Po delší odmlce se opět vracím k tématu
Mám zde několik nových poznatků,při práci s dětmi (hraní) několik návrhů Milana F. a Michala Š. jsem doma cvičně sestavil na sucho.podložení kostkami něco málo maskování novinami

,tak aby mi to co možná nejvíc to kolejiště připomnělo.Ona realita,neboli ten hmatatelný pocit je nejcennější.Pak jsem to nechal okouknout děti.
Závěr je sice pobuřující,leč pravdivý.:
1) pokud jsme si postavili kolejiště dle publikací BTTB,tedy rovná deska na něm jeden okruh,kde vláček jezdí dokolečka,tak dětem svítili oči jako lucerny.Vše bylo viditelné,jednoduchá až blbé.Stačilo tam dodělat jen jeden tunel,aby se vyměnily dvě soupravy a efekt byl dokonalý.(jsou dost malý,takže jim chvilku trvalo,než odhalili,jak je možné,že do tunelu vjede vůz A a vyjede vůz B .Takže jsem se přesvědčil o tom,že dětem i toto "kroužení" po okruhu bohatě stačilo....zatím.??!

Stačí jen mít bohatou síť kusých kolejí,aby se dalo často měnit vagonky vydrží u toho i 8h..což nás velmi překvapilo.Obvykle po 2-3 h mění činnost.Bohužel kolejiště má sloučit i tatínkovi a toho tento "placatý ovál moc neuspokojil

.Krajina se moc tvořit nedá,zvláště na rovné placce. Tedy děti +10

tatínek -10
2)Dalším testem bylo zkusit to trochu zdokonalit a tratě odvézt někam do terénu.Lákala mě "nepravá dvoukolejka" no s tím jsem celkem pohořel,ale asi bych si dupl

.Názor zněl,proč proti sobě nemůžou jed dva vlaky.

.Když jsem vysvětlil,že to nejde,tak to kleslo k bodu 0. (Musím poznamenat pro šťoury,že dvoukolejka ač nelogická je zásadní.míjení se dvou souprav protisměrně udělal dojem na děti,ale i na mě

.) = na to jsem si pořídil DCC abych mohl jezdit dle libosti.Takže děti 0 tatínek +5
3)Zkusil jsem tedy vylepšit ten jednoduchý ovál. Klasika = Hlavní ovál v rovině dvojkolejka vzadu tunel se "skryťákem", no a malá jednokolejka nahoru na tunel s koncovou stanicí,tedy nic složitého,ale už by se dalo celkem tvořit a celkem by se dalo jezdit i logicky.Dopadl jsem ovšem mizerně.Změna souprav ve skryťáku sice zapůsobila,ovšem jen do té doby než jeden vagon vykolejil.Musel jsem ho klasicky vyšťouchnout.Pak už bylo po efektu skryťáku

.Děti se přestali zajímat o kolejiště a zajímalo je jen co se děje v tunelu a proč vagon vykolejil a jestli se to ještě stane atd....
4) posledním testem bylo zhotovení kolejiště na způsob Michala.Tedy dvě stanice a vlaky se budou střídat v "podzemí" .Moje idea byla jasná dětičky budou ovládat jednu stanici já druhou,desku rozdělíme pomyslně na dvě půlky,kde si na své budou moci tvořit dle vlastní fantazie a já budu mít svoji (tu lépe viditelnou" půlku.) no to jsem dopadl jak "Sedláci u Chlumce" Straší dcera to pojmenovala následovně.

"Ten vláček není vůbec viděl ale pořád ho slyším jak jede."

Prostě vůbec je nezajímala skutečnost,že jde krásně ztvárnit modelový provoz.Vlak nebyl dostatečně vidět, jak jede a tím to skončilo.

Po 2h je to už nebavilo.I když jsem se snažil přesvědčovat o krásným plánku o tom,že až to nebude jen z novin a kostek,že to tolik slyšet nebude a že si uděláme krásnou krajinku atp..nic nezabralo...vlak není dost vidět jak jezdí,navíc se nemůže křižovat,takže,děti -10 tatínek +10.

Tím pádem je mi jasné,že o malé kolejišťátka Milana F. se ani nebudu pokoušet,protože "vlak taky pořád jede v tunelu" .....
Tak a teď co s tím? No teď babo raď.? Ano dalo by se to vyřešit jednoduše,jedno kolejiště "ovál pro děti a druhý napojený pro tatínka a posílat si vlaky.Jenže na to nemáme dost místa.Respektive měl jsem v plánu udělat ještě jeden rám taky 160x125 a tyto "panely propojit mým "jediným normo modulem".Tedy každej sólo na skladnění a dva vedle sebe by se mi asi vešly..jenže moji ideu zarazila žena dřív než sem to dostal na papír."Jedno kolejiště vám musí stačit a dost.. už tak je všude svinčík "..
Tedy plán musí být jednoznačný: Dvoukolejka,hodně viditelné trati,dostatek kusých kolejí,ale taky hodně krajiny,tedy tunely a mosty a to vše dostat na plochu 160x125 ...a zde co už se mi za pomocí ostatních podařilo na projektovat.Zatím to ovšem stále není ono....k tomu mě napadá jedna fráze..."jo bez soli to nikdy nebude ono"...prostě jak už jsem někde napsal musím z ho..a uplést bič.