimka je dekodér MX621 a z neho odvodený funkčný dekodér MX681 - tie nemajú Švajčiarske mapovanie. Tam sa zasekol FW v prehistórii. Pre všetky ostatné MX dekodéry je posledný FW 40.22. Nové MS dekodéry sú vo vývoji, 2 veci opravia a ďalšiu vec pokazia. Napriek tomu je zväčša posledný FW najlepší (ale nie vždy) :mrgreen:
Nebudem tu rozpisovať podrobnosti, ale v rámci Švajčiarskeho mapovania je možné nastaviť 5 skupín jasu pre výstupy.
Potom to pekne čitateľné priradenie výstupov Fo1-Fo13 [1-13] a Fo0f [14], Fo0r [15] sa zmení na vizuálne nepochopiteľný zhluk čísiel (ale logiku to samozrejme má). Opäť odkážem na manuál, lebo by som ho sem musel prepisovať... :wink:
Pýtajte sa, keď budem vedieť, odpoviem...
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!
horak

Příspěvekod JaroHo » úte 24 bře, 2026 8:01 am

Miloši, jenže MTB bardotka se mi nastavuje dobře, jestli tam mám Zimo MX nebu Silver od Lenze, to je fuk. I ty číňanské dekodíry jdou jednoduše nastavit.
Ale ZIMO MS to je teda průser. Jak jsem zmiňoval , dostal jsem se tak daleko, že F0 se mi spínají L+P bílá pozička jedno čelo a nebo druhé v závislosti na směru. Červený konce mi jdou spustit jen přes F0 a dál jsem se neposunul takže až budu mít náladu-reset dekodéru a znova...
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod Miloš_P » úte 24 bře, 2026 8:28 pm

Zlámalík píše:Pardon, já od té doby, co jsem objevil a zprovoznil ZCS, JMRI používám k těmto účelům velmi omezeně - ačkoliv oceňuji jeho rozsah a funkčnost, nikdy mi nesedlo to spartánské provedení a nikdy nevím, kde co hledat, ale to je můj problém 8)
Pokud potřebuju jen přeházet svícení či tlačítka, používám už jen ZCS. Chodí to online s DR/YD a hlavně tam přehledně vidím, co jsem nastavil - včetně CV pro SUSI atd.
Ke stažení: https://www.beathis.ch/zcs/index.html (freeware), pár obrazových ukázek tady: https://www.zimo.at/web2010/products/zc ... ing_EN.htm
Pro další úpravy pak ZPP Config - u nekódovaných projektů ukáže i komplet skripty a použité vzorky.
Ovšem taky nepoužívám jiné doekodéry, než ZIMO.

Ale já jsem v tomhle pořád jen mírně poučený laik, takže to možná dělám blbě, resp. určitě se hromada věcí dá dělat líp.

Edit: Ale v JMRI udržuju zálohu nastavení, aby to bylo ještě i jinde, a evidenci.

Díky ta tip. Vyzkoušel jsem. ZCS je přehledný a vše je tam hned vidět. Po načtení dekodéru MX jsem pochopil, co jsem tam nastavil. Škoda, že neumí udělat nějaký katalog lokomotiv jako JMRI.
Miloš_P

Příspěvekod horak » úte 24 bře, 2026 8:50 pm

Miloš_P píše:... Škoda, že neumí udělat nějaký katalog lokomotiv jako JMRI.

Až tak to nevadí. V PC si uložím nastavenia do adresárovej štruktúry s popisom.
Je fakt, že to nie je až tak komfortné, ale myslím si, že na tento účel nebolo ZCS stvorené.
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!
horak

Příspěvekod Zlámalík » čtv 26 bře, 2026 8:18 pm

JaroHo píše:Miloši, jenže MTB bardotka se mi nastavuje dobře, jestli tam mám Zimo MX nebu Silver od Lenze, to je fuk. I ty číňanské dekodíry jdou jednoduše nastavit.
Ale ZIMO MS to je teda průser. Jak jsem zmiňoval , dostal jsem se tak daleko, že F0 se mi spínají L+P bílá pozička jedno čelo a nebo druhé v závislosti na směru. Červený konce mi jdou spustit jen přes F0 a dál jsem se neposunul takže až budu mít náladu-reset dekodéru a znova...

Se tedy omlouvám, jestli jsem něco nepřehlédl, ale MX a MS mají většinu věcí stejných, já teda jedu po paměti a až na pár věcí, které jsou po novu jinak, se i to zdá pro většinu nastavení shodné... Švýcarské mapování u MX... už bylo, tak o co jde? Dotyčný stroj nemám, tak můžu radit jen obecně, pokud vůbec, ale tipoval bych to spíš na něco, co někde zůstalo (a blokuje tě to), než na něco, co chybí...

Miloš_P píše:Jak funguje třeba skupina 3, kde není zvolen pro A1, A2 žádný výstup, mi není jasné. Pokud tuto skupinu zruším, tak se u horního světla pouze sníží jas

Zkus se podívat na CV443 - tedy skupina 3, definice M-klávesy. Pokud je tam hodnota 255, jde o nastavení "Dálkové světlo" - ale i tak by tam měly být nějaké výstupy uvedeny...
Funguje to tak, že ty výstupy, standardně spínané přes klasické funkční mapování a následně ztlumené celkovým nastavením jasu v CV 60, jsou tímto povelem "odtlumené" a "šajněj jak Todorovky"
Viz návod, popis k CV431.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Miloš_P » čtv 26 bře, 2026 9:26 pm

Díky. Myslím, že už jsem to pochopil. Včera jsem testoval ruzné varianty nastavení přes ZCS soft. Tam je to krásně přehledně vidět - paráda 8) .
Moje zjištění je, že když např. F-key dám F3, M-key F1 a v Output nechám off, tak se u F1 deaktivujou funkce, které jsou mu přiřazeny ve standardním nebo alternativním mapování. Takto to funguje, když je Outputs of M-key off nastaveno na yes. Stejně to funguje pro F2 ve Skupině 2.

Proč mi nastavení z MS dekodéru nefunguje v MX nevím. MS tam používá stmívání výstupů. Zřejmě to je problém firmware v MX.
Přílohy
Svycarske_3_ZCS_x.jpg
Miloš_P

Příspěvekod Zlámalík » pát 27 bře, 2026 9:15 am

Přesně to je účel švýcarského mapování - umět přidanými funkcemi pozhasínat ty základní. Proto to celé vzniklo.
Ano, rozdíl může být ve firmware, některé (mnohé) věci ve starších verzích nejdou. Zkus to přehrát na novější.

Výhoda ZCS je, že tam to krásně vidíš, co k čemu patří. Jen bacha - pokud jsi myší najetý přesně na nějaké položce a otočíš scrollovacím kolečkem, neposune se okno, ale změní se hodnota v té položce. To DOST otravuje, budu se muset podívat, jestli to jde změnit.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Předchozí

Zpět na Software