Ještě se vrátím k té nešťastné Rosničce.O vestavbě osvětlení jsem psal na jiném vlákně(Stavba lokomotiv).Teď ještě mé poznatky z provozu.Tedy pánové nic zásadního oproti starší verzi se nezměnilo.Díky zastaralému hnacímu soustrojí je prakticky téměř eliminována funkce setrvačníčku.Zkoušel jsem i vodivost dvojkolí v mezních polohách u mašiny položené na záda.Dvě ze třech dvojkolí ztrácí v určitých místech kontakt se sběrnými plíšky.Nejhorší je to u štředového dvojkolí.Toto se dá eliminovat naohýbáním sběrných plíšků tak ,aby lépe doléhala,ale to je nutné zkoušet a zkoušet....Ovšem středové-nehnací dvojkolí se po přihnutí plíšku, vlivem většího třecího odporu přestává za jízdy otáčet,takže je snad lepší nic neohýbat.V provozu na kolejišti(profil.kolejivo,výhybky EW1)dochází při pomalé jízdě hlavně na výhybkách ke ztrátám napětí,které setrvačník nedokáže překonat a mašinka zastavuje.Nepomáhá ani dekodér KUEHN N025,který jinak dokáže krádkodobé výpadky eliminovat.Byl jsem tedy nućen vyměnit na obou svých mašinkách N025-ky za LENZ Gold mini a podle Houmřího návodu zkonstruovat českou verzi zařízení Power 1.Oproti originálu je tato česká verze v ceně cca 50,-Kč a jak jsem se přesvědčil,tak funguje dobře.Jen místo klasické diody jsem použil kvůli úspoře místa malou skleněnou.Taky kondenzátor by mohl být s větší kapacitou,třeba 800mikro F,ale asi by už byl rozměrově nevyhovující.Kondík HITANO s kap.1000mikroF už se nevejde.No tedy abych to shrnul.Pro ty co přemýšlejí o koupi:V podobě,jakou mašinku nabízí Tillig je tato pro digitální provoz na lokálkovém kolejišti s výhybkami EW1 téměř nepoužitelná.Není osvětlení,malý setrvačník,neustálé ztráty napětí při pomalé jízdě přes výhybky.Bohužel doménou této lokomotivy byly právě pomalé jízdy při posunu nebo traťová služba na několika lokálkách.Nevím kolik z nás má na lokálce EW2???Dále na modelu úplně chybí spodní okno na obou stranách a mizerné dolepy černé barvy ani nebudu dál rozvádět.Viděl jsem zábradlí zelené,bílé,šedé,stříbrné,ale černé tedy opravdu ne.No třeba jsem neměl štěstí.A ty bílé pruhy-no hrůza.Přitom slovenská verze má krásně vyvedený i tenký proužek-asi proto je ta naše dražší

.Takže ty dva malé plusy-setrvačník a průhled kabinou,který stejně zakryje zařízení Houmwer 1,jsou vlastně téměř na nic.Pro uvedení do normálního provozu a k docílení spolehlivé jízdy je třeba investovat do osvětlení(Koch 15,-€-)nebo si něco vytvořit,dále vyrobit si Houmwer 1(50,-Kč)nebo ho koupit(cca800,-Kč),vyrobit nebo koupit nové dolepy(já mám od tuším Hekttora krásné lepty i s vrtulí větráku a pěknou sítí,ale nevím,jestli je ještě nabízí,cca80,-Kč) a použít dekodér Lenz Gold mini na jehož sloty jde napájet Houmwer 1.Kuehn N025 sloty nemá takže nevím jak a jestli by to tam šlo nějak ošulit.V každém případě Lenz je cca o 300,-Kč dražší.Okno jsem si tedy vyřízl a vlepil sklo s rámečkem z leptu,vrtuli a kryt větráku jsem si taky osadil z leptu,to samé madla a stupačky-také lept.Celkem práce cca 10 hodin/první stroj-další už jde rychleji. Co napsat závěrem.....že by snad....Tilligova Pomsta..?..?Obrázky z mého lítého boje o uvedení stroje do provozu jsou na
http://KYKLOP68.rajce.idnes.cz/T334