Moduly Brno

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: MODULY_TT_ BRNĚNSKO

Příspěvekod airwar » stř 11 kvě, 2011 11:41 am

O tom si dovolím polemizovat, charakteristika zrychlení a zpomalení nedovolí mašinfírovy rozjet se a zastavit rychleji než je v reálu možné, stejně tak omezení maximální rychlosti je dobrá věc, protože zamezí tomu aby jezdili lokomotivy nemodelově rychle. Už jsem byl na návštěvě minimálně u 10 modelářů co mají velká kolejiště (mnohdy i velmi propracovaných kolejišť) a bez ohledu zda řídili kolejiště analogem či digitálně, všichni měli v provozu na kolejišti jednu podstatnou vadu - nereálně vysokou rychlost jízdy. Když jsem jim pak přepočítal reálnou rychlost lokomotivy do modelové velikosti, tak byly docela v šoku jak se ty vláčky neskutečně vlečou. Tudíž mě z toho vyplývá že člověk není schopen v modelovém provozu dobře posoudit zda rychlost, zpomalení či zrychlení vlaku je modelově reálné či nikoli.

Jinak pokud jde o sraz v prvním kole bych uvítal sraz ohledně krajinotvorby, a dále sraz ohledně otestování sjízdnosti modulů, sestavení atd.
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod MirekTT » stř 11 kvě, 2011 12:07 pm

airwar píše:v prvním kole bych uvítal sraz ohledně krajinotvorby, a dále sraz ohledně otestování sjízdnosti modulů, sestavení atd.

Tak to už jsme dva, přidá se někdo další? (Freekey asi nebude nadšen, sraz inicioval on a sice kvůli digitálu)

Ještě k ježdění mašinek. Samozřejmě že jednotlivec nemůže odhadnout přepočtenou modelovou rychlost. Jsem však přesvědčen, že se jí může byť odhadem natolik přiblížit, že polemika nad modelovostí bude tímpádem bezpředmětná. A když k tomu pak přičtu úsporu složitostí s programováním (zde se prosím neohánějte návody, fórum je plné popisovaných potíží s programováním dekodérů), tak zkrátka mi to ruční řízení přijde jednodušeji proveditelné, nekomplikované, modelově identické a rozhodně záživnější.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod milan ferdián » stř 11 kvě, 2011 12:16 pm

MirekTT píše:Ještě k ježdění mašinek. Samozřejmě že jednotlivec nemůže odhadnout přepočtenou modelovou rychlost. Jsem však přesvědčen, že se jí může byť odhadem natolik přiblížit, že polemika nad modelovostí bude tímpádem bezpředmětná.

Samozřejmě,modelovou rychlost dostanete rychle do krve.Naše soupravy právě díky i GVD mají smysuplnou traťovou rychlost,takže ikdyž čas je zrychlen v poměru 1:3 nebo 1:4,tak vlakové soupravy jezdí přirozeně. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod airwar » stř 11 kvě, 2011 12:51 pm

MirekTT píše:
airwar píše:v prvním kole bych uvítal sraz ohledně krajinotvorby, a dále sraz ohledně otestování sjízdnosti modulů, sestavení atd.

Tak to už jsme dva, přidá se někdo další? (Freekey asi nebude nadšen, sraz inicioval on a sice kvůli digitálu)

Ještě k ježdění mašinek. Samozřejmě že jednotlivec nemůže odhadnout přepočtenou modelovou rychlost. Jsem však přesvědčen, že se jí může byť odhadem natolik přiblížit, že polemika nad modelovostí bude tímpádem bezpředmětná. A když k tomu pak přičtu úsporu složitostí s programováním (zde se prosím neohánějte návody, fórum je plné popisovaných potíží s programováním dekodérů), tak zkrátka mi to ruční řízení přijde jednodušeji proveditelné, nekomplikované, modelově identické a rozhodně záživnější.

Problém programování lokomotivního dekodéru je v tom, že ho většina programuje pomocí myši, pokud se to dělá pomocí programu v PC je to naprosto triviální, nehledě na to že si člověk nastavení jednotlivých CV může uložit a přenést je do další mašinky. Pokud má model nastavenu maximální rychlost, a u digitálu mě nenapadá důvod proč by neměl mít, tak pak logicky nemůže jet rychleji než maximálkou, ale může jet i pomaleji, což je Ok, jde o to že je tam ta zarážka. Stejně tak se můžeš rozjet 2x pomaleji než dovolí rozjezdová křivka, ale nemůžeš se rozjet rychleji. Já počítám že si s vláčky budou jezdit i děti, takže tohle beru jako pojistku, aby si to nepletli se závody. :mrgreen:

Myslím že pokud jde o krajinotvorbu přidá se minimálně TomášC a Michal. A pochopitelně by měl dorazit hlavní pěstitel trávy.
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod depo201 » stř 11 kvě, 2011 1:06 pm

Osobně bych uvítal nejdříve sraz modulů ve fázi dokončené tmelení a položená zafixovaná kolej připájená na políčkách.
Všechny moduly řádně osazené banánky, natřené bočnice, každý modul delší než 50cm by měl mít nohy (na prvním setkání není nutností u všech). Potom se můžeme rozhodnout, jak a čím osázet krajinu, pokud nebude třeba dál něco upravovat...
Kam vlastně spěcháme s krajinou pánové?
Mirkovi moduly jsou na testy naprosto ideální. Takto bych dokončil aktuálně rozdělané moduly s tím, že máme pořád 2 volné kompletní stavebnice, z kterých potom můžeme přidělat další náměty... třeba.

Otestujeme kvalitu banánků, noh, držáků, spojů čel, spřáhel, pájených spojů.... témat na celé odpoledne až do noci.

Na tomto setkání se pokusit sestavit první mini layout a z něj vyplynou určitě další potřeby nových modulů

Za příklad bych zde uvedl Ferdu s Daškem, začátky v Ostramu atd...
depo201

Příspěvekod mnitka » stř 11 kvě, 2011 3:29 pm

Jsem téměř stoprocentní hánulkář...
Ach jo...
Přílohy
modul2.jpg
modul2.jpg (160.8 KiB) Zobrazeno 4475 krát
modul1.jpg
modul1.jpg (182.79 KiB) Zobrazeno 4475 krát
mnitka

Příspěvekod mlha » stř 11 kvě, 2011 3:38 pm

bereme Tě k nám... :D
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod Tomas_C. » stř 11 kvě, 2011 3:39 pm

Tak bastard je super skvělá prácička patinózní....jinak nestačím koukat nad svým modulem....
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod mnitka » stř 11 kvě, 2011 3:49 pm

Tak bastard je super skvělá prácička patinózní....
:roll: :roll:
mnitka

Příspěvekod mnitka » stř 11 kvě, 2011 3:57 pm

mlha píše:bereme Tě k nám... :D

mám to daleko..., bouhužel se musím věnovat této neplnohodnotné velikosti.
mnitka

Příspěvekod Tomas_C. » stř 11 kvě, 2011 5:48 pm

depo201 píše:...Osobně bych uvítal nejdříve sraz modulů ve fázi dokončené tmelení a položená zafixovaná kolej připájená na políčkách....

pozdě...jak se schválila koncernová tráva...už se to hrne...
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod lachttan.bastr » stř 11 kvě, 2011 6:30 pm

[quote="mlha"][quote="depo201"]Je to docela diskutabilní.

1) chceme fungovat jako klub? Mít společné projekty, financovat do budoucna i klubové (společné) moduly, pozveme mezi nás další stejně postižené, chceme vytvořit i něco víc než to co budu užívat doma? Sestavím layout na vlastním digi systému, dle vlastních pravidel? Pokud si odpovíme na většinu otázek ano, pak je web jednoznačně přínosem

2) bude se naše moduliště skládat pouze z modulů, které slouží jako doplněk (našeho-vašeho) domácího kolejiště (Airwar, Lubomír), popřípadě moduliště (Mirek) a setkání budou probíhat 2x ročně pouze za účasti nás kamarádů v malém prostoru, za účasti max 20ks modulů. Pak web smysl dle mého názoru nemá. A nemají smysl ani další normy, až na normo čela a dejme tomu barvu štěrku, kolejiva a to nemluvím o plánech na skrytá nádraží a další moduly navíc. Je totiž lepší svoje moduly přizpůsobit domácímu kolejišti a použít pouze "základni" normy tak aby byla dodržena sjízdnost a kompatibilita.

Zjistil jsem, že toto je pro mě docela důležitá otázka, kterou bych rád vyřešil v blízké budoucnosti.

Konečně mi někdo mluví z duše. Jednoznačně volím bod 1).

Co se digitálu týče, myslím, že NEM připouští přepočtenou Vmax + 50%. Jsem zastáncem ručního ovládání, ale zase je dobrá omezená rychlost. Lokomotivy různého určení nemohou jezdit stejně rychle. "Rosnička" jako "Taurus" :)
Velikost středu = TT = Top Technik = vrchol techniky!
lachttan.bastr

Příspěvekod depo201 » stř 11 kvě, 2011 6:48 pm

Tomas_C. píše:
depo201 píše:...Osobně bych uvítal nejdříve sraz modulů ve fázi dokončené tmelení a položená zafixovaná kolej připájená na políčkách....

pozdě...jak se schválila koncernová tráva...už se to hrne...

No teda, Mnitka válí :), nechcete ještě ty dva moduly co máme my s Mirkem? :mrgreen:
depo201

Příspěvekod mnitka » stř 11 kvě, 2011 6:58 pm

došla mi setba :roll:
mnitka

Příspěvekod mnitka » stř 11 kvě, 2011 7:20 pm

Pánové, jak s objednávkou trávy.
Pokusil bych se získat dodávku do příštího setkání aby mohla proběhnout distribuce.
Připomínám, že bylo dohodnito použití 002-23/002-24 a 004-23.
Mé dnešní zatravňění modulu spolklo jedno balení 004-23 a asi půl balení vláken délky 2mm.

Jako základ jsem použil 002-23, podél koleje na náspu (suchá místa) směs 002-23 + 002-24 1/1. Zbytek plochy je 004-23. V místech kde se drží voda (příkop) jsou použity vlákna 006-32.
Vybírejte zde http://www.langmesser-modellwelt.de/ind ... 740ad35468

Pokud chcete vorkšopík s krajinotvorbou měli bychom objednávku zmáknout co nejdříve.
Počítám s dodávkou prostřednictvím MODEL SCENE a Dana Buchtely.
Poštovné z germánie stojí 17€ což při větší objednávce je snesitelné. Já počítám s objednávkou asi 10ti balení.
mnitka

PředchozíDalší

Zpět na Moduly