lachttan.bastr píše:Dovoluji si, ikdyž je to zmiňováno i na vlákně novinek, některé věci ohledně brejlovců na pravou míru. Brejlovce si u Kühna objednal a taky zafinancoval, no dal tam dost €€€, jeden modelářský klub, jehož jsme s DS členové. Proto je u nás výhradním distributorem, aby se mu něco vrátilo. Další dvě verze jsou volně, snad pro němce, aby se dorovnal zbytek €€€.
Protože Kühn dělá kvalitu bez kompromisů, může se termín posouvat. Hlavně, že slyší a řídí se našimi připomínkami. Do budoucna nevylučuje ani Bertu, čili T 478.1/2. (Vzhledově stejné, jen dvojka byla nákladní bez PG 500, tudíž bez topných spojek)
Jinak Brejlovci, řada 3 a 4 se lišila v několika detailech. Trojkové měli "pegasy", takže topné spojky, ale hlavně první série, prosím o doplnění do kterého čísla, měli jen dvě světla. Barva se měnila pomocí clonek(?). Čtyřkové už měli elektrické topení, takže kabel. Nehodí se tedy ke starším vozům a měly vždy čtyři světla. Jinak se omlouvám znalcům, ale nevím o žádných dalších odchylkách. Tedy vzhledových na úpravu modelů. Snad jen, že současně provozované stroje mají podvozky většinou na pryžokovových sloupcích, místo původních závěsek.
Snad se nejedná o reklamu.
Dovolím si reagovat na již starší příspěvek. Teprve nyní jsem si pročetl celé vlákno a úplnou odpověď jsem nenašel. Pokud tam je a jen jsem ji přehlédl omlouvám se za vození uhlí do dolů. Navíc nemám při ruce podklady, takže píšu po paměti, ale snad se mýlit nebudu. Vezmeme-li za standartní provedení trojkového brejlovce stroje třetí a čtvrté série, ostatní se (vnějším vzhledem) lišily následovně:
1) Prototypy (T 478.3001 a 002) - bočnice bez prolisů, dvě poziční světla, v rámu není příprava pro montáž automatického spřáhla, pětiúhelníková víka v bočnici strojovny bez větrací mřížky, naopak malá větrací mřížka vedle tohoto víka v pravé bočnici, kratší madlo pod čelními okny, pluh se svislými oválnými otvory.
2) Ověřovací série (003 - 012) - Bočnice již mají standartní provedení prolisů, dvě poziční světla, v rámu není příprava pro montáž automatického spřáhla, pětiúhelníková víka v bočnici strojovny bez větrací mřížky, naopak malá větrací mřížka vedle tohoto víka, pluh se svislými oválnými otvory, madlo pod čelnímim okny již standartní délky.
3) I série (013 - 072) - dvě poziční světla, v rámu již je příprava pro montáž automatického spřáhla, pětiúhelníková víka v bočnici strojovny s větrací mřížkou, větrací mřížka vedle tohoto víka do č 059(?), u dalších strojů I série v místě mřížky jen chybí prolisy, pluhy již ve standartním provedení.
4) II série (od 073) zahrnuje několik odlišných provedení:
a) do č. 081 plus 087 - dvě poziční světla, větrací mřížka vedle víka v bočnici již vynechána a na její místo prodlouženy prolisy.
b) 082 - 086, 088 - 105 - mezi stávající dvojici světel v nezměněné rozteči doplněna druhá dvojice. Celkově tak rozteč světel je menší než u pozdějších provedení. Mimochodem, když se po r. 1988 dosazovaly tabulky s novými čísly, musely se u těchto lokomotiv u krajů vykrojit, jinak by se jim mezi světla nevešly. Právě sériová rozteč světel je jednou z chyb (byť sotva postřehnutelných) u modelu ROCO. Stroje T 478.3089 a 091 (?) dostaly z výroby zkušební červený nátěr, každá v jiném provedení.
c) od č. 106 již standartní provedení. T 478.3127 z výroby poslední v šedozeleném nátěru, další již všechny červené včetně střechy a s šedým rámem.
Během provozu dost lokomotiv pozměnilo vzhled, zejména ty, které byly opraveny po nehodách při využití dílů z jiných zrušených strojů, případně byly celé lokomotivy přečíslovány a tak svým vzhledem neodpovídaly svému číslu. Nejmarkantnější to bylo tam, kde se na stroje vyšších čísel dostaly dvousvětlové čelníky a naopak, takže stroje T 478.3009, 328, 355, 372 měly na jednom čele dvě světla a na druhém čtyři.
Jsem moc rád, že se na trhu konečně začaly objevovat modely československých lokomotiv a zejména, že mezi prvními je brejlovec. Právě pro absenci vozidel ČSD jsem před pětadvaceti lety s modelářstvím přestal a teprve pod vlivem potomstva jsem se k němu před pěti lety vrátil. Moc doufám, že model od p. Kuehna dostojí pověsti svého tvůrce a že se bude jednat o kvalitní a precizně zpracovaný model (objednané mám tři, zatím). Snad se Československý trh stane pro výrobce natolik atraktivní, že budou i nadále vyvíjet a vyrábět modely dalších našich vozidel. Co se lokomotiv týče, mým soukromým přáním je bardotka, pomeranč a brejlovec z první či ověřovací série.