TT segmenty: PRAHA Řeporyje - Rudná

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: TT segmenty: PRAHA Řeporyje - Rudná

Příspěvekod petr2023 » pát 25 dub, 2025 6:46 am

Nějaký čas uplynul, zároveň se kvapem blíží narozeninové ježdění, tak jsem tu se souhrnem novinek z mého projektu. Všechna návěstidla jsou osazena. Vjezdová změněna na čtyřsvětelná a zároveň zapojena se závislostí na odjezdových návěstidlech, takže ještě jednou děkuji za postrčení - je to mnohem hezčí a zajímavější než ta původně zamýšlená jen dvojsvětelná. Období velikonoc jsem využil k výše avizované úpravě: po dobu výluky na trati, tak místní správa provedla nové usazení vratné smyčky vč. nové kusé koleje. Abych si práci trochu zpestřil udělal jsem si pár obrázků :)
Přílohy
02-navestidla.jpg
01-smycka.jpg
Láska z dětství je silnější než jsem si myslel a tak po 20 letech znovu začínám.
petr2023

Příspěvekod Zlámalík » pát 25 dub, 2025 8:04 am

Hele, tohle je dobrý! Líbí se mi, že máš na kolejišti život, ne vždycky bývá čas to aranžovat a hrát si, přitom to o tolik zpestří provoz.
To by se ti mohly líbit videa Renauda Yvera a kolegy heldvomerdbeerfeld, pro inspiraci.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod petr2023 » pát 25 dub, 2025 8:49 am

Jojo, já jsem furt takovej hračička a prostě si to občas musím trochu zpříjemnit, aby to nebyla jen nuda. Sice to je jen fotka, ale pak když přijde řeč a něco někomu ukazuji, tak tohle přesně to strašně oživí a i sám rád pak na ty chvíle vzpomínám. I když tam je hodně věcí zatím jen kašírovaných, tak pro tu srandu mi to za to stojí a určitě v tom chci pokračovat. Věřím, že jak bude přibývat krajiny, tak se pak pustím i do podobných videí, jaké jsi tu odkázal :)
Láska z dětství je silnější než jsem si myslel a tak po 20 letech znovu začínám.
petr2023

Příspěvekod Kavka_ » pát 25 dub, 2025 6:40 pm

Tak hlavně, že to nemusíš dělat sám!
Dávám palec nahoru, moc povedené! :)
TT, V. - VI. epocha, ČD
- kolejiště realizovaná na malých plochách neškodí v jakémkoli množství -
Kavka_

Příspěvekod petr2023 » úte 02 zář, 2025 6:51 am

Prázdniny nám skončili, takže pro mne to znamená, že bude o něco méně volného času. Abych si ten letošní rok trochu více zpříjemnil a také, aby už bylo aspoň někde něco hezčího, tak jsem se pustil na segment mezi zastávkami Zbuzany-Jinočany. Níže tedy přikládám aktuální stav, který ještě není finální, ale myslím, že už koukatelný ano. Rád bych ještě doplnil, další divoké nízké dřeviny, které musím ještě dokoupit. Pole, které pro letošek leží ladem, doplnil o drny a různé trsy plevele a obdobné náletové zeleně. Také zbývá kompletně udělat druhou stranu od kolejí. Nic méně, po trati i v této fázi probíhá provoz a tak se u nás objevil i mimořádný spěšný vlak tažený Barčou a dvěma Bdmteeo :)
Přílohy
Panel-06-1.jpg
Panel-06-2.jpg
Panel-06-4.jpg
petr2023

Příspěvekod Zlámalík » úte 02 zář, 2025 7:29 am

Jak by řekl můj pan otec, "dobrý, vole!" Moc se mi líbí ta cesta, jak živá.

Jen bych nějak ukončil ty stopy od traktoru rozježděnou plochou bez výrazných kolejí, nebo naopak s pokračováním stopy v poli - takhle je to trochu násilné, se mi zdá.
A zasypat nebo nechat zarůst šachtu od návěstidla, ta nesmí být vidět.
Zlámalík

Příspěvekod Dusan » úte 02 zář, 2025 6:41 pm

Hmm, já bych teda utlumil tu vyšisovanou polňačku, na tom poli to vypadá na kvalitní černozem, kdežto polňačka je spíš z Vysočiny. Ten vjezd na to zelený pole bych si odpustil, už je tam toho "hodně". Není to špatně, jen moc 8)
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod petr2023 » stř 03 zář, 2025 6:43 am

Zlámalík píše:A zasypat nebo nechat zarůst šachtu od návěstidla, ta nesmí být vidět.

Máš recht, i já bych to chtěl nějak více zamaskovat. No, ale právě zatím nevím jak. Návěstidlo je umístěné jako na betonovém soklu, který je vedle toho zvýšeného náspu, po kterém vede trať. Trochu jsem si říkal, jestli to jen třeba nenabarvit, aby to bylo stejné, jako ten sokl, aby to vypadalo, jako, že to je ten vršek toho litého betonového soklu, ale prostě nevím. Teď to je zatím takto, než se najde nějaké řešení :?
Přílohy
Sokl.JPG
Sokl.JPG (215.03 KiB) Zobrazeno 369 krát
petr2023

Příspěvekod Zlámalík » stř 03 zář, 2025 7:53 am

Jestli to chceš pojmout jak říkáš, tak bych na okolní povrch šachty (mimo tu vyjímatelnou část) nasypal jen tenkou vrstvičku trochu štěrku, nějakého "drážního" prachu a doplnil bych to zelenou drtí, imitující plevel. Aby se ti to pohledově nezvedlo. Na zbylý beton okolo patky už jen patinu, prach, kousek pampelišky. Fotky "mechanik" jsou třeba na K-reportu zde: https://www.k-report.net/discus/prohliz ... use=28-541
Zlámalík

Příspěvekod Pavel-HP » stř 03 zář, 2025 9:16 am

petr2023 píše:
Zlámalík píše:A zasypat nebo nechat zarůst šachtu od návěstidla, ta nesmí být vidět.

Máš recht, i já bych to chtěl nějak více zamaskovat. No, ale právě zatím nevím jak. Návěstidlo je umístěné jako na betonovém soklu, který je vedle toho zvýšeného náspu, po kterém vede trať. Trochu jsem si říkal, jestli to jen třeba nenabarvit, aby to bylo stejné, jako ten sokl, aby to vypadalo, jako, že to je ten vršek toho litého betonového soklu, ale prostě nevím. Teď to je zatím takto, než se najde nějaké řešení :?

Ten sokl bych přejel řiďoučkou tmavěhnědou barvou, lehce dosel statikou a vysadil nějaké malé roští.
Konec cesty u pole bych napustil hnědou barvou a dosel statikou. Od zelené po hnědou. Hnědá a žlutá u cesty, nízká a vysokou zelenou u pole.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Předchozí

Zpět na Modelové kolejiště