Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.
lajblt píše:Dík za uznání.
No, ona koncová stanice moc zjednodušit nejde. Pokud má umožňovat smysluplnou dopravu, musí mít alespoň 2 dopravní koleje. Pro tu "občasnou nákladní dopravu" alespoň jednu manipulační, abys měl kam odstavit nákladní vagóny k vykládce. Vlak totiž nesmí vjíždět přímo ze širé tratě na manipulační kolej. Takže si představ, že právě přijel nákladní vlak a ve stanici se chystá k odjezdu osobák. Pokud bude dopravní kolej jen jedna, jako v Kostelci, dostaneš se do velkých komplikací, protože popsaná situace by prostě nemohla nastat. Ty kusé koleje vlevo můžeš samozřejmě zrušit, snažil jsem se využít prostor co nejlíp. Protože posílat si vlaky mezi stanicemi sem a tam tě za chvíli omrzí. Zjednodušil jsem stanici vypuštěním "nadbytečných" kolejí. Odpovídá to více tvé představě?
Michal Šuhajda píše:lajblt píše:Dík za uznání.
No, ona koncová stanice moc zjednodušit nejde. Pokud má umožňovat smysluplnou dopravu, musí mít alespoň 2 dopravní koleje. Pro tu "občasnou nákladní dopravu" alespoň jednu manipulační, abys měl kam odstavit nákladní vagóny k vykládce. Vlak totiž nesmí vjíždět přímo ze širé tratě na manipulační kolej. Takže si představ, že právě přijel nákladní vlak a ve stanici se chystá k odjezdu osobák. Pokud bude dopravní kolej jen jedna, jako v Kostelci, dostaneš se do velkých komplikací, protože popsaná situace by prostě nemohla nastat. Ty kusé koleje vlevo můžeš samozřejmě zrušit, snažil jsem se využít prostor co nejlíp. Protože posílat si vlaky mezi stanicemi sem a tam tě za chvíli omrzí. Zjednodušil jsem stanici vypuštěním "nadbytečných" kolejí. Odpovídá to více tvé představě?
A co to mohutné kolejiště před depem? Myslím si, že právě to si zaslouží zeštíhlení nejvíc.
Podle mě je to právě tohle kolejiště co koncovou stanici zbytečně nafukuje.
Tři koleje jsou běžné (2Dopr. + 1Manip.), ale mít v koncové stanici další dvě koleje pouze pro depo mi přijde jako nesmysl. Lokální tratě se stavěly s co nejmenšími náklady a pro dvě až tři lokomotivy ř. 97 (310.0) nebylo nutné budovat mohutné depo.
Naopak propodporu provozu je vhodné mít víc místa pro nakládku, nebo do stanice zaústit vlečku, či dvě.Co se inspirovat některou skutečnou stanici?
Např. Radnice, Merklín, Bochov, Sedlčany, Jemnice...
lajblt píše:Bude ta remíza jen pro motorové nebo i pro parní lokomotivy? Pokud i pro parní, bude problém zkombinovat ji pro obě trakce. Taková remíza totiž má na koleji k ní vedoucí popelovou jámu s vodním jeřábem a místo na zauhlování lokomotiv. A obojí se nesmí kombinovat se zbrojením naftou. Manipulační kolej bych přehodil na stranu staniční budovy, protože takhle je těžko přístupná - je skřípnutá remízou.
mizl píše:lajblt píše:Bude ta remíza jen pro motorové nebo i pro parní lokomotivy? Pokud i pro parní, bude problém zkombinovat ji pro obě trakce. Taková remíza totiž má na koleji k ní vedoucí popelovou jámu s vodním jeřábem a místo na zauhlování lokomotiv. A obojí se nesmí kombinovat se zbrojením naftou. Manipulační kolej bych přehodil na stranu staniční budovy, protože takhle je těžko přístupná - je skřípnutá remízou.
Remíza by měla být jen pro motorové lokomotivy. Napadlo mě , že bych udělal v remíze výtah pod kolejiště. V celku by to bylo asi dost vtipné kdyby do remízy zajel Brejlovec a místo něho by vyjel třeba kufr
Edit. koukám na mapy na odkazy které jste mi ochotně zaslaly. Zatím se mi asi nejvíc líbí Jemnice, Dobrouška, Lednice. Zkouším si to překreslit na papír a potom porovnám jaká stanička to vyhraje. Jek tak na to koukám asi přehodnotím své požadavky na stanici.
lajblt píše:Abys to měl lehčí, tady máš k těm stanicím schématické kolejové plány.
lajblt píše:Možná budu vypadat jako věčnej šťoural, ale dovolím si opravit umístění skladiště v Dobrušce - takto ho umístit nelze, protože na kolej s rampou nelze zajíždět s vozy, obsazenými osobami. Alespoň v epoše III a IV to možné nebylo, pokud si to dobře pamatuju.
A v Lednici na kolej 2a (mezi výhybkami 2 a 5) neodstavíš žádné vozidlo - úsek je moc krátký.
Uživatelé procházející toto fórum: KuroSV a 1 návštěvník