Brno a okolí

Komunikujte s modeláři ve vašem městě či obci....

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Brno a okolí

Příspěvekod MirekTT » úte 19 črc, 2011 4:34 pm

Hm, hm, to je samé ESU, swičpilot a já nevím co. Dobře, je přestavník, ten je ovládán dekodérem, ale čím ovládám dekodér? Snad nechcete říct, že budete ke každé stanici na setkání vozit laptop, nebo snad dokonce vyťukávat na myši adresy a povely :shock: To doufám ne :o :!: :?:
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Tomáš » úte 19 črc, 2011 4:51 pm

Tak já nevím pánové,ale zdá se mi že jste vůči továrním přestavníkům zaujatí. :lol: ..Prvně mě zlanaříte na EW2..do té doby jsme k plné spokojenosti používal EW1 s magnetem BTTB..Tak ok,uznávám EW2.EW3 daleko lepší,ale neříkejte mě že přestavníky k těmto vyhybkách stojí všechny za prd.
O memorickém přestavníku jsem už celkem rozhodnut.Mluvil jsem o něm s Alešem Novákem..používá je na celém jeho kolejišti a k naprosté spokojenosti.Přestavník má stejný funkce jako Tilig,taky přepínání polarity + ohlas..dneska jsem to omrkl v manuálu.Jestli to má mít ještě další ptákoviny,tak o tom netuším ani k čemu by mě byly.Celkem jsem to sečetl budu mít 6vekslů z toho 4 EW2 do oblouku a 2x ypsilon..pokud se zadaří jak ještě po kuse L a P....Doma mám už dva přestavníky Tillig a jeden memory.Tak snad to dám nějak do kupy.....
Prostě stručně řečeno,přeci se nebudu kvůli 6 vekslím s..t s něčím,čemu absolutně nerozumím a už vůbec nevím,jak se to ovládá...X stovek lidí používá tovární přestavníky tak snad to tak hrozný nebude
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod fofros » úte 19 črc, 2011 5:20 pm

MirekTT píše:.... Snad nechcete říct, že budete ke každé stanici na setkání vozit laptop.... :shock: To doufám ne :o :!: :?:

Ano Mirku, v modulovém světě se každá stanice ovládá zvlášť, tzn. že každá stanice má své ovládání a je na každém majiteli stanice, jaké si jej udělá. Od laptopu až třeba po ruční táhla :wink: .
Nejsem modelář, jsem jen mašinkář, snažící se znázornit železniční provoz ve velikosti H0.
fofros

Příspěvekod milan ferdián » úte 19 črc, 2011 5:49 pm

MirekTT píše:Hm, hm, to je samé ESU, swičpilot a já nevím co. Dobře, je přestavník, ten je ovládán dekodérem, ale čím ovládám dekodér? Snad nechcete říct, že budete ke každé stanici na setkání vozit laptop, nebo snad dokonce vyťukávat na myši adresy a povely :shock: To doufám ne :o :!: :?:

No to je běžný,ještě jsi zapoměl na počítačové rozhraní,na samostatný zdroj,zakladní set100,no je to ho dost :wink:
Naposledy upravil milan ferdián dne úte 19 črc, 2011 7:07 pm, celkově upraveno 1
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod airwar » úte 19 črc, 2011 6:43 pm

MirekTT píše:Hm, hm, to je samé ESU, swičpilot a já nevím co. Dobře, je přestavník, ten je ovládán dekodérem, ale čím ovládám dekodér? Snad nechcete říct, že budete ke každé stanici na setkání vozit laptop, nebo snad dokonce vyťukávat na myši adresy a povely :shock: To doufám ne :o :!: :?:

Pokud budeš ovládat vyhybky pomocí digitálního dekodéru bude možnost je přestavovat z PC, RocoMultimaus a když budeš chtít i pomocí tlačítek. Klidně i všecny tři způsoby zaráz. To není problém.

ESU dekoder přímo podporuje ovládání pomocí digitálního signálu i pomocí tlačítek, je to profi výrobek, jde k němu připojit 4 ks serv cena cca. 600,- Kč

Podle DCCkolejí lze postavit jednoduchý digitální dekodér na 8 serv, ovládání pomocí digitálního signálu (z myši či PC) stojí cca. 200 kč (součástky + deska), pokud by jsi chtěl ovládat i tlačítky, doděláme to, to by pak vyšlo na cca. další dvě až tři stovky (musím spočítat cenu součástek).

Hlavně se tím nestresuj, způsob ovládání vyhybek můžeš rozhodnout i když budeš mít položené koleje, já jdu doma jednoznačně do serv, udíž to budu řešit taky, a vzhledem k tomu že to je aktuální dám tomu prioritu.
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod depo201 » úte 19 črc, 2011 7:34 pm

Tomáš píše:Tak já nevím pánové,ale zdá se mi že jste vůči továrním přestavníkům zaujatí. :lol: ..Prvně mě zlanaříte na EW2..do té doby jsme k plné spokojenosti používal EW1 s magnetem BTTB..Tak ok,uznávám EW2.EW3 daleko lepší,ale neříkejte mě že přestavníky k těmto vyhybkách stojí všechny za prd.

Tome, tak si kup 5 přestavníků tillig, klubo drátů a udělej si analogovej pultík, když si furt všechno zjednodušuješ :mrgreen:

Pro mě třeba je dnes daleko jednoduší propojit stanici s PC, než bastlit ty analogové krabice o milionu kabeláže, které se dělaly před dobou DCC. O táhlech ani nemluvě, to bych nezvládl už vůbec :)

Důvod je jednoduchý. Do celé stanice vedou od centrály 2 dráty signálu J a K a dva (nebo jeden) USB konektor do PC. Vše si během hodiny namaluju v programu a když nedejbože někdy přidám jednu kolej, tak pult v PC hned upravím jak potřebuju :)
depo201

Příspěvekod airwar » stř 20 črc, 2011 4:58 am

depo201 píše:
Tomáš píše:Tak já nevím pánové,ale zdá se mi že jste vůči továrním přestavníkům zaujatí. :lol: ..Prvně mě zlanaříte na EW2..do té doby jsme k plné spokojenosti používal EW1 s magnetem BTTB..Tak ok,uznávám EW2.EW3 daleko lepší,ale neříkejte mě že přestavníky k těmto vyhybkách stojí všechny za prd.

Tome, tak si kup 5 přestavníků tillig, klubo drátů a udělej si analogovej pultík, když si furt všechno zjednodušuješ :mrgreen:

Pro mě třeba je dnes daleko jednoduší propojit stanici s PC, než bastlit ty analogové krabice o milionu kabeláže, které se dělaly před dobou DCC. O táhlech ani nemluvě, to bych nezvládl už vůbec :)

Důvod je jednoduchý. Do celé stanice vedou od centrály 2 dráty signálu J a K a dva (nebo jeden) USB konektor do PC. Vše si během hodiny namaluju v programu a když nedejbože někdy přidám jednu kolej, tak pult v PC hned upravím jak potřebuju :)

K tomu nemám co dodat, zkusím doma dohledat fotku ovládacího pultu ze starého kolejiště, bohužel nemám fotku samotného zadrátování kolejiště, ale pamatuji že když se tam něco nedejbože utrhlo, tak než to člověk našel tak zešedivěl. :mrgreen:

Jinak já uvažuji o kolejišti kde bude cca. 40 vyhybek, a o automatickém provozu na hlavní trati a ve skrtáku, v digitálu žádný problém, v analogu by to vypadalo nějak takto http://www.kolejiste-zdar.cz/web/obvody ... index.html - přiznávám se že původně jsme na svém kolejišti chtěl také "jednodušší" ananogové ovládání, ale po spatření tohoto a vidění funkčnosti celého v praxi jsem na to nenašel odvahu. :mrgreen:
airwar

Příspěvekod airwar » stř 20 črc, 2011 8:02 am

Tomáš píše:Tak já nevím pánové,ale zdá se mi že jste vůči továrním přestavníkům zaujatí,....ale neříkejte mě že přestavníky k těmto vyhybkách stojí všechny za prd.

To máš Tome těžký, protože je to o tom jak si nastavíš hranice co je pro tebe tolerovatelné a co ne, jási přečetl hodně recenzí o přestavnících a sám pak testoval, většina problémů kolegů se i u mě doma při hodinovém testu kdy jsem cca. tisíc krát přestavil každý přestavník projevila.

Testoval jsem přestavníky:
Tillig 1ks: ten mě "zdechnul" po cca. 40 minutách, odešel motorek, jistě možná není na dlouhodobou práci stavěný, ale někde jsme četl že se to u Tilligů občas stává, krom toho způsob kontaktů a snímání konce dráhy chodu je tak archaické že mě to odradilo, krom toho nová verze je otevřená a prach je prostě prevít, další problém, špatné uchycení brka co přestavuje

Conrad 2ks: jeden zlobil od začátku, druhý po hodině provozu, hluk, vůle v chodu, nedotlačoval jazyky, špatně fungující kontakty

Hofman 2ks: ze začátku skvělý pomalý chod, ke konci testu už nedotlačovali jazyky, kuchnul jsem ho, podlemě se ochodil ten třecí převod.

Memory-wire: byla to verze bez relátka, tedy bez dodatečných kontaktů, fungoval dobře, spotřebu si nepamatuji, tuším ale 250-300 mA, pokud by mě jich TC držel v sepnutém stavu třeba deset kusů, tak odběr 2,5 - 3 ampéry, při 40 vyhybkách by to byl mazec. Krom toho jeho cena je 300 kč což mě za jedno rele a 15 cm "drátu" příjde trochu moc, mezi neduhy tohoto přestavníku se uvádí že se občas drátek uvolní (prodlužuje ?) a nebo že v místě úchytů praská.

Takže v zásadě ano, pro mě osobně stojí komerční přestavníky za prd. :D
airwar

Příspěvekod fulda » stř 20 črc, 2011 11:40 am

Teda normálně nečtu fóra která mají více než 90 stránek, ale na tuhle mne jeden tajnej agent upozornil :D

Předpokládám, že všichni znají moje stránky: http://www.fucik.name/masinky/x/dcc4servo_v3.x.html (o víkendu je budu předělávat)
Předpokládám, že všichni vědí, že ten dekodér se postaví za cca 60,-
Servo kupuju za 50.- jedno, protože kupuju ty, kde je alespoň jedno kolečko kovové, né ty celoplastová za 35,-

Tak a teď jedna věc, kterou Mike Bolton udělal pro "moduláře" už v roce 2003. Jednalo se o takovou menší DCC centrálu s ovladačem a vším v sobě. Její hlavní vlastnost je v tom, že má na tvrdo matici do které se připojí přepínač - klasické řádky a sloupce. Tím se dostane adresa a centrála pak přehacuje příslušnou vyhybku (servo) podle toho jak se přestavuje vypínač.
Žádná vazba do kolejiště, jen ovládací pultík na panelu a dva dráty rozvedené mezi vyhybkama.

Zamyslete se nad takovou možností a pokud se rozhodnete to někdo vyzkoušet, dejte mi vědět. (Obrázek)
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod airwar » stř 20 črc, 2011 1:24 pm

fulda píše:Teda normálně nečtu fóra která mají více než 90 stránek, ale na tuhle mne jeden tajnej agent upozornil :D

Předpokládám, že všichni znají moje stránky: http://www.fucik.name/masinky/x/dcc4servo_v3.x.html (o víkendu je budu předělávat)
Předpokládám, že všichni vědí, že ten dekodér se postaví za cca 60,-
Servo kupuju za 50.- jedno, protože kupuju ty, kde je alespoň jedno kolečko kovové, né ty celoplastová za 35,-

Tak a teď jedna věc, kterou Mike Bolton udělal pro "moduláře" už v roce 2003. Jednalo se o takovou menší DCC centrálu s ovladačem a vším v sobě. Její hlavní vlastnost je v tom, že má na tvrdo matici do které se připojí přepínač - klasické řádky a sloupce. Tím se dostane adresa a centrála pak přehacuje příslušnou vyhybku (servo) podle toho jak se přestavuje vypínač.
Žádná vazba do kolejiště, jen ovládací pultík na panelu a dva dráty rozvedené mezi vyhybkama.

Zamyslete se nad takovou možností a pokud se rozhodnete to někdo vyzkoušet, dejte mi vědět. (Obrázek)

Tvé stránky znám, tvé prográmátorské počiny taktéž (verzi 3,5 jsem zkoušel), ale ty ceny mě děsí, to musíš mít kontakt přímo na výrobce součástek a serv a nakupovat bez marže, protože ten tvůj dekodér mě u GME vychází bez plošňáku na 105 kč. ale i tak zajímavý počin.

Mě by ale zajímala jiná věc, co plošný spoj, dá se někde koupi, nechal jsi si ho někde dělat kde by nám ho případně také udělali, případně pokud jsi si ho dělal sám byl by jsi schopen ho udělat i pro nás v nějakém rozumném počtu. Přiznám se že plošňák jsem neofocoval a neleptal už cca. 20 let a nechtělo by se mě do toho pouštět.
airwar

Příspěvekod fulda » stř 20 črc, 2011 2:04 pm

airwar píše:Tvé stránky znám, tvé prográmátorské počiny taktéž (verzi 3,5 jsem zkoušel), ale ty ceny mě děsí, to musíš mít kontakt přímo na výrobce součástek a serv a nakupovat bez marže, protože ten tvůj dekodér mě u GME vychází bez plošňáku na 105 kč. ale i tak zajímavý počin.

Mě by ale zajímala jiná věc, co plošný spoj, dá se někde koupi, nechal jsi si ho někde dělat kde by nám ho případně také udělali, případně pokud jsi si ho dělal sám byl by jsi schopen ho udělat i pro nás v nějakém rozumném počtu. Přiznám se že plošňák jsem neofocoval a neleptal už cca. 20 let a nechtělo by se mě do toho pouštět.

Mno nakupuju občas ve větším a mám dobré vztahy přímo s číňanama. Ale ani těch 105,- není zase tak špatná cena.
Co se týká plošňáku, mám na stránce i brd soubor pro výrobu (v tom zipu). Já normálně dělám kusové plošňáky u Kohouta, protože to mám blízko k baráku. Nicméně si nemyslím, že by byl nějak světovej v cenách. Já budu několik nechávat přidělat v srpnu, ale zase to budou jen jednotky kusů. Pokud jich chceš na celou modulovku, tak se podívej v okolí kdo ti je udělá levněji, to se přece musí vyplatit.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Lubomír » stř 20 črc, 2011 2:17 pm

MirekTT píše:Hm, hm, to je samé ESU, swičpilot a já nevím co. Dobře, je přestavník, ten je ovládán dekodérem, ale čím ovládám dekodér? Snad nechcete říct, že budete ke každé stanici na setkání vozit laptop, nebo snad dokonce vyťukávat na myši adresy a povely To doufám ne

To já doufám že také ne, jelikož k modelaření přicházím také proto, abych si od počítače odpočinul. Chci omezit digitalizaci na nezbytně nutné minimum tak, aby trať ve II. epoše neztratila kouzlo své "mechanické" doby.
Lubomír

Příspěvekod airwar » stř 20 črc, 2011 2:18 pm

fulda píše:
airwar píše:Tvé stránky znám, tvé prográmátorské počiny taktéž (verzi 3,5 jsem zkoušel), ale ty ceny mě děsí, to musíš mít kontakt přímo na výrobce součástek a serv a nakupovat bez marže, protože ten tvůj dekodér mě u GME vychází bez plošňáku na 105 kč. ale i tak zajímavý počin.

Mno nakupuju občas ve větším a mám dobré vztahy přímo s číňanama. Ale ani těch 105,- není zase tak špatná cena.
Co se týká plošňáku, mám na stránce i brd soubor pro výrobu (v tom zipu). Já normálně dělám kusové plošňáky u Kohouta, protože to mám blízko k baráku. Nicméně si nemyslím, že by byl nějak světovej v cenách. Já budu několik nechávat přidělat v srpnu, ale zase to budou jen jednotky kusů. Pokud jich chceš na celou modulovku, tak se podívej v okolí kdo ti je udělá levněji, to se přece musí vyplatit.

Tak jistě že i těch 105 kč je dobrá cena za součástky na dekoder pro 4 serva, někde by se určitě uplatnil spíš než dekoder pro 8 serv od DCC, koukal jsem i přímo na PACO´S stránky, a zdá se mě, že jsou to vše variace na stejné téma, důležité že funkční. Ještě mě zaujalo to řešení kde pomocí servodekoderu ovládá jak servo, tak návěsť a přepínání kontaktů u vyhybky.

Jo po výrobci plošňáku kouknu, ono to sice něco stojí ale při větším počtu to výjde lépe. Znám sice teoreticky postup výroby plošňáku - vytisknout zrcadlově, přežehlit na cuprextit a leptat, ale má to svá zákoutí...
airwar

Příspěvekod airwar » stř 20 črc, 2011 2:18 pm

Lubomír píše:
MirekTT píše:Hm, hm, to je samé ESU, swičpilot a já nevím co. Dobře, je přestavník, ten je ovládán dekodérem, ale čím ovládám dekodér? Snad nechcete říct, že budete ke každé stanici na setkání vozit laptop, nebo snad dokonce vyťukávat na myši adresy a povely To doufám ne

To já doufám že také ne, jelikož k modelaření přicházím také proto, abych si od počítače odpočinul. Chci omezit digitalizaci na nezbytně nutné minimum tak, aby trať ve II. epoše neztratila kouzlo své "mechanické" doby.

Lubomír žije. Huráááá.... :mrgreen:
airwar

Příspěvekod Lubomír » čtv 21 črc, 2011 6:22 am

airwar píše:Lubomír žije. Huráááá....

Jasně že žiju, jen musím jednu z činností INTERNET - KOLEJIŠTĚ ve prospěch manželky občas dost výrazně omezit. A vzhledem k tomu, že chci, aby se kolejiště hlo, tak moc nechci vysedávat na netu.
Mimochodem jsem navštívil Lednici a prohlídl jsem si trochu VB. Problém nebuda ani tak ta fasáda (na to už nějaké nápady máme) jako některé vstupní dveře...
Lubomír

PředchozíDalší

Zpět na Region Morava