Segmentovka TT kolem stěny

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Návrat a Dolní Lhota => Ledečko

Příspěvekod milan ferdián » stř 20 led, 2021 11:11 am

chameleon píše:
ToVa píše:
chameleon píše:Jestli ti jde o modelovost, tak za mě EW2 a pokud bude kvůli modelovosti potřeba prodloužit staniční koleje, tak změnit plán. :wink:

Spíše o tu funkčnost, modelovost vždycky bude plná kompromisů. To bych mohl rovnou použít Filigran a postavit si na tomto rozměru jednu stanici. :lol:

A proč ne? Měl bys to krásný, jednoduchý a levnější :mrgreen:
A samozřejmě i více funkční.

Rozhodně si postav, co se ti líbí a co si přeješ. Jsou to tvé peníze a stovky hodin tvého času.
Za mě ale tento poslední návrh není dobrý - moc komplikovaný, šložitý na výrobu, nemodelový (jak kolejově, tak krajinářsky), vše natěsno (stoupání, vedení tratí), skryťák je strašně natěsno (vede nad ním trať s krajinou), projekt drahý - vem si jen těch cca 40 výhybek (výhybka+přestavník+dekodér+práce s instalací pokud platí že chceš výrobu někomu zadat). Výhybka je též potencionálním zdrojem problémů - budou se ti dobře opravovat, čistit? Já bych to zjedodušil co to jde. A netvrdím, že kus 2-kolejky či kroužení nelze :wink: Jestli ti kritika přijde špatná, či přehnaná, klidně příspěvěk smažu, je to čistě můj pohled na věc.. :wink:

Není třeba příspěvek smazat. Pod to co jsi napsal Jiří se též plně podepisuji.
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod ToVa » stř 20 led, 2021 11:33 am

chameleon píše:Jestli ti kritika přijde špatná, či přehnaná, klidně příspěvěk smažu, je to čistě můj pohled na věc..

Nemaž, nepsal jsem to sem kvůli chvále, kdybych nebyl otevřený diskuzi a změnám, tak si kroužím na výlisku od Nocha a nic neřeším. :lol:

chameleon píše:Já bych to zjedodušil co to jde. A netvrdím, že kus 2-kolejky či kroužení nelze

Já spíš trvám na Ledečku než na dvoukolejce či kroužení. Pokud by to tam šlo dát smysluplněji, tak klidně, pokud ale ne, smutný z toho rozhodně nebudu. Rozhodně nechci jít cestou, že za každou cenu tam bude pendolino. Samotné 810 určitě nee, ale provoz brejlovec, tři ypsilonky, 842, 850, 854, 742 jsou pro mě naprosto dostačující a stejně k nim mám nejbližší vztah už od dětství vzhledem k trati Staré Město - UH - Kunovice...

chameleon píše:pokud platí že chceš výrobu někomu zadat

Nevím, nevím, jen tak orientačně jsem zjišťoval, že tím se cena kolejiště zdvojnásobí. Ne že bych si na stavbu věřil, nicméně si myslím, že po určité stránce to člověka zocelí a hodně se tím naučí. A navíc i vzhledem k budoucím opravám.

Takže jsem otevřený diskuzi, kritice, nasměrování na správnou cestu apod. Nechci skončit jak před deseti lety, kdy jsem si mlel svoje a nakonec jsem doma měl TT, H0, analog, digitál, koleje s podložím a bez podloží, prohnutou desku, prázdnou peněženku a nic z toho.

Dvojkolejku vést nějak jinak nebo se na ni vyprdnout?
Návrat po letech
Stavba segmentovky podél stěny
TT, digitál, ČD
ToVa

Příspěvekod cipisekmp » stř 20 led, 2021 6:40 pm

Ahoj, za me ta dvoukolejka dole to jen zahusti a vypada to blbe. Dival jsem se na to uz pred casem ale nechtel jsem ti kazit plany. Myslim ze puvodni planek je na stavbu pro zacatek az az.
Cipisekmp.
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod ToVa » stř 20 led, 2021 6:54 pm

cipisekmp píše:Ahoj, za me ta dvoukolejka dole to jen zahusti a vypada to blbe. Dival jsem se na to uz pred casem ale nechtel jsem ti kazit plany. Myslim ze puvodni planek je na stavbu pro zacatek az az.
Cipisekmp.

