romino píše:ňa by zaujímalo ako je to pri stavbe zhlavia. Mám hneď niekoľko otázok na túto tému a odpoveď som našiel len jednu u Lokopina na strankach.
1. ako rozdeliť úseky na zhlaví. Dať pre každú výhybku zvlášť DO, alebo ich spájať do vačších celkov podľa toho ako s budú stavať vlakové cesty?
2. ako je to v reále pri RZZ? Na panely je indikovaná každá obsadená výhybka, alebo zase ako celok.
3. čo na to TC? U Lokopina je odporučenie nedávať bloky na zhlavie, ale len urobiť izolovaný úsek a ten sledovať. Ale neviem či je lepšie z pohľadu ovládania cez TC jedne úsek, alebo môže ich byť viac.
ad1) Na zhlaví, výhybky se DO standardně používat nemusí. V úvahu to připadá pouze pro případy, kdy jsou z konstrukčních důvodů "v okolí" krátké kolejové úseky, tedy Bloky. Když se prostě vlak do Bloku nevejde celý. K tomu je ovšem nutno mít alespoň konec vlaku s odběrem proudu (svítící vagony, kola lakovaná odporovým lakem...). To je ostatně nutné i třeba při jízdě vlaku vagony napřed.
Další výhodou při DO zhlaví může být třeba ovládání posunového návěstidla a zřejmě i další případy, na které jsem zatím nenarazil.
ad2) Leží mimo oblast mých znalostí.
ad3) Jednoznačná odpověď neexistuje, protože uspořádání zhlaví i okolních kolejí (tedy Bloků) může mít nekonečně variant. Jediná společná detekce je konstrukčně i finančně podstatně jednodušší, ale bude snižovat "průjezdnost" zhlaví a většinou není ani nutná. Někdy stačí na složitém zhlaví detekovat třeba jen jedinou výhybku, právě do směru, kde leží "krátký" blok a ostatní zůstane bez detekce.
Poznámka: "Nedávat bloky na zhlaví" není moje doporučení, ale vlastnost TC, popsaná v manuálu RailCo.