Kuehn-modell 372 ČD

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Kuehn-modell 372 ČD

Příspěvekod vorech » čtv 28 dub, 2011 1:09 pm

No ve finále to tu padlo už několikrát, když model bude perfektní, tak si rádi počkáme.
Já mám kolejiště pořád rozpracované, takže mi to zas až tak nevadí:-)
Brejle od Roca máte včas a jste naštvaní, že je jaký je. Prostě nemůžeme mít vše :lol:
epocha V, VI DCC v TT
vorech

Příspěvekod ef605 » čtv 28 dub, 2011 6:18 pm

Zdravím,

mě osobně prodlužování termínu vadí. Když někdo ohlásí novinku v roce 2010 a dodá ji až v roce 2011 po více jak roce, tak jsem z toho otráven. Možná, že nejsem ten pravý fanda železnice, ale jsem z dodacích lhůt tak otráven, že přestávám objednávat protože mě to prostě čekat tak dlouhou dobu nebaví a peníze používám na jiné věci. Minulé roky jsem objednával cca 20.000 Kč za rok. Tento rok 0,-.
K omluvám dodavatelů za posouvání termínu. Když dostanu od svého ředitele úkol musí být splněn v termínu bez ohledu na to jestli jsme velká nebo malá firma, pokud splněn nebude končím. Nic víc k tomu nebudu dodávat.
Modelová železnice je krásný koníček.
ef605

Příspěvekod radekkrupka » ned 01 kvě, 2011 5:16 pm

ef605 píše:mě osobně prodlužování termínu vadí. Když někdo ohlásí novinku v roce 2010 a dodá ji až v roce 2011 po více jak roce, tak jsem z toho otráven.

Rozumím tomu tedy tak, že když se na trhu (konečně) objeví nějaký pěkný model, který má rok zpoždění, tak si ho prostě nekoupíš? No taky způsob protestu :)
radekkrupka

Příspěvekod ef605 » ned 01 kvě, 2011 6:11 pm

Model mám už rok závazně objednán. Taktéž brejlovce od téže firmy. Jen jsem chtěl říci svůj osobní pocit. Nemám potřebu protestovat. V mém případě dochází k odklonu do modelové železnice jako koníčku. Třeba se situace změní.

P.S. byl jsem jedem z prvních který byl nadšen z počinu firmy Kuehn vyrábět 372 ČD viz forum.
ef605

Příspěvekod Tom120 » pon 02 kvě, 2011 6:09 pm

Když to tu tak řešíte, tak já mám tuto lokomotivu závazně objednanou od 13.12.2009. Měla být dodána asi v únoru 2010. A z toho čekání jsem taky značně znechucen. :? Platí to i o rychlíkových vozech - původně listopad, teď mam jen I. třídu a zbytek? :x Ačkoli mám od Kuehna i set nákl. vozů a zpracování je skvělé, jen tak od f. Kuehn něco objednávat nebudu. Až to bude skladem (u výrobce), pak objednám.
http://tatra-page.kx.cz

TT - Analog V/VI ep.
Tom120

Příspěvekod DS Model » pon 02 kvě, 2011 6:32 pm

Ahoj,
ano, to je taky řešení. Já jsem už jednou tady na některém vlákně psal, k čemu jsou výrobcům dobré předobjednávky. Samozřejmě, chtějí prodat a nechtějí prodělat. To je jasné. Ale! co je neméně důležité, potřebují znát alespoň přibližně, kolik čeho vyrobit a jestli je o produkt vůbec zájem. Jestliže se velká část z nás k výrobcům otočí zády a řekne si to samé, co předchozí přispěvatel, dojde k tomu, že své modely dostanou pouze ti, kteří si předobjednali + cca 10-15% váhajících. A zbytek máte smůlu. Počkáte si na další výrobní sérii, která se bude vyrábět až podle došlých objednávek.. Bude z toho mít radost výrobce? Nebude. Ale vy taky ne. A paradoxně, potrestáte sami sebe.
Příklad. Spousta lidí čekalo na novou Rosničku. Když konečně přišla na trh, velmi rychle se rozprodala a doobjednat už lze pouze až s další sérií. Ano, jde ještě sehnat na aukru od některých rádobyprodejců, ale to si riskne málokdo.
Já za sebe říkám...ano, jsem velmi nedočkavý na každý nový model a musím ho mít jako první :-) a když už ho jednou objednám a výrobce nedodrží termín, nebudu se chovat jako umíněnej malej kluk (docela sranda, když si člověk uvědomí, o čem si tady píšem :-) ) a nebudu objednávku rušit, protože model bude o rok později. Postrádá mi to smysl. Protože ten model prostě chci!! :oops:

sem se zase nechal unýst :-)

Vážení, je to na každém. Pokud máte někdo pocit, že zrušíte objednávku a nebo nebudete předobjednávat, je to váš boj.
Mimochodem, víte že Tillig nebude vyrábět dvě z ohlášených novinek, protože se mu na ně nesešly předoobjednávky?? Zapomeňte na to, že někdo bude vyrábět na sklad. Ta doba je už dávno pryč.

Ahoj

David S.
DS Model

Příspěvekod MOL » pon 02 kvě, 2011 6:50 pm

Ds model: Doufám že to nebudou 1216 a traxxy, to by mě trefilo...
MOL

Příspěvekod DS Model » pon 02 kvě, 2011 6:56 pm

MOL píše:Ds model: Doufám že to nebudou 1216 a traxxy, to by mě trefilo...

neboj. Jde o 02888 a 01590.

ds
DS Model

Příspěvekod Colonel32 » pon 02 kvě, 2011 7:07 pm

A to jsou které vozy/lokomotivy? Prolistoval jsem letošní novinkovej katalog, ale na žádné z těch čísel jsem nenarazil.
Colonel32

Příspěvekod Tom120 » pon 02 kvě, 2011 7:13 pm

DS Model píše:... Jestliže se velká část z nás k výrobcům otočí zády a řekne si to samé, co předchozí přispěvatel, dojde k tomu, že své modely dostanou pouze ti, kteří si předobjednali + cca 10-15% váhajících. A zbytek máte smůlu. Počkáte si na další výrobní sérii, která se bude vyrábět až podle došlých objednávek.. Bude z toho mít radost výrobce? Nebude. Ale vy taky ne. A paradoxně, potrestáte sami sebe.

Tak to samozřejmě není pravda ... Jestli má někdo smůlu, je to výrobce, jehož obchodním záměrem je výroba a prodej modelů, nikoli zákazník! Chtít předobjednávky a pak odkládat termíny je prostě od výrobců prasárna! Kolik čeho mají vyrobit je věc marketingového oddělení, průzkumu trhu a reakce na objednávky I. série a průběžného doplňování skladu. To, že se k tomu přistupuje tak, že se vyrobí, co si někdo závazně objedná a pak má zákazník smůlu je pouze pěkné vydírání, pramenící z nekonkurenčního prostředí. Neznám další podobné výrobky, které by se museli nejprve závazně objednat a pak až s několikerým odkladem se výrobce uráčil něco dodat. Takle to fungovalo před 20ti a více lety. A vtip je v tom, že to není ani u modelářství. Např. firma PIKO dodává Herkulesy, Taurusy a vozy normálně. Mám od ní (v TT) mnoho výrobků a nikdy jsem nedělal žádnou předobjednávku! Je to pouze o neschopnosti Kuehna. A koncového zákazníka opravdu nezajímají problémy s jeho subdodavateli. To si má patřičně ošetřit. Když si objednám Škodu Octavii, tak je také stanoven nějaký termín výroby a u mnoha firem se jeho nedodržení rovná odstoupení od smlouvy. A můžou se 10x ohánět nedodanejma komponentama. Toť k fungování tržní ekonomiky.

PS: Co se mne týče, objednávku jsem nezrušil (ani jí rušit nehodlám), ale nebudu dále přistupovat na nějaké předobjedávky. HOWGH!

TT - Analog V/VI ep.
Tom120

Příspěvekod Donatelli » pon 02 kvě, 2011 7:15 pm

Tak to asi špatně hledáš :D , jedná se o set vozů FS na straně 51 - kat. číslo 01590 a o Desiro ŐBB " Zukunft auf Schiene" na straně 52 - kat. číslo 02888. Vše v novinkách pro rok 2011
Donatelli

Příspěvekod Donatelli » pon 02 kvě, 2011 7:23 pm

No bohužel je to tak jak píše DS. Výrobce vyrobí pouze to na čem má jistotu že vydělá nebo se mu minimálně vrátí náklady. Když to obrátím ke Škodovce, pročpak asi přestali dělat Fabii v provedení sedan? Protože je nikdo nechtěl. Je mi líto, že to tak je, ale musím se s tím smířit. Navíc Kuehn vyrábí ve stejné továrně jako valná většina a kdo je větší ( silnější ) vyhrává. Bohužel je to tak....
Donatelli

Příspěvekod DS Model » pon 02 kvě, 2011 7:26 pm

Tom120 píše:
DS Model píše:... Jestliže se velká část z nás k výrobcům otočí zády a řekne si to samé, co předchozí přispěvatel, dojde k tomu, že své modely dostanou pouze ti, kteří si předobjednali + cca 10-15% váhajících. A zbytek máte smůlu. Počkáte si na další výrobní sérii, která se bude vyrábět až podle došlých objednávek.. Bude z toho mít radost výrobce? Nebude. Ale vy taky ne. A paradoxně, potrestáte sami sebe.

Tak to samozřejmě není pravda ... Jestli má někdo smůlu, je to výrobce, jehož obchodním záměrem je výroba a prodej modelů, nikoli zákazník! Chtít předobjednávky a pak odkládat termíny je prostě od výrobců prasárna! Kolik čeho mají vyrobit je věc marketingového oddělení, průzkumu trhu a reakce na objednávky I. série a průběžného doplňování skladu. To, že se k tomu přistupuje tak, že se vyrobí, co si někdo závazně objedná a pak má zákazník smůlu je pouze pěkné vydírání, pramenící z nekonkurenčního prostředí. Neznám další podobné výrobky, které by se museli nejprve závazně objednat a pak až s několikerým odkladem se výrobce uráčil něco dodat. Takle to fungovalo před 20ti a více lety. A vtip je v tom, že to není ani u modelářství. Např. firma PIKO dodává Herkulesy, Taurusy a vozy normálně. Mám od ní (v TT) mnoho výrobků a nikdy jsem nedělal žádnou předobjednávku! Je to pouze o neschopnosti Kuehna. A koncového zákazníka opravdu nezajímají problémy s jeho subdodavateli. To si má patřičně ošetřit. Když si objednám Škodu Octavii, tak je také stanoven nějaký termín výroby a u mnoha firem se jeho nedodržení rovná odstoupení od smlouvy. A můžou se 10x ohánět nedodanejma komponentama. Toť k fungování tržní ekonomiky.

PS: Co se mne týče, objednávku jsem nezrušil (ani jí rušit nehodlám), ale nebudu dále přistupovat na nějaké předobjedávky. HOWGH!

Spousta indiánů byla umučenejch jenom proto, že se drželi své pravdy. Pletete tu hrušky s jablkama a porovnáváte neporovnatelné. Nemáte ani tucha, co to obnáší dnes vyrábět v konkurenčním prostředí modely na solidní úrovni za přijatelný peníz. Ano, když budu mluvit za sebe, můžu si pořídit marketingové oddělení a spoustu manažerů na všechny možné tabulky. Ale garantuju Vám, že stejně nevyrobím včas a nebo za ty samé peníze.
HOWGH!!
:D :D
ds
DS Model

Příspěvekod Tom120 » pon 02 kvě, 2011 7:45 pm

Donatelli píše:... Když to obrátím ke Škodovce, pročpak asi přestali dělat Fabii v provedení sedan? Protože je nikdo nechtěl. Je mi líto, že to tak je, ale musím se s tím smířit. ...

A tím jste si sám odpověděl. Škodu Fabii přestali dělat protože o ní nebyl zájem. Je to případ 372 ČD?

DS Model píše:... Ano, když budu mluvit za sebe, můžu si pořídit marketingové oddělení a spoustu manažerů na všechny možné tabulky. Ale garantuju Vám, že stejně nevyrobím včas a nebo za ty samé peníze.

Nechcete mi snad tvrdit, že Kuehn si nedělá průzkum trhu než investuje do tvrby CAD modelu (ano, ani to neni zdarma), nepoptá dodavatele (na mnoho věcí je třeba závazně uzavřít rámcovou smlouvu), nezadá vyrobu "kopyt", a místo toho to hned dá prodejcům a počká kolik bude objednávek? A podle čeho stanoví cenu, když u modelu předpokládám většinu nákladů tvoří FIXNÍ náklady? Už od začátku musí vědět kolik toho asi vyrobí, jaký jsou přibližný náklady (to se jen tak odhadnout nedá - zejména proto, že u mnoha věcí se to nakonec zkomplikuje - skutečná výroba neni CAD simulace). A ne do něčeho investovat (čas a peníze) a pak říct: "Udělalo se málo předobjednávek, tak to se mi nevyplatí něco dělat." Ale pobavil jste mne. :D

PS: Tím netvrdím, že je něco vyrobit (zvláště v dnešní době) lehké, ale tvrdím, že chtít předobjednávky a následně nedodržovat termíny (a vlivem kurzovních změn, změn DPH, atd. i cenu) je vůči zákazníkům prostě prasárna. 8)

TT - Analog V/VI ep.
Tom120

Příspěvekod Donatelli » pon 02 kvě, 2011 8:01 pm

Možná jsem to napsal špatně. Případ Bastarda ( ale i jiných modelů i od jiných výrobců ) spočívá v tom, že se jich udělá počet objednávek + 5-10% navíc. Výrobce si spočítá jestli se mu vyplatí do toho jít a pokud ano tak půjde, pokud ne tak pešek. Prostě to nevyrobí. Pokud je zájem o model větší než počet vyrobených ( a ve valné většině i objednaných ) kusů, čeká se až se sejde další dostatečné množství objednávek pro další sérii ( viz pošťák ČSDTillig kat. číslo 13892, ale i jiné ). Proto DS píše o tom, že se trestáme samy. Máme 3 možnosti. Předobjednávka, nebo loterie že na mě zbyde něco z těch 5-10% navíc, nebo mám smůlu a budu doufat že to ještě udělají. A nebo vlastně taky nekoupit vůbec, to je taky varianta.
Výrobci "kašlou" na zákazníky. Je zajímají jenom naše chechtáky a vlastní zisk. Klidně budou dělat modro zelený pendolino, když bude mít objednávku ( a ještě lépe zálohu ) na milion kusů. Hlavně aby z toho vytřískali co nejvíc pro vlastní kapsu. Zákazník je jenom prostředek k tomu jak toho dosáhnout.
Donatelli

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)