depo201 píše:Jestli má mít podélná výztuha 46mm stejně jako díl který ponese trať, jak velká bude díra pro čtvercovou nohu 20x20, vydrží to materiál, bude to ještě pevné?
Podélnou výztuhu jsem namaloval širokou vždy 60 mm ale počítám, že bude širší aby tam bylo minimálně 40mm plného materiálu celkem kolem otvoru (nejlépe tedy 20 + 20) Další věcí je že můžeš překližku v tom zůženém místě vystužit tak že k ní přilepíš tu zadní část držáku (ta co je ze dvou plátů 10 mm překližky, plus se dá dát výztuž která spojí spodek s vrškem a s držákem viz nákres dva. Počítám že tohle otestuji až budu mít jeden modul doma, pevnost je podle mě hlavní preference které bych se držel, radějí předimenzovaný modul a několik desítek gramů navíc, než poddimenzovaný modul a opravovat problémy.
romino píše:Teda tu to riadne žije

. Ak môžem, tak mám dve poznámky:
- nohy - určite rovnaké ako na rovné moduly, stanice a vlastne všetko pokiaľ sa dá. Najhoršie je potom to hľadanie čo k čomu patrí a v prípade sklerózy a zabudnutí sa dá nahradiť z iného modulu.
- výroba modulov - predčasom tu mal niekto nápad s frézovaním podľa šablony. Už ste ho zavrhli? Mne sa zdá ako dobrý, dať vypáliť (za drahšie peniaze) jednu šablonu, ktoré môže byť neskôr tiež modul, a potom už len samodomo (lacne) podľa nej frézovať ďalšie. Neviem teda či máte vhodné priestory, ale ja napr. už pokukujem po nejakej lacnej vrchnej fréze. Už toľko krát by sa mi hodila, ale až teraz mám dôvod ju naozaj zháňať.
Kupovat drahé nástroje a dělat si věci doma je vždy potřeba zvážit zda to má smysl a zda se to vyplatí, jak psal Mirek potřebuješ frézu, frézku, prostor a obecně platí že z nejlevnějším řešením si nevystačíš, to co nabízejí různé hobymarkety v cennách kolem tisíce korun je nářadí pro hobíka co za den udělá čtyři díry, nebo odfrézuje jedno čelo, na několikahodinovou práci to není dimenzované. Další věc kterou musiš zohlednit je čas, ono pokud nařezání překližky a frézování jednoho čela zabere 20-30 minut, tak si přišti alespoň 100 kč za práci. Mě např. dal jeden kamaradád zababovák návrh na frézovaná čela, přestalo to být zajímavé v momentě kdy jsem zjistil, že to je o cca. 20% dražší než to co pálíme. Mirek zkoušel doma frézovat pražce, na pár pražcích odepsal frézu a kvalita nebyla nic moc.
Osobně bych se do výroby "doma" pustil pokud bych na to měl špičkové vybavení, což nemám protože je to mimo mou profesi, dělat to v hobby podmínkách je rasovina.
lachttan.bastr píše:Tak jsem se to snažil přečíst celé. No večer jsem u toho usnul, takže mi možná něco uniklo. Byla zmiňovaná podpora od Zababova. Myslím, že nemá cenu nic vymýšlet a ctít jejich normu. Čela jsou jasná. Délka je volná, většinou kolem metru, aby se dalo běžně vozit autem. Má-li někdo stěhovák z ŠM, klidně i pětimetrovku. Hirschman je sice dražší, ale ukažte mi lepší za stejnou cenu. To je zkušenost. Nebo si ve Slunečnici dáváte jen malou sedmičku? Já radši 11°z Olteca

. Jinak bych asi pod r 1000 nešel a zůstal bych v 15° rastru. 45 = 3 x 15

. Vyhybky EW3. Ovládání dle tvůrce, ale samozřejmostí je pólování srdcovek. Viděl jsem to i ručně na táhla spřažená s přepínači.
Moje obloukové moduly jsou ve tvaru lichoběžníku, neplést s lichokopytníkem, 1115/905 x 400. Základ, na něm z hranolků "spodek" v 40. "Svršek" tvořen korkem 3mm a Flexi od Tilliga.
Myslím, že tohle zvládne kde kdo. Terén se upraví podle profilu čel.
Neboj náš cíl je jít dle norem Zababova, a být 100% kompatibilní, moduly chceme zadávat sami, prioritou je kompletnost řešení, kvalita a cena, což se myslím podařilo dobře skloubit u rovného modulu. A vždy hledáme nejlepší a nejfunkčnější řešení. Rovinný modul můžeš shlédnout zde
http://www.tomashora.cz/2011_04_04_stav ... ho-modulu/, a jen pro info, zababov nabízí méně kvalitní modul, bez noh, držáků a konektorů a za cenu min. o 10% vyšší. Takže zatím s tím co kluci dali dohromady vládne spokojenost.
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století