Pouziti izolovanych useku v technologii DCC

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Příspěvekod PaMi » úte 02 pro, 2008 1:43 pm

Podařilo se již někomu odpálit modul LB101? Pakliže ano tak jakým způsobem?
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
PaMi

Příspěvekod JOHNZ » pát 12 pro, 2008 2:55 am

PaMi: Ešte sa mi to nepodarilo, ale keby som bol modulom LB101 a chcel by som odist do rodneho kraja, tak by som si medzi kolaje na jednom z tych dvoch usekov, ktorych obsadenost strazim, polozil nieco s odporom takym, aby cezo mna tiekli tie skoro 2Ampere co dokaze dodat centrala bez toho, aby hlasila skrat.

Centrala bude drzat dalej, kedze jej nadrpudovka nebude vidiet nic zleho ale tym schottkyho diodam co su v LB101 tak velky prud rozhodne k duhu nepojde a s nejakou tou pravdepdobnostou padnu.
JOHNZ

Příspěvekod RadekN(TT) » ned 19 črc, 2009 4:41 pm

Zdravím všechny. Potřebuji poradit neboť jsem v DCC začátečník. Princip izolovaných úseků v DCC je mi celkem jasný,ale nikde jsem se již nedočetl zda někdo využívá funkce ABC i ve stanici např.pro zastavení vlaku před každým návěstidlem? Díky za pomoc
RadekN(TT)

Re: Pouziti izolovanych useku v technologii DCC

Příspěvekod romino » pát 02 pro, 2011 11:13 am

ňa by zaujímalo ako je to pri stavbe zhlavia. Mám hneď niekoľko otázok na túto tému a odpoveď som našiel len jednu u Lokopina na strankach.
1. ako rozdeliť úseky na zhlaví. Dať pre každú výhybku zvlášť DO, alebo ich spájať do vačších celkov podľa toho ako s budú stavať vlakové cesty?
2. ako je to v reále pri RZZ? Na panely je indikovaná každá obsadená výhybka, alebo zase ako celok.
3. čo na to TC? U Lokopina je odporučenie nedávať bloky na zhlavie, ale len urobiť izolovaný úsek a ten sledovať. Ale neviem či je lepšie z pohľadu ovládania cez TC jedne úsek, alebo môže ich byť viac.
romino

Re: Pouziti izolovanych useku v technologii DCC

Příspěvekod mpinta » pát 02 pro, 2011 12:06 pm

romino píše:ňa by zaujímalo ako je to pri stavbe zhlavia. Mám hneď niekoľko otázok na túto tému a odpoveď som našiel len jednu u Lokopina na strankach.
1. ako rozdeliť úseky na zhlaví. Dať pre každú výhybku zvlášť DO, alebo ich spájať do vačších celkov podľa toho ako s budú stavať vlakové cesty?
2. ako je to v reále pri RZZ? Na panely je indikovaná každá obsadená výhybka, alebo zase ako celok.
3. čo na to TC? U Lokopina je odporučenie nedávať bloky na zhlavie, ale len urobiť izolovaný úsek a ten sledovať. Ale neviem či je lepšie z pohľadu ovládania cez TC jedne úsek, alebo môže ich byť viac.

ad1) Na zhlaví, výhybky se DO standardně používat nemusí. V úvahu to připadá pouze pro případy, kdy jsou z konstrukčních důvodů "v okolí" krátké kolejové úseky, tedy Bloky. Když se prostě vlak do Bloku nevejde celý. K tomu je ovšem nutno mít alespoň konec vlaku s odběrem proudu (svítící vagony, kola lakovaná odporovým lakem...). To je ostatně nutné i třeba při jízdě vlaku vagony napřed.
Další výhodou při DO zhlaví může být třeba ovládání posunového návěstidla a zřejmě i další případy, na které jsem zatím nenarazil.

ad2) Leží mimo oblast mých znalostí.

ad3) Jednoznačná odpověď neexistuje, protože uspořádání zhlaví i okolních kolejí (tedy Bloků) může mít nekonečně variant. Jediná společná detekce je konstrukčně i finančně podstatně jednodušší, ale bude snižovat "průjezdnost" zhlaví a většinou není ani nutná. Někdy stačí na složitém zhlaví detekovat třeba jen jedinou výhybku, právě do směru, kde leží "krátký" blok a ostatní zůstane bez detekce.
Poznámka: "Nedávat bloky na zhlaví" není moje doporučení, ale vlastnost TC, popsaná v manuálu RailCo.
Martin (LokoPin)
mpinta

Předchozí

Zpět na DCC v praxi