Moduly Brno

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: MODULY_TT_ BRNĚNSKO

Příspěvekod MirekTT » pon 28 bře, 2011 2:43 pm

mnitka píše: Z příštího týdně je dnes týden minulý a stále se nic neděje. :oops:

To nevadí. Prostě ještě počkáme. I tak ti chci poděkovat za účast a spolupráci. Hodně to pomohlo naší věci :wink:
Kdybyste někdo štěrk potřeboval extrémě nutně, přinesu svoje zásoby.

Dále přijímám objednávky na perlit. Pokud by někoho z vás tato hmota oslovila, přinesu. Je třeba nahlásit pouze množství. Objemové, ne váhové, protože hmotnost je nulová. Za pivo, peníze nechci. Budu to balit po litrech do zapínacích sáčků. Ale řekněte prosím předem, ať s tím neblbnu zbytečně.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod airwar » čtv 31 bře, 2011 8:43 am

jak jsem si všimnul Tomas_C. už pečlivě plní domácí úkoly, a tam se také snažím, a hlásím že kostry obou krajinných modulů jsou sestaveny, ještě přidám držáky nožek a moduly budou pěkně stát, více včetně fotodokumentace na http://www.tomashora.cz/2011_03_31_stav ... ho-modulu/.

A když už MirekTT přišel s perlitem, přispěji i já se svojí kapkou, mám doma několik desek hladkého styroduru o síle 2 cm, rozměr desek je cca 1250 x 600 mm, jedná se o typ C 2500 - hladký bez pera. Sám nějaké na kolejišti a modulu použiji, ale mám jich víc, takže píště pokud bude zájem, vezmu na sraz.

Jo a deklíky od PETek jsou na chystaný. :D
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod depo201 » čtv 31 bře, 2011 9:55 am

no príma :wink:

chtělo by to co nejdřív udělat aspoň šišku a zkusit něco otestovat, popřípadě se aspoň trochu projet :)
depo201

Příspěvekod MirekTT » čtv 31 bře, 2011 5:58 pm

airwar píše: ...mám doma několik desek hladkého styroduru o síle 2 cm, rozměr desek je cca 1250 x 600 mm, jedná se o typ C 2500 - hladký bez pera. Sám nějaké na kolejišti a modulu použiji, ale mám jich víc, takže píště pokud bude zájem, vezmu na sraz.

Co by jsi za plotnu chtěl? Jednu bych vzal. Doma mám už jen kousíčky. Je to výtečný materiál na budovy. Po naplátkování na tenké stěny se v tom dobře vyřezávají okna. Po přetmelení se získá výtečná omítka a hlavně se nekroutí vlhkostí ani běžným teplem. Neprosvětlené baráčky lze také dělat plné z masivu. Nejmenší tloušťku jsem na řezačce zmáknul 1mm. Mít doma plotnu tohohle matroše se vyplatí.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod airwar » pát 01 dub, 2011 4:44 am

MirekTT píše:
airwar píše: ...mám doma několik desek hladkého styroduru o síle 2 cm, rozměr desek je cca 1250 x 600 mm, jedná se o typ C 2500 - hladký bez pera. Sám nějaké na kolejišti a modulu použiji, ale mám jich víc, takže píště pokud bude zájem, vezmu na sraz.

Co by jsi za plotnu chtěl? Jednu bych vzal. Doma mám už jen kousíčky. Je to výtečný materiál na budovy. Po naplátkování na tenké stěny se v tom dobře vyřezávají okna. Po přetmelení se získá výtečná omítka a hlavně se nekroutí vlhkostí ani běžným teplem. Neprosvětlené baráčky lze také dělat plné z masivu. Nejmenší tloušťku jsem na řezačce zmáknul 1mm. Mít doma plotnu tohohle matroše se vyplatí.

Pro Vás jsou švestičky z mojí zahrádky pochopitelně zdarma pane učiteli... Dobře, pokusím se nezapomenout a vezmu ji.
airwar

Příspěvekod airwar » úte 05 dub, 2011 5:24 am

Něco postřehů ke včerejšímu setkání:
- materiál z reklamky co přinesl Tomaš (Karosa) je super, zkoušel jsem na kousku jak pravidelné kamenné zdivo (velikost kvádrů cca. 2 x 5 mm) tak přes fotku propustku hrotem propysky i nepravidelné kamenné zdivo, a výsledek je velmi zajímavý. Ta kuličková propiska je téměř ideál, chce to propisku z tenkám hrotem a netlačit, na vytvoření vrypu stačí relativně málo vrypu. Samotný materiál má lehkou strukturu, což je také dobře, ale nepochybně by šla udělat i struktura hrubší, například přiložit smirek a pojezdit válečkem na těsto, to ještě vyzkouším (a fotky dodám). Zkoušel jsem ho i řezat či brousit a myslím že 2-3 mm silný by byl i ideální na domky (v 5-6 mm i na hradební stěny :mrgreen: ).

- pro Michala, pokud by potřeboval Tillig flexi podloží, mám toho doma hodně, stačí se jen stavit a nebo domluvit a hodím ti to domů, i kolejové pruty pochopitelně mám, já používám 1 metrové pruty + flexi podloží.

- v zápalu boje jse mdoplnil fotky z montáže držáků nožek modulů a zátek do nožek do článečku o stavbě modulu, včera pozdě večer jsem taktéž přimontoval držáky na druhou kostru modulu, dneska ještě doplním přechodová čela a vše nafotím.

Modelaření zdar. :mrgreen:
airwar

Příspěvekod MirekTT » úte 05 dub, 2011 5:40 am

Materiál z reklamky v krabici, co přinesl Tomáš, zkončil u mne, stejně jako styrodur, co přinesl druhý Tomáš. Zájemcům ze styroduru mohu vyříznout libovolné díly. Protože jej oba poskytli zdarma, považujte materiál za klubový majetek zdarma pro členy. Touto formou mohu pro členy poskytnout i perlit, což platí i o dosavadních dodávkách. Pouze káblík bude zpoplatněn, a sice nákupní cenou pro členy, a cenou 5Kč/metr ostatním nečlenům a zájemcům z fóra. Je to kabel 0,75 cu červená a černá. Od každé barvy je momentálně skladem cca 180m.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod depo201 » úte 05 dub, 2011 5:49 am

Zdarec,
jen krátké srhnutí včerejší "důležité" schůze :)

1) cca v říjnu první testovací setkání sjízdných modulů (asi v Brně) pro zjistění, kde nás tlačí bota
2) příští měsíc poslední Slunečnice, pak až dle domluvy, kde si rozdáme ukoly na prázdiny.
3) hodně mě zaujaly Freekyho hotové servo přestavníky
4) stále chybí výkres obloukového modulu, je potřeba volat Mirkovi obden, kdy to bude :D
5) na květnovém setkání první tvorba layoutu, představy o provozu atd.

Aktuálně mají všichni rozpracované svoje moduly (nebo rádi pomůžou ostatním:D) , pro nové členy jsou k dipozici 2 kompletní stavebnice rovného modulu 800mm. Stačí se ozvat přes SZ .)

Zapoměl jsem na něco, krom točny.... ;)
depo201

Příspěvekod airwar » úte 05 dub, 2011 6:12 am

Ještě padl dotaz tuším že od Mirka-TT s čím se bude jezdit, každý nějakou soupravu určitě má, já za sebe píši co bude z mé strany k dispozici pro srazi řekněme v rámci druhé poloviny tohoto roku, všechny vagony a mašinky co píši mám, většinou v původním provedení, během roku budu pracovat na lokalizaci a počeštění (doplnění detailů, nastříkání modelu, aplikace obtisků).

Takže pro začátek bych to viděl na T334 + nějaké krátké dvouossé nákladní vagonky, to bude asi nejlepší na ověření sjíznosti modulu a přejezdů přes styky modulů a normo čela.

Vzhledem k tomu že tíhnu k přelomu druhé a třetí epochy, tak půjde převážně o parní provoz, plus motorové vozy. Takže co bude případně na jízdní srazy z mé strany k dispozici:

Mašinky + motoráky: T334, páry 455, 437, 555.1

U mašinek čekám na: německou BR84 - do budoucna uvažuji o počeštění či případně použití pojezdu na 534 "kremák" či podobnou loko, dále mám objednané dva Brejlovce od Kuehn (celočervená verze + červená verze s šedým pruhem). O rozestavěné bardotce, hektorovi, M152, M131, M262 a M240 "mlčím", ty až jak bude čas s dokončením.

Vagónky nákladní: 8 ks "Zetek", 5ks Vtu, 4ks Vte (ES) Jugoslávský typ), 5ks Sas (Facs), dále po jednom kusu prvorepublikové vozy - kotlový, nádobový na chemikálie, klanicový...

Vagonky nákladní: rychlíková souprava Ca-4 od Tilligu (5 rychlíkových vozů + služební vůz) + cca. 5 ks starých Y-ček do BTTB, + 3 ks Ci-30 taktéž BTTB

- dále rozestavěno 4 ks Bi od LPH a 4 ks Ca-37 od LPH, ty všechny potřebují především dolakovat a zkompletovat, do konce roku to snad bude.

Takže tohle je můj výběr, na první sraz bych vzal nejspíš hlavně tu T334 + krátké nákladní vozy s kynematikama a novými spřáhli, dále pak to o co bude zájem, + co se bude hodit dle tématu srazu.

PS: všechny vagony (kromě Y-ček BTTB) budou mít kinematiky, kovová ložicka a kola.
airwar

Příspěvekod MirekTT » úte 05 dub, 2011 6:37 am

A co ty spřáhla? Tomáš_C navrhoval Kuehn/Tillig+plíšek. Já bych s tím souhlasil. Co vy ostatní? Dále kinematiky ano či ne? Asi ano, protože kdo by to sundával z lokomotiv. A pak dále úpravy vagonů na detekci úseků, budeme dělat nebo ne?
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Lubomír » úte 05 dub, 2011 6:40 am

airwar: Epochálně jsme se téměř shodli. Vzal bych 437 ČSD a 52 DR od TILLIGa a 365.4 ČSD od Schirmmera. Bohužel je zatím nemám digitalizované. Z osobních mohu vzít pěknou soupravu Da + BCa + Ca + Ala + WR 497 (nový jidelňák) od TILLIGa. A nějaké nákladní. Takže jezdit máme s čím... Teď už jen zrealizovat to na čem jezdit... Kinematiky ano.
Lubomír

Příspěvekod airwar » úte 05 dub, 2011 7:07 am

MirekTT píše:A co ty spřáhla? Tomáš_C navrhoval Kuehn/Tillig+plíšek. Já bych s tím souhlasil. Co vy ostatní? Dále kinematiky ano či ne? Asi ano, protože kdo by to sundával z lokomotiv. A pak dále úpravy vagonů na detekci úseků, budeme dělat nebo ne?

Tak u mě budou spřáhla Kuehn, vše je to o nákupu a instalaci, kynematiky už mám, jen ne vše nainstalováno, postupně budu instalovat a komplet vozový park dám na své stránky i s fotem.

O úpravě vagonu pro detekci úseků na svém kolejišti počítám, takže za mě také ano, budu to řešit SMD odporem přilepeným zevnitř na jednostranně izolovaná kovová kola od Modmuller - ta se mě osvědčili poměrem kvalita/cena. Pro případně říjnové setkání budu mít určitě nachystanou jednu kompletní vlakovou soupravu.
airwar

Příspěvekod airwar » úte 05 dub, 2011 7:18 am

Lubomír píše:airwar: Epochálně jsme se téměř shodli. Vzal bych 437 ČSD a 52 DR od TILLIGa a 365.4 ČSD od Schirmmera. Bohužel je zatím nemám digitalizované. Z osobních mohu vzít pěknou soupravu Da + BCa + Ca + Ala + WR 497 (nový jidelňák) od TILLIGa. A nějaké nákladní. Takže jezdit máme s čím... Teď už jen zrealizovat to na čem jezdit... Kinematiky ano.

Digitalizace je většinou jen o penězích na dekodér, v případě 437 a DR 52 by mělo jít jen o instalaci do patice, u toho Schirmera se dekoder musí pájet (ale to bychom zvládli), já mám několik různých dekodérů, teď je moje top N045 od Kuehn, vlastnostma je to Lenz Gold, + máto i podporu pro starší motorky (cca. 3 různé frekvence pracovního signálu) + to má základní zálohu na cca. 2 sekundy bez proudu (třeba při zadrhnutí na vyhybce), cena cca. 650,- kč.

Plus jsem si zkusmo udělal dekoder, je asi 2x větší než tovární dekoder ,ale cena je cca. 150 kč za kus, s tím počítám do vagonků případně do nějaké starší BTTB mašinky pro syna na "rozbití".

Myslím že počet souprav není třeba hrotit, na prvním setkání bude nepochybně jen holá trať + stanice Bořetice (2 koleje), takže ve výsledku se na koleje vlezou maximálně dvě soupravy.

Myslím že po prvních jízdách dle ohlasu bude potřeba určit budoucí priority:

- především jedna trochu větší stanice
- nejspíš i skryté nádraží
- plus další krajinné moduly s tím že už by se měli poladit čela a přechody tak aby byla nějaká návaznost

- sám za sebe budu stavět stanici o délce cca. 2,4 metru a rozložení kolejí 3+1 (3 dopravní + 1 manipulační a s vjezdem do výtopny), bude to něco ve stylu tuším že Lipov co maloval Milan pro Slovácko, nemám oporu přímo v nějaké stanici, budu to stavět nejspíš podle Poštorné nebo ještě jedné staničky (teď mě vypadlo jméno) s tím že manipulační kolej s výtopnou bude částečně fikce.

Ty budoucí priority bych zatím nehrotil, je potřeba zvládnout základ a zjistit zda nás to baví a zda je to cesta kterou chceme jít.

Jo a pokud jde o centrálu, na první srazy bude stačit komplet od ROCO, případně pak vezmu svou H-centrálu kterou budu mít i se zdrojem a USB modulem přímo v jedné krabici, počítám že tam přidám i další zesilovač (ve výsledku minimálně 3+3 ampéry pro kolejiště + dalších 6 ampér pro další příslušenství, takže by to zvládlo i vetší layout.

Pokud jde o DCC tak velice zajímavé komponenty lze zakoupit zde http://www.steelectronic.cz/, jsou te české komponenty dělané dle nano-X, PACA a dalších zahraničních stránek, kompatibilita s ROCO Mulrimaus je bezproblémová a ceny velice zajímavé, třeba centrála 2,4 Ampéry stojí 900kč, zesilovač 4 Ampéry cca 1200 kč, to se skoro nevyplatí stavět si to doma, mě vyšla H-centrála i s plošňákem na cca. 700 kč.
Naposledy upravil airwar dne úte 05 dub, 2011 7:26 am, celkově upraveno 1
airwar

Příspěvekod depo201 » úte 05 dub, 2011 7:23 am

Detekce úseků je v modulovce k ničemu, pokud nepoužíváte soft MODELJOP k ovládání stanice. A vzhledem k našim staničkám to zatím ani nebude třeba. Jde to dodělat i dodatečně na každý modul, případně traťový úsek.

Doma na kolejišti je to samozřejmě něco jiného, tam je to velmi důležité.
depo201

Příspěvekod airwar » úte 05 dub, 2011 7:28 am

depo201 píše:Detekce úseků je v modulovce k ničemu, pokud nepoužíváte soft MODELJOP k ovládání stanice. A vzhledem k našim staničkám to zatím ani nebude třeba. Jde to dodělat i dodatečně na každý modul, případně traťový úsek. Doma na kolejišti je to samozřejmě něco jiného, tam je to velmi důležité.

Tak jistě, protože automatický provoz asi neplánujeme tak to zatím nemá smysl.
airwar

PředchozíDalší

Zpět na Moduly