Kolejiště TT 160x125

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště TT 160x145

Příspěvekod Tomáš » pát 29 črc, 2011 2:56 pm

Kdybych k tomu mohl dodat ještě něco ze sebe bude to znít asi takto:
Sleduji zde pozorně téma "modelové kolejiště" a celkem mě někdy fascinuje ,jak naprostí začátečníci,kteří doma vydupají prostor se pouštějí do rozsáhlých projektů.Sám jsem si to doma odskoušel a to už něco málo skušeností mám,že rozsáhlejší projekt je nad síly jednoho jedince.Nikdy jsem nebyl schopen sám "v jedné osobě" dotáhnout projekt do absolutního finále.Já už s tím počítal,že nemůžu chtít si sednout za 1měsíc k ovládání a sledovat při kávě provoz.Ovšem,řekl bych že spousta lidí s tímto moc nepočítá a pak můžou být nemile rozčarováni,že dochází stále k nějakým problémům.O finanční stránce,pokud někdo jako já živý 4členou rodinu ani nemluvě.Proto jsem v tomto případě,kde se jedná o úplného "nováčka" nedoporučil nic složitého.Spíš jednoduchý začátek a nechat si volná vrátka na další vylepšení "rozšíření"...Paradoxně jsem limitován tou soupravou.Milan to už někde popsal dokonale..vědšina lidí má max 2 m2 ale hned chce provozovat min 5ypsilonů.
Ale bych se neopakoval proč ne?Přece i to nejjednodušší kolejiště může mít svůj půvab doplněn krajinými prvky vlastní výroby..a aspoň mě pak velmi těší že jsem to sám dokázal,dotáhnout do konečného finále..a funguje to k mému vlastnímu potěšení,než se vstekat nad něčím co už v prvopočátku vím,že to nikdy nejsem schopen dotáhnout do "velkého finále."

PS. blbě se mi tyto myšlenky popisují,ale snad je to aspoň troch srozumitelné...no mám za sebou 12h jízdy tak se nezlobte8520
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod fruafru » pát 29 črc, 2011 4:23 pm

Začneme od konce :lol: Samozřejmě že malé kolejiště má svůj půvab, mnohdy člověk kouká jako " z pěti na šest" Zde platí rovnice, malé kolejiště krátké soupravy, velké kolejiště velké soupravy.
Ve tvém případě je velká souprava, na malém kolejišti. Osobně bych opustil původní obdélníkový tvar. Aby kolejiště vypadalo ten rychlík musí být řekněme polovina délky kolejiště. Lepší by byla asi třetina, uvidíme. Nabízí se několik řešení. Podle počtu "modelářů v domácnosti", respektive lidí ochotných pomoci s kolejištěm. Kolejiště ze dvou kusů, zatím je jedno zda za sebe nebo do L. 130 rozdělit na poloviny. Dva kusy 75x190. Větší díly, hmotnost, ale méně spojů, možná lepší pro častější zkládání. Kolejiště ze tří kusů, rozporcovat na tříkrát 190.Dva kusy 75x130 a jeden 40x130. Menší díly, lehčí pro manipulaci, zase více spojů. Nebo kolejiště zakomponovat "do nábytku" takové úzké, dlouhé, stálé diorama, tam by mohly být soupravy trvale vystavené a za pomocí dvou krajních přídělávacích dílů by se to celé zprovoznilo.
Na kolejišti bych asi vynechal stanici, dejme tomu dvoukolejka do S uhlopříčně přes kolejiště vrchem jednokolejka v první třetině překračuje větším mostem dvoukolejku. v koncích stoupací smyčky doplněné na každé straně jednou kolejí pro předjíždění. Jen krajina, les jezírko, řeka, prostě relax.
Provoz: dvě soupravy krouží vpravo jedna v levo, jedna souprava odstavená ve smyčce. Nutno prohodit přívodní drátky k motorku, potom to kolejiště bude jezdit na jedno trafo. Pouštění odstavené soupravy. buď přes tlačítko, podle nálady, nebo přes časové relé, příklad jednou za dvě minuty dojde k prostřídání souprav.
Co ty na to Tomáši? Budem pokračovat až k plánku nebo se vrátíš k původním návrhům?
fruafru

