Moduly Brno

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: MODULY_TT_ BRNĚNSKO

Příspěvekod Tomáš » sob 09 dub, 2011 8:12 am

zde jsou ty ruský návěstí o kterých jsem mluvil.V TT jsem hezčí nenašel

http://www.es-pecky.cz/modely.php?AnchorID=80&Lng=CZ
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod MirekTT » sob 09 dub, 2011 11:57 am

Tak mám rozkresleny výkresy jednotlivých dílů na modul r1000/30. Je to celkem na devíti výkresech bez čel. Tedy devět dílů + dvě čela. Bohužel žádné díly nejsou stejné, pouze čelní výztuhy jsou zrcadlově převrácené. Ještě přemýšlím nad tvarem nosiče tratě. Snažím se vyhnout oblouku kopírujícímu trať kvůli technologii výroby a prořeznímu odpadu.
:arrow: Airwar: Máš přepočtený r700/45? Rozkreslit to bude celkem hračka, protože z větší části překótuju stávající výkresy.
:arrow: Tomáš_C: Domluv se z Airwarem, ať sesmolí i ten r1000/45 a já ho rozkreslím na díly. Dodělám k němu i ty boční prsa a až to uvidíme na papíře, rozhodnem, jestli jo nebo ne.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Tomas_C. » sob 09 dub, 2011 12:41 pm

MirekTT píše: :arrow: Airwar: Máš přepočtený r700/45? Rozkreslit to bude celkem hračka, protože z větší části překótuju stávající výkresy.
:arrow: Tomáš_C: Domluv se z Airwarem, ať sesmolí i ten r1000/45 a já ho rozkreslím na díly. Dodělám k němu i ty boční prsa a až to uvidíme na papíře, rozhodnem, jestli jo nebo ne.

Mirku děkuji jdu po něm...i když jinou možnost ke kontaktu stejně nemám jak toto forum...max SZ ..
Takže Tome jmenovče prosím... pokud by to bylo možné tak se na to prosím mrkni...není třeba spěchat...zatím je dost práce na rovných modulech.....budu ti nesmírně vděčen...
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod MirekTT » sob 09 dub, 2011 1:13 pm

Zde něco na uváženou. R1000/45st. Modul A je surový, B má malé prso, C má velké prso, v D je označeno kritické místo, kde se trať dostává hodně k vnějšímu kraji. Na centimetry to zatím neznám, Je ale rozhodně pravdou, že se zvětšujícím se radiusem se bude rozměr označený vykřičníkem při úhlu 45st silně zhoršovat. Otázkou je, když už je jasné, že ve stavebnici modulu bez poprsí nejsou ani dva díly stejné, zdali by nebylo lepší dělat stavebnici modulu už rovnou s prsem. Vlastně by tak přibyly dva, možná tři díly. Jde totiž o to, jestli bude stačit pevný úhel odbočení 45st, pakliže ano, varianta obloukového modulu s prsem bude levnější v případě pravoúhlé zatáčky, protože budeme potřebovat dva moduly na místo tří třicetistupňových bez poprsí.
Pochopili jste mně? Zkrátka Tomáš_C by byl spokojen, my bychom ušetřili jeden modul, v páru se to líp převáží, než ve třech, daň je na setkáních oblouky 45 stupňů only. Tzn, že ty sesmolené nákresy třicítky můžu smazat. :(

OTÁZKY?: Dva moduly s prsem do 90-ti stupňů a pouze odbočení min 45st? Jestli ano, jak velké prso? B nebo C?

PS: Zakulacené moduly bych nedělal, je tam velký prořez a náročnost výřezu obloukových tvarů. Dále pak náročnost při sestavování. Navíc to nejde položit na bok, kolíbalo by se to.

Obrázek se přestal zobrazovat, tak zde je na něj odkaz: http://mirektt.rajce.idnes.cz/Ruzne/#Mo ... 1000st.jpg
Obrázek
Naposledy upravil MirekTT dne ned 10 dub, 2011 11:16 am, celkově upraveno 2
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Tomas_C. » sob 09 dub, 2011 1:36 pm

Mirku já jsem pochopil vše, výhoda pro mne spočívá ve skladování, přepravě a jisté větší modelovosti jak oblouku tak krajinotvorby...pokud by to takto šlo tak bych byl asi nejštastnější, ale nelze vše dělat jen pro mě a podle mě... takže bych rád slyšel i Vás ostatní..jak se budete dál ubírat v ohledu obloukových modulů?...bude vám stačit poloměr R700/45 nebo něco jiného...
pokud by to vyšlo i levněji tak proč to neudělat tak abychom byli spokojení...přikláním se pro variantu s prsama (B)... na velikosti pochopitelně záleží :lol: ..ale v tomto případě postačují ty menší...
Mirku jěště jednou děkuji za agitaci a že jsi se do toho tak vložil...
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod MirekTT » sob 09 dub, 2011 2:33 pm

Zde totéž v R1500. Větší 45st asi dělat nebudem. Modul A opět surový, B s vyznačeným malým prsem, větší prso bych nedělal. V této velikosti už by to vyšlo moc hovadské. Céčko má znázorněny dvě výztuhy. Jde o podepření tratě. Ona ta dvanáctka překližka je sice tuhá, ale tady je to pro jednu výztuhu už nadaleko. Kdoví, jestli tam nebudou muset být výztuhy tři. To by se rozhodlo až po případném zakótování. A nedělal bych je do středu, ale kolmo na vnitřní bočnici kvůli zjednodušení výroby. V déčku je pak opět vykřičník v kritickém místě. Oba výkresy jsou v měřítku, takže průchod tratě přes moduly pohledově nelže.
Obrázek se přestal zobrazovat, tak zde je na něj odkaz: http://mirektt.rajce.idnes.cz/Ruzne/#Mo ... 1500st.jpg
Obrázek
Naposledy upravil MirekTT dne ned 10 dub, 2011 11:17 am, celkově upraveno 2
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod airwar » sob 09 dub, 2011 2:40 pm

MirekTT píše:Tak mám rozkresleny výkresy jednotlivých dílů na modul r1000/30. Je to celkem na devíti výkresech bez čel. Tedy devět dílů + dvě čela. Bohužel žádné díly nejsou stejné, pouze čelní výztuhy jsou zrcadlově převrácené. Ještě přemýšlím nad tvarem nosiče tratě. Snažím se vyhnout oblouku kopírujícímu trať kvůli technologii výroby a prořeznímu odpadu.
:arrow: Airwar: Máš přepočtený r700/45? Rozkreslit to bude celkem hračka, protože z větší části překótuju stávající výkresy.

No zatím ne, protože jsem včera vlastně dneska do 00:30 modelařil a pak už se mě tak klížily oči že jsem to vzdal. Dneska večer na to sednu a namaluji r700/45 stupňů, a následně pak r1000/458 stupňů, s tím že zkusím zvážit ty varianty co jsi rozkreslil, tedy ty s tím prsem. Pokud večer neusnu, nebo nebudu mít jiné povinnosti, do rána to tu bude.

Takže Tomáš_C ať ještě chvilku vydrží. :D

PS. když se na to tak dívám, nejde ani tak o to to namalovat, ale dokázat to vyrobyt a následně sestavit, protože každej úhel který bude jiný než 90 stupňů se dostt špatně dolaďuje, já to vidím na výkres sestavy v měřítko 1:1 který si dám na desku a budu to skládat na tom.
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod depo201 » sob 09 dub, 2011 2:43 pm

kluci, přimlouval bych se za moduly bez PRSA kvuli lepší montáži. vyplatí se okoukat, jak to dělají ostatní, provozuschopní moduláři. zdroj railnet, zababov atd....

jinak jste ale šikovní :wink:
depo201

Příspěvekod MirekTT » sob 09 dub, 2011 3:11 pm

No, zrovna o montáž bych se nebál. Naopak půjde o jednoduchou skládanku. Tedy za předpokladu, a to platí pro všechny typy obloukových modulů, že nám je subdodavatel předchystá včetně úhlů. O ty jsem měl strach, ale nakonec se ukázalo, že u bezprsích modulů budou všechny úkosy na 30st modulu 15st úkosy a na 45st modulu 22,5st úkosy. Jedinná změna by byla na tom prsu, ale taky by to šlo v pohodě.
Jde mi totiž o to, jestli v případě zatáček dělat trojúhelníkové pomocné výztuhy do každého rohu modulu (hodily by se i do rovinek, ale tam je bude nahrazovat držák nohy). Měly by právě už předchystaný ten úhel, podle které by to šlo snadno sestavit i bez pomůcek. Modul s prsem by pak měl místo dvou trojúhelníků na vnějších rozích průběžnou výztuhu tvořící tvar toho prsa. Ona by ta boční prsní výztuha vznikla částečně jako odpad při výrobě nosníku trati. Dokreslil bych to, ale teď musím běžet, povinnost volá.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod romino » sob 09 dub, 2011 3:48 pm

MirekTT píše:
PS: Zakulacené moduly bych nedělal, je tam velký prořez a náročnost výřezu obloukových tvarů....

nieje ani to problém urobiť a spotreba materiálu tiež nieje o moc väčšia. Je pravda, že je treba viac rezania, ale výsledok stojí za to

http://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2007020006
romino

Příspěvekod Tomas_C. » sob 09 dub, 2011 6:06 pm

Bratia moji...máte to krásně vymyšlený...a ta cena je lákavá...je pravda, že mi to děláme trochu festovněji, ale i to by bylo schůdné...
kluci myslíte, že by bylo možno zakúpit autorská práva...za nějakou lahvinku slivovice... :D
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod MirekTT » sob 09 dub, 2011 6:30 pm

K těm "kulaťákům".
Čeho se bojím já, je právě horní okraj krycí překližky, tedy obrys terénu. Pokud překližka půjde hodně nad nosné bočnice, krycí materiál zde nemusí zachovat pravidelný oblouk, jako v místě kotvení do nosné konstrukce. Ono je to dokonce trošku vidět na tom railnetu na čtvrté fotce od spoda, kdy zejména ten skalní výstupek míří trošku mimo půdory. Není to nijaká závada, ale fajnšmekrům by to mohlo kazit technický dojem. Dále, vycházejme z předpokladu, že subdodavatel má pouze formátku, sice číslicovou, ale neumí jezdit ve dřevě do zatáček. Je zde tedy problém s výrobou. Velké firmy s formátkami nemají problém zvládnout i menší "mezizakázky" kam bychom spadali i my. Zadat zakázku truhlářovi znamená počkat, až dokončí všechny lukrativní kšefty (všichni živnostníci, pokud nejsou sebevrazi, berou jen lukrativní kšefty a malé zakázky nachávají jako výplňovou činnost nakonec). Zde bychom se dostali do pozice slibotechny s permanentní výmluvou na posraný okolní svět a my za nic nemůžem. Kluci, tohle konkrétně já nechci. Už jsem tam jednou byl a protože jsem v mistrovství výmluv dosáhl nejvyšší hodnosti a nebylo už kam stoupat, tak jsem tento "resort" opustil :lol:
No a pak je třetí možnost, upižlat si to sám. Já to na kšeft vžádném případě dělat nebudu, ale pokud někdo z vás chce.......

Pokud vydržíte, sesmolím půdorysný rozčrt dílů prsatého modulu. Jsem sice "dolňák", ale ten prsatej modul je mi sympatičtější, než plochý rovný, kde je hnusně kolej u kraje (v tom máš svatou pravdu Tome_C), a je lepčí zatáčka 90st ve dvou kusech. Je to bezesporu nejlevnější, efektivní a velmi pěkné řešení, jak odbočit do pravého úhlu.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Tomas_C. » sob 09 dub, 2011 6:49 pm

MirekTT píše:K těm "kulaťákům".
1. - Čeho se bojím já, je právě horní okraj krycí překližky, tedy obrys terénu. ...

2. - Pokud vydržíte, sesmolím půdorysný rozčrt dílů prsatého modulu.

ad 1 -- jo jak říkám není to festovní a některým by to mohlo vadit...další věc jsou ony výrobní postupy... je to samo doma...ale stálo by to na zvážení varianty pro zdatnější nově přístupvší členy je to levnější varianta jak se dostat k modulům... raději bych ale tu festovní a precizní stavebnici...

ad2. - vydržíme vydržíme není kam spěchat...pro modeláře téměř posvátné rčení
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod MirekTT » sob 09 dub, 2011 6:59 pm

Tomas_C. píše: - vydržíme vydržíme není kam spěchat...pro modeláře téměř posvátné rčení

I tak musím chvátat, než začne působit vavřineček :lol:

Kluci zvažte to. Dva konstrukčně mírně složitější moduly jsou levnější, než tři. Dva jsou lepší na převoz. Nikdy jsem neslyšel, že je nutné mít oblouk 15, nebo 30 stupňů. Tohle doposud nikdo nevyvrátil. A taky ty přidané výztuhy si myslím, nejsou na škodu.
Narychlo jsem měl rozkreslen pouze 700/45 který ve skutečnosti prso nepotřebuje, ale pro demonstraci to myslím stačí
(nosné zalomené bočnice jsou samozřejmě prošroubovány se supervýztuhou)

Obrázek se přestal zobrazovat, tak zde je na něj odkaz: http://mirektt.rajce.idnes.cz/Ruzne/#Mo ... t_prso.jpg
Obrázek
Naposledy upravil MirekTT dne ned 10 dub, 2011 11:18 am, celkově upraveno 2
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Tomas_C. » sob 09 dub, 2011 7:14 pm

No evidentně ti vavřineček v počátcích pomáhá...
je to jako vždy precizní...
co se týče jiných úhlů tak bych je řešil dodatečně samovýrobou nebo úpravami, 45 stupńů musí na stavebnici stačit...
takže mirku tleskám a nech si chutnat...
ted bych to nechal uležet a počkal na vyjádření ostatních...
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

PředchozíDalší

Zpět na Moduly