Prosvětlování LED reflektoru u DCC zapojení

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Prosvětlování LED reflektoru u DCC zapojení

Příspěvekod Martin HO » pát 02 zář, 2011 2:19 pm

Pan Schmidt mi poté, když jsem jej seznámil s výsledky svých "zkoušek" s centrálami Lenz a ROCO sdělil,

cit. :"Zimo doporučilo zvýšit odpor pro LED o asi 10K.".

Sděluji tuto informaci dodatečně po získání souhlasu p. Schmidta k jejímu zveřejnění na tomto fóru.
Martin HO

Příspěvekod Martin HO » pon 05 zář, 2011 7:05 am

Ještě jsem pro zajímavost změřil velikost napětí, které jednotlivé ústředny dodávají do kolejí :

Lenz Compact : 17,7 V
ROCO MM : 22,4 V
Martin HO

Příspěvekod fulda » pon 05 zář, 2011 8:39 am

U toho měření je potřeba popsat celou řadu informací:
  1. Je to měřené "na prázdno"? nebo s nějakou soupravou na kolejích? Protože třeba Roco 10761 má vnitřní odpor asi 0,2ohm, zatímco lenz compact asi 1ohm a třeba NanoX skoro 2.
  2. je to měřené jako usměrněná? filtrovaná? střední? hodnota?
  3. jsou tam zohledněné EMF špičky, které generují komutátorové motory?
Já bych se držel toho, co uvádí norma - minimum pro splnění normy S-9 je 12V a maximální špička indukovaného EMF napětí pro TT a větší by neměla přesáhnout 27V (S-9-1), pro N a menší je to asi 25, to si nepamatuju)
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod michal.kubista » pon 05 zář, 2011 9:22 am

Ahoj Fuldo,
o toto orientační měření jsem požádal já. Vím, že většina levných měřáků provádí měření usměněním a měření maximální hodnoty, kterou pak přepočítá na efektivní, přičemž uvažuje sinusový signál. Pro přesné měření by byl vhodný asi osciloskop, ale kolik z nás má k němu přístup? Já sice ano, ty nejspíš taky, ale ....
Toto měření bylo za účelem zjištění rozdílného chování lokomotivního dekodéru na různých centrálach. A díky tomu začínám mít podezření, že v dekodéru je nevhodně zvolený potenciál pro společný vodič světel. Jak se zdá, při vyšším napětí v DCC signálu se ten problém mnohem více projeví. Tedy tady je i na zvážení, zda se nedá velikost DCC napětí u ROCO nějak snížit a tím vyzkoušet, zda se problém se světly nevyřeší.
michal.kubista

Příspěvekod Martin HO » pon 05 zář, 2011 11:19 am

Dík Michale za stanovisko. Nejsa elektronik, přesně jsi vyjádřil mé podezření.

Fulda má samozřejmě pravdu, ale pro orientační měření (zvláště je-li tímto měřením mezi 2 ústřednami zjištěn takový rozdíl napětí "naprázdno") je to vypovídající. Podstata je, že když je tam nižší napětí, tak se problém s prosvětlováním neprojevuje. A taky jde o to, jestli já nemám na svojí MM nějakou chybu.

Bohužel nemám žádného kolegu, kterého bych požádal o stejné měření, a proto prosím kohokoli kdo bude ochotný, aby změřil nalětí v koeji při připojení ROCO MM "naprázdno. Měřil jsem digitálním multimetrem. Předem všem děkuji.
Martin HO

Příspěvekod Martin HO » pon 05 zář, 2011 11:36 am

http://www.nmra.org/standards/DCC/stand ... 004-07.pdf

Myslím , že jsou tam pro dekodéry H0 deklarovány nižší hodnoty, než uvádí Fulda.
Martin HO

Příspěvekod JBr » pon 05 zář, 2011 11:39 am

Tak muj obycejny multimetr za par supu mi na vystupu do koleji z Roco 10764 hlasi 25,1V. Pokud by to melo mit aspon trosku vypovidaci hodnotu na porovnani, tak by bylo nutne merit aspon stejnym (= stejne nepresne mericim :)) merakem.
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod vvitty » pon 05 zář, 2011 11:51 am

JBr: ty levne digitaly me vsechny stejne... tedy alespon co se presnosti zde pozadovane tyka. Budou mit s velkou pravdepodobnosti i tentyz cipset uvnitr...
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod fulda » pon 05 zář, 2011 12:57 pm

Martin HO píše:http://www.nmra.org/standards/DCC/standards_rps/S-91-2004-07.pdf
Myslím , že jsou tam pro dekodéry H0 deklarovány nižší hodnoty, než uvádí Fulda.

Podívej se do kapitoly C: cca od řádku 65. Tam se uvádí, že RMS nesmí přesáhnout 2V oproti S-9 pro příslušné méřítko (pro větší než Z 12V), v žádném případě špička dodávaná zesilovačem nesmí přesáhnout 22V, minimum pro fungování nesmí podlézt 7V měřeno na kolejích. Digitální dekodéry pro měřítka N a menší musí vzhledem k EMF bezpečně přežít 24V a dekodéry pro měřítka větší než N musí přežít 27V

Ale to je jen mimochodem.

Teď se pojďme podívat na praktičtější stránku - Roco 10764, pokud se nepletu, jen usměrní napájení ze svého zdroje a pak ho rovnou posílá do H-bridge, takže na trať se dostane zmenšené o cca 1V. Pro potřebu napájení ovladačů pak dělá stabilizaci na 12V s cca 2,5V drop-out, takže potřebuje, aby trafo dalo alespoň 15V (po usměrnění)
Takže pokud chceš experimentovat s napájením, tak si vem jinej zdroj a připoj ho na vstup.

Tak a teď k měřákům. Malé multimetry za 200,- o kterých se asi bavíme, tak používají několik metod, ty nejlevnější používají jen jednu diodu a minimální kondenzátor a jako "přepočet" pak dělič *0,7. V takovém případě ale DCC signál s nepřítomnou nulou změří jako "odmocnina ze dvou" (1,4) násobek opravdové hodnoty. Druhá verze má normální gretzův můstek a ta změří klasicky jako "jedna lomeno odmocnina ze dvou" (0,7) méně.

Takže pokud chcete aby se měření někam posunulo, tak doporučuju použít jendotnou metodiku - vyberte si jeden usměrňovací můstek (nebo 4 diody) a měřte to jako stejnosměrnou hodnou.

Jinak to co vám pravděpodobně "prosakuje" je asi rozdíl usměrněné hodnoty mínus 12V (Nebo 13,1 podle toho jakou používají referenci) a pak tam ještě bude hrát roli spínací tranzistor +-0,3V

Udělejte mi někdo nějaké detailní fotky toho dekodéru. Díky

P.S. pokud to někoho zajímá, mám booster s nastavitelnou hodnotou traťového napětí.
fulda

Příspěvekod fulda » pon 05 zář, 2011 1:08 pm

JBr píše:Tak muj obycejny multimetr za par supu mi na vystupu do koleji z Roco 10764 hlasi 25,1V. Pokud by to melo mit aspon trosku vypovidaci hodnotu na porovnani, tak by bylo nutne merit aspon stejnym (= stejne nepresne mericim :)) merakem.

Tvuj měřák to ukazuje dost přesně:
25,1 / 1,4 = 17,9 tak to odpovídá 18~19V napájení, to myslím sedí.
fulda

Příspěvekod Martin HO » pon 05 zář, 2011 1:35 pm

Stále jsem se ale nedopátral odpovědi na to, že při napájení stejným trafem (15 V) výstup LED stejného dekodéru (ZIMOMX 646) při ovládání Lenzem funguje bez problémů, zatímco při ovládání ROCO MM ne.
Martin HO

Příspěvekod fulda » pon 05 zář, 2011 1:55 pm

To je jednoduché a dá se to vyčíst z mojí dlouhé odpovědi.

Předpokládám, že máš opravdu transformátor, ze kterého leze sinusovka a měřákem změříš 15V. To po usměrnění a filtraci dělá 15 * 1,4 = 20V. Roco je rovnou pustí do kolejiště, takže pokud dekodér stabilizuje někam k 13V + ztráty, tak třeba 15V je na stabilizátoru a těch 5V je hodnota o kterou odplaveš proti očekávané nule.
Lenz má v sobě pravděpodobně stabilizaci někam k 15,5V (podle toho co jsi změřil) a ten rozdíl je prostě jen 0,5V. Podívej se na všechno co jsi změřil a pokaždé ta čísla od sebe odečti - pořád je na roco o 4~5V víc.
fulda

Příspěvekod Martin HO » pon 05 zář, 2011 4:50 pm

No právě jakoukoli povědomost o stabilizaci ústředen nemám. Takže dík.
Martin HO

Příspěvekod fulda » pon 05 zář, 2011 6:11 pm

Ona je v tomhle ohledu dost velká volnost, takže se to moc neřeší. Pokud tě to bude zajímat, tak jsem do obrázku namaloval kam připojit voltmetr do NanoX aby jsi si mohl změžit napětí, které se používá jako traťové. Asi budeš překvapenej, jak moc cestuje.
Štelovat se dá trimrem R2 kterej je na desce.
Obrázek
fulda

Příspěvekod Sandy » ned 18 zář, 2011 8:14 am

Martin HO píše:...............
Podle rady Michala Kubišty (kterému i tímto velmi děkuji za pomoc) jsem do "žlutého" a "bílého" přívodu v serii přidal zenerky BZX 83V 003.3, které snížily napětí na vnější světla o 3,3 V. Po zkušebním zapojení se již problém neprojevil.
Přidáním zenerky se napětí sníží o přesnou hodnotu nezávisle na velikosti proudu protékajícího obvodem.

Třeba bude někomu moje zkušenost, s kterou jsem se trápil 2 měsíce, užitečná.

Řeším podobný problém.
Sestava ROCO 10764, MM, LENZ SILVER +
Testovací přípravek na nepájivém poli.
Zapojení jsem udělal s výše uvedenými zenerkami. Jeden směr v pohodě, druhý stále prosvěcuje. Proházel jsem jednotlivé součástky, ale stále proti jednomu přívodu (v mém případě bílému) LEDKA prosvítá. Pokud je ovladač vytočen, tak je prosvítání nižší, když je nastaven na nulu, tak se zvýší. Zkusil jsem přidávat různé odpory do všech větví ( :roll: ), vyměnil LEDKy, ale problém stále přetrvává. Pomohla by zenerka na vyšší napětí?
A jen tak mimochodem, při vypnutém F0 a zapnutém F1, se oba čelní reflektory rozsvítí..?
Sandy

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi