TCO

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: TCO

Příspěvekod fulda » čtv 14 dub, 2011 8:49 am

cernos píše:Je možné pomocí TCO stavět vlakové cesty viz vlákno tady?
Díky, Lukáš

Vlastně si trochu říkám, že jsem ti odpověděl jako helpdesk od micro$oftu, takže se pokusím bejt trochu konkrétnější.

Vezměme si tvůj příklad:
Kód: Vybrat vše
    ~,
._   v
|o|==o
()()Oo  _________ A
          1\_____ B
           2\____ C

Mašinka jede z leva doprava, cestou máme dvě vyhybky a na TCO chceme dostat 3 tlačítka pro stavění vlakové cesty A, B a C.

Předpokládejme originál tlačítkovej software od paca (u mojeho SW je to trochu jinak). Pozice rovně bude pozice "+" a do strany (dolů) bude "-"

Potom pro jednotlivá tlačítka potřebujeme stavy:
A = 1+
B = 1- 2+
C = 1- 2-

Zapojení tedy bude následující:

Kód: Vybrat vše
            _|_ A
K1 =---+----o o----|<---= +1
       |
       |    _|_ B
       +----o o--+-|<---= +2
       |         |
       |         '-|<---= +3
       |
       |    _|_ C
       +----o o--+-|<---= +2 (nahoru do +2)
                 |
                 '-|<---= +4

Budeš na to potřebovat nějaké diody navíc pro jednoduchou diodovou matematiku, ale jinak to je celkem logické a jednoduché ne?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod cernos » pát 29 dub, 2011 6:00 am

Ahoj Fuldo,

tak jsem to malinko zkoušel a výsledek je takovýto.
Teď když ale čtu Tvůj poslední příspěvek, píšeš že budu potřebovat více diod. Tady jsem asi udělal chybku. Pro představu vycházím z tabulky od PACA na stránce 11 pravou tabulku (adresy 51-102). Chci jedním tlačítkem ovládat výhybku 55 rovně (55+) a výhybku 56 do odbočky (56-). Na TCO jsem tedy vzal výstup 8 a přes diodu jej připojil na tlačítko. Z tlačítka jsem pak připojil 2 dráty na výstup 2 a 5 napřímo. Pak se to chová jak píšu v jiném vlákně, pokud chci aby se přestavily obě, musím tlačítko podržet dýl (2s). Jak by to mělo být správně? Ty diody by měly být spíš na těch dvou drátcích co? :oops:

A pak bych se chtěl zeptat, jak to mám vyřešit pokud bych chtěl přestavit například 55+ a 59+? Vím že musím spojit (opět přes diodu) výstupy 8 a 2 pro 55+ a 15 a 3 pro 59+. Pokud to ale udělám přes tlačítko s jedním kontaktem tak si zavařím na problém: provede se kombinace všech možných stavů: tedy nejenom 8-2 a 15-3, ale i 8-3 a 15-2 (takže 55- a 58-) nebo se pletu? Tady by se to muselo řešit dvoukontaktovým tlačítkem nebo relátkem? To relátko mi přijde jako velký kladivo.
Co si mám představit pod diodovou matematikou?

Díky, Lukáš
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos

Příspěvekod fulda » pát 29 dub, 2011 7:39 am

cernos píše:Teď když ale čtu Tvůj poslední příspěvek, píšeš že budu potřebovat více diod. Tady jsem asi udělal chybku. Pro představu vycházím z tabulky od PACA na stránce 11 pravou tabulku (adresy 51-102). Chci jedním tlačítkem ovládat výhybku 55 rovně (55+) a výhybku 56 do odbočky (56-). Na TCO jsem tedy vzal výstup 8 a přes diodu jej připojil na tlačítko. Z tlačítka jsem pak připojil 2 dráty na výstup 2 a 5 napřímo. Pak se to chová jak píšu v jiném vlákně, pokud chci aby se přestavily obě, musím tlačítko podržet dýl (2s). Jak by to mělo být správně? Ty diody by měly být spíš na těch dvou drátcích co? :oops:

Ano, to je chyba - pokud se na to podíváš, tak jsi de-facto propojil vstupy 2 a 5 a pokud by jsi je použil ještě pro nějakou vyhybku, tak pokaždé reagují spolu. Proto potřebuješ dát 2 diody až za tlačítka, tak jak jsem maloval nahoře.
cernos píše:A pak bych se chtěl zeptat, jak to mám vyřešit pokud bych chtěl přestavit například 55+ a 59+? Vím že musím spojit (opět přes diodu) výstupy 8 a 2 pro 55+ a 15 a 3 pro 59+. Pokud to ale udělám přes tlačítko s jedním kontaktem tak si zavařím na problém: provede se kombinace všech možných stavů: tedy nejenom 8-2 a 15-3, ale i 8-3 a 15-2 (takže 55- a 58-) nebo se pletu? Tady by se to muselo řešit dvoukontaktovým tlačítkem nebo relátkem? To relátko mi přijde jako velký kladivo.
Co si mám představit pod diodovou matematikou?

Pokud chceš propojovat několik výstupů současně, tak ti nic jiného než relátko nebo dvoutlačítko nezbude, jenom pomocí diod se to poskládat nedá.

Pojem diodová matematika je terminus technikus, kterej jsme používali na střední škole. Pomocí diod se dají skládat jednoduché logické funkce AND a OR, a pokud byl někdo línej přemejšlet, často k tomu utekl a kantoři to nesnášeli.

Co se týká té 2s pauzy, tak to je takhle: TCO (se software od Paca), pokud pošle příkaz k přestavení vyhybky, tak následně čeká tuším 250ms (přesnej čas je v návodu). To je proto, aby dekodér stihnul přestavit vyhybku a až potom dostal další příkaz. Nejsem si jistej, jestli má Paco ten čas spočítanej dobře, ale to je celkem jedno. Vyzkoušej si, jestli se to bude chovat správně pokud používáš jenom tlačítka a zmáčkneš dvě současně.
Jak jsem tak pochopil, tak ty nepoužíváš elektromagnetické přestavníky, ale serva, tam je ten čas celkem k ničemu, tak se dá software upravit aby nečekal tak dlouho.
fulda

Příspěvekod cernos » pát 29 dub, 2011 11:29 am

fulda píše:Ano, to je chyba - pokud se na to podíváš, tak jsi de-facto propojil vstupy 2 a 5 a pokud by jsi je použil ještě pro nějakou vyhybku, tak pokaždé reagují spolu. Proto potřebuješ dát 2 diody až za tlačítka, tak jak jsem maloval nahoře.

No říkal jsem si, že vždy musím adresu složit ze dvou čísel - modrá + červená (osa X a osa Y v tabulce). Nikdy nemůže dát smysl součet dvou červených/modrých. Např adresu 7 nesložím z 2 + 5, ale 0 + 7. Každopádně to mám špatně a odpoledne až přijedu domů a postavím dcerušce houpačku tak se na to vrhnu podle Tvého schématu
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos

Příspěvekod michal.kubista » úte 07 čer, 2011 12:02 pm

Tak jsem si trochu víc hrál s TCO tlačítkovým ovladačem a mám jeden postřeh a jeden dotaz.
Zkoušel jsem tlačítka a diody pro spínání v matici nahradit optočlenem a ono to bez problémů funguje. Jelikož, jak tu fulda někde zmínil, vodiče k tlačítkům by neměly být delší než 20cm, toto je možnost k jejich prodloužení a nebo využití další logiky.

A teď k mojemu dotazu. Když k H-Centrále připojím TCO a Roco MultiMaus, tak TCO nefunguje. TCO bez MM je OK. A když připojím TCO a MM k ROCO zesilovači a vlastně dolním ROCO start set o TCO, tak to taky funguje.
Předpokládám, že zrada bude v režimech fungování Centraála/MM/TCO a nastavení LENZ/ROCO. Kdo používá podobnou kombinaci a jak to má nastavené? Poraďte, mě se zatím nepodařilo najít funkční kombinaci.

Díky
michal.kubista

Příspěvekod michal_n_cz » úte 07 čer, 2011 1:51 pm

michal.kubista píše: Když k H-Centrále připojím TCO a Roco MultiMaus, tak TCO nefunguje. TCO bez MM je OK. A když připojím TCO a MM k ROCO zesilovači a vlastně dolním ROCO start set o TCO, tak to taky funguje.
Předpokládám, že zrada bude v režimech fungování Centraála/MM/TCO a nastavení LENZ/ROCO. Kdo používá podobnou kombinaci a jak to má nastavené? Poraďte, mě se zatím nepodařilo najít funkční kombinaci.

