Servo dekodér

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Servo dekodér

Příspěvekod fulda » úte 10 led, 2012 8:46 am

otompotom píše:No mám postavenou H-centrálu připojenou MM a tato sestava CV číst umí, ale nepochopil jsem to v kontextu s dekoderem pro serva.

A přečte ti CV i z dekodérů z dcckolejí?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod otompotom » úte 10 led, 2012 9:25 am

Ahoj tak to máš pravdu to asi ne. Tím je to jasné.Pak stojím před otázkou jestli to ještě nepředělat na ty tvoje. :shock: :?
otompotom

Příspěvekod otompotom » sob 14 led, 2012 3:47 pm

Ahoj, tak jsem narazil na další problém. Po připojení napájení sebou serva hodně škubnou nebo přejedou do krajních poloh a vyhází mi tyčky z vyhýbek. Nemáte na to nějaký fígl. Mám dekoder z DCCkoleje a když kroutím s tím trimem, tak se mi to dá ještě horší. Nemáte někdo nějakou metodu jak to nastavit a nemuset to stále rovnat :-D
Díky moc
otompotom

Příspěvekod mpinta » sob 14 led, 2012 5:38 pm

otompotom píše:Ahoj, tak jsem narazil na další problém. Po připojení napájení sebou serva hodně škubnou nebo přejedou do krajních poloh a vyhází mi tyčky z vyhýbek. Nemáte na to nějaký fígl. Mám dekoder z DCCkoleje a když kroutím s tím trimem, tak se mi to dá ještě horší. Nemáte někdo nějakou metodu jak to nastavit a nemuset to stále rovnat :-D
Díky moc

Tohle ovšem dělal ten původní firmware v PICu. Ten Fuldovo jen cukne, ale do krajní polohy mi to rozhodně nejede. Máš tam opravdu nahraný "Fulda 3.5" ? CV29=128, CV43=4..10 ? A jestli se nepletu, tohle už jsme tu probírali... takže ti to nedělalo a teď zase dělá nebo jak to je?
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod fulda » sob 14 led, 2012 6:36 pm

Ahoj vespolek,

To že některá serva po připojení mají potřebu dojet do krajních poloh, to je jasné.

Dneska jsem si hrál se servama, hlavně proto, že jsem si chtěl vyzkoušet to levné lineární servo (viz dotaz od uživatele "male zvire").
Takže funguje celkem normálně, zdá se mi, že na rozdíl od předchozí verze je o mnoho "slabší". Stejně jako předchozí lineární serva je potřeba si dávat pozor na to, že jejich dráha je poloviční než u normálního serva (zhruba do 1,5 - 2 ms) a připojují se těma nablblejma JST konektorama. Dobré je, že po připojení napájení téměř "neškube".
Dole obrázky dekodéru s doplněnejma dvouma diodama 1N4007.

V rámci experimentování jsem si koupil asi nejlevnější digitální servo ($3 ~ 60,-) HKSCM9-6 a docela mile mne překvapilo. Jednak po připojení napájení neškubne vůbec a pak jede dost přesně a plynule. Je to překvapivě super servo - zejména za ty prachy.

Obrázky:
Obrázek
Obrázek

Obrázek
fulda

Příspěvekod male zvire » sob 14 led, 2012 7:59 pm

Fulda: mockrát díky za vyzkoušení lineárních serv. Já jsem je uvedl hlavně proto, že jejich předchozí verze je na HobbyKingu dlouhodobě vyprodaná a na brzké naskladnění to bohužel asi nevypadá. Já jimi hodlám otevírat/zavírat dveře od rotundy, takže nějaká extra síla nebude potřeba.
Jinak po tom digiservu co zmiňuješ jsem taky pokukoval - díky za dobré zprávy :)

T.
Nejvyšší forma života je člověk. Nejnižší formou života je člověk který si hraje s vláčky.Holly
male zvire

Příspěvekod otompotom » sob 14 led, 2012 8:47 pm

to: lokopin

Ahoj asi je to tím jak jsem připojil víc serv, mám na masteru všech 8. FW mám od fuldy 3.5 a nastavení co jsi psal jsem neměnil. Neexistuje nějaká hodnota napětí, kterou tyhle hobbyking serva sežerou bez cukání? Na jaké napětím máš nastavený trimr?
otompotom

Příspěvekod fulda » sob 14 led, 2012 9:41 pm

male zvire: s lineárníma servama opatrně, jsou to dost krámy. Ten předchozí model ušel, ale tohle je dost slabota. Ten předchozí je pořád vyprodanej, ale tak každé 4 tejdny jich pár přijde a tak je rozešlou a zase nejsou.
fulda

Příspěvekod mpinta » sob 14 led, 2012 10:07 pm

otompotom píše:to: lokopin

Ahoj asi je to tím jak jsem připojil víc serv, mám na masteru všech 8. FW mám od fuldy 3.5 a nastavení co jsi psal jsem neměnil. Neexistuje nějaká hodnota napětí, kterou tyhle hobbyking serva sežerou bez cukání? Na jaké napětím máš nastavený trimr?

Já...Master 8 serv + Slave 8 serv. Napětí 4.8 V.

To Fulda: To digi se jen stejně připojí? Jako analogové? Tak testuj, testuj...vidím, že serva jsou stále ve vývoji...Musíme přece nějak přebít takový šit, jako je elektromot. přest. Tillig, né? :D
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod vvitty » sob 14 led, 2012 10:30 pm

To digi se pripojuje uplne stejne...
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod fulda » ned 15 led, 2012 8:47 am

Jo jo, připojuje se stejně. Hlavní rozdíl je třeba v tom, že digitální servo si "pamatuje" poslední pozici a tu se snaží držet.
Takže dekodér posílá informace o poloze a když je na samém konci, tak přestane. Analogové servo v takovém okamžiku přestane držet polohu a pokud s ním ručně pokneš, tak je mu to jedno. Digitální se zase vrátí. To je zajímavá informace pokud dojíždíš třeba k nějakému koncovému dorazu. Analogové servo dojede k dorazu, zatlačí na něj a nechá toho; digitální se pořád snaží.
fulda

Příspěvekod zdeno » pon 16 led, 2012 9:31 am

fulda píše:Jo jo, připojuje se stejně. Hlavní rozdíl je třeba v tom, že digitální servo si "pamatuje" poslední pozici a tu se snaží držet.
Takže dekodér posílá informace o poloze a když je na samém konci, tak přestane. Analogové servo v takovém okamžiku přestane držet polohu a pokud s ním ručně pokneš, tak je mu to jedno. Digitální se zase vrátí. To je zajímavá informace pokud dojíždíš třeba k nějakému koncovému dorazu. Analogové servo dojede k dorazu, zatlačí na něj a nechá toho; digitální se pořád snaží.

to neni az tak uplne pravda, zalezi na tom, ci se signal opakuje nebo ne. Pokud je to jen jedno prestaveni a potom se servu vypne napajeni, tak to plati.
Pokud se ale servu posila stale prikaz a servo ho nemuze splnit, tak bude tlacit do skonani sveta nebo serva.
zdeno

Příspěvekod fulda » pon 16 led, 2012 12:13 pm

zdeno: však to píšu - můj dekodér přestane, ale pochopitelně neodpojuje napájení, ale vytvoří "dlouhou nulu", tedy signál že se má servo zastvit. Analogové servo se zastavuje jak je, digitální se zastavuje na pozici.
fulda

Příspěvekod zdeno » pon 16 led, 2012 7:13 pm

nevim, jak to mas udelane, ale docela by se asi hodil test velkeho proudu, teda skratu. Prece jenom asi servo bere mene proudu pri normalnim prestavovani, jako pri nejakem treba i nahodnem dorazu. Dat tam snimaci odpor 0,5 ohmu a nekde na vstupu uP to otestovat, by nemuselo byt az tak spatne. Nemuselo by to vypinat napajeni, stacila by "dlouha" nebo trvala nula. Nad tomto jsem nepremyslel, ale asi to zabuduji.
zdeno

Příspěvekod fulda » úte 17 led, 2012 10:26 am

zdeno jsem rád za konstruktivní připomínky, ale možná by se hodilo je navrhovat až po té co se seznámíš s problematikou. Přecejen jsme na tom strávili ve třech lidech dost času a základní blbosti jsme vyřešili.
Například proudové přetížení, přetížení serva pokud pracuje proti zátěži a další drobnosti už jaksi nepovažujeme za nutné opakovat pořád kolem dokola.
fulda

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi