TT segmentové kolejiště - 240 x 160 x 350 cm

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: TT 200cm na 120cm

Příspěvekod milan ferdián » pát 22 črc, 2011 11:12 am

kiski píše:Milane táto smyčka...
Obrázek

...sa kde konkrétne v pláne nachádza?? Nejak si ju neviem zakomponovať do návrhu...

Zapoměl jsem označit návaznost.Na prvním plánku napravo výjezd kolejí,data R353/R396-75°.Na to navazuje ona spirála. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod kiski » pát 22 črc, 2011 5:53 pm

Aha, teraz mi to je už jasné...:) Som zvedavý na realizáciu, je to dosť obtiažny plán koľajiska... Ale nááádherný...:) celkom ma zaujíma osadenie koľajiska návestidlami, obzvlášť teda tá dvojkoľajka... A aj elektrická časť bude zábava, smyčky sa tam pretínajú priam s radosťou :) držím palce... :wink:
Kiski
TT, DCC
kiski

Příspěvekod milan ferdián » pát 22 črc, 2011 6:28 pm

kiski píše:Aha, teraz mi to je už jasné...:) Som zvedavý na realizáciu, je to dosť obtiažny plán koľajiska... Ale nááádherný...:) celkom ma zaujíma osadenie koľajiska návestidlami, obzvlášť teda tá dvojkoľajka... A aj elektrická časť bude zábava, smyčky sa tam pretínajú priam s radosťou :) držím palce... :wink:

Já taky,protože stavitel mám problém s jakým podkladovým materiálem realizovat kolejiště.Je velmi stavebně náročné... :!:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod kiski » sob 23 črc, 2011 7:33 am

Na jeho mieste by som sa rozhodol pre polystyrénový základ, podobne, ako to robí Houmr. Plánik je pre túto technológiu ako ušitý. Dal by sa použiť aj systém preglejkových rebier, ale je tu kopec výhybiek, takže vymerať tie rebrá vzhľadom na prestavníky by bola fuška. Ale možné to je.
Navyše polystyrén prispôsobí staviteľ presne ako chce. A určite je menej finančne náročné zhotoviť si rezačku na polystyrén ako platiť nejakej firme za presné vyrezanie rebier, hlavne, keď ich je viac...:)
Ideálna je kombinácia preglejka + polystyrén... Pevnosť a zároveň flexibilita pri tvarovaní. Toť môj názor.
Kiski
TT, DCC
kiski

Příspěvekod Jeňa Sova » sob 23 črc, 2011 8:37 am

S tím polystyrenem je problém, že SN je celkem členité a polystyren by nemohl být přilepen k základové desce, což bych bral jako ideální technologii. Stoupací smyčka bude muset být na desce určitě, viditelná dvojkolejka pravděpodobně taky a horní stanice... No, nevím. Bojím se, že od tohoto návrhu budu muset upustit. Tolik zkušeností zase nemám. Nebo vymyslet jinak SN. Houmrovo řešení je dobré, leč v tomto případě asi nepouzitelné z důvodu málo prostoru. Taky se bojím elektroniky - jak pozapojovat moduly zpětných smyček...
Jeňa Sova

Příspěvekod lajblt » sob 23 črc, 2011 8:50 am

Pokud se bojíš zapojování smyček, máš možnost vynechat v SN všechny kusé koleje a tím i propojku mezi oběma traťovými kolejemi. Pak to bude úplně triviální - zůstane z toho v podstatě "placatý" ovál.
lajblt

Příspěvekod milan ferdián » sob 23 črc, 2011 9:02 am

lajblt píše:Pokud se bojíš zapojování smyček, máš možnost vynechat v SN všechny kusé koleje a tím i propojku mezi oběma traťovými kolejemi. Pak to bude úplně triviální - zůstane z toho v podstatě "placatý" ovál.

Potom aby z toho byl skutečně jen ovál,musíš ve skryté odbočce zrušit anglickou,nahradit ji křižovatkou a tuto křižovatku elektricky upravit,aby nedocházelo ke zkratu .Dále musíš upravit viditelnou odbočku.Zrušit obloukovou a anglickou výhybku.V místě anglické položit jen jednoduchou pravou.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod spikeHO » sob 23 črc, 2011 9:56 am

suvis píše:S tím polystyrenem je problém, že SN je celkem členité a polystyren by nemohl být přilepen k základové desce, což bych bral jako ideální technologii. Stoupací smyčka bude muset být na desce určitě, viditelná dvojkolejka pravděpodobně taky a horní stanice... No, nevím. Bojím se, že od tohoto návrhu budu muset upustit. Tolik zkušeností zase nemám. Nebo vymyslet jinak SN. Houmrovo řešení je dobré, leč v tomto případě asi nepouzitelné z důvodu málo prostoru. Taky se bojím elektroniky - jak pozapojovat moduly zpětných smyček...

Já bych se toho nebál. Polystyren nech až na krajinu a základ pod koleje vyřež z překližky. Není to až tak složité. A elektriky se taky neboj, stačí nad tím chvilku popřemýšlet. Skryťák bych nezjednodušoval, čím víc možností a "vychytávek" v provozu tím líp a alespoň to hned tak neomrzí.
spikeHO

Příspěvekod Jeňa Sova » sob 23 črc, 2011 10:13 am

No jo Milane, ale to by se pak z lokálky po dvojkolejce jezdilo po nesprávné koleji. Mimochodem, kolik by těch modulů zpětných smyček bylo potřeba v současném zapojení? Já se elektriky nebojím, ale v DCC jsem absolutní amatér... A tu překližku nemám kde vyřezat. Budu se muset zkamarádit s někým, kdo v tom dělá :D
Jeňa Sova

Příspěvekod spikeHO » sob 23 črc, 2011 10:37 am

suvis píše:No jo Milane, ale to by se pak z lokálky po dvojkolejce jezdilo po nesprávné koleji. Mimochodem, kolik by těch modulů zpětných smyček bylo potřeba v současném zapojení? Já se elektriky nebojím, ale v DCC jsem absolutní amatér... A tu překližku nemám kde vyřezat. Budu se muset zkamarádit s někým, kdo v tom dělá :D

Snad jsem něco nepřehlídl ale vidím tam dvě nezávislé smyčky a použil bych dva reverzní moduly. Smyčky červená a žlutá bych oddělil takto:
Obrázek
Do stejní smyčky nemůže vlak současně vjíždět a jiný z ní vyjíždět to je jediné omezení.
spikeHO

Příspěvekod Jeňa Sova » sob 23 črc, 2011 11:20 am

Díky, ale co širá trať? Ta dvojkolejka, to je taky smyčka. Vlastně dvě. Nebo se pletu? Nevím teď kolik ty modul stojí, ale začala mi nadávat peněženka :D
Jeňa Sova

Příspěvekod spikeHO » sob 23 črc, 2011 2:04 pm

Jojo já koukal jen na skryťák, no tak další dva moduly a přerušit před odbočkou a někde ve spodnim tunelu. Mám tento modul a maká perfektně http://www.steelectronic.cz/inpage/023-dcc-reverz/ stojí 546,-Kč
Jinak myslim, že toto už je celkem finančně náročnější projekt a ten reverz i když 4x se v tom ztratí... :twisted:
spikeHO

Příspěvekod miroslav lengyel » sob 23 črc, 2011 4:53 pm

Pokud to chceš zapojit tak jak máš v úmyslu,tzn.jeden modul na 2 respektive 3 koleje,tak si to pořádně vyzkoušej abys neměl problémy.Jestli na zbývajících kolejích budou stát vlaky a budeš vjíždět dalším,tak to modul nemusí utáhnout.Bez osvětlených vagónů to ješte půjde,ale jakmile je osvětlíš můžou nastat problémy.Já měl hoňky s jednou mašinou a 3 mi osvětlenými dvouosáky.Pravda je,že mám ještě ten původní modul bez vyměněných odporů,teď už snad ty reversy vylepšili.
Míra
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod spikeHO » sob 23 črc, 2011 5:42 pm

miroslav lengyel píše:Pokud to chceš zapojit tak jak máš v úmyslu,tzn.jeden modul na 2 respektive 3 koleje,tak si to pořádně vyzkoušej abys neměl problémy.Jestli na zbývajících kolejích budou stát vlaky a budeš vjíždět dalším,tak to modul nemusí utáhnout.Bez osvětlených vagónů to ješte půjde,ale jakmile je osvětlíš můžou nastat problémy.Já měl hoňky s jednou mašinou a 3 mi osvětlenými dvouosáky.Pravda je,že mám ještě ten původní modul bez vyměněných odporů,teď už snad ty reversy vylepšili.
Míra

Já bych řekl, že už to mají vyřešené. Já projížděl smyčku dvěma spřaženými motoráky + osvětlený vagón a bez problému a to jsem to hnal do kopce na r380, takže tam nějakej odběr byl.
spikeHO

Příspěvekod Jeňa Sova » sob 23 črc, 2011 6:08 pm

Začínají mě ty smyčky čím dál víc odrazovat...
Jeňa Sova

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště