Moduly Brno

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: MODULY_TT_ BRNĚNSKO

Příspěvekod Morris Zapp » úte 05 dub, 2011 7:42 am

Detekce na modulovce samozřejmě smysl má: zdaleka to není jenom o sw Modeljop, ale třeba o ovládání přejezdu jízdou vlaku, nebo o jakoukoliv jinou spolupráci zabezpečovacího zařízení s jedoucím vlakem (např. analogie IK na záhlaví stanice, nebo poloautomatická traťovina (vy máte dostatek personálu, který by si mohl sednout na hlásku a ještě k tomu by ho to tam bavilo? :) ) aj.) Doporučuji úpravy dvojkolí neodkládat - šmrdlání stovek dvojkolí odporovým lakem je potom pěkná otrava :) .

Málo modulů na setkání: kolegové, myslíte si, že jste jediní, kdo má doma normované moduly? A že by nikdo jiný s váma "nekamarádil"? :)
TT, moduly, epocha III/IV
Morris Zapp

Příspěvekod Tomas_C. » úte 05 dub, 2011 8:03 am

Tak šup k nám stěma zašitýma modulama...pro nové členy jsme otevření...to je potřeba neustále zdůrazňovat.....
Jinak vozový park mám dostatečný...pro IV epochu můžu použít tak třetinu vozového parku....
-kinematika jednoznačně ano...spřáhla samozřejmě ta nejspolehlivější...takže Kuehn/tilig s plíškem jak poznamenal mirek...
-odporovou nápravu tak tu taky ano, akorát během následujícího roku nám bude k ničemu...pak ale budem řešit právě ty přejezdy...obsazení mezistaničních úseků...zcela jistě traťové úseky budou rozděleny nějakým tím hradlem...a ve větších stanicích bez kolejových obvodů už to nepůjde...takže do budoucna říkám ano pro detekci je nutné mít i vagony upraveny...
...jinak mirku a michale ještě jednou díky za ty stavebnice..nějak jsem zapoměl Vám za tu hoknu co jste s tím měli trochu víc poděkovat...a ani ty slíbený piva jsem nekúpil...no tak snad příště nezapomenu a ten kua drát...mirku prosím nezapoměň se připomenout...
..a ještě jedna věc kterou jsem Vám tam zapoměl říct...v Hobby-shopu mám 8% slevu tak pokud někdo něco..stačí se ozvat...třeba ty dekodérky atd.
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod airwar » úte 05 dub, 2011 8:25 am

Morris Zapp píše:Detekce na modulovce samozřejmě smysl má: zdaleka to není jenom o sw Modeljop, ale třeba o ovládání přejezdu jízdou vlaku, nebo o jakoukoliv jinou spolupráci zabezpečovacího zařízení s jedoucím vlakem (např. analogie IK na záhlaví stanice, nebo poloautomatická traťovina (vy máte dostatek personálu, který by si mohl sednout na hlásku a ještě k tomu by ho to tam bavilo? :) ) aj.) Doporučuji úpravy dvojkolí neodkládat - šmrdlání stovek dvojkolí odporovým lakem je potom pěkná otrava :) .

Málo modulů na setkání: kolegové, myslíte si, že jste jediní, kdo má doma normované moduly? A že by nikdo jiný s váma "nekamarádil"? :)

Máš pravdu na tohle jsem vůbec nepomyslel, návěstidla, závory atd. Pokud jde o úpravy vygónků, tak to doma odzkouším a po odladění bych případně pak tyto upravy aplikoval i na další vozidla kolegů v klubu pokud bude zájem, mě se víc než metoda odporového laku líbí nalepit přímo odpor a vodivě propojit s kolem a osou, už jsem si to i zkoušel, asi je to trošku dražší ale zase mnohem pohodovější práce.

Pokud jde o počet madulů, tak zatím začínáme, první sjízdné moduly budou koncem letopšního roku, pak se dá mluvit o společném poježdění. Modelaření je bohužel hlavně o volném čase.
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod airwar » úte 05 dub, 2011 8:28 am

Ještě se mě Tomáš (karosa) ptal na lepší kabel k RocoMouse, tak ta jsou také na tom DCC odkazu co jsem sem dával, ten co bys Tome potřeboval stojí kolem 90 kč a má 4 metry: http://www.steelectronic.cz/rubrika/xpressnet/

Dá se koupit i originál od LENZ 2,5 metru dlouhý, taktéž kroucený, ale ten stojí 250,- Kč.
airwar

Příspěvekod male zvire » úte 05 dub, 2011 9:21 am

Dovolím si připomínku ke kabelům. Kabel pro XpressNet je obyčejná telefonní šňůra a stojí 0.00nic - to samé nabízí STE, Lenz i další jenom tomu říkají jinak a mají to extrémně předražené.
Pokud by Vám stačil rovný, tak se dá koupit v metráži za cenu okolo 2Kč/m, pokud chcete ten spirálový (pro multimyš určitě výhoda), tak se dá koupit hotový v různých délkách od 2m do cca 10m a ceny jsou (u slušných obchodníků) oproti STE poloviční.
U těch hotových je potřeba pohlídat jestli má kabel opravdu 4 vodiče a jestli nejsou náhodou křížené.
Kdysi (když pevná linka vládla světu) se to prodávalo v každé prodejně telekomu na kila - jak je to s dostupností teď, když tomu vládne O2 nevím - ale podle mých zkušeností s tohle firmou bych byl hodně skeptický.
Nejvyšší forma života je člověk. Nejnižší formou života je člověk který si hraje s vláčky.Holly
male zvire

Příspěvekod D » úte 05 dub, 2011 9:47 am

airwar, Tomáš:
Rovný propojovací kabel pro XpressNet můžu vyrobit v jakékoliv délce. Cenově do pěti korun za metr čtyřžilového a pětikoruna za dva konektory. Seženete-li zkroucený kabel, tak vám ho nacvaknu i ve Slunečnici. Pokud by byl zájem, nakoupím materiál a příště přinesu.
D

Příspěvekod Tomas_C. » úte 05 dub, 2011 9:55 am

D píše:airwar, Tomáš:
Rovný propojovací kabel pro XpressNet můžu vyrobit v jakékoliv délce. Cenově do pěti korun za metr čtyřžilového a pětikoruna za dva konektory. Seženete-li zkroucený kabel, tak vám ho nacvaknu i ve Slunečnici. Pokud by byl zájem, nakoupím materiál a příště přinesu.

No že neřekneš taky...zájem bude...dones příště celej buben kabelu a marek se spojovací roty ti pomůže odmotávat :mrgreen:
Já osobně bych rád delší kabel i domů...tak dvakrát po pěti metrech...
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod airwar » úte 05 dub, 2011 10:07 am

male zvire píše:Dovolím si připomínku ke kabelům. Kabel pro XpressNet je obyčejná telefonní šňůra a stojí 0.00nic - to samé nabízí STE, Lenz i další jenom tomu říkají jinak a mají to extrémně předražené.
Pokud by Vám stačil rovný, tak se dá koupit v metráži za cenu okolo 2Kč/m, pokud chcete ten spirálový (pro multimyš určitě výhoda), tak se dá koupit hotový v různých délkách od 2m do cca 10m a ceny jsou (u slušných obchodníků) oproti STE poloviční.
U těch hotových je potřeba pohlídat jestli má kabel opravdu 4 vodiče a jestli nejsou náhodou křížené.
Kdysi (když pevná linka vládla světu) se to prodávalo v každé prodejně telekomu na kila - jak je to s dostupností teď, když tomu vládne O2 nevím - ale podle mých zkušeností s tohle firmou bych byl hodně skeptický.

Pozor na to, pro připojení RocoMultimaus na Rococentrálu jako MASTER je potřeba šestižilový kabel, pro připojení na H-Centrálu či jíné centrály vycházející z nano-X stačí 4žilový. Tomáš potřebuje ten šestižilový.

D píše:airwar, Tomáš:

No já taky dělám v IT oblasti, není problém si říct klukům a udělají mě to. Doma mám naproti přes ulici připojovatele na internet což je mimo jiné taky můj kamarád, takže mě už také nějaké šńůry krimploval. Takže tohle bych si dokázal zajistit, ale protože budu chtít mít ten kroucený kabel a opravdu se mě nechce někde běhat a shánět je pro mě těch 40 kč za čtyřžilovej kabel či 80 kč za šestižilový kabel vpodstatě zadarmo.
Naposledy upravil airwar dne úte 05 dub, 2011 10:09 am, celkově upraveno 1
airwar

Příspěvekod depo201 » úte 05 dub, 2011 10:08 am

Je fajn, že se to tu hejbe a přispívají i ostatní mimo náš spolek. Za názory děkujem. Je to v plenkách a zkušenosti s modulovkou minimální. Každopádně i když to vypadá že tu "jen" tlacháme, po večerech, nebo ve volném čase se maká na modulech.

Zdá se, že z toho opravdu něco bude, páč se podařilo v Brně a okolí najít další zapálené lidi do modulového provozu, kteří se dovedou výborně pracovně a názorově doplnit. Tudíž to nebude o jednom nebo dvou jedincích, ale břemeno ponese společně víc lidí. :wink:
depo201

Příspěvekod D » úte 05 dub, 2011 10:17 am

Tomas_C.

Najde-li se pár zájemců, tak bych i ten buben koupil. Ještě se shodněte na barvě (černá/bílá).

ROCO Multimouse do Master zásuvky používá kabel Enhanced (má o dva dráty víc), takže jestli to bude třeba, tak bych rovnou kupoval šestižilový kabel, aby to bylo použitelné všude. Stojí kolem šesti korun za metr.
D

Příspěvekod Tomas_C. » úte 05 dub, 2011 3:59 pm

Tak zatím co vy jste bušili v práci...já jsem tiše střízlivěl...a trochu pracoval...no a už stojíme...
http://cadrik.rajce.idnes.cz/Modulovka/#IMG_4562.jpg
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod MirekTT » úte 05 dub, 2011 4:17 pm

Koukám koukám, bude to brzy chtít nějakou zatáčku :D
Ach ty propočty v pravidelném lichoběžníku :? To je tak, když matikářce čučíte místo na tabuli do výstřihu :mrgreen:
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod mlha » úte 05 dub, 2011 4:49 pm

kluci bez zatáček to věru nepůjde,jinak bys měl Mirku používat odbornou terminologii OBLOUK :lol:
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod romino » úte 05 dub, 2011 6:10 pm

6-žilový sa používa aj pri rozvode X3 pri Loconete na modulovke, takže pokiaľ sa rozhodnete neskôr prejsť na Loconet ako sa používa na stretnutiach v Zababove a tu na SK tak ho určite využijete.

D píše:Tomas_C.

Najde-li se pár zájemců, tak bych i ten buben koupil. Ještě se shodněte na barvě (černá/bílá).

ROCO Multimouse do Master zásuvky používá kabel Enhanced (má o dva dráty víc), takže jestli to bude třeba, tak bych rovnou kupoval šestižilový kabel, aby to bylo použitelné všude. Stojí kolem šesti korun za metr.
romino

Příspěvekod airwar » úte 05 dub, 2011 6:34 pm

romino píše:6-žilový sa používa aj pri rozvode X3 pri Loconete na modulovke, takže pokiaľ sa rozhodnete neskôr prejsť na Loconet ako sa používa na stretnutiach v Zababove a tu na SK tak ho určite využijete.

D píše:Tomas_C.

Loconet nebo Xpressnet to je to o co tu běží, četl jsem že zababov používá Loconet, mě by ale seriozně zajímalo jaké výhody proti Xpressnetu to má, tím seriozně myslím skutečné funkční argumenty. Na zahraničních netech je toho o obou systémech hodně, parametrům jakš takš rozumím, ale na seriozní porovnání obou systémů jsem nenarazil, proto jse ptám. Celkově mě to příjde jako dva pokud jde o funkčnost téměř totožné systémy, a rozdíl je jen jiná komunikační sběrnice. Je někde na českém netu nějaké seriozní pojednání o Loconetu?
airwar

PředchozíDalší

Zpět na Moduly