Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký
mnitka:
Další věcí by mělo dle mělo být stanovení motivů které se na modulech budou vyskytovat. Všichni víte jaký mám postoj k těm všem EFEKTŮM..., chápu, že každý chce aby na jeho modulu bylo něco zajímavého (most, přejezd, viadukt... TOČNA ).
mnitka:
K vyřešení tohoto nedostatku bych navrhoval stanovení jednoduchého pravidla např. postav nejprve dva BEZEFEKTOVÉ moduly a po nich teprve jeden EFEKTOVÝ.
MirekTT píše:Už to tu několikrát padlo, i tyhle fotky se tu už mockrát objevily. Jak už myslím Mnitka nebo někdo jiný psal, aby se moduly nestaly panoptikem kuriozit a zajímavostí. Ono opravdu vytvořit jen čistou trať s přírodou beze staveb bude asi největší kumšt. Protože pokud na modulu máte nějakou dominantu, pravděpodobně k ní ztáhnete pozornost pozorovatele. Ale nemít na kolejišti nic zvláštního a udělat pohledově pěkný, vyvážený a harmonický celek bude to pravé umění.
https://picasaweb.google.com/vacek.vlad ... 0539594402
mnitka píše::arrow: airwar
všimnul jsem si, že terén na hranách modulu táhneš do vodorovna je to asi způsobeno tloušťkou materiálu ze kterého jsi tvořil. Zkus si představit jak terén pokračuje dál za hranice modulu viz příloha.
mnitka píše:Další věcí je sklon terénních vln. Počítej tak 45° pak by se svah sesouval. Toto je v malém vidět na valu který máš mezi rovnoběžnou kolejí a silnicí. Co se skály týče, asi budeš muset kus terénu stejně odkopat, ona totiž kolmá stěna jako taková nevypadá tak dobře jako to co jsi ode mne dostal jako prezent. Počítej s pěti až deseti milimetry sádry na hrubém tvaru skály z polystyrenu aby jsi měl prostor trojdimenzionálně masiv tvarovat.
mnitka píše:Koukni sem http://www.youtube.com/watch?v=fuOJNAAFJ-o a semdruhý díl http://www.youtube.com/watch?v=n6jzHe0dhYw&NR=1 rozdíl mezi mojí prací a těmi videi je jen tloušťka vrstvy sádry která mi umožňuje víc prostorově tvarovat.
MirekTT píše:Já jsem též zpozoroval to, co kolega Habaděj. Všiml jsem si na svých modulech značné členitosti, ikdyž vlastně nepůsobí moc kopcovitě. Z tohohle setkání vím, že není dobré dělat moc kopečků a proláklinek na malé ploše, byť se zanedbatelným převýšením, jako to mám já. Ono to fakt nevypadá dobře. Nejlíp a nejčistěji působilo soumodulí Tomáše a Martina, ikdyž mi na první pohled spíše nesedla geometricita náspu a zářezu, nicméně se jedná o logický stavební prvek skutečné tratě. A po delším pozorování celého moduliště mi tyhle dva moduly připadaly nejpřirozenější.
Myslím, že za chyby při tvorbě tvaru terénu může snaha předchystat terén pomocí předřezu bočnice. V tomto místě bych doporučil nic nečlenit a klidně bočnici říznout téměř do rovinky.
Bude to znít divně, ale asi nejjednodušší způsob, jak udělat neumělou a příjemnou krajinu, dělá Lubomír. Tím, že převezme skutečnost byť redukovanou do modelu, vlastně odbourá možnost udělat to špatně. Já tím, že jsem si předřízl na bočnici tvar terénu, jsem byl touto okolností při jeho vytváření později vláčen.
Zde jsem udělal chybu.
A můžu si to srovnat i na mých modulech. Ty první dvě zatáčky (tak jo - oblouky, porád) jsou produktem mojí touhy mít na kolejišti atrakci. Ta rovinka už více vychází ze skutečnosti a další dva oblouky už jsou řekl bych mravné, nedivoké.
Myslím, že terén na modulu by měl být co nejvíce "přízemní" vzhledem k čelům. Jedině tak bude layout působit zceleně a ne rozvrkočeně.
airwar píše:Mám radši takovou krajinu jakou si dával ve svém předchozím odkazu
MirekTT píše:airwar píše:Mám radši takovou krajinu jakou si dával ve svém předchozím odkazu
No vždyť to je přesně to, o čem mluvím. Ten první díl má rovné bočnice a terén nezvrásněný. Dobře na tom v pozadí už je jakýsi kopeček, ale pořád to pěkně navazuje.
Ono totiž povrch terénu by se měl taky dávat do měřítka. Na mých prvních dvou zatáčkách, ale i na ostatních je horský terén tak 1/700 a ne mírný 1/120. Zkrátka velká hustota maličkých hrbolků a proláklinek (teď nemyslím perlitový povrch).
airwar píše:Ale Vážně, ty tvoje moduly rozhodně nejsou tak hrozně členité a myslím že pokud by jsi tam neměl takto hrubý povrch, tak by ktajina vypadala mnohem kultivivaněj. Možná bych zkusil část nějakého modulu zatmelit tím papírovo sádrovým mišmašem který používá Martin, pokud by jsi ho namíchal tak aby šel roztírat štětcem, tak myslím že ten povrch pěkně srovná a už budeš mít jen zvlněnou krajinku.
depo201 píše:Moduly Toma s Martinem spíše připomínají hlavní jednokolejnou trať, kdežto já se snažím tlačit spíše do té lokálky.
Určitě ten dojem byl i proto, že dva navazující metrové rovné moduly k tomu prostě svádějí. Navíc Herkules na lokálce![]()
Jediné co se mi nezdálo, byla výška nejtmavší trávy v rygólech. V přepočtu do měřítka to bylo vyšší než kritikou proseté foliáže od Poláka. Nůžky a zkrátit
habaděj píše:Předně díky že jste mě umožnili, jakožto cizímu elementuzúčastnit se. Byl to perfektně strávený den. Přiznám se, po setkání s Vámi mě lehce svrbí ruce, ale objektivní a subjektivní okolnosti mě zatím asi nedovolí se k vám připojit… snad časem na něco přijdu, jak se zapojit
. Každopádně doufám, že jsem Vás neviděl naposledy.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků