Kolejiště TT 160x125

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště TT 160x145

Příspěvekod Michal Šuhajda » čtv 01 zář, 2011 6:41 am

gaben píše:Tak tu musím napísať, že som v rozpakoch, vlaková súprava vojde do tunela a výjde o chvíľu z toho istého vchodu-východu... , hlavne že sme si ukázali, že vieme navrhnúť a budeme mať tunel :roll: To už radšej tá súprava mohla výsť na druhej strane "koľajovej dosky".

Ahoj, zdá se, že ti trochu uniká princip. Jde o to, že ve skutečnosti vlaky jezdívají většinou sem a tam a ne dokola (ako keď vlak vyjde na druhej strane dosky).
Kolejiště ukazuje část trati mezi stanicemi (v tomto případě s odbočkou) takže si předsat, že se (se sousedkou) koukáš na kolejiště jakoby na kus skutečné dvoukolejné trati. Když vlak zmizí v jednom tunelu tak by se po čase měl objevit ze stejného směru. Samozřejmě je pitomost když v tunelu mizí poslední vagon a vedle něj vyjede lokomotiva.
V přiloženém plánku chybí odstavné koleje, které umožní střídání souprav. Pokud máš odstavné koleje, můžeš vlaky pouštět na trať v libovolném pořadí, či podle předem navrženého jízdního řádu a provoz ve viditelné části velmi věrně zobrazí skutečnost, což je účelem.
gaben píše:Celkovo som v rozpakoch, keď vidím nákresy, kde dosť veľká časť koľajiska je skrytá, u niektorých návrhov (všeobecne nielen na tomto webe) som si všimol, že vyše 50%!!! Načo také koľajisko stavať, to sa mám chodiť pozerať (obrazne) do "šuflíkov", či aj tam niečo nejazdí alebo je odstavené? Aha budem si volať susedku nech sa len pekne zohne-predkloní a pozerá, uvidí 2. podzemné podlažie a ešte v 10. zákrute, nezmeškala, videla(?), ááá už prešlo, to nič, hlavne že som videl ja jej vnady a pod minisukňu...
Jak už psal radek skrytá část je technická a neslouží ke sledování vlaku. Většinou platí, že čím víc hlavní trať a reálnější provoz, tím víc musím mít souprav a tedy i zázemí pro jejich odstavování což bývají většinou právě skryté prostory. Co se týká toho poměru skrytých a viditelných částí, ten ja samozřejmě horší u malých kolejišť.
Naposledy upravil Michal Šuhajda dne čtv 01 zář, 2011 6:47 am, celkově upraveno 1
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Tomáš » čtv 01 zář, 2011 6:45 am

ale to s tou sousedkou bylo dost dobrý :mrgreen: škoda,jen že tu žádnou takovou nemám...to bych si ten skryťák i postavil. :lol: :lol: :lol:
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod fulda » čtv 01 zář, 2011 6:55 am

Michal Šuhajda píše:Co se týká toho poměru skrytých a viditelných částí, ten ja samozřejmě horší u malých kolejišť.

Skoro si myslím, že rozsah skryté části je skoro pořád stejnej bez ohledu na to jestli je kolejiště malé a nebo velké.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Michal Šuhajda » čtv 01 zář, 2011 6:58 am

fulda píše:
Michal Šuhajda píše:Co se týká toho poměru skrytých a viditelných částí, ten ja samozřejmě horší u malých kolejišť.

Skoro si myslím, že rozsah skryté části je skoro pořád stejnej bez ohledu na to jestli je kolejiště malé a nebo velké.

Proto jsem napsal poměr skryté části jsou stejné u malého kolejiště je málo viditelné krajiny a tratě u velkého víc...
Naposledy upravil Michal Šuhajda dne čtv 01 zář, 2011 8:55 am, celkově upraveno 1
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Michal Šuhajda

Příspěvekod milan ferdián » čtv 01 zář, 2011 7:03 am

gaben píše:Tak tu musím napísať, že som v rozpakoch, vlaková súprava vojde do tunela a výjde o chvíľu z toho istého vchodu-východu... , hlavne že sme si ukázali, že vieme navrhnúť a budeme mať tunel To už radšej tá súprava mohla výsť na druhej strane "koľajovej dosky". Celkovo som v rozpakoch, keď vidím nákresy, kde dosť veľká časť koľajiska je skrytá, u niektorých návrhov (všeobecne nielen na tomto webe) som si všimol, že vyše 50%!!! Načo také koľajisko stavať, to sa mám chodiť pozerať (obrazne) do "šuflíkov", či aj tam niečo nejazdí alebo je odstavené? Aha budem si volať susedku nech sa len pekne zohne-predkloní a pozerá, uvidí 2. podzemné podlažie a ešte v 10. zákrute, nezmeškala, videla(?), ááá už prešlo, to nič, hlavne že som videl ja jej vnady a pod minisukňu...

Plánek kolejiště číslo 2-TERÉN je určeno pro vyzkoušení si staveb zemních těles.Plánek kolejiště číslo 1-ROČNÍ OBDOBÍ je pro vyzkoušení modelování ročních období.Ikdyž kolejiště 1 a 2 mají tvar kruhu,nejsou průjezdné :!:
Je velmi smutné,že nečtete doprovodné texty k plánkům.Nechápu na co je vlastně píši. :!: :!: :!:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Tomáš » čtv 01 zář, 2011 7:50 am

milan ferdián píše:
gaben píše:Celkovo som v rozpakoch, keď vidím nákresy, kde dosť veľká časť koľajiska je skrytá, u niektorých návrhov (všeobecne nielen na tomto webe) som si všimol, že vyše 50%!!! Načo také koľajisko stavať, to sa mám chodiť pozerať (obrazne) do "šuflíkov", či aj tam niečo nejazdí alebo je odstavené? Aha budem si volať susedku nech sa len pekne zohne-predkloní a pozerá, uvidí 2. podzemné podlažie a ešte v 10. zákrute, nezmeškala, videla(?), ááá už prešlo, to nič, hlavne že som videl ja jej vnady a pod minisukňu...

Plánek kolejiště číslo 2-TERÉN je určeno pro vyzkoušení si staveb zemních těles.Plánek kolejiště číslo 1-ROČNÍ OBDOBÍ je pro vyzkoušení modelování ročních období.Ikdyž kolejiště 1 a 2 mají tvar kruhu,nejsou průjezdné :!:
Je velmi smutné,že nečtete doprovodné texty k plánkům.Nechápu na co je vlastně píši. :!: :!: :!:

Ale někteří to čtou neboj
Tomáš

Příspěvekod Michal Šuhajda » čtv 01 zář, 2011 8:57 am

Tomáš píše:
milan ferdián píše:

Ale někteří to čtou neboj

Jsem jediný, kdo nechápe oč jde, nebo se nás nechytá víc?
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Michal Šuhajda

Příspěvekod Antar » čtv 01 zář, 2011 6:39 pm

Ale proto se přece ty smyčkové skryťáky dělají!!! Prostě vlak z viditelné tratě zmizí v tunelu a ve skryťáku zastaví - na krátko nebo na dlouho, záleží na tom, jak sis zvolil tu pomyslnou délku fiktivního pokračování tratě, a pak se po nějaké době vrací zpět, opačným směrem. Ve skryťáku můžeš řadit vlaky za sebou, pokud máš dostatečně dlouhou kolej, nebo (častější případ) si v něm můžeš zřídit předjízdné koleje, takže se ti tam vejde vlaků víc vedle sebe a můžou se předjíždět nebo se tam dají zdržet libovolně dlouhou dobu. :wink:

Ale moc nechápu, cos myslel těmi odstavnými "mimoúrovňovými" kolejemi, které nejsou pod deskou... Můžeš mít samozřejmě více nádraží, ale nikdo z nás nemá tolik místa, aby tam znázornil celou viditelnou trať dlouhou třeba 70 km...
Antar

Příspěvekod chameleon » čtv 01 zář, 2011 9:34 pm

gaben píše:Tak tu musím napísať, že som v rozpakoch, vlaková súprava vojde do tunela a výjde o chvíľu z toho istého vchodu-východu... , hlavne že sme si ukázali, že vieme navrhnúť a budeme mať tunel :roll: To už radšej tá súprava mohla výsť na druhej strane "koľajovej dosky"
mě se to ale líbilo takto se smyčkama víc, proto jsem to navrhnul. Více se to blíží realitě, než okruh.. Tohle kolejiště je ale speciální - viz komentář (žádné vyhybky ve skryté cásti, provoz pouze jedné soupravy z 5ti Ypsilonů). Jinak by samozřejmě skrytá část byla mnohem rozsáhlejší :wink:
více už o tom asi nemá smysl debatovat, Antar a Michal funkci vystihli a vysvětlili..
chameleon

Re: RE: radekkrupka, Michal Šuhajda.

Příspěvekod Michal Šuhajda » pát 02 zář, 2011 7:20 am

gaben píše:Michale, je podľa Teba realistickejšie, keď sa mi o pár sekúnd zjaví súprava z toho istého vchodu/východu tunela? Alebo to tam mám v tom tunely aspoň 2 minúty podržať (zastaviť), aby som dosiahol realistickejší účinok vnímania?

Už jsem napsal, že není reálné, když vyjede vlak hned. Takže vlak pozdržím v tunelu klidně i déle než 2 minuty.
Ty mimoúrovňové odstavné koleje taky úplně nechápu. Přilož nějakou fotku.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Michal Šuhajda

Příspěvekod milan ferdián » pát 02 zář, 2011 7:56 am

Je možné,že gaben myslí vícepatrové skryté stanice.U některých kolejišť toto řešení též mám.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod airwar » pát 02 zář, 2011 8:40 am

gaben píše:Tak tu musím napísať, že som v rozpakoch, vlaková súprava vojde do tunela a výjde o chvíľu z toho istého vchodu-východu... , hlavne že sme si ukázali, že vieme navrhnúť a budeme mať tunel :roll: To už radšej tá súprava mohla výsť na druhej strane "koľajovej dosky".

Obrázek

Celkovo som v rozpakoch, keď vidím nákresy, kde dosť veľká časť koľajiska je skrytá, u niektorých návrhov (všeobecne nielen na tomto webe) som si všimol, že vyše 50%!!! Načo také koľajisko stavať, to sa mám chodiť pozerať (obrazne) do "šuflíkov", či aj tam niečo nejazdí alebo je odstavené? Aha budem si volať susedku nech sa len pekne zohne-predkloní a pozerá, uvidí 2. podzemné podlažie a ešte v 10. zákrute, nezmeškala, videla(?), ááá už prešlo, to nič, hlavne že som videl ja jej vnady a pod minisukňu...

Obávám se že jsi úplně přesně nepochopil rozdíl mezi vlakodromem který slouží primárně k hraní a modelovým kolejištěm které se snaží v rámci dosažitelného kompromisu o co nejvěrnější modelové ztvárnění železničního provozu.
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod Tomáš » pát 02 zář, 2011 11:40 am

Nechci se vás zde dotknout,ale celá tato debata je opravu úplně mimo.
1.požadavek byl kladen na totální jednoduchost provozu.
2.bez složitých odstavných prostor v "tunelu"
3.hračkový vlakodrom
4.753+ 5x Ypsilon..dlouhá jízda krajinou
5.malá plocha

Proto byl tento plánek ohodnocen velmi pozitivně.Mě se líbí a splňuje všechny výše zmíněné body.Takže připomínky typu nemodelovost,blbost atp neberu.Pokud máte lepší nápady sem s nim.
Tomáš

Příspěvekod Tomáš » stř 05 říj, 2011 9:13 am

Tak doba zase poskočila a stále se u mě doma nic neděje..nestaví.. :evil: Když nepočítám malý oválek kterej si s dětima postavíme na stolku a tolik si vyhrajem.
Proto jsem dlouze přemýšlel a došel k tomuto :
Postavím si 2-3 moduly kterými budu obohacovat srazy Brněnské sekce.Skladovací prostor zatím vyčleněn na 2kusy u rodiču,takže do budoucna by se dalo už tvořit.
Prvořadým plánem je ovšem postavit si doma malé cvičné kolejiště ..budu mu říkat s klidným srdcem vlakodrom...na hraní a zábavu s dětmi.A protože se bude právě jednat o zábavu pro tatínka a "hlavně samozřejmě pro děti" dostal jsem zelenou z "hlavního stanu"....najednou se našel i skladovací prostor..(do této doby se doma nedalo nic uvolnit..ale najednou)....no protože jsem už před časem nechal zhotovit u stolaře rám ,tehná pro kolegu,který mi nakonec zbyl..budu mluvit o konečnem rozměru 160x125cm..nic víc nic míň.Nakonec i dobře,protože se nám pěkně vleze na stolek a můžem si plnohodnotně hrát....
Kolejivo nakoupeno...
Za sebe SN se já osobně nebráním,ale protože má jít o "hračku" nic složitýho...Výškově omezen nejsem..no 2m to mít nemusí..Byl bych rád kdyby se na tuto plochu vlezlo co nejvíce "tratí" ...vláčky se různě křižují podjíždí nadjíždí...čím víc toho bude viditelnýho tím líp...i když to pro mnoho z vás bude blbost.Děti nerady koukaj na tunel ze kterýho je něco slyšet,ale nic vidět.Se stanicí bych si taky hlavu nelámal...to že bude souprava od vyhybky k vyhybce ..no bohužel...
Protože jsem už počmáral spoustu papíru a nic kloudnýho nevymyslel,budu rád když plánovači pomohou
Oblouky bych rád dodržel předem koupené r353 a 396..nejvíc použité...no r 310 taky beru v omezeném množství..
Co se týče Milanových plánku...řeknu to asi takhle.Pro moje účely jsou moc luksusní a nedovolil bych si je prznit
děkuji T.
Tomáš

Příspěvekod Tomáš » čtv 06 říj, 2011 11:23 am

Nikdo nic k tomu nemá? :shock:
Tomáš

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště