Moduly Brno

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: MODULY_TT_ BRNĚNSKO

Příspěvekod depo201 » úte 10 kvě, 2011 7:04 pm

Milane v tomhle zárodku nám zatím nic jiného nezbude a musíme být spokojení, navíc s každým hotovým modulem zkušenost k nezaplacení :)

Dobré je, že s hotovou stanicí můžeš na jakékoliv setkání pokud dodržíš pár základních pravidel.

Konec hlášení, jdu pokračovat...
depo201

Příspěvekod airwar » úte 10 kvě, 2011 9:51 pm

milan ferdián píše:Pánové,vykašlete se na to,co až někdy možná bude.Soustřeďte se na to ,na co vám zatím stačí síly,prostředky a čas.Dotáhněte základní moduly dokonce,pokuste se zorganizovat svoje první vlastní soukromé setkání.Pak uvidíte.
Velké stanice mají zatim čas a ty vám neutečou,nemluvě o úředničině,když po ni tak toužíte :mrgreen:

Mluvíš mě z duše, jsou lepší malé cíle a drobné pokroky z kterých se budeme radovat, než si v začátku vytvořit nějakou přemrštěnou vizi, kterou nedokážeme realizovat, a akorád se tím znechutíme.
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod MirekTT » stř 11 kvě, 2011 5:32 am

.........vykašlete se na to,co až někdy možná bude........jsou lepší malé cíle a drobné pokroky .........přemrštěnou vizi..

Jako kluci pokud reagujete na mé příspěvky, psal jsem je na výzvy Michala. A vy se už teď musíte rozhodonout, kam až to celé chcete nechat zajít, abyste to pak dokázali včas zarazit.
Jinak já určitě nejsem ten, kdo považoval první provozní setkání v letošní prosinci za nereálné, neřekl jsem ne (stejně jako vy všichni ostatní) na velkou modulovou společnou stanici (nikdo tady nepíše, že se začne plánovat, nebo dokonce stavět letos). Dále jsem se celkem šklebil na naši modulovou návštěvu v Bzenci v září, protože si myslím, že to nestihnem. Celkem zřetelně naznačuji v sekci Brno a okolí, že na vámi plánovaném červencovém setkání někde v Brně mohou nastat potíže. Tak zde prosím nebrzděte vize plánované a vámi v hospodě nikdy neodmítnuté na roky do předu, když v jiném vlákně akcelerujete odsouhlasený klídek smršťováním naplánovaných ročních termínů na necelé měsíce. Toť můj názor.

Pokud mám vyslovit svůj názor na blízké setkání v Brně o kterém si myslím, že by se mělo probírat v tomto vlákně, tak bych spíše uvítal ryze tvorbu přírody a praktické ukázky postupů aplikace materiálů, které jsme si odsouhlasili jako koncernové. Pokud chcete zkoušet, zdali mašinka pojede po kusu širé trati, tak já si už teď myslím, že pojede. Je to jen o přiletovaných vodičích ke kolejím. Pokud chcete zkoušet návaznost čel a přechodů, půjde tedy spíše o vyřazovací setkání, kde se bude zkoušet pečlivost sestavování jednotlivých modulů. A pokud chcete zkoušet DCC tak se ptám na čem? Na Michalových dvou výhybkách? Nebo se budou programovat dekodéry mašin? Protože zatím nevím o ničem jiném, co by se dalo v rámci naše spolku digitalizovat.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Lubomír » stř 11 kvě, 2011 7:15 am

MirekTT: pravdu máš, napsal jsi to prakticky úplně přesně, jak já to též cítím
Můžeme se sejít, pokecat o rozpracovanosti našich modulů. Ale řešení digitální kompatibility a ovládání stanic je přinejmenším (pakliže nemáme sjízdné každý to své) trochu mimo realitu.
Lubomír

Příspěvekod airwar » stř 11 kvě, 2011 7:53 am

MirekTT píše:
.........vykašlete se na to,co až někdy možná bude........jsou lepší malé cíle a drobné pokroky .........přemrštěnou vizi..

Jako kluci pokud reagujete na mé příspěvky, psal jsem je na výzvy Michala. A vy se už teď musíte rozhodonout, kam až to celé chcete nechat zajít, abyste to pak dokázali včas zarazit.
Jinak já určitě nejsem ten, kdo považoval první provozní setkání v letošní prosinci za nereálné, neřekl jsem ne (stejně jako vy všichni ostatní) na velkou modulovou společnou stanici (nikdo tady nepíše, že se začne plánovat, nebo dokonce stavět letos). Dále jsem se celkem šklebil na naši modulovou návštěvu v Bzenci v září, protože si myslím, že to nestihnem. Celkem zřetelně naznačuji v sekci Brno a okolí, že na vámi plánovaném červencovém setkání někde v Brně mohou nastat potíže. Tak zde prosím nebrzděte vize plánované a vámi v hospodě nikdy neodmítnuté na roky do předu, když v jiném vlákně akcelerujete odsouhlasený klídek smršťováním naplánovaných ročních termínů na necelé měsíce. Toť můj názor.

Takže já jsem to začal tak já tu rukavici zvednu. Jistě vize která určí směr považuji za potřebnou, ale zatím ybch se držel toho co napsal Milan, dokončit to co máme, a prozkoušet to. Během toho můžeme promalu připravovat další plány, ale fakt bych to neuspěchával, protože třeba se po dokončení toho základního co máme rozhodneme trochu změnit směr a množství vizí může ztratit svou aktuálnost. Možná by bylo vhodné si udělat nějakou databázi modulů s popisem, tedy i těch které nejsou hotové a děláme je, nebo i těch co každý plánujeme - včetně datumu dokončnění, pak by bylo možné začít plánovat Layout, a také plánovat co nám bude chybět. V současné době vlastně ani nemáme přehled co konkrétního každý z nás tvoří.

MirekTT píše:Pokud mám vyslovit svůj názor na blízké setkání v Brně o kterém si myslím, že by se mělo probírat v tomto vlákně, tak bych spíše uvítal ryze tvorbu přírody a praktické ukázky postupů aplikace materiálů, které jsme si odsouhlasili jako koncernové. Pokud chcete zkoušet, zdali mašinka pojede po kusu širé trati, tak já si už teď myslím, že pojede. Je to jen o přiletovaných vodičích ke kolejím. Pokud chcete zkoušet návaznost čel a přechodů, půjde tedy spíše o vyřazovací setkání, kde se bude zkoušet pečlivost sestavování jednotlivých modulů. A pokud chcete zkoušet DCC tak se ptám na čem? Na Michalových dvou výhybkách? Nebo se budou programovat dekodéry mašin? Protože zatím nevím o ničem jiném, co by se dalo v rámci naše spolku digitalizovat.

Takže tady bych ty tři oblasti viděl takto:

1) Zkouška modulů - nejde jen o to vyzkoušet zda modul funguje a mašinka po něm jede, jde o to naučit se postupy jako je přeprava modulu, sestavení na místě, sestavení z ostatními moduly tak aby bylo vše v jedné rovině a vodorovné, odladění jednotlivých postupů montáže tak aby montáž byla co nejrychlejší a přitom v kvalitě potřebné pro bezproblémový provoz. Dále je to o připojení centrály, sestavení soupravy a otestování sjízdnosti modulů, zvláště v oblasti styků modulu. Dalá pak demontáž, zbalení a odvoz. Možná to vypadá triviálně, ale vzpomeňte si na výměnu kola u auta, to je také triviální věc pokud to děláme v klidu doma, ale úplně jinak to vypadá když k defektu dojde v dešti na nějakém málo přehledném místě, to se pak z pár triviálních úkonů stává peklo. Takže tento bod bych koncipoval jako naučení se práce s moduly na srazu, a otestování jak rychle nám tato činnost půjde, kdo je v čem jak zručný atd.

2) DDD základní proškolení - DCC není jen o osazení dekoderu do lokomotivy a sesazení zdroje, centrály a ovladače, je to především o nastavení. Já bych to viděl na základní školení ohledně základního seznámení s Multimaus a práci s ní, vysvětlení si co je to programovací CV režim a POM režim a k čemu se co používá, nastavování jednotlivých CV u lokomotivy, změny CV 1 u lokomotiv, odladění a nastavení maximální ryxchlosti u jednotlivých lokomotic - každý by si donesl nějakou lokomotivu a naučil by se nastavovat základní věci, ale i věci složitější, funkční tlačítka, křivky zpomalení a zrychlení atd. Jenom v dekodéru u lokomotiv se toho dá nastavit spousta, ale málo kdo zná možnosti nastavení, já sám přiznávám že jsem v tomto dost začátečník. Další věcí je v praxi si předvézt jak budeme vlakové soupravy ovládat, je potřeba vxřešit jak bude "myšky" k layoutu připojovat, něco málo by mělo být i o vagónech které bude potřeba přizpůsobyt ohledně vodivosti soukolí aby mohli spínat zařízení kolem trati. Myslím že toho není celkem tak málo.

3) Krajinotvorba - zde bych se přimlouval za dvě věci, první je tvorba krajiny, aplikace hlíny, setí trávy, šterkování kolejí, tvorba propustku sádrovou metodou, či metodou rytí do styroduru, případně i tvorba stromů - není nad praktickou ukázku, plus prezentace vytvořeného, přesně si ukázat a popsat postupy, jaké lepidlo kdo používá atd. Tohle by bylo asi hlavně na Martina. No a jako druhý bod bych viděl budovy, v tom je king Lubomír, takže kdyby přivezl nějakou ukázku a ukázal případně nějaké postupy, jak z papírem pracuje, jak dělá detaily, čím lepí atd.

Celkově mě to vychází obsahově na víc než jen jedno setkání.
airwar

Příspěvekod Lubomír » stř 11 kvě, 2011 9:24 am

Airwar:
Ad 2
Doteď digi nemám a nevím ani, co si mám všechno k tomu pořídit. Chci ale přejít na digi a pomocí digitálu moduly (v maximální pokrokové míře při současném stupni rozvoje poznání) ovládat, ale vždy jen do té míry, aby digitál maximálně věrně simuloval ovládání skutečné stanice. Takže vytvořit ve stanici takové závislosti, jako v reélu v dané epoše skutečně jsou. Zde si třeba myslím, že ovládat ručně přestavovanou výhybku pomocí elektromotorického přestavníku moc neodpovídá skutečnosti. Zároveň chci digitalizovat své parní mašinky 365.4, 437.0 a 52. Takže po této stránce bych opravdu radu potřeboval a vysvětlit mi to na setkání by bylo super.
Ad 3 Vysvětlit jak domečky dělám já mohu. Ovšem nevylučuji, že mé metody jsou už dávno překonané... Dělám všechno ručně, protože se mi nechce u modelaření čumět do PC...
Lubomír

Příspěvekod Lubomír » stř 11 kvě, 2011 9:29 am

Dodatek: Ovšem raději bych přišel na setkání v té fázi rozpracovanosti, jako je teď Michal v Bořeticích.
Lubomír

Příspěvekod airwar » stř 11 kvě, 2011 9:53 am

Lubomír píše:Airwar:
Ad 2
Doteď digi nemám a nevím ani, co si mám všechno k tomu pořídit. Chci ale přejít na digi a pomocí digitálu moduly (v maximální pokrokové míře při současném stupni rozvoje poznání) ovládat, ale vždy jen do té míry, aby digitál maximálně věrně simuloval ovládání skutečné stanice. Takže vytvořit ve stanici takové závislosti, jako v reélu v dané epoše skutečně jsou. Zde si třeba myslím, že ovládat ručně přestavovanou výhybku pomocí elektromotorického přestavníku moc neodpovídá skutečnosti. Zároveň chci digitalizovat své parní mašinky 365.4, 437.0 a 52. Takže po této stránce bych opravdu radu potřeboval a vysvětlit mi to na setkání by bylo super.
Ad 3 Vysvětlit jak domečky dělám já mohu. Ovšem nevylučuji, že mé metody jsou už dávno překonané... Dělám všechno ručně, protože se mi nechce u modelaření čumět do PC...

Vyhybky lze přestavovat i mechanicky, dokonce se tady na fóru dá najít mechanický zámek na přestavování vyhybek včetně klíčů, někdo už takovou modulovou stanici staví.

Pokud jde o digitalizaci mašinek, tak jedna věc ej dát tam fyzicky dekodér, u 437 a BR 52 to není problém, dávají se do patice, u 365.4 je potřeba ho připájet, musí to být dekodér s vodiči. Druhá fáze je přenastavení hodnot v dekoderu, především nastavit adresu lokomotivy, maximální a minimální rychlost, případně křivku která definuje jak se rozjíždí a zastavuje, já sám znám plno věcí teoreticky a jsem ochoten se tím doma probojovat klidně i sám, ale pokud tomu třeba Michal či někdo další rozumí víc, tak se rád poučím.

Stejně tak pokud jde o stavbu budov, ty už jsi v tom něco dokázal, tuším že i MirekTT a Tomáš (karosa) už se o něco pokoušeli, takže by jste mohli něco předvézt, porovnali by se postupy, já to třeba ještě nezkoušel, tak myslí mže by mě to do budoucna pomohlo.

Moduly na sraz by měly být sjízdné, to nepochybně. Jen jsem nadhodil témata kterých by se setkání mohla týkat, je fajn posedět, popít pivko, ale tohle by naše setkání hodně obohatilo a někam i posunulo.
airwar

Příspěvekod MirekTT » stř 11 kvě, 2011 10:57 am

No, už teď je to na minimálně týdení intenzivní školení.
Myslím, že pokud tedy k tomu blízkému setkání dojde (a já se mu nebráním a ani mu nebráním, ikdyž říkám, že je to brzy), bylo by dobré znát konkrétní program:

1)tak tedy nějaký den a místo, které si odsouhlasíme.
2)od kolika do kolika.
3)čím přesně se začne a jak dlouho to potrvá
4)co přesně a od kolika bude následovat
5)kolik lidí tam bude
6)kdo co konkrétně přinese (moduly)
7)kdo co konkrétně přinese (věci pro jízdu, ovladače, zdroje, zesilovače, kabeláž)
8.)kdo co konkrétně přinese (ostatní věci, které by se mohly na ukázku hodit, např PC nejlépe i s projektorem pro ukázku programování)
9) klidně doplňujte další body.....

Prostě bych nerad vláčel svých pět modulů + dva Michalovy na setkání, na kterém bude většina lidí pobíhat s pivem v ruce a po jakémsi setavení lejautu si tři lidi sednou k noťasu a začnou si ujasňovat známé DCC pravdy vyčtitelné z tohoto fóra.

Prostě chci plnhodnotné setkání se zcela zřejmým programem pro všechny účastníky.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod MirekTT » stř 11 kvě, 2011 11:00 am

K digitálu:

Pokud opravdu chcete školit digitál, věřte tomu, že pět a více lidí na obrazovku notebooku je už opravdu hodně, bude to chtít projektor a jednoho lektora. Pokud u toho bude víc lidí vzájemně se dohadujících, narovinu říkám, že to není nic pro mně.
Navíc jsem velkým odpůrcem předprogramovaných rozjezdových a brzdících charakteristik lokomotiv, které jsou v modulovce ovládány ručně, nemají při ručním řízení dle mně co pohledávat. Osobně se přikláním k ovládání lokomotivy vedené modulovým strojvedoucím stejným, jako v analogu tedy pohyb lokomotivy versus otočení kolečkem ovladače v poměru 1/1 (tedy varuji před tlačítkovýma myšima). Myslím, že jedině tak lze dosáhnout velmi realistického zážitku z řízení lokomotivy a strojvedoucí bude opravdu strojvedoucím konkrétního stroje, nikoliv jen předvolitel události. Ty programovací charakteristiky lokomotiv jsou dle mně dobré pro automatický počítačem řízený provoz. Ale jaksi omylem to uživatelé digitálu převzali i do ručního řízení. Mně osobně je jízda s lokomotivou se samočinnými charakteristikami velmi nepříjemná a nečiní mi to správné potěšení z jízdy. Toť můj názor.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod fulda » stř 11 kvě, 2011 11:09 am

Jenom malá technická:
rozjezdové a brzdící charakteristiky jsou definovány proto, aby modelovej "strojvedoucí" nemohl zapomínat na to, že existují konečné fyzikální vlastnosti modelovaného stroje. A správné ruční vedení má bejt takové, aby nedocházelo k doražení na brzdnou charakteristiku.
Bohužel u modelu není tak docela zřetelné zatížení stroje při rozjezdu, takže člověk má tendenci rozjet to rovnou na plnou rychlost.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod MirekTT » stř 11 kvě, 2011 11:19 am

fulda píše: takže člověk má tendenci rozjet to rovnou na plnou rychlost.

To je právě ta otázka. Co je snadnější, nacvičit si konkrétní stroj s charakteristikami, které mi podsouvá dekodér, nebo je jednodušší nacvičit ruční simulaci chování skutečného stroje?
A co z toho je uživatelsky zábavnější?
Dále je zde pak odhad brzdné dráhy. Není jednodušíí seknout točítkem k nule a předejít tak karambolu než hbitě sahat po mašince a zadržet ji ještě před nárazem či pádem, když se to neodhadne?
Co je lepší? Co je jednodušší? Co je komplikovanější za cenu rizik?

Hovoříme pořád o modulovém ježdění, debata neplatí pro domácí činnost.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Tomas_C. » stř 11 kvě, 2011 11:24 am

MirekTT píše:
fulda píše: takže člověk má tendenci rozjet to rovnou na plnou rychlost.

To je právě ta otázka. Co je snadnější, nacvičit si konkrétní stroj s charakteristikami, které mi podsouvá dekodér, nebo je jednodušší nacvičit ruční simulaci chování skutečného stroje?
A co z toho je uživatelsky zábavnější?
Dále je zde pak odhad brzdné dráhy. Není jednodušíí seknout točítkem k nule a předejít tak karambolu než hbitě sahat po mašince a zadržet ji ještě před nárazem či pádem, když se to neodhadne?
Co je lepší? Co je jednodušší? Co je komplikovanější za cenu rizik?

Hovoříme pořád o modulovém ježdění, debata neplatí pro domácí činnost.

Mirku dle mě je lepší sžít se strojem...a předvídat....a ono nozové zastavení....to je přeci snadné...zastavíš bud všechny hned nebo jeden konkrétní stroj hned...ale to už je právě ono nastavení dekodéru...
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod Tomas_C. » stř 11 kvě, 2011 11:32 am

Jo a taky si myslím, že by toho bylo možná moc na jeden den....možná by stačilo jen takové krajinotvorné tvoření....i když bych rád prakticky pospojoval moduly a vyskoušel sjízdnost právě na oněch rozhraních....a jak píše airwar jde hlavně o to získat praktické zkušenosti spojené s domluvou smontováním propojením zapojením centraly...není nutné ani tahat všechny moduly... mě se to jeví jako reálné to setkání....pokud, ale bude ona konzumace piva větší než obvykle pak už by ono přeřvávání hrozilo...a to už bych nerad....ad poslední sraz... :roll:
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod MirekTT » stř 11 kvě, 2011 11:40 am

A pak je třeba vycházet ještě z jedné nepodstatné skutečnosti. Při společných modulových setkáních budu nejspíše pracovat jako výpravčí ve své stanici, neboť plánuji její mechanické ovládání. Tedy nejspíš nebudu jezdit :mrgreen:
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

PředchozíDalší

Zpět na Moduly