Příspěvekod Tomáš » pát 29 črc, 2011 7:14 pm

fruafru píše:Začneme od konce :lol: Samozřejmě že malé kolejiště má svůj půvab, mnohdy člověk kouká jako " z pěti na šest" Zde platí rovnice, malé kolejiště krátké soupravy, velké kolejiště velké soupravy.
Ve tvém případě je velká souprava, na malém kolejišti. Osobně bych opustil původní obdélníkový tvar. Aby kolejiště vypadalo ten rychlík musí být řekněme polovina délky kolejiště. Lepší by byla asi třetina, uvidíme. Nabízí se několik řešení. Podle počtu "modelářů v domácnosti", respektive lidí ochotných pomoci s kolejištěm. Kolejiště ze dvou kusů, zatím je jedno zda za sebe nebo do L. 130 rozdělit na poloviny. Dva kusy 75x190. Větší díly, hmotnost, ale méně spojů, možná lepší pro častější zkládání. Kolejiště ze tří kusů, rozporcovat na tříkrát 190.Dva kusy 75x130 a jeden 40x130. Menší díly, lehčí pro manipulaci, zase více spojů. Nebo kolejiště zakomponovat "do nábytku" takové úzké, dlouhé, stálé diorama, tam by mohly být soupravy trvale vystavené a za pomocí dvou krajních přídělávacích dílů by se to celé zprovoznilo.
Na kolejišti bych asi vynechal stanici, dejme tomu dvoukolejka do S uhlopříčně přes kolejiště vrchem jednokolejka v první třetině překračuje větším mostem dvoukolejku. v koncích stoupací smyčky doplněné na každé straně jednou kolejí pro předjíždění. Jen krajina, les jezírko, řeka, prostě relax.
Provoz: dvě soupravy krouží vpravo jedna v levo, jedna souprava odstavená ve smyčce. Nutno prohodit přívodní drátky k motorku, potom to kolejiště bude jezdit na jedno trafo. Pouštění odstavené soupravy. buď přes tlačítko, podle nálady, nebo přes časové relé, příklad jednou za dvě minuty dojde k prostřídání souprav.
Co ty na to Tomáši? Budem pokračovat až k plánku nebo se vrátíš k původním návrhům?

Hele moc si vážím pomoci,ale tohle je zase už zcela jiná myšlenka.Vše musím pečlivě probrat s majitelem .Investorem.Skladování i manipulace by byla určitě lepší ovšem,bude to mít i svá úskalí.Skladovat by se mělo do takovýho výklenku na stojáka.Bývalá šatna.
Jinak ovládání bude DCC,takže bez komplikací v oládacími prvky.
Tak zjistím,proberu a dám vědět
Tomáš

Příspěvekod chameleon » pát 29 črc, 2011 9:52 pm

Tomáši podle toho jak jsi to teď ještě popisoval, tak bych možná také neřešil nic složitého, a dokonce se i možná vrátil k původnímu návrhu na 1. stránce :)

Ale trochu bych ho poupravil, viz náčrtek níže.
V návrhu je pouze 8 výhybek :!: Na falešné dvojkolejce může neustále kroužit ten brejlovec s 5ti Ypsilonama :wink:
No a sem tam mu tam bude vjíždět Desiro, nebo 810 (resp. soupravy u kterých se v koncové stanici neposunuje)
Když po cigárku bude chuť si zaposunovat, tak v koncovém n. u skladu může postávat hektor/rosnička s vagónkem - odveze na dvojkolejku plný vagon, a hned se vrátí s prázdným, a provede se posun zpět ke skladišti...

Samozřejmě je možné párem výhybek přidat kolej do odbočné stanice pro další kolej lokálky, nebo udělat malou výhybnu na širé trati na jednokolejce. Stavba by měla být pohoda, žádná výhybka není ve skryté části - jak majitel požaduje.
tomas_LR.jpg
tomas_LR.jpg (114.2 KiB) Zobrazeno 5769 krát
PS: výhybky jsou EW2 a min. poloměr 310
PS2: lokálku jsem původně též chtěl dát do smyčky, vpravo nahoře je vidět místo pro kolej, ale nakonec jsem to zrušil, aby tam tvuj známý neprojížděl tím rychlíkem :D
PS3: rozměrem kolejiště už jsi téměř na Milanových Menharticích které dělal pro kolegu Suvise :twisted: kdybys je zjednodušil...krajinka dle Milana :wink:
chameleon

Příspěvekod airwar » pon 08 srp, 2011 11:42 am

Tomáš píše:Kdybych k tomu mohl dodat ještě něco ze sebe bude to znít asi takto:
Sleduji zde pozorně téma "modelové kolejiště" a celkem mě někdy fascinuje ,jak naprostí začátečníci,kteří doma vydupají prostor se pouštějí do rozsáhlých projektů.Sám jsem si to doma odskoušel a to už něco málo skušeností mám,že rozsáhlejší projekt je nad síly jednoho jedince.Nikdy jsem nebyl schopen sám "v jedné osobě" dotáhnout projekt do absolutního finále.Já už s tím počítal,že nemůžu chtít si sednout za 1měsíc k ovládání a sledovat při kávě provoz.Ovšem,řekl bych že spousta lidí s tímto moc nepočítá a pak můžou být nemile rozčarováni,že dochází stále k nějakým problémům.O finanční stránce,pokud někdo jako já živý 4členou rodinu ani nemluvě.Proto jsem v tomto případě,kde se jedná o úplného "nováčka" nedoporučil nic složitého.Spíš jednoduchý začátek a nechat si volná vrátka na další vylepšení "rozšíření"...Paradoxně jsem limitován tou soupravou.Milan to už někde popsal dokonale..vědšina lidí má max 2 m2 ale hned chce provozovat min 5ypsilonů.
Ale bych se neopakoval proč ne?Přece i to nejjednodušší kolejiště může mít svůj půvab doplněn krajinými prvky vlastní výroby..a aspoň mě pak velmi těší že jsem to sám dokázal,dotáhnout do konečného finále..a funguje to k mému vlastnímu potěšení,než se vstekat nad něčím co už v prvopočátku vím,že to nikdy nejsem schopen dotáhnout do "velkého finále."

PS. blbě se mi tyto myšlenky popisují,ale snad je to aspoň troch srozumitelné...no mám za sebou 12h jízdy tak se nezlobte8520

No problém je v zásadě v té soupravě, to je nám všem asi jasné. Já sám měl ve svém projektu původně v plánu dvojkolejku a to na to mám prostor 4,5x3,2 metru a šel jsem do toho z důvodu naprosto logického, ten prostor je na dvojkolejku a delší soupravu v TT malý, a než tvořit paskvil... Vzhledme k nízké zkušenosti budoucího majitele koeljiště bych mu to být tebou zkusil vysvětlit, případně ho vem do hospody a my mu to vysvětlíme... a pokud nedej bože ne, ej myslím nejlepší sáhnout po nějakém existujícím plánku a z minimem invence ho přizpůsobyt rozměrům. Nemyslím že na takovéto kolejiště stojí za to vymýšlet už vymyšlené. Mrknu doma do archivu plánků co na dané téma najdu.
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod Tomáš » úte 09 srp, 2011 1:46 pm

Ono to nakonec možná dopadne i trochu jinak,než se očekávalo.Pravděpodobně se bude moje modulovka stěhovat ke kolegovi,za velmi výhodných podmínek pro mě :mrgreen:
To byl ten první impulz v čem se shlídl...navíc sme teď tu soupravu u mě projely a dopadlo to na 2-..ještě se to musí poladit,ale jezdí to.
No a já...buď si dám chvíly pauzu,nebo si postavím taktéž něco velmi velmi jednoduchého.Spíš jen testovací kolejiště na moje mašiny samodomo.Ovšem u mě bude ten prostor ještě kritičtější.Ten rám co jsme začali stavět asi využiju,ale v rozměru max 160x130cm...No uvidíme,ale diskuze může směle frčet dál..nic ještě není 100%

PS:já určitě Brejláka s 5ti ypsilonama provozovat nebudu :mrgreen: ..vidím to tak max.na 10vozu Es :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Tomáš

Příspěvekod Tomáš » stř 10 srp, 2011 12:35 pm

Takže je definitivně dobojováno :| V sobotu se stěhuje.Sice jsem namítal,že to není úplně to pravé ořechové,že to má i své zápory,ale nabídka přišla tak zajímavá,že se tomu asi nedá odolat.No co se dá dělat,sice se mi do toho prvně moc nechtělo,navrhoval jsem,že se to dá nyní udělat i líp,ale pak jsem si uvědomil,že stejně nebudu mít čas se možit se stavbou pro někoho dalšího a tak se rozhodlo.Pozitivní na tom je,že modulovka se nebude jako u mě stále rozdělávat a bude pěkně v obvodu pracovny na pevném místě,tedy může být i pevně spojená.
Já podědil i základ původního rámu tedy v rozměru 160x130cm.
No moc elánu dát se teď do stavby nemám,ale nikdy neříkej nikdy.
Nápad by tu i byl,ale těžko říci,zda je to nápad realizovatelný.No už kdysi mě napadla myšlenka,postavit si rozsáhlou vlečku na viditelné části s napojením do průběžné trati,která bude viditelná jen z poloviny.To napojení jen v podobě nějaké "vědší vyhybny" kde zastvuje max 810 se zaměstnanci vlečky.Téma vlečkové části skládka uhlí.Takže žádná velká stanice.Vlečka by pak mohla pokračovat v krajině,až do místa větvení vědšího překladiště uhlí na nákladní auta.Jeden dva doky kde se vysypávaj 00t,překládá do Es nebo na náklaďáky.
No popisuje se to hezky,ovšem plocha je opět minimální a to ještě nejsem 100% jist zda se to nesmrskne na 160x120....ovšem pozitivem je že do vrchu můžu jít až na 70cm...takže třeba nakonec udělám ovál a uprostřed Tatry :lol:
Tomáš

Příspěvekod depo201 » stř 10 srp, 2011 12:57 pm

Tome přestaň vymýšlet neustále dokole půčoviny a postav si doma modul (soumodulí) - klidně vlečkového areálu když chceš. My ti s tím pomůžeme, zabaví Tě konečně SMYSLUPLNÁ práce :!: , která ti zůstane užitečná i do budoucna.

Může to být klidně tvar 1600x500 dvakrát vedle sebe. Víš sám, že v tvém malém bytě rozumné kolejiště nepostavíš, akorát se ti z toho zcvokne manželka a děti. S náma si zajezdíš jednou za čas na modulišti a práce budeš mít neustále od nás až až.

Tak už neblbni nesmyslema a chyť to konečně za správnej konec, teď když máš možnost.

Pokud si chceš projet modely, tak si kup kusové kolejivo a namlať to na desku, nebo to dej do pytlíku a vždy si slož na koberci oválek.

čest práci, modulům přednostně ;)
depo201

Příspěvekod Tomáš » stř 10 srp, 2011 4:27 pm

depo201 píše:Tome přestaň vymýšlet neustále dokole půčoviny a postav si doma modul (soumodulí) - klidně vlečkového areálu když chceš. My ti s tím pomůžeme, zabaví Tě konečně SMYSLUPLNÁ práce :!: , která ti zůstane užitečná i do budoucna.

Může to být klidně tvar 1600x500 dvakrát vedle sebe. Víš sám, že v tvém malém bytě rozumné kolejiště nepostavíš, akorát se ti z toho zcvokne manželka a děti. S náma si zajezdíš jednou za čas na modulišti a práce budeš mít neustále od nás až až.

Tak už neblbni nesmyslema a chyť to konečně za správnej konec, teď když máš možnost.

Pokud si chceš projet modely, tak si kup kusové kolejivo a namlať to na desku, nebo to dej do pytlíku a vždy si slož na koberci oválek.

:lol: :lol: :lol: :lol: To by se vám libilo....ale nějak tak to asi dopadne
Tomáš

Příspěvekod airwar » stř 10 srp, 2011 5:01 pm

depo201 píše:Tome přestaň vymýšlet neustále dokole půčoviny a postav si doma modul (soumodulí) - klidně vlečkového areálu když chceš. My ti s tím pomůžeme, zabaví Tě konečně SMYSLUPLNÁ práce :!: , která ti zůstane užitečná i do budoucna.

No já bych to lépe nenapsal, jak zvládneme podzimní várku modulů budeme mít už slušnej layout o délce nějakých 25 metrů a třech stanicích + skryťák, to už bude na poježdění zajímavé a dá se sejít klidně i častěji. A jak píše Michal bude to do tvých podmínek akorát, a bude to mít smysl.
airwar

Příspěvekod Tomáš » stř 10 srp, 2011 5:16 pm

airwar píše:

No já bych to lépe nenapsal, jak zvládneme podzimní várku modulů budeme mít už slušnej layout o délce nějakých 25 metrů a třech stanicích + skryťák, to už bude na poježdění zajímavé a dá se sejít klidně i častěji. A jak píše Michal bude to do tvých podmínek akorát, a bude to mít smysl.

Tohle vše beru,ovšem má to malý háček...kolikrát se mi díky mému zaměstnání podaří se s vámi sejít...pravděpodobně se z 99% budeme(te) scházet o víkendu a ten já mám volnej jednou za 5 týdnů a vědšinou ho trávím s rodinou...proto se do modulů moc nehrnu.
Tomáš

Příspěvekod airwar » stř 10 srp, 2011 8:54 pm

Tomáš píše:Tohle vše beru, ovšem má to malý háček...kolikrát se mi díky mému zaměstnání podaří se s vámi sejít...pravděpodobně se z 99% budeme(te) scházet o víkendu a ten já mám volnej jednou za 5 týdnů a vědšinou ho trávím s rodinou...proto se do modulů moc nehrnu.

A někdo ti brání trávit čas s rodinou na modulovém setkání, myslíš že já nechám rodinu doma dívat se do kamen? To by museli opravdu už moc zlobit abych je nevzal sebou...
airwar

Příspěvekod Tomáš » čtv 11 srp, 2011 10:43 am

airwar píše:
Tomáš píše:Tohle vše beru, ovšem má to malý háček...kolikrát se mi díky mému zaměstnání podaří se s vámi sejít...pravděpodobně se z 99% budeme(te) scházet o víkendu a ten já mám volnej jednou za 5 týdnů a vědšinou ho trávím s rodinou...proto se do modulů moc nehrnu.

A někdo ti brání trávit čas s rodinou na modulovém setkání, myslíš že já nechám rodinu doma dívat se do kamen? To by museli opravdu už moc zlobit abych je nevzal sebou...

Ne do kamen je dívat nenechám,ale vědšinou se snažíme "prodat" děti k babce a dědovi a trávíme dva dny se ženou :D ..no nevím,jak by se jí líbilo,kdybych ji navrhl,že pudem jezdit na setkání s vláčkem :lol: :lol:
Jako ten 1-2 moduly mít budu,ale doma bez železnice být nechci.Co bych dělal? Do hospody chodit nemůžu,a zevlovat se mi nechce.Tak doma vždy něco kutím.Navíc teď když jsem koupil i ten Digi.,tak by byla škoda to zabalit.
No co k tomu dodat,těžké dilemma.
Mimo jiné slíbils mi ty plánky. :D Třeba tam bude něco co mi padne do oka.Testovací "kolejiště" na mašinky a na krajinu.
Tomáš

Příspěvekod martin14785 » stř 31 srp, 2011 8:29 pm

Tomáš píše:
airwar píše:

Ne do kamen je dívat nenechám,ale vědšinou se snažíme "prodat" děti k babce a dědovi a trávíme dva dny se ženou :D ..no nevím,jak by se jí líbilo,kdybych ji navrhl,že pudem jezdit na setkání s vláčkem :lol: :lol:
Jako ten 1-2 moduly mít budu,ale doma bez železnice být nechci.Co bych dělal? Do hospody chodit nemůžu,a zevlovat se mi nechce.Tak doma vždy něco kutím.Navíc teď když jsem koupil i ten Digi.,tak by byla škoda to zabalit.
No co k tomu dodat,těžké dilemma.
Mimo jiné slíbils mi ty plánky. :D Třeba tam bude něco co mi padne do oka.Testovací "kolejiště" na mašinky a na krajinu.

Jedno takové "testovací kolejiště Ti klidně poradím.. je to kolejiště číslo 2 Terén od Milana.Je tam tunel, trať v zářezu i náspu, 2 přejezdy a za tartsetu si ho staví i můj bratranec co mu je 8.
právě ve výstavbě moje vůbec první kolejiště (TT)
martin14785

Příspěvekod radekkrupka » čtv 01 zář, 2011 5:17 am

gaben píše:Celkovo som v rozpakoch, keď vidím nákresy, kde dosť veľká časť koľajiska je skrytá, u niektorých návrhov (všeobecne nielen na tomto webe) som si všimol, že vyše 50%!!!

Skryté části se rozhodně nebudují proto, aby se dovnitř dívalo, jak tam jede vlak 8) Právě naopak - aby bylo na co se dívat na povrchu. Neplatí o tomto kolejišti...
radekkrupka

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště