Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.
fruafru píše:Začneme od konceSamozřejmě že malé kolejiště má svůj půvab, mnohdy člověk kouká jako " z pěti na šest" Zde platí rovnice, malé kolejiště krátké soupravy, velké kolejiště velké soupravy.
Ve tvém případě je velká souprava, na malém kolejišti. Osobně bych opustil původní obdélníkový tvar. Aby kolejiště vypadalo ten rychlík musí být řekněme polovina délky kolejiště. Lepší by byla asi třetina, uvidíme. Nabízí se několik řešení. Podle počtu "modelářů v domácnosti", respektive lidí ochotných pomoci s kolejištěm. Kolejiště ze dvou kusů, zatím je jedno zda za sebe nebo do L. 130 rozdělit na poloviny. Dva kusy 75x190. Větší díly, hmotnost, ale méně spojů, možná lepší pro častější zkládání. Kolejiště ze tří kusů, rozporcovat na tříkrát 190.Dva kusy 75x130 a jeden 40x130. Menší díly, lehčí pro manipulaci, zase více spojů. Nebo kolejiště zakomponovat "do nábytku" takové úzké, dlouhé, stálé diorama, tam by mohly být soupravy trvale vystavené a za pomocí dvou krajních přídělávacích dílů by se to celé zprovoznilo.
Na kolejišti bych asi vynechal stanici, dejme tomu dvoukolejka do S uhlopříčně přes kolejiště vrchem jednokolejka v první třetině překračuje větším mostem dvoukolejku. v koncích stoupací smyčky doplněné na každé straně jednou kolejí pro předjíždění. Jen krajina, les jezírko, řeka, prostě relax.
Provoz: dvě soupravy krouží vpravo jedna v levo, jedna souprava odstavená ve smyčce. Nutno prohodit přívodní drátky k motorku, potom to kolejiště bude jezdit na jedno trafo. Pouštění odstavené soupravy. buď přes tlačítko, podle nálady, nebo přes časové relé, příklad jednou za dvě minuty dojde k prostřídání souprav.
Co ty na to Tomáši? Budem pokračovat až k plánku nebo se vrátíš k původním návrhům?
Tomáš píše:Kdybych k tomu mohl dodat ještě něco ze sebe bude to znít asi takto:
Sleduji zde pozorně téma "modelové kolejiště" a celkem mě někdy fascinuje ,jak naprostí začátečníci,kteří doma vydupají prostor se pouštějí do rozsáhlých projektů.Sám jsem si to doma odskoušel a to už něco málo skušeností mám,že rozsáhlejší projekt je nad síly jednoho jedince.Nikdy jsem nebyl schopen sám "v jedné osobě" dotáhnout projekt do absolutního finále.Já už s tím počítal,že nemůžu chtít si sednout za 1měsíc k ovládání a sledovat při kávě provoz.Ovšem,řekl bych že spousta lidí s tímto moc nepočítá a pak můžou být nemile rozčarováni,že dochází stále k nějakým problémům.O finanční stránce,pokud někdo jako já živý 4členou rodinu ani nemluvě.Proto jsem v tomto případě,kde se jedná o úplného "nováčka" nedoporučil nic složitého.Spíš jednoduchý začátek a nechat si volná vrátka na další vylepšení "rozšíření"...Paradoxně jsem limitován tou soupravou.Milan to už někde popsal dokonale..vědšina lidí má max 2 m2 ale hned chce provozovat min 5ypsilonů.
Ale bych se neopakoval proč ne?Přece i to nejjednodušší kolejiště může mít svůj půvab doplněn krajinými prvky vlastní výroby..a aspoň mě pak velmi těší že jsem to sám dokázal,dotáhnout do konečného finále..a funguje to k mému vlastnímu potěšení,než se vstekat nad něčím co už v prvopočátku vím,že to nikdy nejsem schopen dotáhnout do "velkého finále."
PS. blbě se mi tyto myšlenky popisují,ale snad je to aspoň troch srozumitelné...no mám za sebou 12h jízdy tak se nezlobte8520
depo201 píše:Tome přestaň vymýšlet neustále dokole půčoviny a postav si doma modul (soumodulí) - klidně vlečkového areálu když chceš. My ti s tím pomůžeme, zabaví Tě konečně SMYSLUPLNÁ práce, která ti zůstane užitečná i do budoucna.
Může to být klidně tvar 1600x500 dvakrát vedle sebe. Víš sám, že v tvém malém bytě rozumné kolejiště nepostavíš, akorát se ti z toho zcvokne manželka a děti. S náma si zajezdíš jednou za čas na modulišti a práce budeš mít neustále od nás až až.
Tak už neblbni nesmyslema a chyť to konečně za správnej konec, teď když máš možnost.
Pokud si chceš projet modely, tak si kup kusové kolejivo a namlať to na desku, nebo to dej do pytlíku a vždy si slož na koberci oválek.
čest práci, modulům přednostně
depo201 píše:Tome přestaň vymýšlet neustále dokole půčoviny a postav si doma modul (soumodulí) - klidně vlečkového areálu když chceš. My ti s tím pomůžeme, zabaví Tě konečně SMYSLUPLNÁ práce, která ti zůstane užitečná i do budoucna.
Může to být klidně tvar 1600x500 dvakrát vedle sebe. Víš sám, že v tvém malém bytě rozumné kolejiště nepostavíš, akorát se ti z toho zcvokne manželka a děti. S náma si zajezdíš jednou za čas na modulišti a práce budeš mít neustále od nás až až.
Tak už neblbni nesmyslema a chyť to konečně za správnej konec, teď když máš možnost.
Pokud si chceš projet modely, tak si kup kusové kolejivo a namlať to na desku, nebo to dej do pytlíku a vždy si slož na koberci oválek.
airwar píše:depo201 píše:Tome přestaň vymýšlet neustále dokole půčoviny a postav si doma modul (soumodulí) - klidně vlečkového areálu když chceš. My ti s tím pomůžeme, zabaví Tě konečně SMYSLUPLNÁ práce, která ti zůstane užitečná i do budoucna.
No já bych to lépe nenapsal, jak zvládneme podzimní várku modulů budeme mít už slušnej layout o délce nějakých 25 metrů a třech stanicích + skryťák, to už bude na poježdění zajímavé a dá se sejít klidně i častěji. A jak píše Michal bude to do tvých podmínek akorát, a bude to mít smysl.
Tomáš píše:Tohle vše beru, ovšem má to malý háček...kolikrát se mi díky mému zaměstnání podaří se s vámi sejít...pravděpodobně se z 99% budeme(te) scházet o víkendu a ten já mám volnej jednou za 5 týdnů a vědšinou ho trávím s rodinou...proto se do modulů moc nehrnu.
airwar píše:Tomáš píše:Tohle vše beru, ovšem má to malý háček...kolikrát se mi díky mému zaměstnání podaří se s vámi sejít...pravděpodobně se z 99% budeme(te) scházet o víkendu a ten já mám volnej jednou za 5 týdnů a vědšinou ho trávím s rodinou...proto se do modulů moc nehrnu.
A někdo ti brání trávit čas s rodinou na modulovém setkání, myslíš že já nechám rodinu doma dívat se do kamen? To by museli opravdu už moc zlobit abych je nevzal sebou...
Tomáš píše:airwar píše:Tomáš píše:Tohle vše beru, ovšem má to malý háček...kolikrát se mi díky mému zaměstnání podaří se s vámi sejít...pravděpodobně se z 99% budeme(te) scházet o víkendu a ten já mám volnej jednou za 5 týdnů a vědšinou ho trávím s rodinou...proto se do modulů moc nehrnu.
A někdo ti brání trávit čas s rodinou na modulovém setkání, myslíš že já nechám rodinu doma dívat se do kamen? To by museli opravdu už moc zlobit abych je nevzal sebou...
Ne do kamen je dívat nenechám,ale vědšinou se snažíme "prodat" děti k babce a dědovi a trávíme dva dny se ženou..no nevím,jak by se jí líbilo,kdybych ji navrhl,že pudem jezdit na setkání s vláčkem
![]()
![]()
Jako ten 1-2 moduly mít budu,ale doma bez železnice být nechci.Co bych dělal? Do hospody chodit nemůžu,a zevlovat se mi nechce.Tak doma vždy něco kutím.Navíc teď když jsem koupil i ten Digi.,tak by byla škoda to zabalit.
No co k tomu dodat,těžké dilemma.
Mimo jiné slíbils mi ty plánky.Třeba tam bude něco co mi padne do oka.Testovací "kolejiště" na mašinky a na krajinu.
gaben píše:Celkovo som v rozpakoch, keď vidím nákresy, kde dosť veľká časť koľajiska je skrytá, u niektorých návrhov (všeobecne nielen na tomto webe) som si všimol, že vyše 50%!!!
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník