MirekTT píše:Já jsem měl včera večer ohledně modulů obsáhlý telefonát s Ferdou (jeho mobilní operátor ho musí mít hodně rád

)
..a..
obloukový modul má následující nevýhody:
-nejde k ničemu přilípnout, respektive nejde k němu nic přilípnout. Může se zkrátka stát, že někdo fakt bude chtít využít roh místnosti a bude k modulu chtít přilípnout z boku rozšiřovací "přímodul", a to na obloukový profil půjde hodně blbě.
-bezesporu náročná výroba, jak na materiál, tak na sestavení.
-skladování na boku jen na kratší bočnici, respektive jen na hranách čel.
- pak je zde patrně potřeba dvou podélných výztuh nad sebou a v té spodní dokonce výřezy pro držáky nohou. Doporučuji se s tímto řešením velmi rychle rozloučit.
Nevýhod u oblouků je moc na to, aby se to dalo vyrábět byť jen v malých sériích. Buď budeme celou výrobu zajišťovat sami se vším všudy, nebo modul musí být sestaven z produktů formátovací pily. Ta jak známo neumí oblouky ani výřezy.
Pak mám spoustu připomínek i k hranatým prsatým a bezprsým obloukovým modulům, ale teď už musím běžet.
Moje obecná životem nabytá zkušenost je že každá vždy chválí to svoje, kdo má Nokii nedá dopustit na Nokii, kdo má něco jiného Nokii by nikdy nechtěl, stejně tak majitélé vozů škoda své vozy chválí, a pro ty kdo mají jiný vůz je auto se značkou Škoda šrot a vůz pro socky.
Co mě z toho plyne je, že není možné dogmaticky brát v potaz jen jeden názor, co jsem prošel web tak všechna řešení se používají a všechna řešení jsou použitelná, každé má své výhody či nevýhody. Pokud bych měl reagovat na připomínky tak já bych to viděl takto:
- pokud chce někdo něco k zatáčce z vnějšku připojovat vzdy bude muset mít nějaký špešl modul k tomu uzpůsobený, to je kusová zakázka speciálního modulu, těm se stejně při některých řešeních krajiny nevyhneme - mosty s hlubším údolím, tunely atd.
- náročnost je relaticní, já to konzultoval včera večer s klukem co dělá jako stolař, staví sánky pro veletrhy, stavěl i prezentaci pro světovou výstavu a ten mě řekl že obloukové věci jsou pro stolaře běžná věc a dají se i s domácím vybavením udělat celkem kvalitně, naproti tomu řez překližky pod jiným než 90 stupńuvým úhlem může být problém, a to i z hlediska pevnosti té překližky, je to lepená materíál a může to mít sklony se při šikmém řezu třpit, šroub ve spoji to může nerovnoměrně namáhat a podobně, dále přesná sestavitelnost jiného něž pravého úhlu je noční můra.
- skladování na boku - tak jistěš to je problém, takže bud´to skladovat na plocho a nebo v jednoduchém přípravku
- dvě výztuhy nad sebou jsou problém? Proč? Jistě ve spodní váztuze musí bát otvor, ane na modulu už pár otvorů máme, především na čelech, pokud to není problém tam proč by byl problém otvor ve výztuze?
- obecně obloukové řezy - i s klasickým hranatým bezprsím modulem se tomu nevyhneme, minimálně nosník pod kolejí musí být obloukový.
PS: mám takové nutkání si jeden takový modul doma sám postavit, abych posoudil jak moc je to náročné z hlediska výroby a sestavitelnosti, no uvidíme ...
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století