Moduly Brno

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: MODULY_TT_ BRNĚNSKO

Příspěvekod Tomas_C. » pon 27 čer, 2011 11:34 pm

airwar píše:První výkresy ukládám do složky ve svých stránkách, večer snad dodělám zbytek:

http://www.tomashora.cz/soubory/r1000-45st/zebro.pdf
http://www.tomashora.cz/soubory/r1000-4 ... _trate.pdf

....Tome, kam prosím tě zmizly ty plánky, co si tam měl na svých stránkách uložený?? jsem to nějak nestihl zkopčit... :?: :?:
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod Lubomír » stř 29 čer, 2011 6:30 am

Přátelé, kde v Brně mohu splašit korkové desky tl. 3 mm jako podloží pod koleje. Litomyský to zřejmě již nevede...
Lubomír

Příspěvekod MirekTT » stř 29 čer, 2011 6:36 am

Hornbach, obi, bau-max-markt-haus a všichni podlaháři. Tam je korku dost, v různých formátech, tloušťkách, ale pozor: také hustotách. Je lepší jemnozrnný. Ty s velkýmy vzory korku se umí rozpadat.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod mnitka » stř 29 čer, 2011 6:40 am

V různejch BAU... jsem koukal na korkové dlaždice :arrow: dělají se moc lustý 4mm a víc
V rolích se prodává korek 2 mm, napadá mě ale použití desek co se prodávají v domácích potřebách v různých tvarech jako jídelní prostírání.

Musí to být korek?
mnitka

Příspěvekod depo201 » stř 29 čer, 2011 7:27 am

Neměly je nikde :!: až na Baumax v Komárově, který prodává obkladové plotny cca 30x50cm. Cena balíku je cca 450,- ale je toho hodně ;)
depo201

Příspěvekod mnitka » stř 29 čer, 2011 7:35 am

Jako materiál, který je skoro zadarmo vidím linoleum požadované tloušťky. Hluk bude tlumit stejně jako korek.
mnitka

Příspěvekod Lubomír » stř 29 čer, 2011 7:57 am

Nevím, korek mi připadal nejvhodnější z hlediska opracovatelnosti zkosené hrany šťerkového lože.
Lubomír

Příspěvekod airwar » pát 01 črc, 2011 12:16 pm

Ahoj bando,

tak jsem tu pár dní nebyl a jsem moc rád, že jste tu steskem nepomřeli. :mrgreen: Ale vážně, vezmu to tak jak jse¨m narážel na jednotlivé podměty v diskusi.

Pokud jde o Brněnský sraz tak pátek 8.7. je pro mě ve Slunečnici schůdný, pokud jde o vláčkový výlet, tak já určitě vyrazím směrem Lednice a Poštorná..., ale směru na Znojmo se taktéž nebráním... v obou případech bych sebou vzal i mladého modeláře...

Pokud jde o zadávání dalších překližek (TomášC), výkresy na zatáčky mám, pokud je někdo chce pošlu, ale zatím je mám pouze v PDF, přeexportuji to pro formát co používají při řezání vodou, to je práce řádově na jednu-dvě hoďky, akorád to musím pořádně zkontrolovat, něco jsem dělal v Corelu, něco už v CADu, dost možná že do CADu převedu všechno, to by neměl být časově tak velký problém. Dále zvažuji do CADu převést něktreré díly pro rovné moduly, přesněji všechny čela a také ty "Téčka" co drží trať, myslím že by o usnadnilo výrobu, nechci vůbec vědět jakým způsobem jste kluci na koleně vrtaly a prožezávali ty válcové otvory.

Za mě zvažuji do čeho bych šel, mám relativně málo času, dost projektů co chci dodělat + práce na RD. Taky chci případné další věci tvořit aby v byly v rámci mého domácího projektu, a tam zatím trošku váhám, dokonce i s tou stanicí Lednice - ani tak jestli ano nebo ne, ale spíše jako formu přesně zvolit, pro můj domácí projekt je Lednice hodně dlouhá, pro modulovku je zase na hraně pokud jde o délku dopravních kolejí, takže řeším zda neuděl stanici kratší, s tím že na modulovku se boudou vkládat prodlužovací díly, a nebo zda pro domácí projekt nevyužívat jen část stanice Lednice. V tom zatím váhám, ale na srazu bychom to mohli probrat.

Add. Lubomírův KOKEK: já zvolil 3mm silnou pěnovku pod sádrokartony, poměr cena, kvylita je bezkonkurenční, skvěle se z toho dělají oblouky ale problém je skosení hran, takže bych Lubomírovi ale případně i dalším doporučil 3mm desky styroduru co se dává jako útlum kročejového hluku pod plovoucí podlahy, 5m krychlových stojí asi 300,- Kč, takže to jej na doživotí (nebo pro nás v Brněnské modulovce na hodně dlouho), skvěle se to krájí nožem či skalpelem a hlavně se z toho skvěle tvaruje i to lože pod štěrk.
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod carodej » pát 01 črc, 2011 5:28 pm

airwar píše:
Add. Lubomírův KOKEK: ..... 3mm desky styroduru co se dává jako útlum kročejového hluku pod plovoucí podlahy, 5m krychlových stojí asi 300,- Kč, takže to jej na doživotí (nebo pro nás v Brněnské modulovce na hodně dlouho), skvěle se to krájí nožem či skalpelem a hlavně se z toho skvěle tvaruje i to lože pod štěrk.

Nebo je možné použít tzv. potpron, což je něco jako pružnější styrodur a prodává se např. v modelářství u Reicharda pro stavbu letadel. Výborně se řeže a ještě lépe brousí. Jako podklad pro koleje perfektní ...dodává se v tloušťkách od 2 so 8 mm po tabulích cca 1.2m x 1m.
TT (z analogu už digitál... ) a šilhání po N ... +malé automodely ...
carodej

Příspěvekod airwar » sob 09 črc, 2011 1:25 pm

Tak jsem si udělal první přehled na rozměr jednotlivých dílů pro moduly, zvláště pak plochu kterou jednotlivé moduly zabírají a vyšlo mě to následovně:

Pro úplnost, jedna deska 12mm překližky multiplex má plochu 1500 x 2500 mm, ve výsledku tedy 3,75 metrů čtverečních.

No a plocha jednotlivých modulů:

Rovný traťový modul 40x80 cm (Tomáš karosa), 0,315 metru čtverečních, 2 ks, celkem tedy 0,63 metru
Rovný traťový modul 40x84 cm (Michal), 0,32 metru čtverečních, 1 ks, celkem tedy 0,32 metru
Rovný traťový modul 40x85 cm, (Martin), 0,32 metru čtverečních, 1 ks, celkem tedy 0,32 metru
Obloukový modul R1000/45st, (TomášC), 0,5 metru čtverečních, 2 ks, celkem tedy 1,00 metr

Staniční modul 40x80 (MirekTT), 0,6 metru čtverečních, 3-4 ks, celkem tedy 1,8 - 2,4 metru
Smyčkový modul 65x85 (Martin), 0,765 metru čtverečních, 2 ks, celkem tedy 1,53 metru

Čela (různé druhy), 14 ks, 0,046 metru čtverečních, 14 ks, celkem tedy 0,64 metr

Celková plocha všech modulů je: 6,24 metru respektive 6,84 metru, podle toho zda Mirek vezme tři nebo čtyři staniční moduly. Celkově to tedy vychází na dvě plotny s tm že zbyde cca. 1,26 respective 0,76 metru.

V druhém kole upřesním kolik se toho bude řezat vodou a kolik na formátce, dá li bůh a manželka budu to mít dnes večer hotové.
airwar

Příspěvekod depo201 » sob 09 črc, 2011 2:19 pm

prořez formátky je 5mm na řezu Tome :)
depo201

Příspěvekod depo201 » sob 09 črc, 2011 2:24 pm

Kluci pošlete mi prosím do SZ Vaše Skype účty, nevím kde zůstal ten papír s evidencí ;), našel jsem jen Mnitku ;)
depo201

Příspěvekod airwar » sob 09 črc, 2011 7:12 pm

depo201 píše:prořez formátky je 5mm na řezu Tome :)

Neboj s tím jsem počítal, prořez vodního paprsku je nula nula nic (0,1-0,3 mm), takže u vodou řezaných dílů jsem "prořez" nezohledňoval.
airwar

Příspěvekod airwar » sob 09 črc, 2011 8:36 pm

depo201 píše:prořez formátky je 5mm na řezu Tome :)

Jo mimochodem, u toho seznamu modulových dílů, přířezu atd. byl i papírek s tím jak chceš nařezat ten svůj atypický modul, na to že jseš zkušenej harcovník jsi tam uděla dvě rozměrové chyby. Napsal jsi:

modul 400 x 840
72 x 792, 2 krát
72 x 792, 1 krát
výztuha, 4 krát
normo čelo 1x NZ a 1x RR

Kdo ty dvě zásadní chybky najde? :mrgreen:
airwar

Příspěvekod depo201 » sob 09 črc, 2011 8:58 pm

nosník trati je 46mm široký a výška nosné bočnice je 74, ale může být i 72, na výšce nezáleží, je překrytá bočnicí z 5 ky ;)

rejpale :mrgreen:
depo201

PředchozíDalší

Zpět na Moduly