Dobrý večer, ač nejsem tázán, tak bych spojku mezi 4 a 2 kolejí na koncovém zhlaví nedělal. Přijde mi to zbytečné. Tentokrát dělám výjimku ze svých pravidel.
Tak jsem opět povolil ruční brzdu fantazie...
Je neděle, teplý podzim roku 1993. Stromy hrají všemi odstíny žluté a červené. Volnou neděli využijeme k odlovu a projížďce s horkou novinkou brněnského depa - motorem ř. 842 do Bílých Karpat. Stojíme na nástupišti v Hradišti a šponujeme uši, jestli náhodou nepojede jako náhrada starý krokodýl. Najednou slyšíme netypický zvuk jako z autobusu a už k nástupišti brzdí novotou vonící motorák. Hrneme se ke dveřím motoru, ale co to? Jak se to otevírá? To není klasická klika, klička, petlice.

Necháme si otevřít dveře od průvodčího a objevujeme moderní interiér ... Tunel střídá tunel (pozn. nemůžu za to, že se na Moravě málo tunelovalo) míjíme hradlo s mechanikou a noříme se do dalšího tunelu. ... Minuli jsme vjezdové návěstidlo koncové stanice, po levé ruce vidíme továrnu a hlavně stáčení kyselin 8 s kotelnou 7. Vystoupíme z bublajícího motoru a pořádně si prohlédneme stanici. Přímo proti budově je skládka uhlí 6 a zrovna tam vykládají Wapky, se kterými posunují vrátkem. V hloubi továrny, kam skoro ani nedohlédneme stojí u rampy 9 dva Sgs, každý s dvěma kontejnery. Naproti továrně je stará výtopna 4. Popojdeme o kus dále a u manipulační koleje 1 zrovna vykládají poštu a spěšiny ze dvou Gbkkqs. Hned vedle 2 Uhelné sklady šnekem vykládají z malých uhláků uhlí (SMNV

). Dále pokračuje klasické VNVK, které využívají různé podniky z městečka. To máte Stavebniny, Jednotu, Řempo, Drobné zboží, Mototechnu, Mlýny ... Podél šesté koleje je betonová zeď a kolej má otevřený svršek, proto ten přejezd. Tato kolej je ukončena čelní rampou pro případnou nakládku/vykládku těžké bojové techniky.

Imperialista nikdy nespí!

Naproti přes koleje je rampa 5, kde lesáci nakládají kulatinu...

- Jeňov
Místo továrního ostrova, jsem udělal tunel. Při odjezdu ze stanice, místo bagrování pluhem, vlak jednoduše zmizí za tovární kulisou a pak se z čista jasna objeví na širé trati u hradla, které vlastně není hradlo, ale může nám povolovat vjezd do stanice a do podzemí (finta fň).
Trochu více se mi nepovedla geometrie angličanu ve fabrice. Berte to jako jen ideový námět.

A ta kotelna se tam spíš taky nevyjde a nehodí...
A pokud možno bych u širé tratě nedělal pět metrů vysoké a kilometry dlouhé opěrné zdi, ale nechat to pozvolně přejít do krajiny...
Méně je někdy více.
>H0< Nejde? To slovo neznám. :-)