Moduly Brno

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: MODULY_TT_ BRNĚNSKO

Příspěvekod MirekTT » stř 13 dub, 2011 5:51 pm

depo201 píše:Jestli má mít podélná výztuha 46mm stejně jako díl který ponese trať, jak velká bude díra pro čtvercovou nohu 20x20, vydrží to materiál, bude to ještě pevné?

Pevné to bude i třeba když to bude jen centimetr silný hranolek. Válčil bych o jinou věc. Jestli díra pro nohu 20x20 vyjde do šířky profilu 46mm tak, aby nevyšla moc k jednomu, nebo ke druhému kraji, ale doprostřed. Díra, pokud bude pálená, může také mít čtvercový průřez jen o málo větší, než noha samotná. Držák by měl jít ale posouvat protože bude chycen pouze k čelní straně (a oběma příčným výztuhám) nikoliv k bočnici. Já bych se toho nebál. Jde jen o délku nohy. V nejhorším lze udělat větší šířku profilu výztuhy, záleží, jak to vyjde výkresově. Cena přidaného materiálu navíc zde roli nehraje. Já se bojím hmotnosti.

:arrow: romino: Frézování je bezpochyby dobré, pokud máš kvalitní nejlépe kovovou šablonu, prostory a nářadí (hlavně dobré odsávání, i pro malou frézku) Jenže je to pracná piplačka, kde je dobré mít na dosah brusírnu i dodavatele fréz. Pro domácího kutila s vybavenou dílnou je to dobrá cesta. Pro výrobu vícekusých seriíí už to zaměstná člověka s profi nářadím na plný úvazek. Do bytu o tom vůbec nepřemýšlej.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod airwar » stř 13 dub, 2011 8:38 pm

depo201 píše:Jestli má mít podélná výztuha 46mm stejně jako díl který ponese trať, jak velká bude díra pro čtvercovou nohu 20x20, vydrží to materiál, bude to ještě pevné?

Podélnou výztuhu jsem namaloval širokou vždy 60 mm ale počítám, že bude širší aby tam bylo minimálně 40mm plného materiálu celkem kolem otvoru (nejlépe tedy 20 + 20) Další věcí je že můžeš překližku v tom zůženém místě vystužit tak že k ní přilepíš tu zadní část držáku (ta co je ze dvou plátů 10 mm překližky, plus se dá dát výztuž která spojí spodek s vrškem a s držákem viz nákres dva. Počítám že tohle otestuji až budu mít jeden modul doma, pevnost je podle mě hlavní preference které bych se držel, radějí předimenzovaný modul a několik desítek gramů navíc, než poddimenzovaný modul a opravovat problémy.

romino píše:Teda tu to riadne žije :D. Ak môžem, tak mám dve poznámky:
- nohy - určite rovnaké ako na rovné moduly, stanice a vlastne všetko pokiaľ sa dá. Najhoršie je potom to hľadanie čo k čomu patrí a v prípade sklerózy a zabudnutí sa dá nahradiť z iného modulu.
- výroba modulov - predčasom tu mal niekto nápad s frézovaním podľa šablony. Už ste ho zavrhli? Mne sa zdá ako dobrý, dať vypáliť (za drahšie peniaze) jednu šablonu, ktoré môže byť neskôr tiež modul, a potom už len samodomo (lacne) podľa nej frézovať ďalšie. Neviem teda či máte vhodné priestory, ale ja napr. už pokukujem po nejakej lacnej vrchnej fréze. Už toľko krát by sa mi hodila, ale až teraz mám dôvod ju naozaj zháňať.

Kupovat drahé nástroje a dělat si věci doma je vždy potřeba zvážit zda to má smysl a zda se to vyplatí, jak psal Mirek potřebuješ frézu, frézku, prostor a obecně platí že z nejlevnějším řešením si nevystačíš, to co nabízejí různé hobymarkety v cennách kolem tisíce korun je nářadí pro hobíka co za den udělá čtyři díry, nebo odfrézuje jedno čelo, na několikahodinovou práci to není dimenzované. Další věc kterou musiš zohlednit je čas, ono pokud nařezání překližky a frézování jednoho čela zabere 20-30 minut, tak si přišti alespoň 100 kč za práci. Mě např. dal jeden kamaradád zababovák návrh na frézovaná čela, přestalo to být zajímavé v momentě kdy jsem zjistil, že to je o cca. 20% dražší než to co pálíme. Mirek zkoušel doma frézovat pražce, na pár pražcích odepsal frézu a kvalita nebyla nic moc.

Osobně bych se do výroby "doma" pustil pokud bych na to měl špičkové vybavení, což nemám protože je to mimo mou profesi, dělat to v hobby podmínkách je rasovina.

lachttan.bastr píše:Tak jsem se to snažil přečíst celé. No večer jsem u toho usnul, takže mi možná něco uniklo. Byla zmiňovaná podpora od Zababova. Myslím, že nemá cenu nic vymýšlet a ctít jejich normu. Čela jsou jasná. Délka je volná, většinou kolem metru, aby se dalo běžně vozit autem. Má-li někdo stěhovák z ŠM, klidně i pětimetrovku. Hirschman je sice dražší, ale ukažte mi lepší za stejnou cenu. To je zkušenost. Nebo si ve Slunečnici dáváte jen malou sedmičku? Já radši 11°z Olteca :) . Jinak bych asi pod r 1000 nešel a zůstal bych v 15° rastru. 45 = 3 x 15 :D . Vyhybky EW3. Ovládání dle tvůrce, ale samozřejmostí je pólování srdcovek. Viděl jsem to i ručně na táhla spřažená s přepínači.

Moje obloukové moduly jsou ve tvaru lichoběžníku, neplést s lichokopytníkem, 1115/905 x 400. Základ, na něm z hranolků "spodek" v 40. "Svršek" tvořen korkem 3mm a Flexi od Tilliga.

Myslím, že tohle zvládne kde kdo. Terén se upraví podle profilu čel.

Neboj náš cíl je jít dle norem Zababova, a být 100% kompatibilní, moduly chceme zadávat sami, prioritou je kompletnost řešení, kvalita a cena, což se myslím podařilo dobře skloubit u rovného modulu. A vždy hledáme nejlepší a nejfunkčnější řešení. Rovinný modul můžeš shlédnout zde http://www.tomashora.cz/2011_04_04_stav ... ho-modulu/, a jen pro info, zababov nabízí méně kvalitní modul, bez noh, držáků a konektorů a za cenu min. o 10% vyšší. Takže zatím s tím co kluci dali dohromady vládne spokojenost.
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod airwar » čtv 14 dub, 2011 12:07 pm

První výkresy ukládám do složky ve svých stránkách, večer snad dodělám zbytek:

http://www.tomashora.cz/soubory/r1000-45st/zebro.pdf
http://www.tomashora.cz/soubory/r1000-4 ... _trate.pdf
airwar

Příspěvekod lachttan.bastr » čtv 14 dub, 2011 2:07 pm

airwar píše:První výkresy ukládám do složky ve svých stránkách, večer snad dodělám zbytek:

Jo, přesně takhle jsem to myslel. Nosník tratě se dá klidně přerušit, bočnice to udrží, a máme most. Pravda nesmí se to s délkou přehánět, to bych řešil později. Budu muset častěji do Slunečnice, protože do PC kreslit/vkládat neumím.
Velikost středu = TT = Top Technik = vrchol techniky!
lachttan.bastr

Příspěvekod depo201 » čtv 14 dub, 2011 3:27 pm

airwar píše:První výkresy ukládám do složky ve svých stránkách, večer snad dodělám zbytek:

Tome, to je přesně to co potřebuju k poptávce. :)

Z tabule vyjde cca 6-8 obloukových modulů (odhadem) , promyslete si, kolik z vás by o to mělo zájem.

Já určitě nic, dám dokupy max 4m rovné trati ve dvou přepravních boxech 1020x400x540 do svého auta.

Z toho jeden box zaberou Bořetice, další jeden metr návěstní moduly + přejezd. a téměř konec :)
depo201

Příspěvekod MirekTT » čtv 14 dub, 2011 5:27 pm

depo201 píše: promyslete si, kolik z vás by o to mělo zájem.

No já tisícovku poloměr neužiju vůbec. Leda až budu hotov se vším doma a dostanu chuť stavět pouze setkávací moduly. Spíše bych potřeboval 4ks rovných 80cm, ale netraťových, staničních, na ty Pavlovice. A cca 60ks držáků s nohama, ale to nekvaltuje.

Jinak tímto způsobem mám komplet rozkreslenej ten obloukovej R1000/30st rovné boky bez prsou. Ale nemám to tak hezky, jak Tomáš :? . Stejně ho neupotřebíme. Ty oblouky vyřešily hodně dohadů. Jen já budu na setkáních výjimkou s těmi mými hranatýmy zatáčkami, ehm....oblouky. :D
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Tomas_C. » čtv 14 dub, 2011 6:17 pm

depo201 píše:
Z tabule vyjde cca 6-8 obloukových modulů (odhadem) , promyslete si, kolik z vás by o to mělo zájem.

No Michale já určitě ty dva již dříve objednané...R1000/45, podotýkám, že jsem ten kterej to užije jen na setkání...
V tento spolek věřím , že bude mít budoucnost a že přijdou nový ,schopní a spolehlivý jedinci...sám bych toužil po nějaké staničce nejlépe odbočné...a nejsem sám...
ale to až později...
takže chci ty dva s výhledem na další dva oblouky stejných parametrů...ale to ted nedokážu slíbit...přeci roční rozpočet není jen na moduly...
Takže nám přeji ať se daří...
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod depo201 » čtv 14 dub, 2011 6:27 pm

já bych taky klidně další rád přidal, ale jak jsem psal jinde, přijde čas, kdy budem na ježdění potřebovat nějaký kumbál za babku, kde to bude přístupné každý den a kde se budeme pravidelně scházet :)

Předpokládám, že pro setkání to má většina lidí. Já si doma na Bořeticích můžu zaposunovat a maximálně shazovat šraňky up and down :D

Ale není všem dnům konec :!:
depo201

Příspěvekod airwar » čtv 14 dub, 2011 6:57 pm

depo201 píše:

Tome, to je přesně to co potřebuju k poptávce. :)
Já určitě nic, dám dokupy max 4m rovné trati ve dvou přepravních boxech 1020x400x540 do svého auta.
Z toho jeden box zaberou Bořetice, další jeden metr návěstní moduly + přejezd. a téměř konec :)

Nemusíme nutně udělat jenom obloukové moduly, krom toho já bych rád připravil i r700/45st a tu bych asi jednu vzal, taky plánuji tu staničku, ale to bude spíš klasické formátování, ale když vybude překližka ..., a taky bych potřeboval speciální čelo, rozměr cca. 40x40 cm na něm klasické normo otvory + otvor na tunel :mrgreen: , to si namaluji a až se bude pálit (nebo řezat vodním paprskem) tak bych byl rád kdyby se to tam přihodilo, tvoji SZ jsem dostal, www stránky našel, oni píšou že v Brně řežou vodou, no podle vzhledu řezu by to odpovídalo (není to černé), musím jím napsat v jakém formátu berou data a ty nachystám, tudíž řezání pak je o nahrání dat do CNCčka.

Zkusím to připravit co nejdřív, doufám že do konce týdne budou všechny výkresy, ale taky nemám nafukovací čas.
airwar

Příspěvekod Tomas_C. » pát 15 dub, 2011 11:56 am

Už se těším jak tohle v Bořeticích nevykřižujeme...
...tak jsem to nevydržel a jen tak položil koleje a zajímalo mě jak se bude na dvou metrech vyjímat...

IMG_4629.jpg
IMG_4629.jpg (75.98 KiB) Zobrazeno 4345 krát
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod milan ferdián » pát 15 dub, 2011 12:05 pm

Kluci,proč vaše moduly mají plné dno.Je to zbytečné,jestliže není v projektu most. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod mnitka » pát 15 dub, 2011 12:35 pm

Kluci,proč vaše moduly mají plné dno.Je to zbytečné,jestliže není v projektu most.

Plné dno je iniciativou jednotlivců. Důvodem je ochrana polystyrenového terénu proti poškození ze spoda.
mnitka

Příspěvekod airwar » pát 15 dub, 2011 12:54 pm

Tomas_C. píše:Už se těším jak tohle v Bořeticích nevykřižujeme...

Netrap ho, nebo bude muset Michal do Bořetic dodělat další vsuvnej metrovej modul s dvoukolejkou :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
airwar

Příspěvekod depo201 » pát 15 dub, 2011 1:00 pm

...tak jsem to nevydržel a jen tak položil koleje a zajímalo mě jak se bude na dvou metrech vyjímat...

To bych raděj zpusobil nehodu na přejezdu, než toto pustit do Bořetic :mrgreen:
depo201

Příspěvekod Tomas_C. » pát 15 dub, 2011 1:07 pm

milan ferdián píše:Kluci,proč vaše moduly mají plné dno.Je to zbytečné,jestliže není v projektu most. :wink:

Ano není to standard... jen jsem to tak chtěl a navíc na tom sníženém modulu bude malý kamenný propustek tak akorát pro traktor...
depo201 píše:

To bych raděj zpusobil nehodu na přejezdu, než toto pustit do Bořetic :mrgreen:

Neboj Michale vykřižujem...ale dva takový už nee...
stejně to epochiálně nezapadá...
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

PředchozíDalší

Zpět na Moduly