DISKUZE-Novinky H0 2025 (komentáře)

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: DISKUZE-Novinky H0 2025 (komentáře)

Příspěvekod radeksindy » pon 18 srp, 2025 1:46 pm

Dneska se mi dostal do ruky, tak jsem mohl trochu proměřit.

Náprava je složená ze dvou polonáprav s poloosou 2 mm, spojovací trubička má 3,95 mm, sestaveno na klasických 24,7 mm přes hroty. Toto řešení používají i jiní výrobci na vozech, které jsou připraveny pro sbírání z ložisek. V tomto případě jsou lisovaná z měděných plíšků vlepených zhora. Náprava je proti jiným řešením trochu brutalistická, BRAWA má profilovaná kola, některá RP25, poloosy 1,5 mm a vnější průměr spojovací trubičky 2,45 mm. Přeci jenom to vypadá lépe.

Jinak je vůz pěkně udělaný, pár drobností k vylepšení mi tam na spodku nechali, takže jsem spokojený :lol:
radeksindy

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 18 srp, 2025 2:22 pm

radeksindy píše:Dneska se mi dostal do ruky, tak jsem mohl trochu proměřit.

Náprava je složená ze dvou polonáprav s poloosou 2 mm, spojovací trubička má 3,95 mm, sestaveno na klasických 24,7 mm přes hroty. Toto řešení používají i jiní výrobci na vozech, které jsou připraveny pro sbírání z ložisek. V tomto případě jsou lisovaná z měděných plíšků vlepených zhora. Náprava je proti jiným řešením trochu brutalistická, BRAWA má profilovaná kola, některá RP25, poloosy 1,5 mm a vnější průměr spojovací trubičky 2,45 mm. Přeci jenom to vypadá lépe.

Jinak je vůz pěkně udělaný, pár drobností k vylepšení mi tam na spodku nechali, takže jsem spokojený :lol:

Radku díky za popis kol.
Asi není problém udělat trubku 2,6 až 2,8 mm aby to tak nebouchalo do očí.
Zdenek Valter

Příspěvekod radeksindy » pon 18 srp, 2025 4:45 pm

Není. Sice nemám černý delrin, ale to by se asi dalo vyřešit. Není to však potřeba, mám doma dostatek dvojkolí BRAWA, kde došlo k náhradě za jiná. Alepspoň něco z nich dojde využití. Větší problém je, že ROCO má dvojkolí 10,7 mm, takže nelze bez úpravy brzdových zdrží a jejich závěsů vložit modelové dvojkolí.
radeksindy

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 18 srp, 2025 7:30 pm

radeksindy píše:Není. Sice nemám černý delrin, ale to by se asi dalo vyřešit. Není to však potřeba, mám doma dostatek dvojkolí BRAWA, kde došlo k náhradě za jiná. Alepspoň něco z nich dojde využití. Větší problém je, že ROCO má dvojkolí 10,7 mm, takže nelze bez úpravy brzdových zdrží a jejich závěsů vložit modelové dvojkolí.

Delrin není problém, nicméně ty kola 10,7 jsou jsou teda k na*******!
Takže 3D tisk to jistí.
Je opravdu smutné, že ROCO nedokázalo vytvořit model s odpovídajícím dvojkolí !!!
Zdenek Valter

Příspěvekod michal_n_cz » pon 18 srp, 2025 8:31 pm

Zdenek Valter píše:
radeksindy píše:Není. Sice nemám černý delrin, ale to by se asi dalo vyřešit. Není to však potřeba, mám doma dostatek dvojkolí BRAWA, kde došlo k náhradě za jiná. Alepspoň něco z nich dojde využití. Větší problém je, že ROCO má dvojkolí 10,7 mm, takže nelze bez úpravy brzdových zdrží a jejich závěsů vložit modelové dvojkolí.

Delrin není problém, nicméně ty kola 10,7 jsou jsou teda k na*******!
Takže 3D tisk to jistí.
Je opravdu smutné, že ROCO nedokázalo vytvořit model s odpovídajícím dvojkolí !!!

Mi to přijde divné, mám dojem že Roco do všeho dává 11mm. Rozdíl je jen v rozteči hrotů - většina modelů a starší mají 24.75. Modely z nástrojů KMB a některé novější 23,9. Hytlák mám někde na cestě, až to přide tak se uvidí...
michal_n_cz

Příspěvekod radeksindy » pon 18 srp, 2025 9:01 pm

Skutečně jsou tam kola o průměru 10,7 mm. Model ČSD má ještě jednu nápisovou chybu - na vozech skutečně nebyla brzd Knorr, ale brzda Božič C.
radeksindy

Předchozí

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)