cernos píše:Teď když ale čtu Tvůj poslední příspěvek, píšeš že budu potřebovat více diod. Tady jsem asi udělal chybku. Pro představu vycházím z tabulky od
PACA na stránce 11 pravou tabulku (adresy 51-102). Chci jedním tlačítkem ovládat výhybku 55 rovně (55+) a výhybku 56 do odbočky (56-). Na TCO jsem tedy vzal výstup 8 a přes diodu jej připojil na tlačítko. Z tlačítka jsem pak připojil 2 dráty na výstup 2 a 5 napřímo. Pak se to chová jak píšu v jiném vlákně, pokud chci aby se přestavily obě, musím tlačítko podržet dýl (2s). Jak by to mělo být správně? Ty diody by měly být spíš na těch dvou drátcích co?
Ano, to je chyba - pokud se na to podíváš, tak jsi de-facto propojil vstupy 2 a 5 a pokud by jsi je použil ještě pro nějakou vyhybku, tak pokaždé reagují spolu. Proto potřebuješ dát 2 diody až za tlačítka, tak jak jsem maloval nahoře.
cernos píše:A pak bych se chtěl zeptat, jak to mám vyřešit pokud bych chtěl přestavit například 55+ a 59+? Vím že musím spojit (opět přes diodu) výstupy 8 a 2 pro 55+ a 15 a 3 pro 59+. Pokud to ale udělám přes tlačítko s jedním kontaktem tak si zavařím na problém: provede se kombinace všech možných stavů: tedy nejenom 8-2 a 15-3, ale i 8-3 a 15-2 (takže 55- a 58-) nebo se pletu? Tady by se to muselo řešit dvoukontaktovým tlačítkem nebo relátkem? To relátko mi přijde jako velký kladivo.
Co si mám představit pod diodovou matematikou?
Pokud chceš propojovat několik výstupů současně, tak ti nic jiného než relátko nebo dvoutlačítko nezbude, jenom pomocí diod se to poskládat nedá.
Pojem diodová matematika je terminus technikus, kterej jsme používali na střední škole. Pomocí diod se dají skládat jednoduché logické funkce AND a OR, a pokud byl někdo línej přemejšlet, často k tomu utekl a kantoři to nesnášeli.
Co se týká té 2s pauzy, tak to je takhle: TCO (se software od Paca), pokud pošle příkaz k přestavení vyhybky, tak následně čeká tuším 250ms (přesnej čas je v návodu). To je proto, aby dekodér stihnul přestavit vyhybku a až potom dostal další příkaz. Nejsem si jistej, jestli má Paco ten čas spočítanej dobře, ale to je celkem jedno. Vyzkoušej si, jestli se to bude chovat správně pokud používáš jenom tlačítka a zmáčkneš dvě současně.
Jak jsem tak pochopil, tak ty nepoužíváš elektromagnetické přestavníky, ale serva, tam je ten čas celkem k ničemu, tak se dá software upravit aby nečekal tak dlouho.