DCC staniční úsek

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: DCC staniční úsek

Příspěvekod fulda » úte 01 lis, 2011 5:57 pm

Ahoj,

to blikání led má mnoho příčin, ale mimochodem - ona bliká neustále, jenom větší rychlostí. (zhruba 300 bliknutí za vteřinu)
Dá se to omezit tak, že odcházíš do dalšího detekovaného úseku a pak tak, že si kondenzátorem prodloužíš svícení.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod kiski » úte 01 lis, 2011 7:44 pm

Ahoj,

to, že bliká neustále, to mi je jasné, nakoľko cez ňu prechádza napätie striedavé. Jasné, že je tam, aj keď nie je viditeľné. Ja som myslel skôr to, aby pri opúšťaní úseku lokomotívou neblikala spôsobom, ako je to vidieť na videu, jednoducho ošetriť tie mžiky...

S tým kondenzátorom, to si myslel ako? Môžeš to nejak znázorniť na nejakom obrázku? Nie je mi dosť jasné, kde konkrétne by som ho zapojil. Paralelne k dióde? A aký typ kondenzátoru by to mal byť vzhľadom nato, že napätie je striedavé?

Apropó - dióda bude blikať aj pri zapojení s tranzistorom alebo len keď je napriamo?
Kiski
TT, DCC
kiski

Příspěvekod fulda » stř 02 lis, 2011 7:22 pm

Zapojení s kondenzátorem je pochopitelně složitější. Podívej se do google na "monostabilní klopný obvod". V sobotu na semináři budu na tohle téma ukazovat nějaké příklady, tak se zastav.
fulda

Příspěvekod Odo » stř 09 lis, 2011 1:46 pm

Zdravím,
chtěl bych něco podobného do skryťáku, ale bez ABC. Je možné použít toto pro DCC (tj. obrázku 12V= bude 16V~)?
Přílohy
indikace_obsazeni_2.jpg
indikace_obsazeni_2.jpg (7.31 KiB) Zobrazeno 6151 krát
Naposledy upravil Odo dne stř 07 pro, 2011 10:12 am, celkově upraveno 1
TT / DCC / ČSD / ep. IV
csd.rajce.net / stavím si kolejiště pro radost, nejsem modelář (ani elektrikář)...
Odo

Příspěvekod fulda » stř 09 lis, 2011 2:27 pm

he he, taky jeden co ušetřil za školení.
Co představuje ten vypínač? a čeho chceš dosáhnout?
Detektory a zpětná vazba které jsem používal na školení.
fulda

Příspěvekod Martin HO » stř 09 lis, 2011 3:23 pm

Odo píše:Zdravím,
chtěl bych něco podobného do skryťáku, ale bez ABC. Je možné použít toto pro DCC (tj. obrázku 12V= bude 16V~)?
Obrázek

Bez ironie. Uvědom si, že v DCC režimu posíláš do kolejí střídavý proud, který se přes dekodér upravuje a v jakoby upravený "stejnosměrný" se dostává v lokomotivě rovnou na stejnosměrný motor.
Martin HO

Příspěvekod Odo » čtv 10 lis, 2011 1:01 pm

fulda píše:he he, taky jeden co ušetřil za školení.
Co představuje ten vypínač? a čeho chceš dosáhnout?
Detektory a zpětná vazba které jsem používal na školení.

Možná ten obrázek není správně. Vypínač nebo spínač uzavírá obvod přes koleje izolovaného úseku, tj. lokomotiva jede nebo nejede. Pokud je vypnutý a na úseku je lokomotiva, uzavře se obvod přes motor, rezistor a diodu, která se rozsvítí. Rezistor musí být takový, aby proud stačil na rozsvícení diody, ale nestačil na roztočení motoru. Znovu opakuji, že jsem elektrotechnický laik, ale odborníci tu navrhovali třeba toto Obrázek
a neříkejte mi, že to nejde zjednodušit na obvod bez diod (ABC ve skryťáku nepotřebuji). A kolega Janek si vyrobil testovací obvod, který jak jsem pochopil funguje i bez toho tranzistoru. Moje otázka je, jak ten obvod zapojit a jaké mám použít součástky. Předem díky za rady.

Martin HO píše:Bez ironie. Uvědom si, že v DCC režimu posíláš do kolejí střídavý proud, který se přes dekodér upravuje a v jakoby upravený "stejnosměrný" se dostává v lokomotivě rovnou na stejnosměrný motor.

Bez ironie. Nevím, jaký to má vliv na funkci obvodu. Usměrňovací můstek tam je.
TT / DCC / ČSD / ep. IV
csd.rajce.net / stavím si kolejiště pro radost, nejsem modelář (ani elektrikář)...
Odo

Příspěvekod fulda » čtv 10 lis, 2011 1:30 pm

V sobotu jsem na semináři ukazoval možnosti detekce obsazení, tak se podívej alespoň do materiálů. Na mojich stránkách pak jsou schémata i s plošňákama a snad i fotkama. Odkazy najdeš na honzíkovo vláčkách.
fulda

Příspěvekod Odo » čtv 10 lis, 2011 2:22 pm

fulda píše:V sobotu jsem na semináři ukazoval možnosti detekce obsazení, tak se podívej alespoň do materiálů. Na mojich stránkách pak jsou schémata i s plošňákama a snad i fotkama. Odkazy najdeš na honzíkovo vláčkách.

Materiály jsem si přečetl. Předpokládám, že signalizace nebude fungovat, pokud bude úsek vypnutý, což mi nevyhovuje.
TT / DCC / ČSD / ep. IV
Odo

Příspěvekod male zvire » čtv 10 lis, 2011 2:50 pm

Co to? Nějaký speciální důvod proč vypínat úseky?
Nejvyšší forma života je člověk. Nejnižší formou života je člověk který si hraje s vláčky.Holly
male zvire

Příspěvekod fulda » čtv 10 lis, 2011 3:01 pm

Odo píše:Materiály jsem si přečetl. Předpokládám, že signalizace nebude fungovat, pokud bude úsek vypnutý, což mi nevyhovuje.

Bavíme se o DCC a nebo o analogu???
Já mám zato že v DCC, ale jsem si čím dále tím méně jistej.
fulda

Příspěvekod Odo » čtv 10 lis, 2011 4:33 pm

male zvire píše:Co to? Nějaký speciální důvod proč vypínat úseky?

Zastavení bez zpoždění.

fulda píše:
Odo píše:Materiály jsem si přečetl. Předpokládám, že signalizace nebude fungovat, pokud bude úsek vypnutý, což mi nevyhovuje.

Bavíme se o DCC a nebo o analogu???
Já mám zato že v DCC, ale jsem si čím dále tím méně jistej.

DCC. Chtěl jsem, aby po najetí na izolovaný úsek lokomotiva okamžitě zastavila. Řešení s ABC už tu bylo popsáno, jde to i bez ABC?
TT / DCC / ČSD / ep. IV
Odo

Příspěvekod fulda » pát 11 lis, 2011 8:49 am

Odo píše:DCC. Chtěl jsem, aby po najetí na izolovaný úsek lokomotiva okamžitě zastavila. Řešení s ABC už tu bylo popsáno, jde to i bez ABC?

Tak to se ptáš na něco, co se řeší tady: viewtopic.php?f=6&t=4895

Je to otázka vhodná do Babicova vaření:
"Koupil jsem si auto, ale abych ušetřil, tak jsem si nekoupil kola, mohu s ním jezdit?"
"Ano, v zimě ho můžete roztlačit z kopce a nechat doklouzat dolů"

Takže - pokud nemáš ABC a budeš v úseku odpojovat "napájení", tak si akorát poškodíš lokomotivy.
Pokud chceš zastavovat bez ABC, tak se to dá řešit počítačem, kterej sleduje která lokomotiva vjela do úseku a zastaví jí. Pokud nemáš ani počítačové řízení, tak to prostě neuděláš.
fulda

Příspěvekod D » pát 11 lis, 2011 9:37 am

Odo:
Tvůj problém chápu. Skrytá nádraží, jejichž délka se blíží délce souprav, jsou problém. V digitálu neřízeným počítačem je jen několik možností, jak vlak zastavit. Jak jsi zmínil, ABC může být pro nestejnou délku dráhy zastavení nevhodné. Pak můžeš odpojovat krátký úsek pro lokomotivu (to asi chceš) nebo úsek pro celou soupravu (to by se řešilo kontaktem/čidlem).

Jako nejjednodušší a nejspolehlivější doporučuji na tento případ detekce optické čidlo.

fulda:
> Takže - pokud nemáš ABC a budeš v úseku odpojovat "napájení", tak si akorát poškodíš lokomotivy.
Vysvětli, prosím. Jak se poškodí mašinka, když ji odpojím od napájení? Už se to někomu stalo? Copak nesmím mašinku sundat za jízdy z kolejí?
D

Příspěvekod fulda » pát 11 lis, 2011 11:14 am

D píše:fulda:
> Takže - pokud nemáš ABC a budeš v úseku odpojovat "napájení", tak si akorát poškodíš lokomotivy.
Vysvětli, prosím. Jak se poškodí mašinka, když ji odpojím od napájení? Už se to někomu stalo? Copak nesmím mašinku sundat za jízdy z kolejí?

To pochopitelně můžeš, ale jak známo DCC není pro tento režim provozu koncipován, takže mašinka má velké problémy rozeznat v jakém stavu byla do kolejiště vrácena.
Mašinka si za normálních okolností pamatuje poslední funkční stav (viz RP 9.3.1) a po obnovení napájení pokračuje v jízdě podle tohoto stavu, ale pokud je odpojení dlouhé a kolejištěm neproběhne power-up sekvence pro mašinku, může se pokusit pokračovat podle nesprávných dat. To se stává zejména dekodérům které umožňují několik napájecích systémů.

V praxi se mi povedlo (několikrát), že si mašinka při odpojování poškodila CV a musel jsem je resetovat a taky se mi stalo že po připojení vyrazila velkou rychlostí v nějakém směru (často dozadu) a postupně dobržďovala a rozjížděla se dopředu.

Pokud chceš zastavovat, podívej se na brzdové generátory, třeba Honza Štrossa se jim docela věnuje, jsem dost zásadně proti zastavování odpojováním.
fulda

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika