Domácí kolejiště 250*125 H0

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Domácí kolejiště 250*125 H0

Příspěvekod JanoH0e » sob 18 říj, 2014 8:41 pm

Bude musieť obchádzať lokomotívou súpravy v tuneli. Nič iné mu neostáva, alebo mať identické súpravy pre každý smer jednu.
JanoH0e

Příspěvekod loscarlos » pon 20 říj, 2014 6:24 am

Chvilku jsem si pohrál s Milanovo návrhem a vyšlo mi tohle. Vychází mi zatím rozměr 125 x 265 cm, což je trochu víc. Kolejivo PECO code 100. Je třeba ještě mnoho úprav, spíš mi jde o nasměrování tvůrce vlákna. Doufám, že se nebude na mne hněvat :D
Přílohy
03.png
HO, už nemodelařím, jen si hraju ....
loscarlos

Příspěvekod Barbucha » pon 20 říj, 2014 6:43 am

Dole to vypadá k světu, ale ten vrch je takový příliš kapesní :-). Na tom prostoru se fakt člověk moc nevyřádí. Jedině ten stroj pro obsluhu horní stanice dát dolů, malinko prodloužit staniční koleje a snad už by to šlo. Ono by to vůbec chtělo nahoře nějakou fabriku, aby ten železniční provoz měl trochu smysl.
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod Sandy » pon 20 říj, 2014 7:01 am

Zvláštní je, že ač téma "Kolejiště přibližně 250*125 v HO" je pravděpodobně nejfrekventovanější v této části DF, tak ukázky z realizace takových kolejišť se limitně blíží k nule!?
Podle mne nejelegantnější řešení, z kterého je možno vycházet pro vlastní podmínky je tady http://mujweb.cz/masinky2003/kolejiste.html
S výhradou k některým detailům.
Sandy

Příspěvekod Barbucha » pon 20 říj, 2014 7:37 am

Velká plocha je celkem problematická a fakt málo lidí to zvládne finančně. Kolik lidí má doma opravdu velké kolejiště s detailně propracovanou krajinou a stavbami? Někde jsem našel kalkulaci na metr čtvereční krajiny a staveb. Vycházelo to 7000 respektive 4000 korun. K tomu připočítat rám a "železo". Do uvedené plochy člověk bez problémů vrazí 100 tisíc a ani neví jak, nebo to musí být někde vidět, pokud to bude stát míň.
Já teď kolejiště taky pěkně flákám, protože to nějak nejsem schopný zkombinovat s prací, ale vím, že jsem schopný to finančně dotáhnout do konce, protože všechno železo a 90% staveb mám připravených v krabicích, o vozidlech nemluvě, to mám na několik kolejišť. Jenže jsem se pustil do dlouhé nudle, abych trochu eliminoval náklady na krajinu. U velkých ploch to pak dopadá tak, že krajina je naflokované cosi zelené (to ještě v lepším případě), sem tam jsou nějaké stromy a nějaké skály u tunelu. S realitou to pak nemá nic společného.
Barbucha

Příspěvekod milan ferdián » pon 20 říj, 2014 7:56 am

Bezmozek píše:No to je taky nápad předělávat milanův plánek :roll: :lol: :lol: :lol:

Přesně.Původní plánek je určen pro dětského uživatele.Dole vám chybí z originálu skryťák.Podívejte se na původní námět a pročtěte si doprovodný text.Samozřejmě,že s přepracování plánku do větší modelové velikosti lze,ale je třeba zachovat původní koncepci.Takto vychází kolejový patvar.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod loscarlos » pon 20 říj, 2014 11:22 am

milan ferdián píše:Přesně.Původní plánek je určen pro dětského uživatele.Dole vám chybí z originálu skryťák.Podívejte se na původní námět a pročtěte si doprovodný text.Samozřejmě,že s přepracování plánku do větší modelové velikosti lze,ale je třeba zachovat původní koncepci.Takto vychází kolejový patvar.

jestli je to v knize, tak to musí počkat až domů :-). Jak si s tím hraju, tak největší problém mám s tou horní stanicí, nějak to šikovně "ohnout", aby tam vyšla alespoň nějaká kolej.
S tím provozem do horní stanice jsem to myslel tak, že tam je skladiště zemědělských produktů ( 2-3 xZ) a možná by šla zrušit ta výtopna a dát ten sklad tam a místo skladu dát malou fabričku -strojírnu,porcelánku apod, viz obrázek
Skryťákem jsem se zatím nezabýval. Je to ale výzva, nacpat na relativně malý prostor (H0) takovéto kolejiště :-).
Přílohy
05.png
HO, už nemodelařím, jen si hraju ....
loscarlos

Příspěvekod Barbucha » pon 20 říj, 2014 11:32 am

Jojo, to zní líp. Nevládnu Wintrackem, abych jen blbě nekecal :-(.
Asi bych vypustil ten objekt v levém horním rohu, trochu protáhl koleje a tu vlečku napojil z koncové staničky. Ten roh bych nechal pro nějakou silnici a náznak obce. Jen mi nějak uniká silniční přístup k vlečce, pokud bude uprostřed toho oblouku. Je to fakt výzva.
Barbucha

Příspěvekod Sandy » pon 20 říj, 2014 11:56 am

Aby tady někdo nepropadl pocitu vlastní výjimečnosti :P Zkus si, Milane, nakreslit některý svůj návrh ve formě, kterou můj program na plánování kolejišť nazývá realistickou ( na rozdíl od "jednočárové" - symbolické), vymaž si nástin krajiny a uvidíš, jaká příšera to bude..... :shock:
Mimochodem. Pan kolega původní koncepci ctí. Jen se mu jaksi nedaří ji přepracovat k obrazu svému. :roll:
Ono se toho totiž v H0 na ploše 2 - 3 m2 moc vymyslet nedá. Vždy to bude dětské (nebo hračkové) kolejiště. A pro většinu z nás bude tento prostor luxus.
Když k tomu ještě přičteme finanční náročnost ( já ji odhaduji na 1 Kč/cm2 kolejiště bez ovládacích prvků - traf, ovladačů, dekoderů apod.), tak není divu, že se snažíme plánovat kolejiště co nejmenší.
Také je možné si vybrat menší velikosti. Ale když na sobě pozoruji, že ty oči a ruce už nejsou to, co bývaly.... :x
Jo, je možné přesně okopírovat plánek MF. Ale to je tak na provoz "Hurvínka" s jedním přívěšákem, možná "Hektora" s Dskou a jedním čtyřosým vozem. Asi by projel i M262. Ale nevím, kolik z nás by to dlouhodobě uspokojilo.
Když už nic, tak chci jezdit minimálně s "Bardotkou" a jedním Bapem nebo s "Brejlovcem" a pěti Rajkami, a když mi po kolejišti projede nějaký rychlík, tak se taky nebudu zlobit... :oops:
Sandy

Příspěvekod Bezmozek » pon 20 říj, 2014 12:47 pm

Sandy píše:...Jo, je možné přesně okopírovat plánek MF. Ale to je tak na provoz "Hurvínka" s jedním přívěšákem, možná "Hektora" s Dskou a jedním čtyřosým vozem. Asi by projel i M262. Ale nevím, kolik z nás by to dlouhodobě uspokojilo...:oops:

To je právě ono, když někdo na malý kolejiště postaví rychlík co má 8 ypsilonů, který vypadaj jak zlomenej klacek a světla lokomotivy svítí na poslední vagon, neznamená to, že je kolejiště špatně navržený.
Kdybych měl místo na to projet projet pár ypsilonů, nebo wapek, tak Jirkov/Menhartice/Dolní Rybník jsou jasná volba :roll:
:twisted: BTTB - Bad To The Bone :lol:
Bezmozek

Příspěvekod Barbucha » pon 20 říj, 2014 1:00 pm

Nojo, 5 ypsilonů dostanu s odřenýma ušima na kolejiště o délce 5 metrů. Víc ani jeden, to už fyzicky není možné, pokud nemá být kolejiště=stanice. Na těch 8 kousků by to chtělo ještě dva metry navíc :-). To jen tak pro představu, co obnáší nějaká místní elektrifikovaná trať v měřítku 1/87. O nějaké dvoukolejce se nemá vůbec smyslu bavit v bytových podmínkách.
Barbucha

Příspěvekod Sandy » pon 20 říj, 2014 1:13 pm

No, ještě že soudruzi z NDR byli tak prozíraví a udělali nám před mnoha a mnoha lety radost Ypsilony 1 : 100. Nedám na ně dopustit :P
Vůbec nechápu, proč je ještě nezopakovali...
Sandy

Příspěvekod Barbucha » pon 20 říj, 2014 1:23 pm

Protože jsou hnusný a vůbec, všechny jsem je prodal :-D. Pak bych měl delší Halberstadty jak Ypsilony. To by byl masakr :wink: . A to jsem velký přítel DDR železnice. Spíš kdyby nám soudruzi z DDR poskytli Ypsilony ve třetí epoše, to by bylo krásné…
Barbucha

Příspěvekod milan ferdián » pon 20 říj, 2014 2:35 pm

Tak pánové, 8) .Původní návrh je navržen na plochu v TT 1650x900 (panel) + 800x280 (skryťák).V HO jsou rozměry cca 2280x1240,takže kolega má k dobru délku.Láďa chce míti místo původní jednoduché vratné smyčky a samostatného skryťáku,skryťák na panelu kolejiště.Proto upustil od původního námětu a přebral jen viditelnou část,jenže,toto téma je určeno vyloženě pro lokálku :!: :!: :!: :!:Dost lidí má tu tendenci přepracovat původní podstatu provozu námětu na trať,která dle dané plochy nemůže ani náhodou vyjít.Proto má odbočná stanička jen dvě dopravní koleje a ty jsou určeny pro provoz jednoho motoráku M262.0 a na lokálce nám drandit 810 (M152.0).Proto jsem umístil koncovou staničku co nejvíce doleva s podmínkou staničku nemít ji v oblouku.Co se týče vlečky napravo.Tam není třeba silnici,na co?Kdyby jste pozorně četli doprovodné texty,tak by jste věděli,že se jedná o drtírnu štěrku ke které vede jen drážka.U výhybky je nechráněný přejezd polní cesty na pole.A proč jsem kolejiště označil jako dětské :?: Protože už ty tunely pod koncovou staničku,mě dostávali do infarktového stavu :D .Sandy,i kdybych krajinu smazal a ponechal jen tu trať,tak jako co :wink: ?Tak ty extrémy vylezou na světlo boží ještě více.Například napravo,kde nám trať vychází z tunelu,ale hned máme opěrnou zeď lokálky.A tak bych mohl pokračovat.A že chcete lokálku komprimovat na rychlíkovou trať a čertíte se,že řešení vám nejde,no holt něco budete muset změnit.
Já sice oceňuji vaší snahu kolegovi Láďovi pomoc,ale trochu pochybuji,zda vůbec půjde vylepšit původní námět kolejiště.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Sandy » pon 20 říj, 2014 2:55 pm

Škoda, že je nenapadlo dělat i Halberstadty 1 : 100. Určitě by se jim zvedl odbyt!
Sandy

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště