Moduly Brno

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: MODULY_TT_ BRNĚNSKO

Příspěvekod Tomas_C. » pon 11 dub, 2011 2:27 pm

uherjara píše:
Rád pomůžu :) . Uvažoval jsem, že bych se k Vám přidal, do Brna to mám kousek, ale vše končí u peněz a času :cry: . Manželka je na mateřské ale po odpolednech chodí na chvíli na brigádu (i tak máme co dělat, aby jsme nějak vyžili mezi splátkami a výplatami) a Sofie nepatří mezi děti, které nechají tatínka při hlídání na pokoji a vystačí si sami. Jestli budete brát členy, tak bych se přidal asi až po druhém dítěti a první dovolené v chorvatsku :wink: .

Myslím že nové členy potřebujem...a obzvlášť pokud jsou tak tvořivě schopní...začátkem května bude naše další zasedání...tam se můžeš ukázat a podebatovat o možnostech budoucích...ano je to trošku o pěnězích, ale nehrajou zas takovou roli...horší je to s časem...takže to tu sleduj tady nebo ještě region morava tam se většinou domlouvá termín schůzky...
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod Tomas_C. » pon 11 dub, 2011 2:28 pm

Sakra zase mě předběhl :D :D
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod airwar » pon 11 dub, 2011 2:47 pm

MirekTT píše:Co se obloukových řezů a řezů v překližce vůbec týče, je nejčistší fréza. Upřímně přímočárkou bych to dělat nechtěl. Jo předřezat na hrubo a třeba centimetr ofrézovat, to jo. Šetřila by se tak i fréza.

Tome, vozy jsou nádherné. Jak budeš rozpohybovávat M262? A z čeho jí máš? Z leptu, nebo odlitek?

M262 je z leptu od Kuberu, pohon se uvidí, ale bude to adaptace pojezdu od tilliga, objednal jsem dva jeden je do tilligovva motoráku, druhý tuším do BR 218, rozchodem úplně přesně nesedí ani jeden ale ten cca 1,5 mm rozílu se ztratí, motor bude maschima a pohon jen jedné nápravy, té ve služebním oddílu.
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod romino » pon 11 dub, 2011 4:25 pm

no som rád, že sa myšlienka oblúkových modulov zapáčila. Aj keď som tajne dúfal, že prejde už na prvý krát :roll: . Inak popisovaný článok je z dielne chalanov z Hôrok.
romino

Příspěvekod airwar » pon 11 dub, 2011 8:30 pm

MirekTT píše:Delší žebro o 24mm jsem myslel od příčného žebra na rovném modulu. Teď na to koukám, jak tam budou držet držáky nohou? Za čelo a z vrchu za supervýztuhu?

Tak sjem se díval na ty držáky, Držák má ny výšku 50mm, na délku pak 70 x 50mm, v modulu může držet na čele, případně na té supervýztuze (za předpokladu že bude mít obě vodorovné roviny rovné. Drobný problém je s výškou, výšku bočnice krajinného modulu udělal Michal 72 mm, když sečtu 50 (držák) + 12 (výtuha 1.) + 12 (výztuha 2.) tak jsem v součtu na 74 mm, to znamená budto tenčí překližka a nebo nižší držák o cca. 2-3 mm (to považuji za rozumnější řešení), ještě promýšlím umístění výztuh a pevnost tohoto řešení, a také se zamýšlím kam přesně příjsou ty držáky umístit aby byl přístup ke křídlové matici.

Za nejvhodnější řešení považuji zkopírovat i umístění držáku ze stránek inspirátorů: http://www.railnet.sk/storage/200702121851_foto11.jpg
Naposledy upravil airwar dne úte 19 dub, 2011 9:10 am, celkově upraveno 1
airwar

Příspěvekod airwar » pon 11 dub, 2011 9:13 pm

romino píše:no som rád, že sa myšlienka oblúkových modulov zapáčila. Aj keď som tajne dúfal, že prejde už na prvý krát :roll: . Inak popisovaný článok je z dielne chalanov z Hôrok.

Vaše řešení se nám líbilo už dříve, diskutovalo se o něm už minulý měsíc, při poradě v hospodě, ale asi jsem měli dost popito a proto jsme ho smetli ze stolu. Teď ve střízlivém stavu vypadá velice nadějně. :D

uherjara píše:Rád pomůžu :) . Uvažoval jsem, že bych se k Vám přidal, do Brna to mám kousek, ale vše končí u peněz a času :cry: . Manželka je na mateřské ale po odpolednech chodí na chvíli na brigádu (i tak máme co dělat, aby jsme nějak vyžili mezi splátkami a výplatami) a Sofie nepatří mezi děti, které nechají tatínka při hlídání na pokoji a vystačí si sami. Jestli budete brát členy, tak bych se přidal asi až po druhém dítěti a první dovolené v chorvatsku :wink: .

Ono to s těmi penězmi není naštěstí tak hrozné, pokud nestavíš rovnou celé kolejiště a nepořizuješ kompletní řešení... pokud máš chuť a najdeš si čas na modelaření občas po večerech tak bych to neodkládal, modelaření je především o čase, trpělivosti a učení, a je plno věcí které se dají dělat téměř zadarmo:stromky z drátu a posypu, stavby různých železničních konstrukcí na moduly - mosty, železniční stavby i bytové domečky z papíru a odřezků dřeva či styroduru. Jen to chce najít odvahu, hledat inspiraci a pomalu se učit. A pokud budeš mít čas určitě přijď na sraz, poznáme se a třeba tě to nadchne.
airwar

Příspěvekod Tomas_C. » úte 12 dub, 2011 7:01 am

airwar píše:Tak sjem se díval na ty držáky, Držák má ny výšku 50mm, na délku pak 70 x 50mm, v modulu může držet na čele, případně na té supervýztuze (za předpokladu že bude mít obě vodorovné roviny rovné. Drobný problém je s výškou, výšku bočnice krajinného modulu udělal Michal 72 mm, když sečtu 50 (držák) + 12 (výtuha 1.) + 12 (výztuha 2.) tak jsem v součtu na 74 mm, to znamená budto tenčí překližka a nebo nižší držák o cca. 2-3 mm (to považuji za rozumnější řešení), ještě promýšlím umístění výztuh a pevnost tohoto řešení, a také se zamýšlím kam přesně příjsou ty držáky umístit aby byl přístup ke křídlové matici.

Za nejvhodnější řešení považuji zkopírovat i umístění držáku ze stránek inspirátorů: http://www.railnet.sk/storage/200702121851_foto11.jpg

Obrázek

Tak jsem vše dvakrát přečetl..popřemýšlel...zahloubal se nad vytisknutýmy variantami.... a poslední oblouková vatianta od Tomáše alias airwar se mi zdá nejschůdnější...konstrukčně jen poznámky k umístění držáků...nemohl by být ve spodní výstuze výřez na onen držák?....pak zůstanem na stejném bočním profilu....jsem pro zhotovení tohoto oblouku krásně kopírujícího trať...udělat ony mé dva moduly R1000/45 a pak se rozhodnout zda to nechat zadávat či udělat udělátka která nám pak pomůžou při samovýrobě....pokud by se to pálilo při rychlejším paprsku tak by to sice bylo trošku otřepené ale myslím, že na konstrukci by to nemělo mít vliv...čela samozřejmě ne ...jen ty konstrukční prvky zakřivené alias supervýztuhy a dvě čela nosné konstrukce plus dvě příčky...

za mě bych praštil do stolu pro tento poslední návrh....
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod MirekTT » úte 12 dub, 2011 7:20 am

Já jsem měl včera večer ohledně modulů obsáhlý telefonát s Ferdou (jeho mobilní operátor ho musí mít hodně rád :mrgreen: :D )

..a..

obloukový modul má následující nevýhody:

-nejde k ničemu přilípnout, respektive nejde k němu nic přilípnout. Může se zkrátka stát, že někdo fakt bude chtít využít roh místnosti a bude k modulu chtít přilípnout z boku rozšiřovací "přímodul", a to na obloukový profil půjde hodně blbě.
-bezesporu náročná výroba, jak na materiál, tak na sestavení.
-skladování na boku jen na kratší bočnici, respektive jen na hranách čel.
- pak je zde patrně potřeba dvou podélných výztuh nad sebou a v té spodní dokonce výřezy pro držáky nohou. Doporučuji se s tímto řešením velmi rychle rozloučit.

Nevýhod u oblouků je moc na to, aby se to dalo vyrábět byť jen v malých sériích. Buď budeme celou výrobu zajišťovat sami se vším všudy, nebo modul musí být sestaven z produktů formátovací pily. Ta jak známo neumí oblouky ani výřezy.

Pak mám spoustu připomínek i k hranatým prsatým a bezprsým obloukovým modulům, ale teď už musím běžet.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod airwar » úte 12 dub, 2011 7:50 am

MirekTT píše:Já jsem měl včera večer ohledně modulů obsáhlý telefonát s Ferdou (jeho mobilní operátor ho musí mít hodně rád :mrgreen: :D )

..a..

obloukový modul má následující nevýhody:

-nejde k ničemu přilípnout, respektive nejde k němu nic přilípnout. Může se zkrátka stát, že někdo fakt bude chtít využít roh místnosti a bude k modulu chtít přilípnout z boku rozšiřovací "přímodul", a to na obloukový profil půjde hodně blbě.
-bezesporu náročná výroba, jak na materiál, tak na sestavení.
-skladování na boku jen na kratší bočnici, respektive jen na hranách čel.
- pak je zde patrně potřeba dvou podélných výztuh nad sebou a v té spodní dokonce výřezy pro držáky nohou. Doporučuji se s tímto řešením velmi rychle rozloučit.

Nevýhod u oblouků je moc na to, aby se to dalo vyrábět byť jen v malých sériích. Buď budeme celou výrobu zajišťovat sami se vším všudy, nebo modul musí být sestaven z produktů formátovací pily. Ta jak známo neumí oblouky ani výřezy.

Pak mám spoustu připomínek i k hranatým prsatým a bezprsým obloukovým modulům, ale teď už musím běžet.

Moje obecná životem nabytá zkušenost je že každá vždy chválí to svoje, kdo má Nokii nedá dopustit na Nokii, kdo má něco jiného Nokii by nikdy nechtěl, stejně tak majitélé vozů škoda své vozy chválí, a pro ty kdo mají jiný vůz je auto se značkou Škoda šrot a vůz pro socky.

Co mě z toho plyne je, že není možné dogmaticky brát v potaz jen jeden názor, co jsem prošel web tak všechna řešení se používají a všechna řešení jsou použitelná, každé má své výhody či nevýhody. Pokud bych měl reagovat na připomínky tak já bych to viděl takto:

- pokud chce někdo něco k zatáčce z vnějšku připojovat vzdy bude muset mít nějaký špešl modul k tomu uzpůsobený, to je kusová zakázka speciálního modulu, těm se stejně při některých řešeních krajiny nevyhneme - mosty s hlubším údolím, tunely atd.
- náročnost je relaticní, já to konzultoval včera večer s klukem co dělá jako stolař, staví sánky pro veletrhy, stavěl i prezentaci pro světovou výstavu a ten mě řekl že obloukové věci jsou pro stolaře běžná věc a dají se i s domácím vybavením udělat celkem kvalitně, naproti tomu řez překližky pod jiným než 90 stupńuvým úhlem může být problém, a to i z hlediska pevnosti té překližky, je to lepená materíál a může to mít sklony se při šikmém řezu třpit, šroub ve spoji to může nerovnoměrně namáhat a podobně, dále přesná sestavitelnost jiného něž pravého úhlu je noční můra.
- skladování na boku - tak jistěš to je problém, takže bud´to skladovat na plocho a nebo v jednoduchém přípravku
- dvě výztuhy nad sebou jsou problém? Proč? Jistě ve spodní váztuze musí bát otvor, ane na modulu už pár otvorů máme, především na čelech, pokud to není problém tam proč by byl problém otvor ve výztuze?
- obecně obloukové řezy - i s klasickým hranatým bezprsím modulem se tomu nevyhneme, minimálně nosník pod kolejí musí být obloukový.

PS: mám takové nutkání si jeden takový modul doma sám postavit, abych posoudil jak moc je to náročné z hlediska výroby a sestavitelnosti, no uvidíme ...
airwar

Příspěvekod depo201 » úte 12 dub, 2011 8:00 am

asi to vypadá na další setkání pánové :!:
depo201

Příspěvekod airwar » úte 12 dub, 2011 8:20 am

depo201 píše:asi to vypadá na další setkání pánové :!:

To nepochybně ano, ale zatím ybch to nehrotil, je potřeba mít v kupě všechna možná řešení, všetně výrobní náročnosti, náročnosti sestavení a výše nákladů, dokud tohle nebude, není moc co řešit.
airwar

Příspěvekod MirekTT » úte 12 dub, 2011 9:25 am

Pozor, nesnažím se nic prosadit za žádnou cenu. I moduly s prsy mají nevýhody. Ale je to fakt na schůzku.

Zjistili jsme, že dělat otvory doma běžnými technologiemi je neefektivní (na dvaceti žebrech z dvanáctky překližky shořela vykružovačka, sukovník je fakt na prd, zbývá na doma frézování, nebo u firmy pálení) Pak dvě výztuhy nad sebou - prodražení a vyšší hmotnost modulu. Dělat pravoúhlý otvor pro držák - jak? Přímočárkou? Dyť to bude okudlené, to by nešlo moc prodávat.
Navíc zatím jste nikdo nenavrhl rozumný způsob těžby obloukových přířezů z plotny.

Takže:
Zakulacené moduly?
Moduly 45st/R1000 a více s prsem?
Moduly 45st/R1000 a více bez prsa?
Moduly od R1000 pouze po 30ti stupních?

Pokud jde o mně, tak sám nevim. Ferda říká, že mít jen pětačtyříctky úhly není moc dobré. Ze začátku je to sice fuk, ale později prý vznikne potřeba layout všelijak pokroutit.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod airwar » úte 12 dub, 2011 9:41 am

MirekTT píše:Pozor, nesnažím se nic prosadit za žádnou cenu. I moduly s prsy mají nevýhody. Ale je to fakt na schůzku.

Zjistili jsme, že dělat otvory doma běžnými technologiemi je neefektivní (na dvaceti žebrech z dvanáctky překližky shořela vykružovačka, sukovník je fakt na prd, zbývá na doma frézování, nebo u firmy pálení) Pak dvě výztuhy nad sebou - prodražení a vyšší hmotnost modulu. Dělat pravoúhlý otvor pro držák - jak? Přímočárkou? Dyť to bude okudlené, to by nešlo moc prodávat.
Navíc zatím jste nikdo nenavrhl rozumný způsob těžby obloukových přířezů z plotny.

Takže:
Zakulacené moduly?
Moduly 45st/R1000 a více s prsem?
Moduly 45st/R1000 a více bez prsa?
Moduly od R1000 pouze po 30ti stupních?

Pokud jde o mně, tak sám nevim. Ferda říká, že mít jen pětačtyříctky úhly není moc dobré. Ze začátku je to sice fuk, ale později prý vznikne potřeba layout všelijak pokroutit.

Obává mse že se neobejdeme bez toho čemu se na vojně říká průzkum bojem, tedy při výrobě nějakých dalších modulů zadat i výrobu 1-2 ks různých verzí obloukových modulů, na tom se dá nejlépe ověřit výrobní, finanční a sestavovací náročnost.

Jinak jsem se byl podívat na výstavě KMŽ Brno a pokud jde o tvary modulů tak to zrovna taky nehrotili, při studiu fotek zababova je totaké každá ves jinej pes, i když jednudoché hranaté moduly jsou nejpočetněji zastoupeny (alespoň to tak vypadá). S těmi úhly máš pravdu že do budoucna se člověk neobejde asi i bez dalších úhlů něž jen 45 stupňů.
Naposledy upravil airwar dne úte 12 dub, 2011 9:46 am, celkově upraveno 1
airwar

Příspěvekod depo201 » úte 12 dub, 2011 9:42 am

můj návrh je:

z jedné tabule materiálu udělat zkušebně zakulacené moduly, půlka R700 a pulka R1000 oba 45°

pokusit se vypálit díly rychlejším řezem, krycí bočnice z 5 překližky zatím neřešit, ty se dají doformátovat později. Takovouto stavebnici bude možné, když to přeženu, "stlouct" hřebíkama a lepidlem na rovné desce i doma s maximální přesností úhlu odbočení.

Žádný bordel, žádná vícepráce, žádné náklady na nástroje. Pouze převoz tabule do palírny, vyzvednutí a zaplacení dílů. Možnost být u testování rychlosti pálení, diskuze přímo u stroje, v palírně pracují na dvě směny, příslib další spolupráce.

Pánové, já asi za sebe budu prosazovat tuto variantu ....
depo201

Příspěvekod MirekTT » úte 12 dub, 2011 9:51 am

Dobře, tedy vypalování z plotny levnějším paprskem. Tím se řeší i otvory pro držáky.
Teď už jen navrhnout konečnou konstrukci a spočítat rozměry. Já to zase rozkreslím (zatím nedělám žádné výkresy, dokud nepadne konečné slovo).

A teď na Michala, měls na mysli, že by jsme se v palírně měli sejít a probrat to na místě? Jsem pro.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

PředchozíDalší

Zpět na Moduly