DCC staniční úsek

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: DCC staniční úsek

Příspěvekod Beda » pát 09 pro, 2011 7:12 pm

Odo píše:Já teda zatím řeším skryťák, ale plánuju na každé koleji automatické zastavování pomocí ABC s konstantní brzdnou vzdáleností takto: za výhybkou krátký úsek s ABC na koleji J, dlouhý střední úsek bez ABC a krátký ABC úsek na koleji K před výhybkou, tj. mašina vjede na kolej první dva úseky projede a zastaví až na úseku ABC před výjezdovým zhlavím (jedno z jaké strany). A všechny 3 úseky s detektorem obsazení. Ale nemám to zatím otestované.

Ano, tak sem si to nejak predstavoval, ale ten prostredni usek tam je nač? To ta nastavena brzdna draha bude hodne nakratko. Ve skrytaku je to ale vcelku jasne reseni a je to fuk.

Ja predpokladam, ze by tam ten prostredni usek byt nemusel, a ze staci kolej rozdelit na 2 useky (prirazene k navestidlum) aby byly co nejdelsi a nemuselo se pomoci ABC brzdit na "krev", protoze bych to chtel pouzit jako standardni nastaveni ABC pro jakesi poloautomaticke rucni rizeni... pokud to tedy neni uplna blbost.
N, DCC, NANOX V 3.6, DIGI CZ: Gen LI 101, FBO, Vratná smyčka CZ-030,
ROCRAIL na RaspberryPi...
Beda

Příspěvekod Jardax » pát 09 pro, 2011 7:45 pm

Ze vam do toho vstupuji...
Resim ted teoretickou cast jednoho DCC projektu a v ramci toho jsem take dospel k rozdeleni useku na 3 casti.
Ve stanicni koleji to ma smysl v tom, ze pomoci snimacu obsazeni vim kde se nachazi celo vlaku. Zadna dalsi cidla a slozite systemy, jen 3 detektory obsazeni.
Takze jestlize mam 3 useky - 2 na kraji v nejake rozumne minimalni delce pro detekci/zastaveni a stredovy zbytek, pak mi nedela problem nechat vlak projet krajnim (koncovym) usekem, v okamziku detekce stredoveho useku spustit brzdici krivku pro snizeni rychlosti (dle delky koleje a brzdove krivky) a v okamziku detekce v poslednim (koncovem) useku nechat dobrzdit.
Vzhledem k tolerancim takoveho reseni by nemel byt problem pomerne presne zastavovat celkem libovolny vlak.
N scale a vsechno kolem 1/150
Jardax

Příspěvekod Odo » pát 09 pro, 2011 7:55 pm

Jardax: Nad tim jsem take premyslel, Mira Lengyel vlaky ve skrytaku pokud vim zastavuje taky rucne podle toho, jak se mu rozdviti detektor. Je to asi nejjednodussi reseni. Mozna to taky tak udelam :)

Beda: Vlak zacne brzdit jakmile najede na usek s ABC, takze kdyz udelas jenom 2 useky, tak ti vlak zastavi (podle nastaveni dekoderu) cca nekde ve 3/4 koleje...
TT / DCC / ČSD / ep. IV
csd.rajce.net / stavím si kolejiště pro radost, nejsem modelář (ani elektrikář)...
Odo

Příspěvekod Beda » pát 09 pro, 2011 8:19 pm

Odo: "Vlak zacne brzdit jakmile najede na usek s ABC, takze kdyz udelas jenom 2 useky, tak ti vlak zastavi (podle nastaveni dekoderu) cca nekde ve 3/4 koleje..."

Co mas na mysli tim 3/4 koleje? Ja sem si zkousel, že vlak mi zastavi na te "pulce" ktera prislusi smerem k navestidlu, tu druhou prejede, nebot je to opacny smer. A abych nemel brzdeni na 10 cm, ma na to pulku stanicni koleje, rekneme 30cm (jsem v Nku). Na 10 cm useku nezastavim.... to bych musel dat do dekoderu brzdeni jako hrom..?
To rozdeleni na 3 useky a spojeni s PC s detekci cela vlaku je dobrej napad, ale to zase nebude fachcit s fixne osvetlenyma vagonama...
Zda se mi ted, ze to nejak neni uplne jednoduche, asi bud jezdit rucne anebo PC a detektora a grafikon, cokoli mezi tim ma nejake mouchy.
Beda

Příspěvekod Myšpulín » pát 09 pro, 2011 9:21 pm

Beda píše:Odo: "Vlak zacne brzdit jakmile najede na usek s ABC, takze kdyz udelas jenom 2 useky, tak ti vlak zastavi (podle nastaveni dekoderu) cca nekde ve 3/4 koleje..."

Co mas na mysli tim 3/4 koleje? Ja sem si zkousel, že vlak mi zastavi na te "pulce" ktera prislusi smerem k navestidlu, tu druhou prejede, nebot je to opacny smer. A abych nemel brzdeni na 10 cm, ma na to pulku stanicni koleje, rekneme 30cm (jsem v Nku). Na 10 cm useku nezastavim.... to bych musel dat do dekoderu brzdeni jako hrom..?

Vždyť o to tu jde. Máš-li kolej dlouhou 120 cm, rozdělenou na 2 úseky, každý je dlouhý 60 cm. Loko ti zastaví na 30 cm a k návěstidlu ti chybí ještě 30 cm, nevyužitých, tedy 1/4 koleje. Budeš-li mít kolej dlouhou 180 cm, pak zastavíš 60 cm před návěstidlem, tedy nevyužiješ 1/3 koleje.
Naopak řešení s prostředním úsekem má tu krásu, že je krajní úsek, na kterém zastavuješ, dlouhý vždy na všech kolejích 35 - 40 cm, tedy zastavuje ti loko vždy 5 - 10 cm před návěstidlem na všech kolejích.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod Odo » pát 09 pro, 2011 9:33 pm

Beda: Myspulin uz to vysvetlil :)
TT / DCC / ČSD / ep. IV
csd.rajce.net / stavím si kolejiště pro radost, nejsem modelář (ani elektrikář)...
Odo

Příspěvekod Beda » úte 13 pro, 2011 9:50 am

No ale ja prave pisu, ze stanicni kolej mam cca 70 cm a tudiz mi to vychazi "jen" na ty 2 pulky,
2x cca 35 cm, a na usek uprostred to uz nevyjde, krome toho tech 35 cm je na brzdeni jen tak tak...
Beda

Příspěvekod Odo » úte 13 pro, 2011 12:27 pm

Beda: Aha, tak v tom pripade jen 2 useky.
TT / DCC / ČSD / ep. IV
Odo

Předchozí

Zpět na Elektrika a elektronika