Moduly Brno

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: MODULY_TT_ BRNĚNSKO

Příspěvekod depo201 » stř 22 čer, 2011 8:31 am

Díky za fotky a těšíme se na příště :)
depo201

Příspěvekod habaděj » stř 22 čer, 2011 11:45 am

airwar píše:
habaděj píše:Předně díky že jste mě umožnili, jakožto cizímu elementu :) zúčastnit se. Byl to perfektně strávený den. Přiznám se, po setkání s Vámi mě lehce svrbí ruce, ale objektivní a subjektivní okolnosti mě zatím asi nedovolí se k vám připojit… snad časem na něco přijdu, jak se zapojit :wink:. Každopádně doufám, že jsem Vás neviděl naposledy.

My také doufáme že jsme tě neviděli na posled, a neboj, když ty nepříjdeš na to jak se zapojit, my něco vymyslíme.

Ono to kde nás může v budoucnu tlačit bota vpodstatě vyplavalo na povrch už na setkání, stavíme jednu staničku a budeme stavět další dvě (Lubomíra nepočítám, ten je soběstačný), a stanice jak známo jsou i staniční budovy - odbavovací budova, sklad, záchodky, strážní domky ... - to je zatím téměř pole neorané, a v budoucnu to bude sakra potřeba, přitom návrh a stavba domečků není finančně ani prostorově náročná, chce to jen najít si občas trochu času.

Taky padla myšlenka na to že to bude chtít les - les jsou stromky, a pokud budeme chtít zalesnit jeden metrový modul bude těch stromků potřeba spousta. Stromky se dají koupit (drahé) a nebo vyrobit, což ej opět prostorově a i finančně nenáročná činnost.

No a pak jsou zde tys krátké návěstní moduly, i ty spolknou nějaký čas a práci.

Není nutné hned stavět modul, dokonce není nutné vůbec stavět modul, a přesto může být tvůj přinos pro společný projekt veliký, stačí si jen najít tu svoji parketu. :wink:

a to jsou ty subjektivní důvody :lol: Přece jen mám cca 30 roků pauzu a nevím, jestli bych dokázal uspokojit Vaše vysoké nároky.

Ale teď vážně… domečky jsem nikdy nezkoušel, do toho jít samostatně to bych asi nenašel odvahu. Stromky by možná, pro začátek, mohla být schůdnější varianta. Někdy koncem zimy jsem si zkoušel zbastlit nějaké stromečky, jen tak ze zvědavosti jestli bych to dokázal. Koneckonců je můžu vzít k posouzení, až bude pracovní porada nad zrzavou vodou. Pak se uvidí jestli mě budete moct pověřit tak odpovědným úkolem :D
Nápady jsou zdarma, umění je vymodelovat je

www.ModulyBrno.cz
habaděj

Příspěvekod MirekTT » stř 22 čer, 2011 12:07 pm

Mně kupříkladu nejde pokládka kolejiva. Na domečky se docela těším. Není vyloučena ani kooperace na jednom modulu.

Už jste někdo zapřemýšlel nad Kobylím. Já jsem ho díky Michalovi opustil, takže námět je zcela volný. Navíc je to jediné nádražíčko na JM, které znám, co si zachovalo původní ráz. Ikdyž je okolí zdevastované a přišlo o manipulační kolej.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod airwar » stř 22 čer, 2011 1:15 pm

MirekTT píše:Mně kupříkladu nejde pokládka kolejiva. Na domečky se docela těším. Není vyloučena ani kooperace na jednom modulu.

Už jste někdo zapřemýšlel nad Kobylím. Já jsem ho díky Michalovi opustil, takže námět je zcela volný. Navíc je to jediné nádražíčko na JM, které znám, co si zachovalo původní ráz. Ikdyž je okolí zdevastované a přišlo o manipulační kolej.

Mirku nemyslím že je bezpodmínečně nutné aby každý stavěl nějakou staničku, na každou stanici potřebuješ cca. 10 krajinných modulů aby byl provoz o poježdění a nikoli o posunu lokomotivy ze stanice jedna do stanice dvě. Pokud by se nám zadařilo a měli bychom do konce roku sjízdné Pavlovice, Lednici, Bořetice a Hevlín, + Martinův tunel se smyčkou-skryťákem, tak nás najednou začne tlačit nedostatek modulů, protože dva moduly mezi stanicema je skutečně málo.

Krom toho tebou navrhované Kobylí je dnes tuším tříkolejná stanička, a my bychom spíše potřebovali staničku tak o 5 kolejích abychom tam mohli odstavit jeden vlak a další dva prokřižovat aniž bychom porušili veškeré drážní předpisy.

Jak psal včera Michal, nedělejme si tak vysoké cíle, je nás pořád relativně málo, pokud se nám podaří postavit jednu zajímavou traťovou větev která by byla zajímavá i pro větší provozní setkání, třeba se zababovem byl by to myslím úspěch přímo fenomenální.

PS: včera jsem se po získaných zkušenostech z modulového setkání, ale také po zdrcující Martinové krytice (holt ten debonder budu mít nějakou dobu na talíři :mrgreen: ) pustil do předělávky některých míst na svém modulu + zahájil jsem krajinotvorbu na druhém bezefektovém modulu, doufám že do konce týdne něco udělám a zdokumentuji. Jo jinak s tou pokládkou kolejí v obloukových modulech, moje nabídka že ti pomůžu stále platí.
Naposledy upravil airwar dne stř 22 čer, 2011 1:20 pm, celkově upraveno 1
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod airwar » stř 22 čer, 2011 1:19 pm

habaděj píše:... a to jsou ty subjektivní důvody :lol: Přece jen mám cca 30 roků pauzu a nevím, jestli bych dokázal uspokojit Vaše vysoké nároky.

Ale teď vážně… domečky jsem nikdy nezkoušel, do toho jít samostatně to bych asi nenašel odvahu. Stromky by možná, pro začátek, mohla být schůdnější varianta. Někdy koncem zimy jsem si zkoušel zbastlit nějaké stromečky, jen tak ze zvědavosti jestli bych to dokázal. Koneckonců je můžu vzít k posouzení, až bude pracovní porada nad zrzavou vodou. Pak se uvidí jestli mě budete moct pověřit tak odpovědným úkolem :D

Na domečky jednoho odborníka v "klubu" máme a slíbil že se o zkušenosti podělí, tak uvidíme. Já psal hlavně příklady abys pochopil, že i když není finanční a časový prostor na stavbu modulu, není nutné hned házet modelaření do ječmene, protože prostoru na zapojení se a vyblbnutí je opravdu hodně.
airwar

Příspěvekod habaděj » stř 22 čer, 2011 5:49 pm

Však já jsem to taky tak pochopil 8)
Nápady jsou zdarma, umění je vymodelovat je

www.ModulyBrno.cz
habaděj

Příspěvekod mnitka » čtv 23 čer, 2011 5:29 am

http://www.uloz.to/hledej/?q=zeleznicni+modelarstvi

Kdo nevlastní :arrow: doporučuju stáhnout a nastudovat.
Hlavně první díl obsahuje hooooooodně potřebného vědění.
Knihy jsou sice poplatné době vzniku, ale v knihovně každého z nás by neměly chybět.
mnitka

Příspěvekod Lubomír » čtv 23 čer, 2011 6:49 am

Mnitko. To jsou geniální knížky :!: Milionkrát díky :!:
Lubomír

Příspěvekod milan ferdián » čtv 23 čer, 2011 2:15 pm

A co vám brání postavit žst Čejč i se samostatnou odbočkou :?: Lokomotivní depo posunute na 8 kolej a tím pádem upravít i levé zhlaví nebo dle postavit dle originálu.Odbočka je bez odvratu.Když nepoužijete v případě potřeby odbočku,stanice může představovat mezilehlou.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod carodej » čtv 23 čer, 2011 3:10 pm

mnitka píše:Kdo nevlastní doporučuju stáhnout a nastudovat.

