Loconet / DCC s použitím arduino

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Loconet / DCC s použitím arduino

Příspěvekod Zx1974 » ned 24 dub, 2016 5:44 pm

fulda píše:......
Já osobně si myslím, že Loconetu scházejí spíš pořádné ovladače vhodné pro stabilní kolejiště (XbusTCO, mini TCO, FBO a podobně)........

Ale to už dávno existuje v podobě LocoIO
Zx1974

Příspěvekod zdeno » ned 24 dub, 2016 6:35 pm

fulda píše:IMHO si Zdeno dost protiřečíš. Pokud tam všechno je, tak jak to, že vznikají odlišnosti?
Já myslel, že to že vzniká lidová tvořivost je důsledek špatné definice.
A ještě víc se mi líbí lokální působnost normy, to naštěstí uživatelé XpressNetu neznají, tam je svět daleko černobělejší - buď to chodí všem a všude a nebo je to krám.

Jak to muzu ja ovlivnit ??
Proste vznikaji a smytec, muj dojem je, ze se snazi odlisit od Digitraxu a vytvorit si vlastni platformu, aby se odlisili. Uz ted je problem pouzivat DT402 na Uhlenbrock a Piko centralach.
Tezko mne muzes za to obvinovat. Je to politika a to je vzdycky svinstvo.
zdeno

Příspěvekod fulda » ned 24 dub, 2016 7:33 pm

zdeno píše:Jak to muzu ja ovlivnit ??
Nijak, neřekl jsem, že to máš ovlivnit.

Jen jsem řekl, že jsi tvrdil, že norma obsahuje všechno a pak jsi začal popisovat lidovou tvořivost.

Já si tedy myslím, že norma má dost děr z toho co se dnes používá - Třeba F28, jízdu v soupravě a tak. Vím že se to dá všeljak vyhackovat, ale tvorba univerzálních paketů není řešení.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Jirka_US » ned 24 dub, 2016 8:02 pm

Funkce F28 stejne jako jizda v souprave (dle NMRA) u vyrobku Digitrax funguje bez problemu. Lenz u svych vyrobku nektere funkce (dle NMRA) pro jizdu v souprave nema implementovane...
Naposledy upravil Jirka_US dne pon 25 dub, 2016 3:43 am, celkově upraveno 1
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod HonzaM » ned 24 dub, 2016 9:01 pm

zdeno píše:
fulda píše: Uz ted je problem pouzivat DT402 na Uhlenbrock a Piko centralach.
Tezko mne muzes za to obvinovat. Je to politika a to je vzdycky svinstvo.

Co Tě k tomuto tvrzení vede? Mám dva ovladače DT 402, z toho jeden bezdrátový, fungují oba na všech centrálách co jsem měl dosud v ruce, konkrétně PIKO (Uhlenbrock Basic), Daisy II, DR5000. Rozhodně jsem žádný problém nezaznamenal, bez problému jsem pomocí DT402 na centrále PIKO programovaĺ FREDy i nastavoval CV v režimu programování na provozní koleji.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod HonzaM » ned 24 dub, 2016 9:08 pm

fulda píše:
zdeno píše:Jak to muzu ja ovlivnit ??
Nijak, neřekl jsem, že to máš ovlivnit.

Jen jsem řekl, že jsi tvrdil, že norma obsahuje všechno a pak jsi začal popisovat lidovou tvořivost.

Já si tedy myslím, že norma má dost děr z toho co se dnes používá - Třeba F28, jízdu v soupravě a tak. Vím že se to dá všeljak vyhackovat, ale tvorba univerzálních paketů není řešení.

Jak to myslíš - mám šest nebo sedm let starou centrálu Digitrax a podporuje jak F28, tak consist.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod fulda » pon 25 dub, 2016 7:25 am

Jirka_US píše:Funkce F28 stejne jako jizda v souprave (dle NMRA) u vyrobku Digitrax funguje bez problemu. Lenz u svych vyrobku nektere funkce (dle NMRA) pro jizdu v souprave nema implementovane...
Skutečně? a které to jsou?

HonzaM píše:
fulda píše:... tvorba univerzálních paketů není řešení...
Jak to myslíš - mám šest nebo sedm let starou centrálu Digitrax a podporuje jak F28, tak consist.
No jak jsem napsal - používá se to tak, že ovladač tvoří univerzální pakety, které centrála jen přenese do kolejiště. To je takovej dost nedobrej způsob, pak to vede k tomu, že si různé ovladače vykládají různé stavy po svém.
Teda alespoň já mám ten pocit.
fulda

Příspěvekod zdeno » pon 25 dub, 2016 10:30 am

spojujete ruzne veci do jednoho baliku,
pakety s opcode D4 od Uhlenbrocku neumi Digitrax centraly zpracovat. A zase naopak pakety s opcode ED neumi spracovat centraly od Uhlenbrock. To jsou funkce nad F9.
Napriklad Profiboss, IBX a Piko urcite neumi zpracovat pakety ED. Odzkousene !
---
Lidova tvorivost nespociva v obchazeni protokolu !!! Tohle jsi kde Fuldo nabral ?
Ona spis spociva v tom, ze se snazime implementovat "fabricke" normy na nase vyrobky. A protoze jsou ruzne, tak z toho vznikaji problemy.
Ale tohle opravdu nemuzu ovlivnit.
Norma nema diry v tvem chapani, spis ma vice moznosti, jak to ovladat.
Presne napisane, stejne funkce se daji ovladat ruznymi pakety a to zabudovat je problem.
---
Locoio je perfektne vymyslena vec, kde se da zapojit skoro vsechno, nahrazuje (XbusTCO, mini TCO, FBO a dalsi) v jednom zarizeni. Tohle je asi nejvetsi problem pochopit.
Jinak napisane, je to prijimac/vysilac Loconetu, kde se rozdeluji prikazy Loconetu na jednotlive piny, ktere jsou programovatelne.
Cely obvod ma realizovatel ve sve rezii a nemusi delat nic jine, nez pripojit vstupni nebo vystupni prvky a podle toho nakonfigurovat prislusne piny. Nic vic, nic min.
To, ze to nekomu pripada slozite a nechce se o tom nic naucit, neni vina Locoio.
zdeno

Příspěvekod Jirka_US » stř 27 dub, 2016 4:05 am

Dokáže prosím někdo objektivně napsat, kolik mají které centrály k dispozici slotů?

S centralou DCC++ (s Arduino UNO) vyzkouseno 12 slotu, pocet slotu je mozne v programu zmenit, v pripade Arduino Mega az na 50. V DCC++ monitoru (JMRI) se pak slot zobrazuje jako "registr".
Jinak zajimavy shield zde:
http://wiki.rocrail.net/doku.php?id=gca ... 10d9b8edeb
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod fulda » čtv 28 dub, 2016 7:07 pm

Něco málo čtení pro lidi, co se rádi vztekají: ZDE jsem napsal menší srovnání LocoNetu a XpressNetu.
fulda

Příspěvekod Ferda » čtv 28 dub, 2016 9:06 pm

Ty veverky jsou dobrý nápad. :wink:
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod rawen » pát 29 dub, 2016 3:08 am

fulda píše:Něco málo čtení pro lidi, co se rádi vztekají: ZDE jsem napsal menší srovnání LocoNetu a XpressNetu.

V baudech udáváme modulační rychlost, která se od přenosové, jak ostatně v textu ukazuješ, může lišit na obě strany.
Viz základní zdroje jako wiki anebo učebnice SŠ elektro.

Radek
rawen

Příspěvekod HonzaM » pát 29 dub, 2016 6:13 am

Článek na který odkazuje fulda ve svém včerejším příspěvku mi místy připadá dost tendenční v neprospěch LocoNetu. Tvrzení že se nehodí pro menší kolejiště s řadou dekodérů a detektorů obsazení je mimo mísu, což mohu doložit svým domácím kolejištěm s 30 výhybkami a 50 detekovanými úseky. Pokud jde o uváděnou nevýhodu použití krimpovacích kleští pro konektory RJ12, není to nijak nákladný nástroj, což je navíc vyváženo výhodou že není potřeba u každého komponentu řešit připojení několika vodičů, které se v případě LocoNetu omezuje na jedno zasunutí do zásuvky. Což oceníte při přestavbě nebo rozšíření kolejiště. Nejde také o "telefonní" konektory, ve své osmipinové versi se používají na rozvody v počítačových sítích a najdete je k tomuto účelu na většině počítačů a notebooků. Komponenty jsou připojované v řadě jeden za druhým, rozvod LocoNetu postupuje od jednoho komponentu k dalšímu, žádné potřebné rozbočovače nebo samostatná vedení k jednotlivým komponentům nebo skupinám komponentů. "Nacvaknuti” jednoho konektoru netrvá déle než půl minuty. Teoretické srovnávání přenosové rychlosti nemá pro provoz modelového kolejiště význam, pro provoz v tomto pŕípadě přenosová rychlost plně vyhovuje. Vadit by to mohlo u velkého klubového koleijště, jestliže by mělo být v současném provozu více než dvacet mašin (nikoli mašin stojících na kolejišti, ale mašin které mají být současně v jízdě nebo manipulaci).
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod JanoW » pát 29 dub, 2016 6:41 am

HonzaM píše:Článek na který fulda ve svém včerejším příspěvku mi místy připadá dost tendenční v neprospěch LocoNetu.

Nepovedal by som. Myslím, že porovnáva porovnateľné, bez nekritického poklonkovania jedne strane.

HonzaM píše:Pokud jde o uváděnou nevýhodu použití krimpovacích kleští pro konektory RJ12, není to nijak nákladný nástroj, což je navíc vyváženo výhodou že není potřeba u každého komponentu řešit připojení několika vodičů, které se v případě LocoNetu omezuje na jedno zasunutí do zásuvky.

Súhlasím, kliešte nie sú problém. Nakoniec, aj S-88 (vo verzii N) používa RJ45. Len ich treba vedieť použiť. Niektoré, najma tie lacné, konektor skôr zničia.
HonzaM píše:Nejde také o "telefonní" konektory, ve své osmipinové versi se používají na rozvody v počítačových sítích a najdete je k tomuto účelu na většině počítačů a notebooků.

Ale áno, ide. A doslovne. Konektory tohto typu existujú vo viacerých variantách. Líšia sa počtom "pinov" a počtom kontaktov. Počet pinov určuje fyzicky ich šírku, používa sa 8 (počítačové siete, S88-N), šesť (telefóny, Loconet) a štyri (telefóny - pripojenie mikrotelefónu - "slúchadla"). Navyše, ešte sa môžu líšiť počtom zapojených kontaktov, tak sa vyskytujú 8p/8c (RJ-45), 6p/4c - telefón (RJ11), 6p/6c -telefón, Loconet (RJ12) - viď obr. a 4p/4c - (RJ14) slúchadlá. (Je možná aj kombinácia 6p/2c, 4p/2c). Viď napr. http://www.gme.cz/konektory-rj Nie je možné zamieňať konektory s rôznym "p". Takže Loconet = telefón, ale NOT(Loconet = Ethernet)!! Taktiež krimpovacie kliešte sa líšia šírkou príslušného adaptéra (ak majú viac čeľustí).

Obrázek
JanoW

Příspěvekod BohousP » pát 29 dub, 2016 7:00 am

Trochu OT, ale doplním to:
Popis konektorů na Wikipedii (neručím za správnost, občas na ní lze najít kde-co :o ) https://en.wikipedia.org/wiki/Registered_jack.
Další rozdělení (trochu jiné) je na http://www.leadsdirect.co.uk/knowledge-base/what-is-the-difference-between-rj10-rj11-rj12-and-rj45-connectors/.
V každém případě Loconet používá 6p/6c, což je šířkou skutečně TELEFONNÍ konektor.
XpressNet (Roco) používá stejně široký 6p/6c (velmi často však jen 6p/4c).
Naposledy upravil BohousP dne pát 29 dub, 2016 9:36 am, celkově upraveno 1
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi