Moduly Brno

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: MODULY_TT_ BRNĚNSKO

Příspěvekod MirekTT » pon 11 dub, 2011 11:44 am

No přesně tu horní variantu jsem měl na mysli, že by mohla být dobrá cenově, na sestavení, na výrobu, přijatelná i pro zákazníka.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod airwar » pon 11 dub, 2011 11:47 am

depo201 píše:aniž bych chtěl hanit vaši práci které si vážím, toto mi přišlo opravdu výrobně jednoduché a při přesnosti pálení to nemá téměř kam uhnout. Navíc můžeme takto nechat napálit u jednoho dodavatele celou tabulu materiálu a z ní nechat udělat všechny díly.

http://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2007020006

snažím se na to dívat z pohledu zadavatele výroby z toho co jsem načerpal z minulých zakázek.

Tohle řešení je určitě zajímavé, a mě se líbí, kulatý modul je určitě z hlediska využití prostoru kolem koleje ideální. Z hlediska výroby neumím posoudit kolik stojí pálení jednotlivých dílů, ale určitě bude poměrně velký "prořez" materiálu, rovné díly můžeš naskládat jeden vedle druhého, u obloukových už to je docela problém, mohu to zkusit večer namalovat a zkusil bych to i naskládat na určitou plochu jak to bude vycházet.

Pokud jde o využití plotny, jsou rovné díly lepší.
Pokud jde o vyrobitelnost a cenu tak nedokáži posoudit co výjde dráž, zda vypalování či nepravouhlý řez.
Pokud jde o sestavitelnost mohou být napravé úhly docela problém.

Takže takto by mohla vypadat ta Michalova verze, má to několik konstrukčních výhod: žádné nepravoúhlé řezy, všechny výztužná žebra jsou stejná, bočnice nemusí být nutně z překližky ale třeba z toho reklamkového plastu co donesl Tomáš atd.

Obrázek

PS: musím říct, že jak jsem to namaloval hned jsem se do tohoto konstrukčního řešení zamiloval. :D
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod depo201 » pon 11 dub, 2011 12:18 pm

dobrý Tome,

+ teoretická možnost použít výztuhy které budou i na rovných modulech (stejný díl) ???

formát materiálu byl 12x1500x2500mm
depo201

Příspěvekod airwar » pon 11 dub, 2011 12:31 pm

depo201 píše:dobrý Tome,
+ teoretická možnost použít výztuhy které budou i na rovných modulech (stejný díl) ???
formát materiálu byl 12x1500x2500mm

Přesně jak píšeš, všechny výztužná žebra by měla stejný formát a to jak pro standartní rovné krajinné moduly, r700 či r1000 - tedy krom zářezů na ty dvě ploché výztuže, pokud ovšem budou umístěny v zářezu (asi ano). Rozhodně je to řešení které stojí za zvážení.

Hola-hola ostatní vyjádřete se k tomu. :mrgreen:
Naposledy upravil airwar dne úte 19 dub, 2011 9:04 am, celkově upraveno 2
airwar

Příspěvekod MirekTT » pon 11 dub, 2011 12:34 pm

Jo tak tohle už je jiná. To bych takhkle dělal všechny oblouky. Příčné žebro pro tuto úpravu bude úplně jiné. Jednak delší o 24mm a jednak bude asi mít zářezy pro obě supervýztuhy. Tím odpadá můj návrh používat v rozích trojúhelníkové výztuhy.
Jak to bude vypadat z boku? Supervýztuhy budou na každé straně 2nad sebou? Upozorňuji, že je třeba pamatovat na držáky nohou, jejichž výška je 5cm přesně.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod MirekTT » pon 11 dub, 2011 12:38 pm

Delší žebro o 24mm jsem myslel od příčného žebra na rovném modulu. Teď na to koukám, jak tam budou držet držáky nohou? Za čelo a z vrchu za supervýztuhu?
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod depo201 » pon 11 dub, 2011 12:41 pm

máš pravdu bude o 24mm delší a žebra budou "nějak" spojená do celku. Výška dílu u bočnice pak může být např 60mm. Vleze se tam držák nohy a ještě zbyde rezerva na doraz.

v dílu se může udělat např výřez 12mm kam se umístí díl, který bude zhora i zespodu držet všechny 4 žebra pohromadě.

duležité je, že odpadá úkos a pánové, šlo by to dělat i Ferdovou metodou frézování dle šablony, kde bude výrobní cena směšná oproti pálení.
depo201

Příspěvekod airwar » pon 11 dub, 2011 12:49 pm

MirekTT píše:Delší žebro o 24mm jsem myslel od příčného žebra na rovném modulu. Teď na to koukám, jak tam budou držet držáky nohou? Za čelo a z vrchu za supervýztuhu?

Nad držákem nohou se večer doma ještě zamyslím a dodám kompetní řešení včetně řezu, všechno bude z materiálu 12mm takže držák nohy může být chycen k čelu a nebo i ktěm vodorovným dílům. Vydržte do večera.
airwar

Příspěvekod MirekTT » pon 11 dub, 2011 12:53 pm

depo201 píše: dělat i Ferdovou metodou frézování dle šablony, kde bude výrobní cena směšná oproti pálení.

Dyť to povídám, je třeba praštit do stolu, rozhodnout a začít dělat. Pokud necháme vyříznout ocelové šablony, fréza s ložiskem je do tisíce, frézku mám značkovější než značkovou a prostory taky. Čas si přizpůsobím, ale musí to být konzistentní akce.
Tohleto by srazilo i cenu, to je fakt.
Nakonec koupíme i formátku a dodávku na převoz ploten :mrgreen:
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Tomas_C. » pon 11 dub, 2011 12:55 pm

airwar píše:
PS: musím říct, že jak jsem to namaloval hned jsem se do tohoto konstrukčního řešení zamiloval. :D

No tak pro mě po noční spousta těžko stravitelných informací..., ale nějak jsem se tím prokousal....
Tome toto řešení se mi líbí samozřejmě nejvíc...jde jen o to co ta sranda bude stát...tohle by chtělo nějaký mimořádný sezení...
Jinak v zásadě nemám nic protí klasiky s prsem...
. večer si to vše vytisknu a pořádně se do toho zahloubám...
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod airwar » pon 11 dub, 2011 1:06 pm

Tomas_C. píše:...jde jen o to co ta sranda bude stát...

No paradoxně by to mohlo být i levnější, protože ten oblouk se dá když má člověk šablonu vyřezat i ručně, stačí jen nějaké vodítko o které se opře a dá se to vyřezat velice přesně přímočarou pilou. Další řešení navrhli Mirek a Michal
airwar

Příspěvekod airwar » pon 11 dub, 2011 1:25 pm

A protože nejen moduly živ je člověk... ...dorazili rychlíkové vagónky od Tilliga, ideální na přelom 2 a 3 epochy, a také nějaké součástky na zprovoznění pojezdů na M262 Kufr, a ktomu ještě stavebnice pojezdu na M152 a kompletní pojezd na M131 Hurvínek (k tomu fotku ještě nemám)... ...takže se z toho asi brzo posesouvám... :mrgreen:

Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil airwar dne pon 11 dub, 2011 2:41 pm, celkově upraveno 1
airwar

Příspěvekod MirekTT » pon 11 dub, 2011 2:00 pm

Co se obloukových řezů a řezů v překližce vůbec týče, je nejčistší fréza. Upřímně přímočárkou bych to dělat nechtěl. Jo předřezat na hrubo a třeba centimetr ofrézovat, to jo. Šetřila by se tak i fréza.

Tome, vozy jsou nádherné. Jak budeš rozpohybovávat M262? A z čeho jí máš? Z leptu, nebo odlitek?
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod uherjara » pon 11 dub, 2011 2:15 pm

MirekTT píše:PS: Málem bych si byl nevšiml nákresů od UherJary. Takže Jaro díky za pomoc a podporu.

Rád pomůžu :) . Uvažoval jsem, že bych se k Vám přidal, do Brna to mám kousek, ale vše končí u peněz a času :cry: . Manželka je na mateřské ale po odpolednech chodí na chvíli na brigádu (i tak máme co dělat, aby jsme nějak vyžili mezi splátkami a výplatami) a Sofie nepatří mezi děti, které nechají tatínka při hlídání na pokoji a vystačí si sami. Jestli budete brát členy, tak bych se přidal asi až po druhém dítěti a první dovolené v chorvatsku :wink: .
uherjara

Příspěvekod MirekTT » pon 11 dub, 2011 2:25 pm

uherjara píše:Uvažoval jsem, že bych se k Vám přidal, do Brna to mám kousek.....Jestli budete brát členy, tak bych se přidal ......

Tohle je jedna z nejskvělejších zpráv v tomto vlákně, dokonce zdvojená :lol: .
Samozřejmě tě rádi uvítáme mezi sebou a to kdykoliv, kdy se ti to bude hodit.
Není nutno členství vázat na vlastnictví modulu. Každý je vítán, kdo je nějak užitečný. Až bude příští Slunečnice, tak přijď, rádi tě poznáme :wink:
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

PředchozíDalší

Zpět na Moduly