Bezva informace ... klaním se a děkuji. :)
TT (z analogu už digitál... ) a šilhání po N ... +malé automodely ...
carodej

Příspěvekod depo201 » pát 24 čer, 2011 5:11 am

milan ferdián píše:A co vám brání postavit žst Čejč i se samostatnou odbočkou :?: Lokomotivní depo posunute na 8 kolej a tím pádem upravít i levé zhlaví nebo dle postavit dle originálu.Odbočka je bez odvratu.Když nepoužijete v případě potřeby odbočku,stanice může představovat mezilehlou.

zatím nám tchýně, manželky ani přítelkyně nebrání Milane ;)

Čejč má 18 vekslí, na délku cca 4 metrové moduly. Jedině jako společný projekt. Pro jednoho je to ranec a celoživotní dílo.

Odbočku v plánu máme určitě.
depo201

Příspěvekod airwar » pát 24 čer, 2011 5:20 am

depo201 píše:
milan ferdián píše:A co vám brání postavit žst Čejč i se samostatnou odbočkou :?: Lokomotivní depo posunute na 8 kolej a tím pádem upravít i levé zhlaví nebo dle postavit dle originálu.Odbočka je bez odvratu.Když nepoužijete v případě potřeby odbočku,stanice může představovat mezilehlou.

zatím nám tchýně, manželky ani přítelkyně nebrání Milane ;)

Čejč má 18 vekslí, na délku cca 4 metrové moduly. Jedině jako společný projekt. Pro jednoho je to ranec a celoživotní dílo.

Odbočku v plánu máme určitě.

Nehledě na to že při nízkém počtu našich krajinných modulů (cca 9 ks) je projekt větší stanice zatím nesmyslný, ale za dva - tři roky kdo ví.
airwar

Příspěvekod milan ferdián » pát 24 čer, 2011 6:23 am

airwar píše:Krom toho tebou navrhované Kobylí je dnes tuším tříkolejná stanička, a my bychom spíše potřebovali staničku tak o 5 kolejích abychom tam mohli odstavit jeden vlak a další dva prokřižovat aniž bychom porušili veškeré drážní předpisy.

Potom nerozumím této poznámce.... :?:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod airwar » pát 24 čer, 2011 7:44 am

milan ferdián píše:
airwar píše:Krom toho tebou navrhované Kobylí je dnes tuším tříkolejná stanička, a my bychom spíše potřebovali staničku tak o 5 kolejích abychom tam mohli odstavit jeden vlak a další dva prokřižovat aniž bychom porušili veškeré drážní předpisy.

Potom nerozumím této poznámce.... :?:

Já vím, zní to nelogicky. :roll: V zásadě to ale bylo myšleno tak že nemá pro nás smysl rozjíždět stavbu další pidistaničky, když už další jsou v plánu.

No asi tak, teď máme 9 ks krajinných modulů, + 2 moduly se zastávkou Bořetice (1 dopravní + 1 manipulační kolej). Bořetice staví Michal (depo...) ale krom modulení chce stavět i rodinný dům, sice nic velikého, ale asi si to umíš představit... Lubomír má rozestavěnou koncovou staničku Hevlín + cca 3 metry traťových modulů, což je vpodstatě opět stanice 1dopravní +1 manipulační kolej. No a Mirek TT chce stavět tuším Velké Pavlovice (3 dopravní + 1 manipulační kolej) - což už je relativně slušná stanička na vykřižování dvou vlaků, a pokud bychom chtěli, tak v reálu se za Pavlovicema také traťě spojují a následně rozdělují, takže se nedopustíme žádné "vraždy" pokud bychom udělali jeden rozbočný modul a dali ho za Pavlovice...

Tomáš C. a Martin (mnitka) budou stavět nějaké obloukové moduly + tunel ze smyčkou, to je také dost velký projekt.

Já teď řeším dilema zda se pustit do stanice Lednice (1 dopravní + 1 objízdná a 1 manipulační kolej), nebo zda raději nepostavit třeba 4 ks krajinných modulů. A to mě ještě v hlavě straší myšlenka, postavit svou hlavní domácí stanici svého segmentového kolejiště jako modulovou stanici. logiku by to mělo, pod hlavní stanící mám skryťák, a pokud chci mít zajištěn servisní přístup k přestavníkům a elektrorozvodům je tohle rozumná volba. ke všemu bych tím zabyl dvě mouchy jednou ranou, dělal na domácím projektu a zároveň stavěl větší stanici pro modulovku.

Takže suma sumárum, každý máme minimálně do konce roku dost práce, mnozí i na rok příští.

Čejč je určitě zajímavá stanička, ale při našem počtu, časovém a finančním zatížení je to hudba budoucnosti. Jak psal nedávno Michal, máme to dobře rozjeto, ale měli bychom se držet při zemi v mezích našeho volného času a stavu pěněženek.
airwar

Příspěvekod freekey » pát 24 čer, 2011 2:47 pm

Stále zvažuji do jaké stanice se pustit, mám tu 8 vexlí EW2 asi 8 vexlí EW3 a okolo 10ti EW1, takže poměrně slušný počet.

V hledáčku mám následující stanice:

Mutěnice
+ odbočná stanice
+ 3 dopravní a jedna manipulační kolej
+ Budova 16H
+ je na oblíbené trati 255
- Budova má brizolit a kachličky
- Nemám dost podkladů a je to celkem daleko (chtělo by to trošku obsáhlejší fotogalerii z této stanice)
- Příliš mě neláká, protože je na odbočnou stanici dost malá a bez zázemí

Nedvědice
+ 3 dopravní koleje a jedna kusá manipulační
+ pěkně opravená budova
+ atraktivní stanice na atraktivní trati
- Bude se muset zmenšovat, je prostě moc dlouhá
- Jeřáb bude oříšek
- Dopravně nic moc stanice
- Nemám podklady ke stavbám
- stanice je v oblouku

Šebetov
+ Poměrně značná nakládka dřeva
+ Stanice na atraktivní ale opomíjené trati
- Jen 2 dopravní koleje a jedna manipulační
- Hnusně přestavěná budova, ke které nemám podklady
- Stanice je v oblouku, což bude oříšek

Moravské Bránice
+ Velmi atraktivní a složitá stanice
+ Odbočná stanice
- Budova bude opravdu náročná na stavbu
- Strašně velká stanice, bude se muset hodně zmenšovat

Chornice
+ Atraktivní odbočná stanice
+ Je tam do dnes funkční TOČNA!!!
- Není v JMK
- V životě jsem tam nebyl a nemám žádné podklady
- Je dost velká, bude se obtížně zmenšovat (velké množství budov)

Chrlice
+ Jediná stanice na jednokolejce v Brně
+ Troleje
- Budova bude opravdu náročná na stavbu
- Strašně velká stanice, bude se muset hodně zmenšovat

Oslavany
+ Koncová stanice
+ Velké možnosti nákladní dopravy
+ 3 dopravní koleje
- Dnes jediný pár osobních vlaků a to ještě jen o víkendu

Grešlové Mýto
+ 3 dopravní koleje
+ Pěkné budovy ke kterým ale nemám podklady
- Velmi podobná Nedvědici
- Je pro mě fakt daleko

Hrušovany nad Jevišovkou
+ Hodila by se k Hevlínu
+ Depo (ale bez točny)
+ Obrovské provozní možnosti
+ Romantický most nad nádražím končící v lese
- Nutno zjednodušit, stanice je obrovská
- Spousta staveb bez podkladů
- Asi jako na jedinou stanici bych musel dokupovat ještě spoustu vexlí
- Není tam točna

Polička
+ Atraktivní stanice s malým depem
+ Hodně vleček
- Poměrně velká

Vlastní stanice
Ta je asi nejpravděpodobnější, osobně bych to viděl na něco inspirovaného Chornicí a Poličkou, tedy 5-6 kolejná odbočná stanice s depem a případně i točnou.
https://t.me/pump_upp
freekey

PředchozíDalší

Zpět na Moduly