Domácí kolejiště 250*125 H0

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Domácí kolejiště 250*125 H0

Příspěvekod JanoH0e » sob 18 říj, 2014 8:41 pm

Bude musieť obchádzať lokomotívou súpravy v tuneli. Nič iné mu neostáva, alebo mať identické súpravy pre každý smer jednu.
JanoH0e

Příspěvekod loscarlos » pon 20 říj, 2014 6:24 am

Chvilku jsem si pohrál s Milanovo návrhem a vyšlo mi tohle. Vychází mi zatím rozměr 125 x 265 cm, což je trochu víc. Kolejivo PECO code 100. Je třeba ještě mnoho úprav, spíš mi jde o nasměrování tvůrce vlákna. Doufám, že se nebude na mne hněvat :D
Přílohy
03.png
HO, už nemodelařím, jen si hraju ....
loscarlos

Příspěvekod Barbucha » pon 20 říj, 2014 6:43 am

Dole to vypadá k světu, ale ten vrch je takový příliš kapesní :-). Na tom prostoru se fakt člověk moc nevyřádí. Jedině ten stroj pro obsluhu horní stanice dát dolů, malinko prodloužit staniční koleje a snad už by to šlo. Ono by to vůbec chtělo nahoře nějakou fabriku, aby ten železniční provoz měl trochu smysl.
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod Sandy » pon 20 říj, 2014 7:01 am

Zvláštní je, že ač téma "Kolejiště přibližně 250*125 v HO" je pravděpodobně nejfrekventovanější v této části DF, tak ukázky z realizace takových kolejišť se limitně blíží k nule!?
Podle mne nejelegantnější řešení, z kterého je možno vycházet pro vlastní podmínky je tady http://mujweb.cz/masinky2003/kolejiste.html
S výhradou k některým detailům.
Sandy

Příspěvekod Barbucha » pon 20 říj, 2014 7:37 am

Velká plocha je celkem problematická a fakt málo lidí to zvládne finančně. Kolik lidí má doma opravdu velké kolejiště s detailně propracovanou krajinou a stavbami? Někde jsem našel kalkulaci na metr čtvereční krajiny a staveb. Vycházelo to 7000 respektive 4000 korun. K tomu připočítat rám a "železo". Do uvedené plochy člověk bez problémů vrazí 100 tisíc a ani neví jak, nebo to musí být někde vidět, pokud to bude stát míň.
Já teď kolejiště taky pěkně flákám, protože to nějak nejsem schopný zkombinovat s prací, ale vím, že jsem schopný to finančně dotáhnout do konce, protože všechno železo a 90% staveb mám připravených v krabicích, o vozidlech nemluvě, to mám na několik kolejišť. Jenže jsem se pustil do dlouhé nudle, abych trochu eliminoval náklady na krajinu. U velkých ploch to pak dopadá tak, že krajina je naflokované cosi zelené (to ještě v lepším případě), sem tam jsou nějaké stromy a nějaké skály u tunelu. S realitou to pak nemá nic společného.
Barbucha

Příspěvekod milan ferdián » pon 20 říj, 2014 7:56 am

Bezmozek píše:No to je taky nápad předělávat milanův plánek :roll: :lol: :lol: :lol:

Přesně.Původní plánek je určen pro dětského uživatele.Dole vám chybí z originálu skryťák.Podívejte se na původní námět a pročtěte si doprovodný text.Samozřejmě,že s přepracování plánku do větší modelové velikosti lze,ale je třeba zachovat původní koncepci.Takto vychází kolejový patvar.
milan ferdián

Příspěvekod loscarlos » pon 20 říj, 2014 11:22 am

milan ferdián píše:Přesně.Původní plánek je určen pro dětského uživatele.Dole vám chybí z originálu skryťák.Podívejte se na původní námět a pročtěte si doprovodný text.Samozřejmě,že s přepracování plánku do větší modelové velikosti lze,ale je třeba zachovat původní koncepci.Takto vychází kolejový patvar.

jestli je to v knize, tak to musí počkat až domů :-). Jak si s tím hraju, tak největší problém mám s tou horní stanicí, nějak to šikovně "ohnout", aby tam vyšla alespoň nějaká kolej.
S tím provozem do horní stanice jsem to myslel tak, že tam je skladiště zemědělských produktů ( 2-3 xZ) a možná by šla zrušit ta výtopna a dát ten sklad tam a místo skladu dát malou fabričku -strojírnu,porcelánku apod, viz obrázek
Skryťákem jsem se zatím nezabýval. Je to ale výzva, nacpat na relativně malý prostor (H0) takovéto kolejiště :-).
Přílohy
05.png
HO, už nemodelařím, jen si hraju ....
loscarlos

Příspěvekod Barbucha » pon 20 říj, 2014 11:32 am

Jojo, to zní líp. Nevládnu Wintrackem, abych jen blbě nekecal :-(.
Asi bych vypustil ten objekt v levém horním rohu, trochu protáhl koleje a tu vlečku napojil z koncové staničky. Ten roh bych nechal pro nějakou silnici a náznak obce. Jen mi nějak uniká silniční přístup k vlečce, pokud bude uprostřed toho oblouku. Je to fakt výzva.
Barbucha

Příspěvekod Sandy » pon 20 říj, 2014 11:56 am

Aby tady někdo nepropadl pocitu vlastní výjimečnosti :P Zkus si, Milane, nakreslit některý svůj návrh ve formě, kterou můj program na plánování kolejišť nazývá realistickou ( na rozdíl od "jednočárové" - symbolické), vymaž si nástin krajiny a uvidíš, jaká příšera to bude..... :shock:
Mimochodem. Pan kolega původní koncepci ctí. Jen se mu jaksi nedaří ji přepracovat k obrazu svému. :roll:
Ono se toho totiž v H0 na ploše 2 - 3 m2 moc vymyslet nedá. Vždy to bude dětské (nebo hračkové) kolejiště. A pro většinu z nás bude tento prostor luxus.
Když k tomu ještě přičteme finanční náročnost ( já ji odhaduji na 1 Kč/cm2 kolejiště bez ovládacích prvků - traf, ovladačů, dekoderů apod.), tak není divu, že se snažíme plánovat kolejiště co nejmenší.
Také je možné si vybrat menší velikosti. Ale když na sobě pozoruji, že ty oči a ruce už nejsou to, co bývaly.... :x
Jo, je možné přesně okopírovat plánek MF. Ale to je tak na provoz "Hurvínka" s jedním přívěšákem, možná "Hektora" s Dskou a jedním čtyřosým vozem. Asi by projel i M262. Ale nevím, kolik z nás by to dlouhodobě uspokojilo.
Když už nic, tak chci jezdit minimálně s "Bardotkou" a jedním Bapem nebo s "Brejlovcem" a pěti Rajkami, a když mi po kolejišti projede nějaký rychlík, tak se taky nebudu zlobit... :oops:
Sandy

Příspěvekod Bezmozek » pon 20 říj, 2014 12:47 pm

Sandy píše:...Jo, je možné přesně okopírovat plánek MF. Ale to je tak na provoz "Hurvínka" s jedním přívěšákem, možná "Hektora" s Dskou a jedním čtyřosým vozem. Asi by projel i M262. Ale nevím, kolik z nás by to dlouhodobě uspokojilo...:oops:

To je právě ono, když někdo na malý kolejiště postaví rychlík co má 8 ypsilonů, který vypadaj jak zlomenej klacek a světla lokomotivy svítí na poslední vagon, neznamená to, že je kolejiště špatně navržený.
Kdybych měl místo na to projet projet pár ypsilonů, nebo wapek, tak Jirkov/Menhartice/Dolní Rybník jsou jasná volba :roll:
:twisted: BTTB - Bad To The Bone :lol:
Bezmozek

Příspěvekod Barbucha » pon 20 říj, 2014 1:00 pm

Nojo, 5 ypsilonů dostanu s odřenýma ušima na kolejiště o délce 5 metrů. Víc ani jeden, to už fyzicky není možné, pokud nemá být kolejiště=stanice. Na těch 8 kousků by to chtělo ještě dva metry navíc :-). To jen tak pro představu, co obnáší nějaká místní elektrifikovaná trať v měřítku 1/87. O nějaké dvoukolejce se nemá vůbec smyslu bavit v bytových podmínkách.
Barbucha

Příspěvekod Sandy » pon 20 říj, 2014 1:13 pm

No, ještě že soudruzi z NDR byli tak prozíraví a udělali nám před mnoha a mnoha lety radost Ypsilony 1 : 100. Nedám na ně dopustit :P
Vůbec nechápu, proč je ještě nezopakovali...
Sandy

Příspěvekod Barbucha » pon 20 říj, 2014 1:23 pm

Protože jsou hnusný a vůbec, všechny jsem je prodal :-D. Pak bych měl delší Halberstadty jak Ypsilony. To by byl masakr :wink: . A to jsem velký přítel DDR železnice. Spíš kdyby nám soudruzi z DDR poskytli Ypsilony ve třetí epoše, to by bylo krásné…
Barbucha

Příspěvekod milan ferdián » pon 20 říj, 2014 2:35 pm

Tak pánové, 8) .Původní návrh je navržen na plochu v TT 1650x900 (panel) + 800x280 (skryťák).V HO jsou rozměry cca 2280x1240,takže kolega má k dobru délku.Láďa chce míti místo původní jednoduché vratné smyčky a samostatného skryťáku,skryťák na panelu kolejiště.Proto upustil od původního námětu a přebral jen viditelnou část,jenže,toto téma je určeno vyloženě pro lokálku :!: :!: :!: :!:Dost lidí má tu tendenci přepracovat původní podstatu provozu námětu na trať,která dle dané plochy nemůže ani náhodou vyjít.Proto má odbočná stanička jen dvě dopravní koleje a ty jsou určeny pro provoz jednoho motoráku M262.0 a na lokálce nám drandit 810 (M152.0).Proto jsem umístil koncovou staničku co nejvíce doleva s podmínkou staničku nemít ji v oblouku.Co se týče vlečky napravo.Tam není třeba silnici,na co?Kdyby jste pozorně četli doprovodné texty,tak by jste věděli,že se jedná o drtírnu štěrku ke které vede jen drážka.U výhybky je nechráněný přejezd polní cesty na pole.A proč jsem kolejiště označil jako dětské :?: Protože už ty tunely pod koncovou staničku,mě dostávali do infarktového stavu :D .Sandy,i kdybych krajinu smazal a ponechal jen tu trať,tak jako co :wink: ?Tak ty extrémy vylezou na světlo boží ještě více.Například napravo,kde nám trať vychází z tunelu,ale hned máme opěrnou zeď lokálky.A tak bych mohl pokračovat.A že chcete lokálku komprimovat na rychlíkovou trať a čertíte se,že řešení vám nejde,no holt něco budete muset změnit.
Já sice oceňuji vaší snahu kolegovi Láďovi pomoc,ale trochu pochybuji,zda vůbec půjde vylepšit původní námět kolejiště.
milan ferdián

Příspěvekod Sandy » pon 20 říj, 2014 2:55 pm

Škoda, že je nenapadlo dělat i Halberstadty 1 : 100. Určitě by se jim zvedl odbyt!
Sandy

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště