od petr2023 » pon 12 led, 2026 1:37 pm
Tak moje premiéra ve stavbě budov je si myslím zdárně za mnou. Pro svoji prvotinu jsem se rozhodl pro budovu stanice Rudná u Prahy. Na úplnou tvorbu z nuly se opravdu necítím. Když jsem se však na ni při mnoha návštěvách a pořizování fotografií čím dál více koukal, něco mi začala připomínat. Ano, její podobnost snad již s jednou z nejznámějších stavebnic od Mamosu (Vero), dnes Auhagenu a sice nádražím Klingenberg. Řekl jsem si, že úpravu hotové stavebnice bych snad zvládnout mohl. Spoustě lidem však vadí tyhle notoricky známé plastové stavebnice, ale já jsem názoru, že když se to trochu upraví, tak mohou posloužit stejně dobře, jako ty dnešní papírovo/laserované. Loni mi tuto teorii pomohl potvrdit i zdejší člen (martin-tt) se svým kolejištěm, kde tyhle plastové stavebnice také hojně použil a vypadá to skvěle. A tak jsem stavebnici pořídil a pustil se do toho.
Při prvních úpravách, kdy základem bylo zaslepování, zkracování a jiné úpravy základních dílů jsem si vybavil, že podobnou úpravou tato stavebnice prošla dalším zdejším členem a sice zdejším dovolím si říci polobohem TT - Zlámalíkem. I jeho výsledek je perfektní, což mi dodalo další sílu, se do toho pustit a dotáhnout to do zdárného konce. Jelikož mým cílem nebylo vytvořit model k budově 1:1, ale v mých možnostech se přiblížit co to půjde a přitom využít maximum stavebnice, je zde několik odlišností. Hlavním rozdílem tak je jiný počet dveří jak z nástupištní, tak silniční strany. V silniční straně jsem zachoval dvoje dveře, ale ze staniční jsem přidal alespoň dvoje další - po jednom k každém křídle. Další výrazný rozdíl jsou okna v přízemní části, kde jsem ponechal originální ze stavebnice, jelikož změna počtu a velikost tabulek nebyla možná, tak jako to šlo udělat u oken v prvním patře. Výraznou změnou pak prošla střecha, kde jsem nepoužil eternitovou obsaženou ve stavebnici, jelikož její úprava by byla dost náročná. Zároveň skutečná budova má střechu z tašek, takže jsem ji celou vytvořil vlastní a to pomocí fólie Redutex.
Model jsem osadil prvními pár detaily a jednu stranu doplnil i trochou toho moderního umění. Jednak jsem chtěl model trochu více oživit, ale především se mi mou neopatrností podařilo trochu více zabořit pilník při vyrývání prolisů ve fasádě v tenké destičce zaslepující původní okna a tak jsem to chtěl trochu zamaskovat. Budovu jsem zkusil také trochu zašpinit, aby nebyla tak čistá a teď už bude čekat na finální usazení do panelu. Posledním detailem, který jsem ale dlouho zvažoval, jestli to zkusit nebo ne, tak po finálním popostrčení od ženy, je hromosvod.
Až budovu finálně usadím na pozemek, dojde ještě k dokončení zastřešení prostoru pro cestující (podpěrné sloupy, okap, patina), osazení klimatizačních jednotek na druhé slepé fasádě, dokončení patiny kolem okapů no a samozřejmě zasazení do okolní krajiny a v neposlední řadě interiér. Střecha je sundavací, takže budovu připevním k podkladu a do budovy se poleze skrz střechu.
- Přílohy
-

-

-

Láska z dětství je silnější než jsem si myslel a tak po 20 letech znovu začínám.