alf píše:Co by jsme myslím za tu(vcelku přijatelnou) cenu chtěli? Každý máme jiné nároky.
Ach jo, a je to tu znovu - co bychom měli chtít? DOTAŽENÝ MODEL - čili méně spěchu a VÍCE KOMUNIKACE s modeláři než to firma hodí na trh! Dokud se budou chyby omlouvat stylem co bychom vlastně chtěli, můžeme být rádi za to co je, vývoj ustrne na mrtvém bodě! S tímhle přístupem se můžete taky dočkat papírových modelů co si budete lepit z vystřihovánky koupené v PNS a dáváných na "unifik" pojezd.
Nedá mi to si zase trochu poplkat a zkusit sesumarizovat vše co doposud zaznělo v této diskusi:
Cena bardotky je na dnešní všeobecnou snahu šroubovat cenu za šizený výrobek směrem nahoru naprosto suprová - otázkou je, jestli te není jen kvůli konkurečnčnímu modelu od ROCO, a marketing je nutný posadit na argumentaci již hotového modelu za lepší cenu a jestli momentální zaváděcí cena nebude za půl roku o litr výše apod.
Bardotku MTB jsem sice in natura jezdit ještě neviděl, ale až na ten pluh a svár viz výše, není co bych na ní jako otravný hnidopich po shlédnutí fotek, popisu modelu a hlavně odpovědích Michala i p. Báni v tomto vlákně mohl dál najít (u ROCO nevím jaká bude nádrž, zda nezk...í pojezd - pár brejlovců se mi "rozsypalo" hned po sundání kastle a některý díly jsem pak už ani nenašel a musel řešit svépomocí - závěsky, bužírka na světlech).
U bardotky MTB musíme pluh bez děr bohužel považovat za hodně velkou chybu jinak hezkýho modelu, která jej nejvíc deklasuje. Z příspěvků p. Báni výše je patrné, že tento nedostatek není způsoben uspěcháním modelu samého, ale ekonomickou rozvahou a sázkou na to, že se tohle řešení pluhu prostě nějak ujme - bohužel stejný přístup jako u jiných v tomto foru kritizovaných výrobců. Ke cti p. Báni ale nutno říci že je si vědom tohoto nedostatku modelu a má snahu jen pár hodin od uvedení modelu na trh participovat na nápravě - na rozdíl od výrobců modelů zminovaných v jiných vláknech! A tomuto jeho přístupu se nedá nic vytknout a je to přístup profesionála hodný, a kéž by takových firem co jsou schopné se poučit z vlastních chyb bylo více! Tento přístup mi sice nedává jistotu že vše může být u budoucích MTB výrobků OK, ale přece jen můžu věřit firmě MTB o něco víc než jiným. Takže 1* za přístup a 2 za model jako takový (pluh a svár)
U sváru nevím - jednak jsem si ho taky na fotkách modelu všiml až když to Michal označil a jednak jsem zatím reálnou mašinu díky tomu taky zatím nezkoumal. Úhly prsou se tu diskutují - nicméně od té doby co mám možnost hovořit s lidmi přímo od údržby a výroby letadel, tak vím, že co kus to originál (ano, různé řady nýtů, někdy i rozdíly v jednotlivých krytkách a panelech u stejného výrobního bloku). U mašin to musí být podobné - dělají to lidi, navíc relativně nedávno jsem viděl reportáž na ČT kde Duka navštívil Škodu v Plzni a v hale se bavil s montérama u škodovácký superelektriky - a dělalo se to stejně postaru jako před skoro padesáti lety! Jen ten základní výkres nebyl dělanej na prkně ale v CADu, nicméně chlapi to bastlili jako dřív kladivama a palicema... Tchán od 1961 až do 1972 dělal v ČKD v konstrukci lokomotiv, když jsem se ho ptal jak se mašiny dělaly - inu vyválcoval se plech, ten se nějak plus minus nařezal, naohýbal, svařil, snýtoval... Plus minus to odpovídalo základní výkresové dokumentaci, ale podobně jako u letadel - některý dekly ze druhý rádoby stejný mašiny prostě bez nějaký drobný upravy na jinou mašinu nepasovali... Takže tak...
Nejvíc řekne fotka a in natura měření plus prohlížení originálu. Jakýkoliv výkres je na h.... Jednak nevíte kdo ho maloval, jestli nebyl po flámu a jestli dělal podle správných podkladů. Úhly řešte podle fotky a vzorovýho originálu, ne podle výkresu!!
Resume - hezký model, u popisu na stránkách prodejců mi ale chybí popis dislokace předlohy modelu (název LD a rok) a zmínění možnosti separárátního ovládání všech světel a příprava na zástavbu automat spřáhla MTB - hodně velká komparativní výhoda modelu která hodně vyvažuje absenci perforovanéh pluhu! To že chybí pluh bez děr nám přináší model "jen" na ježdení (hračku) nikoliv model zmenšené předlohy. Řešení - bud nutné dodělat si model sám (řešení špatné), nebo již hotový pluh dokoupit dodatečně jako investici navíc (při srovnání ceny modelu s jinými modely motor. lok snad až na Br118 a Br119 od Pika, V100 roco naprosto akceptovatelné, bude-li náhradní pluh s dírami v relativně krátké době na trhu)
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů