Zdravím všechny!
Jsem na tomhle fóru nový, kvůli času ho nemohu pročíst důkladně (snad aspoň píši do správného vlákna) a předem se omlouvám, zda někomu tyto dotazy příjdou začátečnické - ano, v modulech začátečník jsem.Už dlouho plánuji doma kolejiště (TT; Děčínsko/Českolipsko; V.-VI.epocha), ale ne a ne vymyslet uspokojivý plánek do mého prostoru, proto jsem se nedávno rozhodl vydat se cestou modulů a sháním nějaké informace. Pokoukal jsem po netu, ale pár věcí jsem nenašel, tak bych se rád zeptal vás.
1) Kolejiště bude téměř stále doma, ale přesto bych rád normovaná čela a občas si zajezdil s někým jiným. Která jsou tedy v TT nejrozšířenější, abych neměl problém s napojením? Je to RR a ZN/NZ podle norem, co má Zababov? Někde jsem také četl, že hodně rozšířený je "brněnský profil", který se mi zdá (až na příkop) shodný s tím ZN od Zababova, jsou tedy zaměnitelné?
2) Jsou někde stanovené minimální vzdálenosti os kolejí od bočního okraje modulu (ve stanici) a výhybky od čela modulu (po ose koleje)?
3) Nejsem a kvůli spoustě jiným aktivitám ani nebudu členem žádného modelářského klubu, ale setkání modelářů pro mě nezajímavá nejsou. Na několika místech jsem se dočetl o možnosti přihlášení se jako host, ale jak je to v případě, že bych jako nečlen chtěl do layoutu zapojit a řídit vlastní stanici a nebýt jen jako divák nebo obsluha pod dohledem člena? Jde to? (splnění technických a provozních podmínek beru jako samozřejmost)
4) Pokud mají moduly stanice svá boční rozšíření o další staniční koleje, která se ale v layoutu nepoužijí, tak zůstanou neukončené koleje vedoucí bokem ven z modulu a poslední pojížděná výhybka je přitom velmi blízko okraji. Je s tímto na setkáních velký problém, nebo se spoléhá na zajištění výhybky v odvratu, příp. jízdu sníženou rychlostí?
5) Je velká obtíž do layoutu zapojit stanici v protiobloucích (podobnou jako býv. Česká Lípa městský sad - dnes
zast. Č.Lípa Střelnice)? Asi hledám špatně nebo málo, ale našel jsem jen moduly stanic přímých, příp. téměř přímých (v českých podmínkách).
Předem všem děkuji za odpovědi.