depo201 píše:vidiš,
já používal kombinačky, pistolovou pájku, nemodelářskou pilku.... raději nevzpomínat už

ok zkusím to, potřebuju rozlepit a rozpájet spoje na srdcovce EW3 a upravit geometrii prutu, vyhazuje mi to vagony do odbočky...
díky
Pokud ti to vyhazuje všechny vagony, bude chyba nepochybně ve vyhybce, pokud jen některé může být chyba i ve vagonech (příliš lehké, zadrhávající kolečka, špatná rozteč u koleček, atd.) mě některé vagony přes vyhybku také nechtějí projet (vyletí skoro při každém projetí libovolnou vyhybkou, ale to jsou fakt hrozný střepy), přitom nové vagony nebo i T334 projede úplně v poho a to třeba dvoujnásobnou rychlostí než je modelová. Pokud máš kovová ložiska na vagonu a kovová kola + správnou rozteč kol tak by měli projet.
Pokud je chyba ve vyhybce, chce to tu vyhybku pořádně proměřit, především by mezera mezi oběma kolejnicemi v celé délce měla být 12 mm s tím že může být o 0,1 mm menší až o 0,2 mm větší, alespoň tak nějak jsem to četl někde v normě. Taky se chce podívat kde přesně to vyhazuje, mě to jednou vyhazoval přechod jazyka a toho plastového prodloužení (stačilo drobné přihnutí jazyku a drobné zbroušení přechodu), další problém může být vývýšený spoj srdcovky. Doporučuji především proměřit tu rozteč, pokud máš méně než 12 mm, může se vagonen nadzvedávat. Každopádně bych si opravu pořádně promyslel, většina drobnosti jde doladit přímo na vyhybce bez demontáže.
Já průjezdnost zkouším různými způsoby, především tou T334 a pak nějakou dlouhou párou, no a také tím že přes vyhybku posílám zvýšenou rychlostí různé vagony, od těch co vím co fungují perfektně, přes ty problémové. Úplně první test sestavené vyhybky provádím z dvounápravou z BTTB vozu, kterou jem si vyložiskoval a osadil kovovými koly 7,7 mm, to posílám přes vyhybku maximálně "závratnými" rychlostmi. ta náprava sama o sobě je celekm nestabilní, takže dohalí sebenepatrnější chybu - špatný přechod jazyk-plastové prodloužení či vyvýšenou srdcovku.
Přeji hodně zdaru.
PS: Ještě mě napadlo že pokudf by to vyskakovalo při jézdě do odbočky v místě kdy to najíždí na srdcovku, bude to buďto zvednutou srdcovkou a nebo tím že jsou koleje srdcovky příliš zasunuty do vyhybky, a tudíž je na odbočce o něco menší rozteč než má být (a tato chyba je pravděpodobnější).
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století