S režimem by to nemělo mít mic společného, jen se posunou adresy. Správně by si měl mít nastvenu pro každé zařízení jinou Xpressnet adresu. Mě taky něco nechodilo a problém byl v komunikaci RS485 (MAX485) a to v mém případě v centrále - dal jsem jiný a OK. Projevovalo se to tak, že vybraná skupina ovladačů fungovala (Minimaus, Multimaus, Simplemaus, LH90 a jiná ne (LH100, TCO). Pak z mě nepochopitelného důvodu zlobí Multimaus když ho připojím šestižilovým kabelem - samozřejmě piny 1 a 6 jsou na NanoX nezapojeny takže dráty jsou tam jen tak, to stejné se čtyřžilovým chodí OK.
Michal N.
michal_n_cz

Příspěvekod michal.kubista » úte 07 čer, 2011 2:25 pm

V adresách to určitě není, ty jsem si rozepsal. Dokonce poslední SW umožňuje jen 5 adres pro zařízení na sběrnici a tak jsem si je uspořádal od 2 do 5. Vím, že se v nějakém CV dá přenastavit počet Xnet zařízení na 31, ale to jsem zatím nemusel řešit.
TCO i H-Centrála a u mě i tlačítkový ovladač s displejem podle dcckoleje mají možnost nastavit komunikaci v režimu LENZ nebo LOKMAUS. S tím souvisí rozdílná adresace dekodérů příslušenství, ale asi tam bude i nějaký další zádrhel, který zatím nevidím a proč ve špatné kombinaci to nechce fungovat.
michal.kubista

Příspěvekod michal_n_cz » úte 07 čer, 2011 5:22 pm

michal.kubista píše:V adresách to určitě není, ty jsem si rozepsal. Dokonce poslední SW umožňuje jen 5 adres pro zařízení na sběrnici a tak jsem si je uspořádal od 2 do 5. Vím, že se v nějakém CV dá přenastavit počet Xpressnet zařízení na 31, ale to jsem zatím nemusel řešit.
TCO i H-Centrála a u mě i tlačítkový ovladač s displejem podle dcckoleje mají možnost nastavit komunikaci v režimu LENZ nebo LOKMAUS. S tím souvisí rozdílná adresace dekodérů příslušenství, ale asi tam bude i nějaký další zádrhel, který zatím nevidím a proč ve špatné kombinaci to nechce fungovat.

Ta komunikace Lenz/Roco je stejna - rozdil je jen v těch adresach ktere pak centrala poveluje nevim ted ktery je ktery ale jed má adresy posunute o 4 nebo 8. Ale da se to určitě nastavit, na tco tušim jednim z těch DIP přepinaču. Takže v praxi v určité kombinaci nedosahneš na ty první adresy a další budeš ovládat např. na ovladači 11 a centrala popvelu 11+4 nebo -4 (nebo +8 nebo -8 ja zpasměti nevim o kolik je to posunute. Nejjednodušeji se to da zjistit s nějakym dekoderem přískušenství, který umožňuje nastavení adresy pomocí prog. tlačitka.
Ale jak jsem psal problem jsem měl u komunikace přes ty obvody rs485. Ten fw do nanoX jak popisuješ mi moc nechodil, vše bylo jakesi zamrzle a chodilo pomalu, ale zkoušel jsem to ještě před výměnou MAX485 v centrale. Ja v te verzi fw nevidim, žadnou výhodu. Podle mne lepší ten 1. co umí 31 Xpressnet adres.
Michal N.
michal_n_cz

Příspěvekod fulda » úte 07 čer, 2011 5:40 pm

Ahoj,

setkal jsem se se dvouma slabejma místama. Pokaždé dost podobnej jmenovatel - kabel a max485. Pokus se trochu experimentovat s použitým kabelem a nebo s rozdvojkou kterou používáš. Několikrát jsem tu ukazoval odkaz na stránku kde se mluví o pasivní terminaci.
Taky si dej pozor na nastavení automatické detekce adresy na MM.
fulda

Příspěvekod fulda » čtv 01 bře, 2012 10:13 am

Ahoj,

trochu opráším tohle téma. Potřeboval bych nějakej ohlas na provoz TCO. Poslední dobou mi začalo vadit několik věcí a tak jsem si zase odevřel zdroják od TCO a začal v něm přepisovat.

První jsem udělal takzvanou "zrychlenou" verzi.
Jde o to, že normálně TCO odesílá změnu stavu vyhybky maximálně jednou za 1/4 sec. To je proto, aby se stihly elektromagnetické přestavníky vybavit a stabilizovat. Já ale používám všude serva a tak tuhle funkci nepotřebuju a \zrušil jsem jí.

Další věc se týká pouze tlačítkové verze. V původní verzi je udělanej takovej zábavnej přepočítávací algoritmus, kterej skládá vyhybky vedle sebe a je potřeba tabulka pro jejich zapojení. Já jsem si trochu říkal, že by bylo možné udělat verzi, která by byla de=facto rozdělená na 2 polovity - v jednej polovině tlačítka pro polohu A (+) a ve druhej pro polohu B (-). Takže by ze současné matice 7*15 vzniklo 7*7 a 7*7. Ten jeden řádek bych použil pro další konfiguraci.
To má jednu přednost a jeden nedostatek - přednost je, že je to dost logické a snadnější na zapojení, nedostatek je v tom, že pokud používáte jedno tlačítko pro několik vyhybek, tak to lze přímo pouze v případě že jsou na jedné řádce a nebo v jednom sloupci (a nebo je nutné používat optočleny nebo něco podobného). Ve stávajícím modelu je docela jednoduché najít vhodnou kombinaci "na řádce" a vím, že bude zahrnovat polohu A i B. Zase pokud bych provedl rozdělení, bude vždy stejná skupina vyhybek ve sloupci nad sebou a to její A i B poloha.

Trochu si myslím, že bude i jednodušší propojování s automatama typu zhlavík.

Tím že bych dostal ještě jednu řádku konfiguračních přepínačů, tak bych si mohl dovolit lepší práci s adresama vyhybek - třeba teď je možné adresovat 1-53 a nebo 51-103 a nic dalšího. Pokud bych dostal další přepínače, tak bych mohl nastavovat adresy ve větším rozsahu.

Jeste existuje teoreticka moznost ze bych zmenil vlastnost prepinace pro "dalsi adresu" na prepinani mezi "stara verze" a "nova verze"

Pokud mate nekdo nejake pripominky k TCO, tak mi je sem prosim dejte, abych se mohl odrazit od uzivatelskych zkusenosti.

diky
fulda

Příspěvekod Bedlisch » čtv 01 bře, 2012 8:34 pm

Ahoj,
ať nad tím přemýšlím, jak nad tím přemýšlím, tak se nemohu dobrat toho, co by bylo lepší.
Na druhou stranu na běžném kolejišti není až tolik výhybek, které by se přepínaly společně, takže by neměl být problém je adresovat tak, aby vyhověli podmínce jednoho řádku nebo sloupce. Ale možná bude mít někdo jiný názor.
Zrychlená verze vyhovuje.
Pokud bych však mohl poprosit, tak kolega by potřeboval mít možnost ovládat pomocí panelu TCO výhybky alespoň do adresy 500. Tak pokud by byla možná úprava programu i tímto směrem, byl bych velmi potěšen.
Bedlisch

Příspěvekod fulda » sob 03 bře, 2012 7:38 pm

OK, s větším číslem adresy jsem trochu počítal.
fulda

Příspěvekod fulda » stř 28 bře, 2012 2:27 pm

Jinak tohle už mám hotové, ale moc jsem to netestoval a neudělal jsem zatím žádnej popis.
S adresama to mám momentálně tak, že mám adresa (1-49) a volitelně:
+40
+80
+160
+320

Ke stažení: http://www.fucik.name/masinky/TCO/
fulda

Příspěvekod fulda » pon 07 kvě, 2012 10:36 am

Asi to není správné téma kam to vložit, ale zakládat nové na to nebudu.

Mám doma rozložené reverzní TCO - teda zařízení, které se připojí do XpressNet a zobrazuje stav detektorů obsazení. To je celkem v pořádku, ale mám s ním jeden problém - a to je nastavení.
To zařízení je momentálně koncipované jako celkem jednoduché - matice ledek a to je vše (hodně podobně jako tohle: http://www.fucik.name/masinky/S88_display/)
Rozdíl je v tom, že se to připojuje k centrále jako ovladač, takže to mohou použít i majitelé lenz a jeho R-S sběrnice.

A teď kde mám hlavní problém - nevím, jak tomu udělat nastavení. Jako XpressNet ovladač to potřebuje nastavitelnou adresu a taky adresu prvního a posledního modulu, kterej to zobrazuje.
Jenže to zařízení na sobě nemá žádné prostředky které se dají použít pro zadávání. Momentálně mám volný jeden vstup, takže mohu připojit jedno tlačítko. Ale pořád jsem nepřišel na to, jak udělat logiku zadávání. Má někdo nějakej použitelnej nápad?
fulda

Příspěvekod Houmr » pon 07 kvě, 2012 2:18 pm

Nevím jestli to není mimo, ale některé dekodéry mají jen jedno tlačítko. Při zmačnutí se rozbliká nějaká led a pak se na ovladači v režimu vyhybek zadá adresa a pak se dá povel k přehození vyhybky a adresa se zapíše do dekodéru.
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi