od Ossi » ned 27 lis, 2011 8:18 pm
Zdravím celé fórum. Sedmého listopadu zde byl odkaz na digitalizaci loko Köf II od Arnolda. Jednu "Köfku" vlastním a díky přechodu na digitál přišel čas na "voperování" dekodéru. Použil jsem Kuehn N 025. Na rozdíl od kolegy ze Slovenska můj stroj byl novějšího data výroby a tak je zde pár rozdílů. Sběrače proudu z kol jsou zevnitř dvojkolí a uhlíky motoru jsou odkryté. Jinak je naplno vidět, že je "made in šikmé oko" - zohýbané sběrače z přední nápravy (evidentně při montáži), elektrické spoje nebyly spájeny, ale zpraseny a celý model byl namazán řiďoučkým olejem. Model se rozebírá tak, že je nutno vytáhnout šachty spřáhel z čelníků (já musel sundat spodní desku a šachty zevnitř vymáčknout). Celokovová karosérie drží jen na těchto šachtách.První věcí po rozborce bylo opatrné srovnání sběračů a vyčištění od oleje. Potom následovalo odstranění cínových prasečin pomocí mikropájky a odsávačky. Pak byl zkušebně vsazen dekodér. Definitivně byl upevněn pomocí oboustranné pěnové lepicí pásky. Pod motorem jsem protáhl vodiče pravé strany a osvětlení. Připájení k vývodům motoru a sběračům bylo otázkou chvilky. Jelikož plánuji časem lokomotivu osvětlit pomocí žlutých SMD ledek velikosti 0402, bílý a žlutý vodič jsem zkrátil asi na 5 cm, stočil do kroužku, svázal nití a oboustrannou páskou přilepil na pravou stranu motoru. Za bočními okny kabiny jsou čtverečky z černého kartonu sloužící k zakrytí dekodéru a vodičů pro budoucí světla. Díky celokovové karosérii je nutno důkladně izolovat, izolovat a zase izolovat. Problémy dělají hlavně spoje na sběračích, mě se objevil zkrat až po domáčknutí spřáhlových šachet (celkem šly šestkrát ven). Na vývody motoru je nutno použít tenkou silikonovou bužírku (černá na fotce byla tlustá). Před závěrečnou sborkou jsem model namazal originál Tilligáckou vazelínou. Následovalo projetí na digi v obou směrech se dvěma vozy, chod se uklidnil, sedly si uhlíky. Něco na tom zajíždění modelů asi je. Celá operace je vidět na fotodokumentu. První dva obrázky - rozborka, další dva - pojezd po vyčištění a odstranění pájených čínských prasečin. Na pátém je dekodér, šestý až osmý - zkouška vsazení dekodéru. Devátý obrázek znázorňuje již definivně přilepený dekodér, desátý a jedenáctý přiletované a vytvarované vodiče a dvanáctý stočené a přilepené vodiče k budoucímu osvětlení. Na třináctém a čtrnáctém jsou vidět v oknech vodiče s dekodérem. Na posledním je lokomotiva s vozy při zabíhání v DCC provozu. Je nutno nastavit adresu lokomotivy, CV5 (max. rychlost) jsem nastavil na 128. Odpovídá to odhadem asi skutečné rychlosti asi 40 až 50 km/h. CV3 jsem nastavil na 2 (svižnější rozjezd). Pokud bude zájem, fotky mám k dispozici v plném rozlišení.
Jeden dotaz bych měl k této lokomotivě: po 2.sv. válce jich zůstalo několik desítek v ČSR jako řada T200.2 . Uvažuji o jejím přeznačení dle čsl. zvyklostí. Jelikož všechny stroje byly bez dveří a oken, nehledě na vzduchojem tlakové brzdy, nelze použít čísla T200.201 až T200.222. Verze s dveřmi a okny se vyráběla po válce v letech 1948 - 56 s hydraulickým přenosem a max. rychlostí 45 km/h. J. Wagner píše v Encyklopedii železnice 2, že jeden stroj byl v roce 1949 dodán z výroby jako reparace do Thonetu Bystřice pod Hostýnem, kde jezdil pod číslem T120.401, což je číslo více než divné (spíše by sedělo označení T210.401). Proto uvažuji o přeznačení na T200.223 jako pokračování řady. Jaký na to máte názor ? Ossi
- Přílohy
-

- Köf.jpg (224.79 KiB) Zobrazeno 4831 krát