milan ferdián píše:Především se musíš rozhodnout, které téma ti více vyhovuje. Zda dvojkolejka nebo Sázava

A podle svého rozhodnutí pokračovat dál. Obě ty témata by hypoteticky šla spojit, ale musel by vzniknout nový projekt

.
-m-
Propojení těchto dvou témat by bylo zajímavé, ale nevím, zda na tomto prostoru realizovatelné. Teď jsem o tom psal s Jirkou, původně jsem to nechtěl tu zaplevelovat, ale toto sem vložím, ať je jasnější má představa a mé očekávání.
PS: Dneska jsem neudělal zápočet ze stylistiky (ze slohu

DDD )
Segmenty nejprve budu budovat normálně s tím, že do budoucna bych je chtěl do obývací stěny zakomponovat. Nebo někam, abych mohl kolejiště uklidit, ale nerozebírat a v případě potřeby jen otevřít a jezdit. Nevysunovat apod. Ta délka 350 je kvůli mé současné stěně. Rozměr 90 byl kvůli dvoukolejce, ale původní rozměr 73 by být mohl taky, s tím rozměrem tedy jsem schopný hýbat dle plánu a potřeby. Já se totiž budu stěhovat do nového, takže šířkou nejsem až tak vázaný... A jestli pak bude žena, tak přijde do bytu s tím, že to tam už je a hotovo.

Ale asi z hlediska hloubky nábytku je těch 73 cm i tak dost...
Blázen jsem teď objednal tolik lokomotiv, že je ani nebudu kam mít dát. Konkrétně: brejlovec, zamračená, kocour. Z motoráků 842, 850 a 810. Z vozů Ypsilony, nějaké výsypné, Bdmtee se mi taky líbí, patra Bmo. Regiojet, Pendolino, Leoexpres jdou mimo mě. Brejlovec a čtyři ypsilony je pro mě maximum. Nejvíce pátá epocha, ta je mi nejbližší, event. i šestá, ale ta už spíše sporadicky. Rozhodně mám rád lokálkový provoz. Ideálně koncová stanice a nějaká odbočka, smyčka. Nejvíce jsem se zakoukal do Dolní Lhoty a toho Ledečka. Z hlediska provozu mi přijde zajímavá i Dolní Poustevna, ale nelíbí se mi moc ten ráz krajiny. Za mě tedy spíše lesy, hory, krajina než město. Provoz né úplně nejzapadlejší trať, ale ne koridor a už vůbec ne obrovská hlavní stanice. Stanice typu Dolní Lhota, Ledečko nebo Horní Poustevna a další mi přijdou naprosto dostačující.
Co nechci, tak kolejiště end-to-end (dvě koncové nebo ukončení smyčkami) a nutnost neustále obracet soupravy. Nechci ani ovál bez jakýchkoliv jiných možností a nelíbí se mi velké elektrifikované stanice. Elektrifikovanou trať si dokážu představit, ale pouze na projetí vlaku, ale ne jako hlavní námět a klidně ji i vypustím úplně - to je prvek, který tam být může a nemusí.
Horní Poustevna se mi líbí skrz to, že je tam dostatečně dlouhá horní trať pro jízdu krajinou. Nejvíce tíhnu k Ledečku kvůli variantám provozu, hlavně díky křižovatkové výhybce, kdy můžu je to SN, ale taky jednou jet tím směrem, podruhé zas tím. Neřeším to, že to není 100% reálné, nebudu chodit s fotkami a rozebírat, co a jak. Ale nechci, aby to bylo přeplácané, aby mi tam "něco jezdilo" apod. Dolní Lhota se mi zase líbí z podobných důvodů jako poustevna.
Dost těžko se vyjadřuje to, co chci, spíš snáz se mluví o tom, co nechci

Viděl jsem i kolejiště, kde z točny u rotundy vedly kusé koleje do SN a jedna byla dokonce průjezdná. Na kraji zubačka se stoupáním tak 7 cm/m (odhaduji z foto). Nelíbí se mi megalomanské projekty dep, ale nechci zároveň pidikolejiště. Co tam ale musí být za každou cenu, tak chráněný železniční přejezd, za ním si prostě stojím.
Ovládání digi - nechci automatiku, ale nechci moc káblů, takže to vidím na výhybky přes PC, Multimyš jízda vlaku, ale moc nevím, jaké tam jsou možnosti. Do SN spíše než automatiku tak kameru.
Co se týče stavby na zakázku, no nevím. Jako vím, že ta možnost tam je, ale pak jsem se jen orientačně ptal, na kolik to vyjde. Cena materiálu a cena práce byla tak půl na půl. Bojím se, že to nezvládnu, nevím, jaké jsou možnosti, přestavník jsem zapojil jen jednou v životě, nějaké řezání kolejí mě děsí. Ale nejsem úplně neschopný, že bych třeba nenaprogramoval lokomotivu, nezapojil drátky, aby to jelo apod. Nechci nikoho tím moc zatěžovat (proto i ta zakázka), protože sám bez rad a pomoci fakt ne, ale na druhou stranu by mě to mohlo posunout dál.
Můj postoj k modulům je takový, že nechci vyloženě modulovku, ale nebráním se segmentům s možnosti dalšího rozšíření, chci mít domácí ježdění s možností dalšího rozšíření v budoucnosti. Když ale nebudou peníze, čas, energie nebo rodinné povolení, budu mít alespoň toto kolejiště a bude... Ale chci, aby možnost napojit další díly tam byla.
Moje hesla, které jsem si slíbil dodržovat je: Stavět s možnostmi a jít zlatou střední cestou. Stavět s možnostmi myslím možnost rozšíření, možnost dodatečné automatizace apod., zkrátka teď to tam nechci, ale nechci pak složitě překopávat projekt, kdyby náhodou.