Digitalizace osvětlení vagonu

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Příspěvekod Martin HO » stř 16 led, 2008 7:04 am

Moje reakce byla především na Petra Zatřepálka, který chtěl soupravu libovolně rozpojovat (předpokládám že běžnými způsoby).

V případě pevné soupravy je to jednodušší, protože např. stačí použít pevné spojky mezi vagony a propojit je třeba jenom kablíky. Když kablíky se spojovacími konektory, tak umístěnými tak, aby nebyly vidět (např. pod podlahou vagonu).
Martin HO

Příspěvekod Michal Šuhajda » stř 16 led, 2008 10:47 am

Díky za informace i za fotku. Ještě popřemýšlím a zkusím vymyslet ještě něco jinýho. Konektory jsou na nic rozpojovat a spojovat při každém objíždění v koncové stanici...
Jízdní vlastnosti bych potřeboval zlepšit, ale ty spřáhla vyadají dost děsně a navíc normálně používám MM od Kadee, takže by 810 a 010 byly nekompatibilní se zbytkem vozového parku.
Naposledy upravil Michal Šuhajda dne stř 16 led, 2008 11:04 am, celkově upraveno 1
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Petr Zatrepalek » stř 16 led, 2008 10:55 am

Přesně jak píšeš, Martine - když člověk netrvá na rozpojování spřáhly, je to co píšeš nejjednodušší způsob. V listopadu jsem sehnal super malý konektory i se zdířkami v elektroshopu na Karlově náměstí v Praze, vzal jsem bohužel jen 2 na zkoušku na mojí "němce", chtěl jsem je pak koupit do zásoby ale krámek se bohužel přesunul neznámo kam...

Jinak k tomu ROCO spřáhlu - poptával jsem to, a skutečně je to už nesehnatelné... Zatracení Rakušáci, takhle člověka navnadit a pak :oops: ! Maj to v katalogu 2007 a najednou šlus... Toho Fleischmana mi ukazovali v Německu, ale jak se píše výše - jde to blbě rozpojovat, navíc to fakt není nic levnýho. Asi budu muset řešit taky samo domo - jako u skutečnýho vagonu tam asi dám "jako" hadice a zkusím sehnat ty konektůrky co měli v tom krámě na Karláku.
Petr Zatrepalek

Příspěvekod stefanelmont » stř 16 led, 2008 1:22 pm

Myslíš tenhle ?

http://www.icompo.name/

Jirka Š
stefanelmont

Příspěvekod Zdenek Valter » stř 16 led, 2008 1:30 pm

Petr Zatrepalek píše:Přesně jak píšeš, Martine - když člověk netrvá na rozpojování spřáhly, je to co píšeš nejjednodušší způsob. V listopadu jsem sehnal super malý konektory i se zdířkami v elektroshopu na Karlově náměstí v Praze, vzal jsem bohužel jen 2 na zkoušku na mojí "němce", chtěl jsem je pak koupit do zásoby ale krámek se bohužel přesunul neznámo kam...

Jinak k tomu ROCO spřáhlu - poptával jsem to, a skutečně je to už nesehnatelné... Zatracení Rakušáci, takhle člověka navnadit a pak :oops: ! Maj to v katalogu 2007 a najednou šlus... Toho Fleischmana mi ukazovali v Německu, ale jak se píše výše - jde to blbě rozpojovat, navíc to fakt není nic levnýho. Asi budu muset řešit taky samo domo - jako u skutečnýho vagonu tam asi dám "jako" hadice a zkusím sehnat ty konektůrky co měli v tom krámě na Karláku.

Petře zkus ten konektor vyfotit a poslat sem. Třeba dáme hlavy dohromady a zjistíme kdo to vyrábí a kde se to dá případně sehnat.
Zdenek Valter

Příspěvekod Petr Zatrepalek » stř 16 led, 2008 8:57 pm

OK, vyfotím! Jinak ta prodejna je přesně ta co na ní poslal odkaz Stafanelmont! Jak koukám tak sem "trochu" poplet datum... Jak ten čas letí, já měl dojem že sem tam byl na podzim... :roll: :roll:
Petr Zatrepalek

spřáhla s konektorem

Příspěvekod michal_n_cz » stř 16 led, 2008 11:42 pm

Michal Šuhajda píše:Díky za informace i za fotku. Ještě popřemýšlím a zkusím vymyslet ještě něco jinýho. Konektory jsou na nic rozpojovat a spojovat při každém objíždění v koncové stanici...
Jízdní vlastnosti bych potřeboval zlepšit, ale ty spřáhla vyadají dost děsně a navíc normálně používám MM od Kadee, takže by 810 a 010 byly nekompatibilní se zbytkem vozového parku.

Ano takováto spřáhla jsou v praxi použitelná jen pro nějaké ucelené soupravy. Např. dvě 810 na každém kocnci (jedna dummy) a dva vlečnáky uprostřed.
Pro DCC provoz je možno pořídit dekodér, ke kterému lze připojit kapacitor, který může pomoci vyřešit drobné přerušení napájení. Primárně je ale podmínkou kvalitní kolejivo, polarizované srdcovky.

Michal N.
michal_n_cz

Re: spřáhla s konektorem

Příspěvekod Michal Šuhajda » čtv 17 led, 2008 9:32 am

Ano takováto spřáhla jsou v praxi použitelná jen pro nějaké ucelené soupravy. Např. dvě 810 na každém kocnci (jedna dummy) a dva vlečnáky uprostřed.

Nad tímhle řešením jsem taky uvažoval, ale to nepotřebuju spešl spřáhla a propojím soupravu konektory a drátky.
Pro DCC provoz je možno pořídit dekodér, ke kterému lze připojit kapacitor, který může pomoci vyřešit drobné přerušení napájení.
Který je nejvhodnější? Zatím používám Lenz silver a ten si s tím moc poradit neumí.
Primárně je ale podmínkou kvalitní kolejivo, polarizované srdcovky.
Jasně, ale když mi ta 810 občas zlobí i na jednolitém kusu flexi koleje (samozřejmě přečištěném gumou) asi bude chyba někde jinde. Nepomohla ani změna připojení motorku dle Zdeňka Valtera. a úprava sběrných plechů... ale to patří do jiného tématu třeba: 810 od Bramosu zlobí a co s tím.

Michal N.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Re: spřáhla s konektorem

Příspěvekod michal_n_cz » pát 18 led, 2008 3:50 am

Michal Šuhajda píše:

Nad tímhle řešením jsem taky uvažoval, ale to nepotřebuju spešl spřáhla a propojím soupravu konektory a drátky.
Pro DCC provoz je možno pořídit dekodér, ke kterému lze připojit kapacitor, který může pomoci vyřešit drobné přerušení napájení.
Který je nejvhodnější? Zatím používám Lenz silver a ten si s tím moc poradit neumí.
Primárně je ale podmínkou kvalitní kolejivo, polarizované srdcovky.
Jasně, ale když mi ta 810 občas zlobí i na jednolitém kusu flexi koleje (samozřejmě přečištěném gumou) asi bude chyba někde jinde. Nepomohla ani změna připojení motorku dle Zdeňka Valtera. a úprava sběrných plechů... ale to patří do jiného tématu třeba: 810 od Bramosu zlobí a co s tím.

Kondezátor, lze připojit k dekoderům ZIMO - jednotlivé varianty jsou popsány v manuálu:
http://www.marathonmodel.cz/data/files/ ... X64_cz.pdf

Lenz nabízí přímo samostatný kapacitor UPS :
http://www.digital-plus.de/pdf/b_10490_def.pdf
lze připojit k Gold:
http://www.marathonmodel.cz/data/files/ ... _A4_cz.pdf
nebo Gold mini:
http://www.marathonmodel.cz/data/files/ ... _A4_cz.pdf

K Silveru to standartně nejde.

Do té 810 by asi bylo lepší dát ten ZIMO a zapojit více menších kondenzátorů paralerně a zkusit je schovat pod sedačky. Sočasně to vyjde asi levněji než ten UPS od lenze.

Já jsem to chtěl právě pro toto vozidlo, buhužel na mne už s předchozí serie nezbyla - pozdě jsem objednal. Ale zbyla na mě jen maketa bez pohonu. To té se dá vestavět vlasní pohon, už to někdo i realizoval z dílů do SM - VT135 - docela zdařilý pojezd s pohonem na obě nápravy, kvalitním motorkem, 3-bodovým uložením - t.j. model opravdu stojí pořád na všech čtyřech kolech což je další dobrý předpoklad lepšího sbírání proudu.

Michal N.
michal_n_cz

DCC osvetlenie voznov

Příspěvekod vape777 » sob 19 led, 2008 7:18 pm

Ďalšia možnosť k osvetleniu vozňov je použitie "Digital LED". Je to vlastne DCC dekoder s doskou plošných spojov osadenou SMD LED diodami. Dá sa to kúpiť na nasledovnej adrese http://amw.huebsch.at/. Bližší popis je v sekcii digital LED http://amw.huebsch.at///Produkte/Digital_LED.htm. Cena je 25 EUR za prevedenie so žltými, bielimi alebo v kombinácii týchto farieb LED.
Zabudovanie je jednoduché podľa návodu. Dosku plošných spojov je možné podľa potreby skrátiť. Taktiež je možné dodať kondenzátor pre zabránenie preblikávaniu na nečistých koľajniciach. Dekóder má možnosť pripojenia dvoch prídavných spotrebičov (koncové svetlá alebo spriahlo).
Osobne mám odskúšané dve verzie s rozdielnymi LED. Zabudované ich mám vo vozňoch Ca Tillig TT, doplnené dvoma kondenzátormi (v priestoroch WC oddielu) a koncové svetlá z 1,8 mm červených diód.
Ovládanie svetiel je pomocou funkcií F0-koncové svetlá, F1-F7 skupiny led. Dekóder a tým aj mapovanie funkcií je možné preprogramovať.
vape777

Příspěvekod Petr Zatrepalek » sob 19 led, 2008 9:19 pm

Moc díky za tip, podle toho co se tam píše je to opravdu dost zajímavé! Má to mít krom normál osvětlení i možnost "nahodilého" rozsvěcení jednotlivých kupé, přepínání z normál na modré osvětlení pro spací vozy a taky simulaci špatné zářivky (blikání) pro zvolené kupé. To vše ovládatelné funkcemi F1-F6, na liště je 18 LED propojených do skupin po 3, dají se posouvat jak stranově tak i podélně, univerzál pro všechny modelové velikosti, přes spřáhlo možnost propojení s řídícím vozem. Programování jako normál dekodér na prog. koleji, podporuje to i ROCO Multimyšku, svítí to i v analogu, byť bez možnosti ovládání funkcí. Dooost dobrý za "pouhých" 25 EUR! :P Zkusím toho pár objednat!
Petr Zatrepalek

Re: DCC osvetlenie voznov

Příspěvekod Zdenek Valter » sob 19 led, 2008 10:00 pm

vape777 píše:Ďalšia možnosť k osvetleniu vozňov je použitie "Digital LED". Je to vlastne DCC dekoder s doskou plošných spojov osadenou SMD LED diodami. Dá sa to kúpiť na nasledovnej adrese http://amw.huebsch.at/. Bližší popis je v sekcii digital LED http://amw.huebsch.at///Produkte/Digital_LED.htm. Cena je 25 EUR za prevedenie so žltými, bielimi alebo v kombinácii týchto farieb LED.

Připojuji se k Petrovi - opravdu dobrý TIP.

Jen ten duhý odkaz nefunguje ;-)
Takže ....
http://amw.huebsch.at/Produkte/Digital_LED.htm
Zdenek Valter

Příspěvekod orkan » sob 19 led, 2008 10:06 pm

Souhlasím.
Taky bych si pár kusu vzal, ale s pladbami do zahraničí nemám zkušenosti.
Možná by to mohl Michal zařadit do sortimentu.
orkan

Příspěvekod michal_n_cz » ned 20 led, 2008 12:53 am

orkan píše:Souhlasím.
Taky bych si pár kusu vzal, ale s pladbami do zahraničí nemám zkušenosti.

Platba pomocí internetového bankovnictví do EU je naprosto bezproblémová věc. Je třeba počítat s poplatkem cca 220,- za SHA patbu v EUR. Toto se může u různých bank trochu lišit, ale bývá to v intervalu 200-250,-. Na menší platby je dobrý www.paypay.com , zanedbatelný poplatek , ale většinou horší kurz. Pak se dá alternativně platit i poštovní poukázkou. Celkem komplikované vzhedem k tomu, že se musí poslat CZK a příjemci přijdou EURa, tak se to musí propočítat podle aktuálního kurzu, tak aby příjemci přišla správná částka, nebo poslat trochu víc a dohodnout s odesílatem, že rozdíl dá do balíku. Samozřejmě lze posílat peníze v obálce, menší částky doporučeně větší jako cenné psaní, ale oficielně se to nesmí.

Michal N.
michal_n_cz

Příspěvekod Petr Zatrepalek » ned 20 led, 2008 10:13 am

Můžeš to poslat v obálce, ale musí s tím souhlasit tvůj partner v zahraničí. Posíláš to předem a je to dost o důvěře. Já nejraději platím kreditní kartou VISA či Mastercard. Pozor - banky nabízejí pro platby při internet. nákupech i tzv. virtuální platební karty (de facto jen číslo karty a pin na papírku) které se dají použít jen při internetovém obchodování. Co ti ale už neřeknou, že obchodník MUSI být registrování v tomhle jejich systému, jinak ti je ta karta k ničemu! Dá se platit ještě šekem, ale to nedoporučuji, je to zdlouhavé a české banky se na to moc nadšeně netváří. Platbu poštovní poukázkou do EU zemí jsem zatím neposílal...

Pokud jde o mojí zkušenost s platbou mojí kreditkou - poplatek je cca 40-50 Kč za transkakci, kurz je dle kurz. lístku banky. Pozor ale při nákupech z nečlenských zemí EU! Pokud berete zboží odjinud než z EU, je bezcelní limit myslím 1000 Kč včetně poštovného, o co to překročíte, z toho platíte DPH plus případné clo! Pokud je to ale zboží koupené na vaší firmu, platíte DPH automaticky a musíte dělat JCDčko.
Petr Zatrepalek

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi