Předkládám další podobu mého projektu segmentového kolejiště „Vápenka“. V rozletu a tvůrčí invenci jsem se poněkud omezil sám a to tím, že jsem si již objednal výhybky na předchozí projekt, jsou označené výraznou zelenou barvou. Tento jsem však definitivně pohřbil, ale objednané výhybky mám již doma. Díky moc za ochotu Dane B.

Zbývá tedy ušetřit na tu trojcestnou. Právě se objevila u Dana B.
http://www.nscale.cz/nscale-shop/eshop/ ... na-Code-55 . Cena není zas tak hrozná, myslel jsem, že takový skvost bude dražší.
Rozměry panelů „stanice“ a „vápenka“ zůstali stejné. Panel „smyčka“ je o 50 mm delší, důvodem je výhybka pro kolej k odstavení Akku. Dávat do skrytého další trojcestnou výhybku mi přišlo dost neekonomické, sic by to bylo mnohem jednodušší. Pravý oblouk je poněkud kostrbatý, ale doufám, že v reálu to flexi kolejí srovnám. Panel „stanice“ je značně překopaný. Zalíbila se mi myšlenka pokračovat v budování dalšího úseku trati, tento stav by mohl simulovat provizorní šturc z pražců před koncem koleje a „skládka“ materiálu (kolejí a pražců) v blízkosti. Nechtěl bych se však vzdát točny, i když tam bude možné trošku „zbytečná“. Přesunul jsem ji a z ní by mohla ústit kolej k malé remize a jedné odstavné koleji. Před točnou je zauhlování a vodní jeřáb. Přišel jsem sice o kolej na volnou skládku, ale mohla by ji alespoň částečně nahradit zpevněná dlážděná plocha u koleje před výhybkou k točně. Tam by mohla být ohrada na dobytek a koně, odváděné pro potřeby armády. Případně skládka uhlí a dřeva místního obchodníka a dodavatele pro podnik i domácnost s pěkným firemním štítem. Vzhledem k tomu, že trojcestná výhybka od PECO není totožná s vyobrazenou od Fleischmann, může být výsledný vzhled stanice mírně odlišný.
Budova nádraží je cihlový Auhagen Krakow, zakoupený na Aukro, za polovic ceny a hnědý obdélník je malé cihlové skladiště Kibri, momentálně na cestě z Německa. Dům pro zaměstnance železnice asi budu muset bohužel vysochat sám. Dělá se papírový včetně kůlny a latríny, ale mám obavy, že ve společnosti těch zbylých dvou staveb by to mohlo vypadat poněkud „mělce“. Stejně tak bude samodomo zauhlování, z dřevěných hranolků a vypalovaných prken, a točna. Vodní jeřáby dělá Kibri, zdají se být podle obrázků velice pěkné a detailní. Točnu chci „ztvárnit“ jako kolečko zakryté prkny a imitací ručního pohonu klikou, a samozřejmě s kolejí. Pohon vzhledem k umístění točny nebude „jako kolečko ladění rádia“, ale protože panel je pouze 350 mm široký, prostě pod něj šáhnu a dalším kolečkem umístěným na ose točny s ním pootočím. Sranda asi bude vychytat správnou rovinu s kolejemi. Točna je onen šedivý čtverec. Materiál plast a vypalovaná prkna. Otázkou zůstává betonové lože, nejlepší kdyby šlo vyrobil obráběním z tvrzeného polystyrenu, jako mělká miska se širokým okrajem. Přinejhorším z plastu či papíru.
Vápenka je kapitola sama pro sebe. Vybral jsem menší a jednodušší. Korpus z polystyrenu by měl být snad již obráběn někde v Praze. Domek a terasu budu sochat sám. Vozíčky a kolejnice se snad také leptají. Leptané žebříky, které by měly být na tělese vápenky, jsem včera zakoupil na Aukro. Ostatní doplňky dřevěný můstek, skladiště paliva apod. musím dotvořit.
Jak psal Lubo D. atmosféru Epochy I dotvářejí kromě vozového parku, především další detaily, i když mnohé z nich určitě platí pro i pro epochy následující. Např. zcela zasypané pražce ve stanici, plynové lampy, pruhovaný stožár s císařskou vlajkou, ruční vozíky a kárky, koňské povozy, dřevěné plůtky, patníky apod. možností je spousta a fantazii se meze nekladou.
Pozn.: Co jsem tedy nakonec vůbec neřešil, jsou obloukové výhybky. Zda ano či ne, na to odpovědět neznám. Mám za to, že na několika fotografiích tvářících se prvoepochově se takové vyskytují. Mohu se však mýlit.
N, Epocha I, K.P.E.V., plánování kolejiště ukončeno, nastává éra výstavby.