Nebojte se mi to říct /tím myslím všechny/, raději teď v době, když nic nemám, jsem otevřený změnám a fakt se chci vyvarovat toho, co bylo před deseti lety, než zpětně sem psát aha ono to nefunguje a co teď. Sám jsem si kladl na začátku otázku, jak velký je to zásah do kolejiště. Vím, že začátečníkům je někdy těžké vysvětlit, že ta točna tam být opravdu nemusí, že pětivozový rychlík na dvoumetrovém oválu vypadá blbě a tak... Ale já fakt nepůjdu hlavou proti zdi s tím, že to tam prostě být musí a nebudu si kecat svoje.
Návrat po letech
TT, digitál, ČD
ToVa

Příspěvekod milan ferdián » stř 20 led, 2021 7:33 pm

Především se musíš rozhodnout, které téma ti více vyhovuje. Zda dvojkolejka nebo Sázava :?: A podle svého rozhodnutí pokračovat dál. Obě ty témata by hypoteticky šla spojit, ale musel by vzniknout nový projekt :wink: .
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod ToVa » stř 20 led, 2021 7:39 pm

milan ferdián píše:Především se musíš rozhodnout, které téma ti více vyhovuje. Zda dvojkolejka nebo Sázava :?: A podle svého rozhodnutí pokračovat dál. Obě ty témata by hypoteticky šla spojit, ale musel by vzniknout nový projekt :wink: .
-m-

Propojení těchto dvou témat by bylo zajímavé, ale nevím, zda na tomto prostoru realizovatelné. Teď jsem o tom psal s Jirkou, původně jsem to nechtěl tu zaplevelovat, ale toto sem vložím, ať je jasnější má představa a mé očekávání.

PS: Dneska jsem neudělal zápočet ze stylistiky (ze slohu :-DDDD )

Segmenty nejprve budu budovat normálně s tím, že do budoucna bych je chtěl do obývací stěny zakomponovat. Nebo někam, abych mohl kolejiště uklidit, ale nerozebírat a v případě potřeby jen otevřít a jezdit. Nevysunovat apod. Ta délka 350 je kvůli mé současné stěně. Rozměr 90 byl kvůli dvoukolejce, ale původní rozměr 73 by být mohl taky, s tím rozměrem tedy jsem schopný hýbat dle plánu a potřeby. Já se totiž budu stěhovat do nového, takže šířkou nejsem až tak vázaný... A jestli pak bude žena, tak přijde do bytu s tím, že to tam už je a hotovo. :lol: Ale asi z hlediska hloubky nábytku je těch 73 cm i tak dost...

Blázen jsem teď objednal tolik lokomotiv, že je ani nebudu kam mít dát. Konkrétně: brejlovec, zamračená, kocour. Z motoráků 842, 850 a 810. Z vozů Ypsilony, nějaké výsypné, Bdmtee se mi taky líbí, patra Bmo. Regiojet, Pendolino, Leoexpres jdou mimo mě. Brejlovec a čtyři ypsilony je pro mě maximum. Nejvíce pátá epocha, ta je mi nejbližší, event. i šestá, ale ta už spíše sporadicky. Rozhodně mám rád lokálkový provoz. Ideálně koncová stanice a nějaká odbočka, smyčka. Nejvíce jsem se zakoukal do Dolní Lhoty a toho Ledečka. Z hlediska provozu mi přijde zajímavá i Dolní Poustevna, ale nelíbí se mi moc ten ráz krajiny. Za mě tedy spíše lesy, hory, krajina než město. Provoz né úplně nejzapadlejší trať, ale ne koridor a už vůbec ne obrovská hlavní stanice. Stanice typu Dolní Lhota, Ledečko nebo Horní Poustevna a další mi přijdou naprosto dostačující.

Co nechci, tak kolejiště end-to-end (dvě koncové nebo ukončení smyčkami) a nutnost neustále obracet soupravy. Nechci ani ovál bez jakýchkoliv jiných možností a nelíbí se mi velké elektrifikované stanice. Elektrifikovanou trať si dokážu představit, ale pouze na projetí vlaku, ale ne jako hlavní námět a klidně ji i vypustím úplně - to je prvek, který tam být může a nemusí.

Horní Poustevna se mi líbí skrz to, že je tam dostatečně dlouhá horní trať pro jízdu krajinou. Nejvíce tíhnu k Ledečku kvůli variantám provozu, hlavně díky křižovatkové výhybce, kdy můžu je to SN, ale taky jednou jet tím směrem, podruhé zas tím. Neřeším to, že to není 100% reálné, nebudu chodit s fotkami a rozebírat, co a jak. Ale nechci, aby to bylo přeplácané, aby mi tam "něco jezdilo" apod. Dolní Lhota se mi zase líbí z podobných důvodů jako poustevna.

Dost těžko se vyjadřuje to, co chci, spíš snáz se mluví o tom, co nechci :D Viděl jsem i kolejiště, kde z točny u rotundy vedly kusé koleje do SN a jedna byla dokonce průjezdná. Na kraji zubačka se stoupáním tak 7 cm/m (odhaduji z foto). Nelíbí se mi megalomanské projekty dep, ale nechci zároveň pidikolejiště. Co tam ale musí být za každou cenu, tak chráněný železniční přejezd, za ním si prostě stojím.

Ovládání digi - nechci automatiku, ale nechci moc káblů, takže to vidím na výhybky přes PC, Multimyš jízda vlaku, ale moc nevím, jaké tam jsou možnosti. Do SN spíše než automatiku tak kameru.

Co se týče stavby na zakázku, no nevím. Jako vím, že ta možnost tam je, ale pak jsem se jen orientačně ptal, na kolik to vyjde. Cena materiálu a cena práce byla tak půl na půl. Bojím se, že to nezvládnu, nevím, jaké jsou možnosti, přestavník jsem zapojil jen jednou v životě, nějaké řezání kolejí mě děsí. Ale nejsem úplně neschopný, že bych třeba nenaprogramoval lokomotivu, nezapojil drátky, aby to jelo apod. Nechci nikoho tím moc zatěžovat (proto i ta zakázka), protože sám bez rad a pomoci fakt ne, ale na druhou stranu by mě to mohlo posunout dál.

Můj postoj k modulům je takový, že nechci vyloženě modulovku, ale nebráním se segmentům s možnosti dalšího rozšíření, chci mít domácí ježdění s možností dalšího rozšíření v budoucnosti. Když ale nebudou peníze, čas, energie nebo rodinné povolení, budu mít alespoň toto kolejiště a bude... Ale chci, aby možnost napojit další díly tam byla.

Moje hesla, které jsem si slíbil dodržovat je: Stavět s možnostmi a jít zlatou střední cestou. Stavět s možnostmi myslím možnost rozšíření, možnost dodatečné automatizace apod., zkrátka teď to tam nechci, ale nechci pak složitě překopávat projekt, kdyby náhodou.
Návrat po letech
TT, digitál, ČD
ToVa

Příspěvekod ToVa » stř 20 led, 2021 8:04 pm

Milane, omlouvám se, je to Horní Poustevna... už jsem se do Dolní a Horní zamotal. :D
Návrat po letech
TT, digitál, ČD
ToVa

Příspěvekod milan ferdián » stř 20 led, 2021 8:13 pm

Pěkně jsi se rozepsal, ale pozor na ženy :wink: . Postavit křehkou polovičku před hotovou věc, to by jsi musel ji dát velmi velký úplatek a nebo budeš mít štěstí, jak někteří z nás, že nás naše drahé polovičky podporují. :mrgreen:
K projektu, všechny tebou zmiňované kolejiště byla navržena dle nabídnutého prostoru a námětu daného modeláře. Proto by jsi si měl více zamyslet s Ledečkem, když se ti tak líbí, zda by nešlo je rozšířit na tu délku, kterou máš k dispozici. Skryté křižování vzniklo z nouze, protože jsem chtěl zachovat návaznost Ledečko-tunel-most-odbočka Rataje.
S projektem nespěchej, pokresli spoustu papíru, dej k nahlédnutí klukům a uvidíš.
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod ToVa » stř 20 led, 2021 8:28 pm

milan ferdián píše:Pěkně jsi se rozepsal, ale pozor na ženy :wink: . Postavit křehkou polovičku před hotovou věc, to by jsi musel ji dát velmi velký úplatek a nebo budeš mít štěstí, jak někteří z nás, že nás naše drahé polovičky podporují. :mrgreen:

Za pár let vydražím brejlovce na aukru za 20000 a koupím jí nějaký šperk. :lol:
Návrat po letech
TT, digitál, ČD
ToVa

Příspěvekod Ivan » stř 20 led, 2021 10:01 pm

ToVa píše:Zde je ještě úprava, aby všechny koleje byly kolmo ke spoji dvou rámů.

Technická poznámka, dva protisměrné oblouky za sebou nedoporučuji, u některých vozu to může zlobit. Měla by být mezi nimi alespoň krátká rovinka. To bych raději řezal kolej šikmo.

Ad plány, jak psali ostatní, hlavní jsi ty. Já bych se osobně dvojkolejce spíš vyhnul, ale já jsem lokálkař :wink:
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod ToVa » stř 20 led, 2021 10:27 pm

No něco na tom všem pravdy bude.... méně je asi někdy opravdu více.
PS: Ta silnice byla, že bych tam dal Car systém, ale ten v TT není. :D
Přílohy
KRAJINA.png
Návrat po letech
TT, digitál, ČD
ToVa

Příspěvekod vojtas » stř 20 led, 2021 11:42 pm

V TT je snadno použitelný ten britský systém s magnetickým drátem pod silnicí. Lze takhle provozovat i jízdní kola, jen se musí zamaskovat, že se jezdí dokola. Autíčka mají točící se kolečka a magnet, a pás magnetů pod silnicí obíhající na kladkách je táhne za sebou po silnici. Vypadá a funguje to výborně, viz. Everard Junction na youtube (což je mj. asi nejhezčí kolejiště, jaké znám). Jen si teď nevzpomenu, jak se ten systém jmenuje.
TT
vojtas

Příspěvekod chameleon » stř 20 led, 2021 11:47 pm

ToVa píše:...Ta silnice byla, že bych tam dal Car systém, ale ten v TT není. :D

Jak není :?: Vždyť já ho dělám :shock: :P

Mě osobně se samozřejmě líbí víc Horní Poustevna (kvůli Č. Švýcarsku), a posílám k ní ještě alternativní skryťák - založený na spirálách r353.
Vpravo sestoupáš třeba 3 otočkama na -15cm, vlevo 6-ti otočkama na -30cm. Získáš skryté stanice s dostatečným prostorem na ruční manipulaci a umístěné v popředí kolejiště. Při "zasklení" mohou sloužit jako vitrína :wink: Navíc stavba bude velice jednoduchá.
HPustevAlterSN.jpg
chameleon

Příspěvekod ToVa » čtv 21 led, 2021 6:12 am

Omlouvám se, asi mám nedostatek informací. Nikde jsem Faller car system v TT nenašel, jen v Nku nebo hánulce. Ale jestli existují jiné alternativy, to jsem už nevěděl...

Chameleon: spirál jsem se vždycky bál, nevím proč. Ale pokud by to bylo jednoduché, přijde mi to jako super nápad... A vlastně by tam nemusela být ani ta kamera či nějaké složité detekce, protože bych viděl, co a jak. Jirko, to je geniální :!:

Teď zvážit to, co je z provozního hlediska zajímavější, co nabízí pestřejší provoz. Ale pokud by se jednalo o SN dle Jirky, tak asi Poustevna.
Opravdu mě ty spirály zaujaly. Ale Ledečko mi přijde celkově takové méně komplikované, romantičtější...
Návrat po letech
TT, digitál, ČD
ToVa

Příspěvekod chameleon » čtv 21 led, 2021 12:49 pm

ToVa píše:Omlouvám se, asi mám nedostatek informací. Nikde jsem Faller car system v TT nenašel, jen v Nku nebo hánulce. Ale jestli existují jiné alternativy, to jsem už nevěděl...

Jako máš pravdu :wink: Konkrétně pro TT se Faller car system neprodává, ale není problém použít tento "H0" systém i pro TT. Posílám fotku mé FCS výbavičky, kterou jsem kupoval cca před 10-ti lety. Díly pro H0 normálně zabuduješ do TT vozidla - kola od H0 osobáku použiješ TT náklaďák, atp :wink: Můžeš pořídit i startset s h0 osobákem a jen ho překastlíš na TT autobus atp. Faller koukám teď i nabízí stavitelný podvozek s komplet výbavou, může být též velice zajímavé..

Ten autobus na fotce je taková prvotina s testem i LED osvětlení (opakuji >10let zpět), ten nákladní ZIL či co to je mi normálně jezdil po testovacím kusu silnice, a překvapivě dost dobře :wink: Nyní plánuji udělat autobus více méně stejně, ale do čela a do zadku aplikovat tišťáky s LED, tak jak se to dělá dnes u lokomotiv. Podvozek jako 3D model namíru, dřív taková možnost ještě nebyla :wink:

Stejně tak by šel asi nejspíš FCS náklaďák N použít v TT jako menší auto, ale N faller jsem ještě neměl v ruce.. :wink:

faller.jpg
chameleon

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště